25 Mart 2011 Cuma

Kanada Göçmenlik Danışmanları İçin Yeni Bir Meslek Odası Teklif Edildi

Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik ve Çokkültürlülük Bakanı Jason Kenney göçmenlik sistemini güçlendirmek amacıyla Kanada Göçmenlik Danışmanlarını idare edecek yeni bir meslek odası önerdi.

Bakan Kenny, “The Immigration Consultants of Canada Regulatory Council –ICCRC (Kanada Göçmenlik Danışmanları Düzenleyici Kurulu) Kanada halkını ve göçmenlik danışmanları hizmetlerinden yararlanan müşterilerin haklarını korumayı taahhüt etmiştir. Eminim ki Kanada göçmenlik danışmanları ICCRC’nin güçlü mesleki düzenlemesi sayesinde göçmenlik hizmetleri alan insanlar daha kaliteli danışmanlık, temsilcilik ve yasal tavsiye alacaklardır” diye konuştu.

Yapılan teklif ve ICCRC’nin meslek teşekkülü olabilmesi için Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası Yönetmeliklerinde (the Immigration and Refugee Protection Regulations) yapılması gereken yasal düzenleme teklifi 19 Mart 2011’den itibaren Kanada resmi gazetesinde (Canada Gazette) görülebilir. Teklif edilen değişiklikler 30 gün boyunca halkın yorumuna açık olacak daha sonra kesin karar alınıp tekrar Resmi Gazetede yayınlanacak ve kabulü halinde değişiklikler yürürlüğe girecek.

Hazırlanan değişiklik teklifleri Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın Haziran 2010’da başlattığı şeffaf bir seçimle yeni bir organizasyonun seçilmesi ve seçilen kurumun meslek odası olarak belirlenmesi çalışmasının bir sonucuydu.

Hâlihazırda benim de aralarında bulunduğum yetkili Kanada göçmenlik danışmanları Canadian Society of Immigration Consultants, CSIC (Kanada Göçmenlik Danışmanları Odası)’na üye olmak zorundalar. CSIC şu an için Kanada Göçmenlik Danışmanlarının kayıt olmak zorunda oldukları meslek odasıdır. Bilindiği gibi Kanada göçmenlik danışmanlığı yapabilmek için ya baro üyesi bir avukat, CSIC üyesi bir göçmenlik danışmanı veya Quebec Noterler Odası üyesi bir noter olmak gerekiyor.

Herşey Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın Daimi Komitesinin CSIC hakkındaki raporlarıyla başladı. Daimi Komitenin 2008 ve 2009 raporlarında CSIC’in halkın güvenini alamadığına, oda yönetiminin şeffaf olmadığına ve hatta Kanada göçmenlik danışmanlarının kendi odaları hakkındaki bazı şikayetlerine yer verildi.

Lüzum görülmesi üzerine CSIC’in meslek odası sıfatı alınması ve başka bir kar amacı gütmeyen ve meslek odası olabilecek bir odanın belirlenmesi için bir seçiciler kurulu (Selection Committee) oluşturuldu. Seçiciler Kurulu göçmenlik danışmanlarının meslek odası olmaya niyeti olan tüm organizasyonlardan veya kurumlardan niyet teklifleri aldı. Her kurum kendilerinin neden Kanada göçmenlik danışmanlarının meslek odası olması gerektiğini ayrıntılı bir şekilde açıklayan bir dosya ile niyetlerini Seçiciler Kuruluna sundu. Tabii ki CSIC’de neden kendilerinin hala Kanada göçmenlik danışmanlarının odası olarak kalmaları gerektiği hakkında detaylı bir rapor sundu. Komite kendi incelemelerinden sonra hazırladığı sonuç raporunu Kanada Vatandaşlık, Göçmenlik ve Çokkültürlülük Bakanı’na sundu. Sonuç raporunu baz olan Bakan ICCRC’yi göçmenlik danışmanlarını düzenleyecek olan meslek odası olması gerektiğine karar verdi.

