27 Ekim 2011 Perşembe

Kanada Göçmenlik Bakanlığının anne-baba sponsorluğunda değişiklik planları

Muhafazakar partisi (conservative party) hükümeti Kanada’ya sponsorlukla getirilecek olan anne-baba ve dede-nine sayılarını kısıtlayarak bu zamana kadar birikmiş olan başvuruları da eritmeyi planlıyor.

Vatandaşlık ve göçmenlik komitesi toplantısında “Kanada göçmenlik konusunda dünyadaki en cömert ülkedir….fakat cömertliğimizinde bir sınırı olmalı,” diye konuşan Göçmenlik bakanı Jason Kenney bakanlığının anne-baba sponsorluğuna bakış açısının sinyallerini de vermiş oldu.

Göçmenlik bakanlığının verilerine göre şu an beklemedeki göçmenlik başvurularının sayısı bir milyondan fazla. Yönetimdeki muhafazakar hükümet daha önce 2012 yılı için 336.000 adet göçmenlik vizesi verilmesi hedefi koymuştu ama 2012 yılında verilecek vize sayısının bunun çok altında olacağı belirtiliyor. Önceleri yılda ortalama 400.000 göçmen alan Kanada muhafazakar hükümetin başa geçmesinden bu yana bu rakamı yıllık ortalama 254.000’de tuttu.

Geçen sene Kanada’ya kabul edilen göçmenlerin 38.000’in anne-baba ve dede-ninelerden oluştuğu belirtildi. Sol parti olan NDP’den Don Davies bu sayının arttırılması gerektiğini belirterek daha fazla insanın göçmen olarak ülkeye kabul edilmesiyle işçi sıkıntısının çözüleceği ve Kanada için daha güçlü bir ekonominin sağlanacağı görüşünde.

Kanada’ya gelen göçmenlerin ancak % 20’si Kanada iş gücüne etkin olarak katılmakta ve iş tecrübelerine göre çeşitli işlerde çalışmaktadır. Kalan % 80’lik bölüm ise daha çok göçmenlerin eşleri, çocukları ve diğer aile üyelerinden (nine-dede vs) oluşmaktadır. Bu yüzden de göçmenlik bakanı Kanada’ya kabul edilecek göçmen sayısının arttırılması fikrine sıcak bakmıyor.

Kanada’ya yakınları tarafından getirilen ve çoğunlukla da emekli olan kişilerin Kanada’da çalışma ihtimalinin çok düşük olacağı ve Kanada sağlık sistemini fazlasıyla kullanacağı aşikar.

Hâlihazırda anne-baba veya nine-dede sponsorluk işlemleri çok uzun sürmektedir. Zaten birikmiş dosyalar da uzun olan bu süreci daha da uzatmaktadır. Kanada’ya anne-babasını veya nine-dedesini sponsor olup getirmek isteyenleri 4-8 yıl arası bir süreç beklemekte.

Göçmenlik Bakanı Kenney’in düşündüğü bir çözüm de sponsor olacak kişiye uygulanacak bir aile geliri kriterinin saptanmasıdır. Yani sponsor olacak kişinin Kanada’daki tüm aile gelirine bakılacak daha önceden belirlenmiş aile geliri miktarını geçmesi halinde sponsor olmak isteyen kişiye istediği kişiyi Kanada’ya göçmen olarak getirebilmesi sağlanacak.

Kanada Göçmenlik Bakanlığı tarafından anne-baba sponsorluğu için düşünülen değişikliklerin uygulamaya geçip geçmeyeceğini zaman gösterecek.

27 Ekim 2011

Murat Kandemir

(Member of CMI ve ICCRC)

23 Ekim 2011 Pazar

Geçici Yabancı İşçiler -Temporary Foreign Workers-

Her yıl farklı göçmenlik kategorilerinden Kanada’ya gelen göçmenler Kanada ekonomisi için çok önem taşıyor. Kanada Hükümeti de uluslararası ekonomik krizden çıkmanın en önemli faktörlerinden birisinin Kanada’ya gelen göçmenler olduğunun farkında. Kriz dönemi sebebiyle neredeyse durdurulan geçici yabancı işçi programında da (temporary foreign worker program) değişiklikler yapılması planlanıyor.

