30 Haziran 2011 Perşembe

ICCRC Kanada Göçmenlik Danışmanlarının Yeni Meslek Odası Oldu


Kanada Göçmenlik ve Çokkültürlülük Bakanı 30 Haziran 2011’den geçerli olmak üzere ICCRC’yi göçmenlik danışmanlarının yeni meslek odası olarak tayin etti. Daha önce CSIC olan meslek odasının önceki makalelerimde bahsettiğim uygulamaları ve geçmişi sebebiyle göçmenlik bakanlığı tarafından kara listeye alındığını ve Bakanlığın göçmenlik danışmanları için yeni bir meslek odası arayışına gitmesi ve yeni meslek odası olarak seçilmek isteyen ilgilli kurum ve kuruluşların başvurularını aldıklarını ifade etmiştim.

Nihayet uzun bir seçim süreci sonunda ICCRC/the Council (Immigration Consultants of Canada Regulatory Council ) -Kanada Göçmenlik Danışmanları Düzenleyici Kurulu- adlı kuruluşun yeni meslek odası olarak seçileceği duyurulmuş ve bu durum Kanada resmi gazetesinde yayınlanmıştı. ICCRC'nin statüsünün 2011 Haziran-Temmuz aylarında netleşmesinin beklendiğini kaydetmiştim.

Kanada Göçmenlik Bakanlığı 28 Haziran 2011’de yaptığı açıklamayla ICCRC’yi Kanada göçmenlik danışmanlarının mesleki standartlarını düzenleyen yeni meslek odası olarak seçtiğini duyurdu.

Bu göçmenlik danışmanlığı mesleği için yeni bir dönem anlamına geliyor. Yaptığı basın açıklamasında konu ile ilgili olarak ‘Tüm Kanada’da göçmenlik danışmanları için çok önemli bir gün’ diyen ICCRC Başkanı ve CEO’su Phil Mooney ‘Konseyin açık bir planı var ve bu mesleği regüle etmeye hazırız’ dedi.

ICCRC (ya da Konsey) göçmenlik sektöründeki herkesle birlikte çalışarak Kanada’ya yeni gelenler de dahil olmak üzere halkı yetkili olmayan göçmenlik danışmanlarına karşı daha iyi koruma sözü verdi.

Şahsen daha önceki 24 Mayıs 2011 tarihli Göçmenlik Danışmanı Sıfatım adlı makalemle zaten CSIC’den artık iyice soğuduğumu ve ICCRC’nin bu sektöre daha faydalı olacağına inandığımı ve hatta Göçmenlik Bakanı Jason Kenney’in bile aynı fikirde olduğunu yazmış ve CSIC üyeliğinden nedenlerini de belirterek feragat ettiğimi duyurmuştum.

Bakan Jason Kenney 30 Haziran 2011 tarihinden itibaren CSIC üyesi tüm Kanada göçmenlik danışmanlarının otomatik olarak ICCRC’ye üye olarak sayılacaklarını belirtti. Ayrıca 19 Mart 2011 itibariyle CSIC’e üye olan fakat sonra üyeliği herhangi bir sebepten dolayı düşmüş olanlar da bu fırsattan yararlanacaklar ve kayıt ve transfer işlemleri için geçiş süreci tanınacak.

Yeni meslek odamızın bizlere ve tüm sektöre daha faydalı olması temennisiyle.

Murat Kandemir, 30 Haziran 2011

23 Haziran 2011 Perşembe

Kanada Göçmenlik Müracaatlarında Sık Yapılan Hatalar

Kanada göçmenlik başvurusu yapmak kimi zam zor bir süreç gerektirir. Özellikle hangi evrakların doğru olarak doldurulması gerektiği ve takip edilmesi gereken talimatlar ve evrakların aslının mı yoksa orijinalinin mi sunulması gerektiği gibi konular çok önem arz eder. En ufak bir hata veya formlardaki bir bilgi eksikliği tüm başvurunun göçmen adayına geri gönderilmesine ve hatta reddedilmesine yol açabilir. Şimdi gelelim başvuru esnasında sık yapılan hatalara.

1. Puanların yanlış hesaplanması

Federal Nitelikli Eleman Programı, Quebec Nitelikli Eleman Programı ve bazı Eyalet Adayı Programları puan sistemine göre göçmen kabul ederler. Başvuran adaylar kabul edilebilmek için gerekli olan minimum puanı tutturmak zorundalar. Hangi durumlarda kaç puan verilecek' kafa karıştırabilir. Örneğin 4 yıllık mühendislik diploması kaç puan eder ya da tıp doktoru diploması kaç puan alır? Ayrıca yüksek lisans ve doktora puanları nasıl hesaplanacak? Puan sistemini iyi anlamak zordur. Yanlış verilmiş puan başvurunun kesin reddedilmesine yol açar.