Umuyorum ki Kanada Göçmenlik Danışmanları Düzenleyici Kurulu (the Immigration Consultants of Canada Regulatory Council ICCRC), sadece halkın güvendiği bir kurum olmayacak aynı zamanda göçmenlik programının daha iyi bir şekilde çalışmasına ve aynı zamanda göçmenlik danışmanlarının müşterilerine daha iyi ve kaliteli hizmet vermelerine yardımcı olacak” diyen Bakan Kenney yeni meslek odası olarak düşündüğü the Immigration Consultants of Canada Regulatory Council’den çok umutlu.

ICCRC Bakanlığa sundukları niyet belgesinde seçilmelerin halinde yönetimlerinde şeffaflık ve açıklık politikası izleyeceklerinden, Kanada halkını ve göçmenlik danışmanlarından hizmet alan müşterileri koruma planlarından ve kendi üyeleri arasında daha sıkı bağlar kuracakları konusunda Bakan Kenney’i ikna etmiş görünüyorlar. ICCRC’nin aynı zamanda yenilikçi strateji geliştirecekleri, üyelerine karşı sorumluluk ve şeffaflık prensiplerine göre davranacakları ve halkı bilinçlendirme kampanyası düzenleyeceklerine kadar birçok taahhütleride oldu. Hatta CSIC’in en çok eleştiri alan uygulamalarından birisi olan yüksek aidatlar da taahhütleri arasında yer aldı. CSIC’de Yıllık aidat 3500 Kanada dolarını (bir avukatın ödediği aidata neredeyse eşit) bulurken ayrıca yılda üç deva izlettirilen ve tanesi en az 1000 dolar olan zorunlu videolar da ayrıca eleştiri malzemesi oluyordu. ICCRC’nin yıllık oda aidatlarının makul bir seviyeye indirilmesi de diğer vaatlerinin arasında yer aldı.

CSIC’ın düzenleyici meslek odası sıfatının bitmesinin birkaç ayı alacağı öngörülürken 1900 adet kayıtlı aktif üyenin yeni odaya geçişinde yaşanabilecek sıkıntıya karşı ICCRC hazırlıklı görünüyor. CSIC üyelerinin ICCRC’ye geçiş sürecinin 120 gün olarak planlandığı belirtilirken ara geçiş döneminin en hafif bir şekilde atlatılması umuluyor.

Tabi kanuni mesleki oda sıfatının kendilerinden alınma fikri CSIC’i memnun etmiş görünmüyor. 2010 Aralık ayı içinde kendilerinin neden göçmenlik danışmanlarının meslek odası kalmaları gerektiği konusunda bir rapor yazıp Kanada Göçmenlik Bakanlığı’na sunan CSIC son dönemlerde kendi organizasyonları için bağımsız denetimler gerçekleştirerek denetçilerin raporlarını kamuoyu ile paylaştı. Üç ayrı bağımsız denetim şirketi CSIC’i idaresinden üyelik sistemine, üyelerin eğitimi ve disiplin kurulundan şikayet prosedürüne kadar bir çok konuda olumlu raporlar sunarak CSIC’in hali hazırda görevini en iyi şekilde yerine getirdiğini belirttiler.

Daha önce Vancouver’da ortak olarak çalıştığı VML adlı bir avukatlık ofisinde belgede sahtecilik olayında adı geçen ve şu anki CSIC başkanı olan Nigel Thomson, “Hükümetin 1900 belgeli göçmenlik danışmanının ve 38 oda personelinin durumunu belirsizliğe itmesinden dolayı hem üzgünüz hem de şaşkınlık içindeyiz. CSIC, göçmenlik danışmanlarının meslek odası olarak kalması gerektiğine inanıyor çünkü bu hizmet kullanıcılarının yararınadır” diye konuştu. Sözlerine “CSIC’in kapsamlı altyapısı ve uzmanlığını daha da geliştirecekleri yerde hükümet meslek odası tecrübesi olmayan üçüncü bir kurumu göçmenlik danışmanlarının meslek odası olarak seçmeyi düşünmektedir. Bu kurumun CSIC’in bugünkü uzmanlığa gelmesi yıllar alacak. Ne olursa olsun CSIC meslek odası olarak kaldığı sürece müşterilerin haklarını korumayı sürdürecektir” diye devam etti.