Konuyla ilgili görüşlerini medyaya bildiren Göçmenlik Bakanı Jason Kenney Kanada ekonomisinin krizden en az hasarla çıktığını ve göçmenliğin ekonomik büyüme için bir anahtar olduğunu kaydetti.

“Yıllarca Kanadalılar nüfus sayımızı korumamız ve ekonomik olarak büyümemiz için gerekli olandan daha az sayıda çocuk sahibi olmaktalar ve bu da Kanada için emekli olan vatandaşların sağlık bakımları ve emeklilik fonunun yükünü kaldıracak daha az vergi mükellefi anlamına geliyor…. İşte burada Kanada göçmenliğinin önemi ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Geçici yabancı işçilerin iş gücü piyasasındaki önemine de dokunarak, “2009 yılında işsizlik oranı arttığı ve çok sayıda Kanada vatandaşımız işinden olduğu için ekonomimizde resesyon oldu ve bu yüzden de Kanadalılar işsizken geçici işçilerin onların işlerini ellerinden almasına mani olduk. Şimdi işsizlik düşmekte ve geçici işçi vize işlemlerinin daha kolaylaşması gerektiği kanısındayız” diyerek geçici işçi başvurularının bundan sonra daha esnek olarak ele alınacağının sinyalini verdi.

Geçici işçi programı konusunda kriz döneminde bazı önlemler alınmış Kanada’ya getirilecek geçici işçi sayısına ve başvuru sürecine bazı kısıtlamalar konmuştu. Krizin etkisinin iyice bittiği Kanada’da önümüzdeki aylarda geçici işçi kategorisinin revize edilmesi konusunda çalışmalar sürdürülecek.

Bilindiği gibi inşaat, üretim ve hizmet sektöründe geçici işçi getirtiliyor. En çok talep edilen meslekler ise marangozlar, sıhhi su tesisatçısı, sanayi elektrikçiler, boyacılar, sıva ustaları, fayans ustaları, alçıpan ustaları, ağır iş makinaları operatörleri, aşçılar ve tır şoförleri vs. olarak sıralanıyor. Bu kategoride Kanada’ya gelecek yabancı işçiye bir ila iki yıllık çalışma izni veriliyor ve belli bir iş tecrübesi gösterebilen adaylar daha sonra daimi Kanada göçmenlik başvurusu yapabiliyorlar.

Eğer beton işi, iş makinaları tamircisi, sondaj işçisi, marangoz, metal işçisi, elektrikçi ve yol yapımı işçisi gibi inşaat işlerinde tecrübeniz ve iş tecrübenizle ilgili referansınız varsa, orta derecede İngilizce de biliyorsanız bana hemen İngilizce hazırlanmış bir CV’nizi atın. Kanada’dan iş teklifi almak suretiyle hem Kanada’ya varır varmaz dolgun bir ücret karşılığında çalışmaya başlarsınız hem de belli bir süre geçici işçi olarak çalıştıktan sonra Kanada’ya daimi göçmen kategorisinden başvurma şansını yakalayabilirsiniz.

Murat Kandemir

00 90 531 584 8951

muratkandemir25@hotmail.com

23 Ekim 2011

9 Ekim 2011 Pazar

Kanada’daki Yabancı Doktorların Durumu


Kanada’da görev başındaki doktor sayısı OECD ülkeleri ortalamasının altında iken hemşire sayısı ABD ve diğer OECD ülkeleri içinde ortalamanın üzerindedir. Her bir eyalet kendi doktorlarını eyalet içindeki meslek birlikleri vasıtasıyla düzenler. Bu meslek odaları doktorluğa giriş, mesleğin standartlarını belirleme, doktorluk ruhsatı verme, soruşturma ve üyelerine gerektiğinde cezai yaptırımlar uygulama yetkisine sahip.


Ülke sürekli olarak bir doktor sıkıntısı yaşamakta. Eyaletler de kendi bölgelerindeki doktor sıkıntısının farkında olup doktorları yine kendi eyaletlerinde tutmak için ellerinden geleni yapmaktalar. Mesela 2008 yılında Kanada Doğum Uzmanı ve Jinekologlar Derneği (the Society of Obstetricians and Gynaecologists of Canada) ülkede doğum uzmanı ve jinekolog eksikliği yaşandığını rapor etmişlerdir. Fakat özellikle aile doktorları ve uzman doktorların da eksikliği gittikçe hissediliyor.