2. Formların yanlış adrese gönderilmesi

Hangi başvurunun hangi vize ofisi tarafından işlendiğinin iyi bilinmesi gerekir. Yanlış vize ofisine gönderilen başvurular işleme konmadan başvuran göçmen adayına geri gönderilir. ABD’deki Buffalo vize ofisine gönderilen başvurular başvuranın ABD ülkesindeki yasal statüsüne göre cevaplandırılır. Kişinin ABD’de yasal statü sorunu varsa Buffalo’daki Kanada konsolosluğuna yaptığı göçmenlik başvurusunda problemler çıkacaktır. Bazı başvurular sadece Kanada içinde belirli ofislere yapılırken bazı başvurular başvuran kişinin ülkesinden sorumlu olan konsolosluk veya elçilik kanalıyla işleme konur.

3. Gösterilen meslek tecrübesi ve yanlış NOC kodu

Federal Nitelikli Eleman Programına (Federal Skilled Worker Program) başvuran adaylar Ulusal Meslek Sınıflandırması (National Occupation Classification, NOC) listesinde bulunan ve programca kabul edilen 29 meslek grubundan birinde en az bir yıllık tam zamanlı iş tecrübesi ispatlamak zorundadır. Kanada’lı bir işverenden iş teklifi alan adaylar bundan muaftır. Ulusal Meslek Sınıflandırması listesinde tüm mesleklerin bir kodu vardır. 4 haneli bu koda ‘NOC kodu’ denir. Başvuran adayın mesleğinin NOC kodu karşılığını bulmak o kadar da kolay olmayabilir. Birçok meslek grubundaki görev tanımları birbirine benzerlik göstermektedir.

Olay sadece kodun doğru yazılması da değildir. Geçmişteki iş tecrübelerini referans göstererek ispatlayan adaylar çalışırlarken yapmış oldukları görev ve sorumluluklar NOC listesinde kendi mesleklerinden beklenen görev ve sorumluluklarla örtüşmek durumundadır.

4. Eksik ve tutarsız şekilde doldurulmuş formlar

Kanada göçmenlik başvurularında bir dizi formun tam ve doğru olarak doldurulması gerekir. Bazen aynı bilgi değişik formlarda tekrar istenebilir. Bazen başvuran adaylar formları gelişigüzel doldururlar. Bazı bilgiler tutarsız olur. Örneğin son 10 yıl içindeki aktivitelerinizi sıralamanızı isteyen soruya cevap verirken kronolojik olarak sıralama yapılmayıp arada boşluklar bırakılabilmektedir. Son 10 yıldaki aktiviteler sorulduğu zaman form üzerine ay ve yıl olarak bilgilerin girilmesi gerekiyor. Aynı durum 18 yaşından beri kullandığınız adreslerin sorulduğu soruya cevap verilirken de beliriyor. 18 yaşından beri yaşadığınız tüm adresleri ay/yıl olarak belirtirken son adresten başlayıp 18 yaşına kadar gitmeli ve arada hiç boşluk bırakılmamalıdır.

İmza atılırken de sorunlar yaşanabilmektedir. Bazı formlarda –örneğin Ek Aile Bilgisi Formunda (Additional Family Information)- üç ayrı yerde imza yeri bulunmaktadır. Bölümleri boş bıraksanız bile imzalanması gerekmektedir. Eksik imzalı başvurular kesinlikle geri gönderilir.

5 Eksik ya da verilmeyen belgeler

Her başvuru programında istenen bir dizi evraklar vardır. Ayrıca Kanada dışındaki elçilik ve konsolosluklarında formlara eklenmesini istediği özel evraklar vardır. Vize ofislerince istenen bu evraklar ülkeye veya bölgeye göre değişiklik gösterir. Bu evrakların hangilerinin aslının ya da fotokopilerinin isteneceği vize ofislerince belirtilir. Örneğin Ankara vize ofisi T.C. vatandaşlarından orijinal ve vukuatlı sabıka kaydı istemektedir. Hangi evrakların nasıl sunulması gerektiğinin iyi belirlenmesi gerekir.

Tam ve eksiksiz doldurulmuş ve doğru adrese gönderilmiş formlar sorunsuz işleme konacak ve en kısa sürede cevaplandırılacaktır.

Murat Kandemir

23 Haziran 2011

14 Haziran 2011 Salı

“Startup Visa Canada” Girişimi


Bu yazımda sizlere Danny Robinson (Bootup Labs), Maura Rodgers ve Boris Wertz (W Media Ventures) in 2010 yılının Eylül ayında başlattıkları “startup visa” girişimlerinden bahsetmek istiyorum. Bu proje dünyanın her tarafından Kanada’ya gelip bir miktar yatırım yaparak kendi işini kuracak ve böylelikle istihdam yaratacak girişimciler için uygulanacak yeni bir vize programı oluşturulması tavsiyesi olarak özetlenebilir.

Küreselleşen dünyada bir şehrin, bölgenin ve hatta ülkenin başarısı o bölgenin dünyadaki en iyi girişimcileri kendisine çekmesiyle doğru orantılıdır. Bunun en iyi örneği Silikon Vadisinde yaşandı.