Kanada Göçmenlik Danışmanları Odası CSIC, 2003 yılında kar amacı gütmeyen, bağımsız ve federal yetki sahibi olarak ücret karşılığında göçmenlik konularında hizmet veren Kanada göçmenlik danışmanlarının meslek odası olarak kuruldu. 2004’de Kanada öçmenlik danışmanlarının meslek odası olması Bakanlıkça tanındı ve Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yönetmeliklerinde gerekli değişiklik yapıldı.

Kurulduktan sonra bazı belgeli Kanada göçmenlik danışmanlarının yasadışı uygulamaları (sahte belgeler kullanma vs) konularında şikayetler çıkmaya başladı. 2008 yılında Avam Kamarası Yurttaşlık ve Göçmenlik Daimi Komitesi halktan ve CSIC içinden şikayetleri izlemeye aldı. Bu şikayetlerin içinde CSIC karar verme sisteminin şeffaf olmaması, odanın demokratik olarak idare edilmemesi, şaibeli bütçe harcamaları, üyelerin oda aidatlarının çok yüksek olması ve yönetim kurulu üyelerinin CSIC üyelerine sorumlulukları olmamaları yer aldı.

Daimi Komite göçmenlik danışmanlığı sektörü ile ilgili bir çalışma yaptı. Tüm Kanada’yı karış karış gezen komite üyeleri tanıklardan bilgi topladı. Kendisinden bilgi alınan tanıklar arasında CSIC, Kanada Baroları, Kanada Profesyonel Göçmenlik Danışmanları CAPIC, Kanada Kraliyet Polisi RCMP, ve Kanada Sınır Güvenliği Hizmetleri CBSA görevlileri yer aldı. Uzun bir çalışmanın sonucunda kendi raporlarını da Kanada Göçmenlik Bakanlığına sundular. Kanada Göçmenlik Bakanlığı’da yeni bir kurumun şu an ki meslek odasının yerine geçirilmesine karar kıldı.

Ben de CSIC’i eleştrienlerin arasındaydım. CSIC bir çok nokta da üyelerini tatmin edemiyordu. Şimdi ICCRC yeni meslek odası olarak tüm Kanada göçmenlik danışmanlığı mesleğini idare edip yönetecek. Çok yeni bir kurum olduğu için 1900 üyenin sıkıntılarına derman olacak mı? Orası biraz zaman alacak gibi. Umarım yeni meslek odamız hayırlı olur.

Murat Kandemir (CCIC, FCMI) 25 Mart 2011

Makalede kullanılan yabancı terimler/isimler
The Immigration Consultants of Canada Regulatory Council -Kanada Göçmenlik Danışmanları Düzenleyici Kurulu
The Immigration and Refugee Protection Regulations (IRPR) -Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası Yönetmelikleri
Canada Gazette -Kanada Resmi Gazete
Canadian Society of Immigration Consultants (CSIC) -Kanada Göçmenlik Danışmanları Odası
Selection Committee -Seçiciler Kurulu
Standing Committee -Daimi Komite

9 Mart 2011 Çarşamba

2010 Yılı Kanada Göçmenliği Sayılarında Rekor Kırıldı


2010 yılı Kanada’nın göçmenlik rakamlarında bir rekora şahit oldu. Son elli yılın en çok göçmenin geldiği yılı olan 2010’da 280.636 adet göçmen Kanada’ya giriş yaptı. Geçen sene ülkeye kabul edilen göçmenlerin çoğunun nitelikli eleman olduğu kaydedilirken Göçmenlik Bakanlığının açıkladığı istatistik rakamlarıyla 2010 yılı için almayı planladığı göçmen sayısını %6 aşmış olduğu anlaşıldı.