Doktor sıkıntısının iyice yaşandığı diğer bir eyalette Saskatchewan’dır . Kariyer kurumları ABD ve İngiltere’ye gidip bu eyalete doktor çekmeye çalışıyorlar. Hatta İngiltere’den gelecek olan doktor adaylarının göçmenlik ve doktorluk belge işlemlerinin hızlandırılması sözünü de veriyorlar.

Aslında ülkede yetişen doktor sayısı da sürekli artmakta. Örneğin Kanada’da 2002 yılında 1.543 doktor göreve başlarken 2010 yılında bu rakam 2.459’du. Fakat nüfus artış oranına göre hala doktor eksiği olduğu bir gerçek. Bunun başka bir kanıtı da 2010 yılında Kanada’da çalışan hekimlerin %38’i 55 ve üstü yaşına basmalarıdır. Birçok doktorun emeklilik yaşının gelmesi ve Kanada nüfusunun da hızla yaşlanması doktora olan ihtiyacı da ona paralel olarak arttırmakta.

Gittikçe artan doktor sıkıntısına çözümler de öne sürülmüyor değil. Başka ülkelerden doktor getirtilmesi, Kanada’ya göç etmiş yabancı diğer doktorların lisans alma sürecini hızlandırıp Kanada içinde doktorluk yapmalarına izin verilmesi ve Kanada tıp fakültelerinde okuyacak öğrenci sayısının arttırılmaya çalışılması çözüm önerilerinden sadece bir kaçı. Ama kısa vadede en uygun çözüm Kanada dışında tıp fakultesi eğitimi görmüş tecrübeli doktorların Kanada içinde göreve başlaması gibi görünüyor.

En az bir yıllık çalışma tecrübesi olan uzman doktorlar, aile doktorları ve hemşireler Kanada Federal Nitelikli Eleman sınıfından (Federal Skilled Worker Class) Kanada’ya göçmenlik müracatında bulunabiliyor ve daimi oturum müsaadesi alabiliyorlar. Ama burada asıl önemli olan bu doktorların Kanada içinde doktorluk mesleğini icra edip edemeyecekleri.

2010 yılında Kanada’daki yabancı doktorlardan Mitra Arjang ve Parampal Ghoshal beyaz önlüklerini giyip steteskopları boyunlarında Ontario tabipler birliği binası önünde bir protesto yapmıştı. Basının da ilgi gösterdiği bu gösteriyi yapan Arjang İran’dan ve Ghoshal Hindistan’dan gelmiş ve aşağıdaki mevzuat bilgisinde sıraladığım tüm işlemleri yapmış, sınavları da başarıyla geçmişlerdi. Maalesef doktorluk için gerekli ruhsat kendilerine verilmemişti.

Internette bir de imza kampanyası başlatarak eyaletten ve tabipler birliğinden kendi durumlarında olan diğer tüm doktorlara en azından kısıtlı da olsa doktorluk mesleğini icra etme hakkı getirilmesini istediler.
7500 yabancı doktorun Kanada’da yaşadığı ve bunların 2000’in gerekli tüm kayıt işlemlerini yapıp sınavlarda da başarılı oldukları tahmin ediliyor. Bu 2000 yabanci doktor grubunun içinde doktorluk yapılmasına izin verilenler ise maalesef çok az.

Tabii doktorluk mesleğine geçişte yabancı doktorların Kanada’da yaşadığı bu uzun ve sıkıntılı süreç bazılarının pes etmelerine de yol açıyor. Bu alanda tam bir beyin göçü yaşanıyor. British Columbia eyaletinde yaşayan Dr. Ashis Marwaha bunlardan sadece biri. Dr. Marwaha Kanada’da doktorluk yapabilmek için tüm istenenleri yerine getirmiş ve bu onun 2 yılına mal olmuştu. Göçmenlik statüsünün de engellemesi ile doktorluk mesleğine bir türlü başlayamayan Dr. Marwaha doktorluk yapmayı başka bir ülkede deneyecek.

Yabancı Doktorların Kanada’da Görev Yapması ve İlgili Mevzuat
Kanada dışında tıp fakültesi okumuş ve doktorluk yapmış kişilerin Kanada’da doktorluk lisansı alıp mesleği icra edebilmeleri için birtakım işlemlerin yapılması gerekiyor. Öncelikle Kanada’da doktorluk yapmak isteyen yabancı doktorun bulunduğu eyaletteki tabibler odasına başvurup bilgi alması gerekmektedir. Ayrıca bazı eyaletlerde uluslararası tıp programları da bulunmaktadır. Kişinin yaşamak istediği eyalette böyle bir programın olup olmadığını da araştırması gerekir.