Kanada yasaları maalesef Kanada’ya gelip iş kurmayı düşünenlere o kadar da kolay vize vermiyor. Federal ve Eyalet Devleti Girişimci programına (Entrepreneur Aplications) başvuran adaylardan en az 300.000 dolarlık bir malvarlığı isteniyor ve sonra başvurularının sonuçlanması abartısız 4-5 yıl sürüyor. Bu uzun süre zarfında kişinin ticari hedefleri, mali durumu, ailevi konumu vs değişebiliyor bu durum bir çok başvurunun reddedilmesine hatta bir çok başvuru yapan kişinin Kanada planlarından vazgeçmesine sebep oluyor.

Birleşik Devletlerdeki birçok girişimci ve sermaye yatırımcısı Amerika dışından girişimcilerin ülkeye rahatlıkla girebilmelerinin önünün açılması amacıyla ABD hükümeti nezdinde bir lobi faaliyetine giriştiler ve geçen ay hazırlanan yasa tasarısı şu an kongrede beklemekte. Web siteleri www.startupvisa.com

Kanada’da bir benzerinin olmasının gerektiğini düşünen girişimcilere verdikleri hizmetlerle adını duyuran firma yöneticileri Danny Robinson, Maura Rodgers ve Boris Wertz in 2010 yılının Eylül ayında benzer bir lobi faaliyetine giriştiler. Bu çalışmada oluşturulması öngörülen girişimci vize programı şu şekilde olacaktır.

Halihazırda Federal ve Eyalet devletlerin girişimci programlarına ek olarak oluşturulması teklif edilen yeni vize programında ise
- 150.000 dolarlık bir yatırım şartı,
- Kanada’lı bir yatırımcının onayını ve yatırımını da alarak yeni gelen girişimciye sadece kendi firmasında çalışmak şartı ile verilecek bir çalışma izni –ki böylelikle yeni istihdam alanı yaratacak ve kalifiye Kanada’lıların işini almayacak-
- Girişimcinin yeni oluşturduğu işin en az üçte birinin sermayesinin sahibi olması, işinin başında olması ve 2 yıllık bir süre için en az 3 tam zamanlı çalışan işe alarak Kanada içinde bir istihdam alanı yaratması,
şartları öngörülüyor.

Bu lobi faaliyetinin başlatılmasında ön ayak olan Danny Robinson ayrıca Kanada Endüstri Bakanı Tony Clement’e de bir mektup yazdı. Yazdığı mektupta oluşturulacak bu tür bir vize programının (startup visa) Kanada için bir kazanç olacağını, iş alanları açacağını ve Kanada’ya daha fazla yatırım yapılacağını belirtti.

Danny Robinson ayrıca mektubunda şu anki federal ve eyalet devletleri girişimci programları başvurularının çok zor olduğu ve uzun sürdüğünü de mektuba ekledi. Düşünülen yeni vize programının ana hatlarını da çizen Danny hükümetin desteğini bekliyor.

Ayrıca web sitelerinde (www.startupvisa.ca) sizin de desteklerinizi de bekliyor. Tek yapmanız gereken siteye girdikten sonra Endorse It linkini tıklayıp desteklerinizi bildirmeniz.
Bu projeyi destekleyen girişimcilere sermaye desteği sağlayabilecek firma ve sektörel kuruluşların listesi bayağı uzun.

W.Media Ventures, Bootup Entrepreneurial Society, Summify, Empire Avenue, Podium Ventures, iNovia Capital, Techvibes, StartupNorth, Startup Edmonton, Real Ventures, Next Montreal, Canadian Innovation Exchange, Growthworks ve Canadian Venture Capital Association.

Bana başvuran bir çok aday Girişimci olarak tanımansa bile özellikleri Federal Girişimci sınıfından başvurmaya yetmiyor. Startup visa türü bir vize programının oluşturulması mükemmel ve rantabl fikirleri olan parlak girişimcilerin Kanada’daki bir yatırım firmasının da mali desteğiyle Kanada’da hayalini kurdukları işleri yapmalarına imkan verecek.

Girişimcilerin önünün açılması dileğiyle.

Murat Kandemir, 13 Haziran 2011

Basında start up visa
  1. http://nextmontreal.com/canada-needs-a-good-startup-visa/
  2. http://www.techvibes.com/blog/startup-visa-canada-looks-for-changes-in-2011-2011-01-18%20
  3. http://apps.ycombinator.com/item?id=2114967
  4. http://startupnorth.ca/2011/01/19/startupvisa-the-canadian-edition/
  5. http://nerdbusiness.com/blog/three-emerging-startup-hubs-not-valley
  6. http://www.theglobeandmail.com/news/national/time-to-lead/tech-entrepreneurs-stuck-in-immigration-limbo/article1960705/
  7. http://www.bcbusinessonline.ca/2011/04/04/welcoming-entrepreneurs-to-canada
  8. http://www.lesaffaires.com/archives/generale/un-projet-de-visa-pour-attirer-davantage-d-entrepreneurs-etrangers/529593
  9. http://mediaedge.imirus.com/Mpowered/book/vprivcap11/i2/p1