“Diğer Batılı ülkeler kriz döneminde göçmen sayılarında indirime giderken biz yasal göçmen sayısını yüksek tuttuk” diyen Göçmenlik Bakanı Jason Kenny sözlerine, “Kanada’da kriz sonrasında ekonomimizi güçlü tutmak için yüksek sayıda göçmen aldık. 2010 yılında son elli yılın en çok göçmenini alarak Kanada ekonomisini destekledik” diyerek devam etti. Ayrıca Eyalet Programı Hakkında da ek bilgi veren Bakan Kenney, “2005’te sadece 8,047 göçmenin kabul edildiği Eyalet Programında da hükümetimiz ilerleme kaydetmiş ve 2010’da 36.419 kişi kabul etmiştir” diye ekledi.

Kanada’ya en çok göçmen veren ülkeler yine aynı çıktı: Çin ve Hindistan. Her sene ortalama 35.000 Hindistan kökenli göçmen Kanada’ya geliyor.

Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) önümüzdeki yıl kabul edilecek toplam göçmen sayısını %5 indirerek 240.000 – 265.000 arasında tutmayı ve Federal Nitelikli Eleman Sınıfında da bazı değişikliklere gitmeyi planlıyor.

Murat Kandemir (CCIC, FCMI) 9 Mart 2011

Federal Nitelikli Eleman Programında Öngörülen Değişiklikler


Yurttaşlık ve Göçmenlik Kanada (Citizenship and Immigration Canada, CIC) Federal Nitelikli Eleman Programı (Federal Skilled Worker Program) için yapılacak bazı değişikliklerle ilgili olarak ilgili kurumlardan görüş almakta olduğunu bildirdi. Yurttaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı Federal Nitelikli Eleman Programındaki 3 başlıkta alınacak maksimum puanları ve miktarlarını değiştirmeyi planlıyor. Puan değiştirilmesinin yanı sıra Kanada’lı bir işverenden alınan iş tekliflerinin de değerlendirilmesinde daha sıkı kurallarında uygulanacağı da yapılması planlanan değişikliklerin içinde yer alıyor. Bakanlık yapılması planlanan bu tür değişikliklerin Kanada ekonomisinin ihtiyaçlarına göre ayarlandığını ve planlanan bu düzenlemenin yeni gelenlerin Kanada’ya entegrasyonuna daha çok imkan vereceğini iddia etti.

Faktörlere göre verilen puanlar
Daha önce de olduğu gibi Federal Nitelikli Eleman başvurusunda bulunacak adaylar bu programa kabul edilmek için 100 üzerinden 67 puan almak zorundalar. Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı bu programda başvuracak adayların dil, yaş ve iş tecrübesi gibi kısımlardan alacakları maksimum puanlarda değişiklik yapmayı planlıyor. Şu an için dil grubundan adaylar İngilizce ve Fransızca dilleri için maksimum 24 puan, yaş grubundan da 21-49 yaş arası olanlar en çok 10 puan ve iş tecrübesi sınıfından da son on yıldaki iş tecrübeleriyle en fazla 21 puan alabiliyorlar.
Hâlihazırda uygulamada olan faktörlere göre alınacak maksimum puan listesi şöyledir:
Faktör..............................................................................................Puan
Eğitim...................................................................maksimum 25 puan
İngilizce ve/veya Fransızca dil bilgisi..............maksimum 24 puan
İş Tecrübesi.........................................................maksimum 21 puan
Yaş........................................................................maksimum 10 puan
Kanada’dan iş teklifi...........................................maksimum 10 puan
Uyum faktörü.....................................................maksimum 10 puan
Toplam..................................................................................100 puan
Alınması gereken minimum..................................................67 puan

Dil faktörü
Yapılması düşünülen değişikliklerden birisi adayın resmi dillerin birinden (İngilizce veya Fransızca) alacağı maksimum puan miktarını 16’dan 20’ye yükseltmektir. Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik Departmanı aynı zamanda bazı mesleklerden düzeylerine göre minimum dil seviyeleri istenilmesini de planlıyor. Bundan sonra doktor, hemşire veya mühendis gibi mesleklerden daha yüksek dil seviyesi istenecek. Kalifiye işçi olarak (sıhhi su tesisatçısı, boyacı vs) başvuran deneyimli adaylardan da minimum dil becerisi istenecek.