Kanada dışında tıp öğrenimi almış olan doktorlara Uluslararası Tıp Öğrenimi Mezunları (International Medical Graduates, IMG) denir. Kanada Tıp Konseyi (the Medical Council of Canada) Kanada ve ABD tarafından tanınmayan başka ülkelerde tıp bölümünde okuyan tüm yabancı doktorları bu tanıma dahil eder.

IMG’ler (Uluslararası Tıp Fakülteleri Mezunları Doktorlar) kendi ülkelerinde yıllarca bağımsız olarak doktorluk yapmış olabilir ve pratisyen hekimlik süreçlerini bitirmiş olabilirler. Ayrıca Kanada tıp eğitimine benzer bir eğitim kurumundan mezun da olabilir veya Kanada’daki tıp eğitiminden çok farklı bir eğitim de almış olabilirler. Durumları her ne olursa olsunlar Kanada’ya göç ettikten sonra bu yeni ülkede doktorluk mesleğini icra edebilmeleri için aşağıdaki hususları bilmeleri gerekiyor.

Kanada’da doktorluk yapabilmeleri için ruhsat alma garantileri yoktur,
Ruhsat alma işlemi bir çok aşamadan oluşabilir ve bu başvuran kişiye çok karışık görünebilir,
Eyaletlerdeki doktorluk ruhsatı işlemleri birbirinden farklı olabilir,
Ruhsat işlemi esnasında ciddi mali ve kişisel taahhütler ortaya çıkabilir.

Kanada içinde doktorluk yapmak için ruhsat başvurusu yapacak yabancı doktor adaylarını bir takım sınavlar, dil yeterliliği ispatı, üniversite sonrası eğitim ve kısa bir süreliğine bir yerde staj şartıda bekleyecektir.

Şimdi gelelim Kanada’da doktorluk lisansı alınma sürecine. Kanada içinde doktorluk yapmak isteyen kişi işlemlerine Kanada dışında iken başlayabilir. Kendi okudukları üniversite tıp eğitimlerinin tanınmış bir okuldan alındığını teyit ettiklerinden sonra online olarak kişisel ölçüm sınavını (online self-assessment exam) vermeleri gerekmektedir. Eğitimleri ve iş tecrübeleri ile ilgili tüm bilgi ve belgeleri Kanada Tıp Konseyi bünyesindeki Doktorlar Belge Tetkik Kurulu’na (Physician Credentials Repository) sunduktan sonra Kanada Tıp Konseyi’nin Kanada Değerlendirme Sınavı’na (Canada Evaluating Examination MCCEE) girmeleri gerekmektedir.

1. Tıp Eğitiminin Denkliği
Kanada dışında alınmış olunan tıp eğitiminin Kanada içinde tanınması için Foundation for Advancement of International Medical Education and Research’s (FAIMER) web sitesindeki International Medical Education Directory (IMED) kısmında bulunan okullar ve bölümler içinde listelenmesi gerekmektedir.

2. Sınav
Kanada doktorluk yapmak isteyen adaylar (IMG’ler) Kanada Tıp Konseyi’nin değerlendirme sınavına (MCCEE) hazır olup olmadıklarını yine aynı kurumun sitesindeki Self-Administered Evaluating Examination (SAE-EE) sınavıyla kendilerini test ederek öğrenebilirler. Her bir sınav 62 Kanada dolarıdır.

3. Bilgi ve belge sunumu
Doktor adayları daha Kanada’ya gelmeden Kanada Tıp Konseyi Belge Tetkik Kuruluna belgelerini sunarak kendi online portföylerini oluşturabilirler. Doktor adayları ayrıca Kurul’dan kendi profillerini eyaletlerdeki doktorluk mesleğini düzenleyici yetkisi olan tabipler birliği ile paylaşmalarını arzu edebilirler. Kanada Tıp Konseyi doktor olmak isteyen adayların ayrıca onaylı bir diploma suretini göndermelerini ister. Diploma örneği sunulduktan sonra doktor adayı Kanada Tıp Konseyinin Uygunluk Sınavına (Medical Council of Canada Qualifying Examination –MCCQE-) çağrılacaktır.
Kurula başvuru ücreti 250 dolardır. Sunulan belgeler içinde 100’er dolar ücret istenecektir.