Yaş faktörü
Yurttaşlık ve Göçmenlik Kanada departmanı adayların yaştan alacağı puanda da değişikliğe gitmeyi planlıyor. 21-49 yaş arası adaylar şu an en yüksek puan olan 10 puanı alabiliyorken yapılması planlanan değişiklikle bu sınır 21-35 yaş arasına maksimum 10 puana indirilecek.

İş Tecrübesi Faktörü
Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik departmanı iş tecrübesinden elde edilebilecek maksimum puanı 21’den 15’e düşürmeyi planlıyor. Departman, yabancı işçilerin Kanda dışındaki ülkelerdeki iş tecrübelerinin Kanada’da iş şansı için güçlü bir gösterge olduğunu düşünmüyor ve bunu yerine dil ve yaş faktörüne verilecek ek puanların daha uygun olacağına inanıyor.

Düşünülen diğer değişiklikler
Kalifiye işçilerin Federal Nitelikli Eleman sınıfına başvurmalarını daha da kolaylaştırmak için Bakanlık universite eğitimi olmayan kalifiye eğitim sertifika sahibi olan kalifiye elemanlardan istenen eğitim sürelerinin de indirilmesi hedefleniyor. Halihazırda lise sonrası bir yıllık kalifiye bir meslek eğitimi olanlardan eğitim faktöründen maksimum puan almaları için 13 yıllık eğitim süresi isteniyor. İki yıllık meslek diploması olan adaylar da 14 yıllık ve 3 yıllık meslek eğitimi olan adaylar da 15 yıllık eğitim süresini göstermek zorundalar. Şayet getirilmesi planlanan değişiklikler kabul edilirse adaylar daha az eğitim süreleriyle eğitim faktöründen maksimum puan alabilecekler.

Bakanlığın uygulamaya koymayı bir diğer yenilik de adaylardan kendi mesleklerinin odaları tarafından uygun olarak görülme şartıdır. Yani eğer başvuran kişinin mesleği Kanada’da bir lisans alınarak yapılan meslekse (örneğin elektrikçilik ya da mühendislik vs.) yeni uygulanacak olan değişiklikle başvuran kişi göçmenlik başvurusu yapmadan önce kendi mesleği için Kanada’da lisans veren kuruluşa/odaya başvurup eğitimlerinin ve tecrübelerinin o kuruluş tarafından onayını almak zorunda kalacak.

Son olarak değiştirilmesi planlanan son uygulamada Kanada’dan yapılacak olan iş tekliflerinin değerlendirilmesi konusunda olacak. Eğer uygulama yürürlüğe konarsa bundan sonra Kanada’dan bir işverenin başvuran adaya yapacağı iş teklifi sıkı bir şekilde kontrol edilecek ve gerçekliği araştırılacak. Daha önce bir çok göçmenin sahte iş teklifleri ile dolandırıldığı da göz önüne alınırsa bu konudaki önlemler çok yerinde görünüyor.

Kanada Federal Nitelikli Eleman programına başvuracak adayların bu konuda dikkatli olması ve yukarıda bahsi geçen öngörülen değişikliklerin uygulama konulup konulmadıklarını sıkı bir şekilde takip edip başvurularını ona göre yapmaları gerekiyor.

Göçmenlik Bürosu olarak biz bu tür değişiklikleri tam zamanında duyuruyor toplumu bu konuda zaten bilinçlendirmeye gayret ediyoruz. Bir dahaki makalemizde görüşmek üzere.

Yeni bir web site hazırlığı içindeyiz. Yeni sitemiz www.kanadagocmenlik.net tir. Bu site de tam hazırlandıktan sonra ziyaretinize açılacaktır.

Murat Kandemir (CCIC, FCMI)