4. Kanada Tıp Konseyi Değerlendirme Sınavına (the Medical Council of Canada Evaluating Examination MCCEE) giriş
Doktor adayı Kanada Doktor Eşleştirme Hizmeti (the Canadian Resident Matching Service) vasıtasıyla doktor pozisyonu için MCCEE sınavını geçmek zorundadır. MCCEE 70 ülkeyi aşkın 500 sitede sunulmaktadır. MCCEE’nin verildiği diğer tüm ülkelerin listesi için Prometric centres-list of countries linkini incelemeniz gerekmektedir.

Bu sınava ilk kez başvuracaklar 1.550 dolar ve tekrar başvuracaklar ise 1.300 dolar ödeyeceklerdir.
Tabii ki diğer eyaletlerdeki doktor birlikleri kendilerine başvuran doktor adaylarından daha fazla bilgi ve belge isteyebilirler. Hatta sadece Kanada’da uygulanan the National Assessment Collaboration Objective Structured Clinical Examination (NAC OSCE) adlı bir sınava da girmeleri gerekir. Bu sınava sadece MCCEE sınavına girmiş adaylar alınır.

Sonuç olarak uluslararası tıp öğrenimi alıp başka ülkelerde doktorluk işi yapıp Kanada’da da bu mesleği icra etmek isteyen doktor adayları daha önce söylediğimiz the Medical Council of Canada Qualifying Examination (MCCQE)’nin birinci ve ikinci sınavlarına (Part 1 ve Part 2) girmek zorundalar. MCCQE Part 1 ve Part 2 sınavları Kanada’da veriliyor ve Kanada’da tıp eğitimi alıp doktorluğa geçmek isteyen Kanadalılara da uygulanıyor. Bu sınavlardan sonra aday 2 yıllık üniversite sonrası bir eğitime tabi tutuluyor. MCCQE Part 2’yi geçen adaylar Kanada Tıp Düzenleyici Otoritesinde (the Federation of Medical REgulatory Authorities of Canada) belirtilen Kanada Ruhsat standartlarına ulaşmak zorundadır.

Eyaletler ve Tabipler Birliği
Eyaletler ve kendi yetki alanları içindeki tabipler birlikleri kendi eyaletlerindeki doktorluk mesleğinin kurallarını ve lisans sürecini işletir. Kanada’da doktorluk yapacak doktor adayı ayrıca bulunduğu eyaletteki doktorlar birliğine de kayıt yaptırmak zorundadır. Eyaletler ve tabipler birlikleri listesi şöyledir.


Sonuç
Kanada’daki doktor sıkıntısı bir hayli yüksek. Devlet göçmenlik programlarında onları Kanada’ya daimi göçmen olarak kabul ediyor fakat mesleklerini icra etmeleri uzun bir sürecin aşılmasıyla mümkün olabiliyor. Hastaların mağdur olduğu, doktor görmek için randevulerın zor alındığı ve acil servislerde 4-6 saat bekleme gibi durumlar Kanada’ya hiç yakışmıyor. Kanada’nin sağlık sektöründe her turlu doktor sıkıntısını acil durumda ve hükümet düzeyinde çözmesi gerekiyor.

Kanada’ya göçmek isteyen doktorların Kanada’da doktorluk mesleğini icra etmeleri tabii ki mümkün. Kayıt ve doktorluk mesleğini icra etme süresi uzun olsa da Kanada’ya göç etmeye ve bu karıyeri orada da devam ettirmeye değer. Ayrıca devlet de sağlık alanında yaşanan tüm sıkıntıların farkında ve özellikle yabancı doktorların yararına bazı iyileştirmenin yapılması son derece muhtemeldir.

Son söz: Doktorsuz kalan bir milletin birey ve toplum sağlığı tehlikededir.

Murat Kandemir
(Member of CMI and ICCRC) 09 Ekim 2011

Yararlanılan Kaynaklar
1. Canada Desperately Needs Foreign-trained Doctors
2. Foreign doctors petition for ability to practice while they wait
3. Brain Drain: Will More Foreign-Trained Physicians Leave Canada?
4. International Medical Graduates
5. Information for international medical graduates
6. Information for licence