16 Kasım 2011 Çarşamba

Kanada’ya Anne-Baba ve Dede-Nine Sponsorluk Başvuruları Geçici Olarak Durduruldu

5 Kasım 2011’den geçerli olmak üzere anne-baba ve büyükanne-büyükbaba sponsorluğu geçici olarak durduruldu. Durdurulma süresinin iki yıl sürmesi beklenirken bu süre zarfında birikmiş olan başvuruların süratle eritilmesi planlanıyor.

Şu an için 165.000 adet anne-baba ve nine-dede sponsorluğu başvurusu sonuçlanmayı bekliyor. Her yıl kabul edilen aile büyükleri sayısı ise 38.000. Bu süreç zarfında bekleyen başvuruların hızla sonuçlandırılması, anne-baba & dede-nine sponsorluğu programının gözden geçirilmesi ve programın revize edilmesi hedefleniyor.

Geçen sene Kanada’ya kabul edilen göçmenlerin 38.000’in anne-baba ve dede-ninelerden oluşmuştu. Kanada’ya gelen göçmenlerin ancak % 20’si Kanada iş gücüne etkin olarak katılmakta ve iş tecrübelerine göre çeşitli işlerde çalışmaktadır. Kalan % 80’lik bölüm ise daha çok göçmenlerin eşleri, çocukları ve diğer aile üyelerinden (anne-baba, nine-dede vs) oluşmaktadır.

Hâlihazırda anne-baba veya nine-dede sponsorluk işlemleri çok uzun sürmektedir. Normal bir başvurunun sonuçlanması 7 yılı alıyor. Zaten birikmiş dosyalar da uzun olan bu süreci daha da uzatmakta. Kanada’ya anne-babasını veya nine-dedesini sponsor olup getirmek isteyenleri 4-8 yıl arası bir süreç beklemekte.

Göçmenlik Bakanı Kenney’in düşündüğü bir çözüm de sponsor olacak kişiye uygulanacak bir aile geliri kriterinin saptanmasıdır. Yani sponsor olacak kişinin Kanada’daki tüm aile gelirine bakılacak daha önceden belirlenmiş aile geliri miktarını geçmesi halinde sponsor olmak isteyen kişiye istediği kişiyi Kanada’ya göçmen olarak getirebilmesi sağlanacak.

Ayrıca üstünde çalışılan “Anne-Baba ve Büyükanne-Büyükbaba Süper Vizesi” (Parent and Grandparent Super Visa) çalışması olduğunu da belirtelim. 10 yıllık olarak ve çok girişli verilmesi planlanan bu vize kişinin Kanada’da bir defasında 24 aya kadar kalmasına olanak verecek. Bu vize çeşidinin 1 Aralık 2011 tarihinden itibaren verilmeye başlanacağı da öğrendiğim diğer ayrıntılardan. Bu vize ile Kanada’da ailesiyle yaşayan Anne-baba veya büyükanne-büyükbaba’nın kendi özel sağlık sigortası olması gerekecek ve Kanada sağlık kapsamından faydalanamayacak.

Kanada Göçmenlik Bakanlığı bu geçici süre esnasında eski başvuruların oluştuğu başvuru dosyalarını eritmeyi, bu alandaki sponsorluk başvurusunu revize etmeyi planlıyor.

Süreç revize edilmiş programla yeniden başladığında konuyla ilgili olarak ayrıntılı bilgiyi burada vereceğiz.

Murat Kandemir

Member of CMI & ICCRC

16 Kasım 2011

İlgili Linkler

Bakanlığın anne-baba sponsorluğu konusundaki hareket planı

http://www.cic.gc.ca/english/department/media/releases/2011/2011-11-04.asp

Geçici Durdurulma Kararı için Kanada Resmi Gazete yazısı

http://www.gazette.gc.ca/rp-pr/p1/2011/2011-11-05/html/notice-avis-eng.html#d108

“Kanada Göçmenlik Bakanlığının anne-baba sponsorluğunda değişiklik planları” adlı makalem

http://muratkandemir25.blogspot.com/2011/10/kanada-gocmenlik-bakanlgnn-anne-baba.html

15 Kasım 2011 Salı

Kanada’daki Doktora Öğrencileri Artık Federal Nitelikli Eleman Kategorisinde Göçmenlik Müracaatı Yapabilecek

5 Kasım 2011’den itibaren Kanada eğitim kurumlarında doktora eğitimlerini sürdüren uluslararası öğrenciler Federal Nitelikli Eleman Kategorisinde (Federal Skilled Worker Category) Kanada için daimi göçmenlik başvurusu yapabilecekler. Konu Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın kendi internet adresinde bir basın açıklaması ile duyuruldu.

Kanada bu girişim ile her yıl doktora eğitimi yapan en az 1000 uluslararası öğrenciye daimi göçmenlik statüsü vermeye hazırlanıyor.

Girişimin asıl mimarı olan Devlet Bakanı Gary Goodyear Kanada Göçmenlik Bakanı Jason Kenney ile birlikte bir resepsiyon da projeyi açıkladılar. Bakan Goodyear konuşmasında, “Doktora mezunları ekonomi için önem arz ediyor. Araştırma yapıyor, inovasyonu teşvik ediyor ve sahip oldukları bilgilerini başkalarına öğreterek paylaşıyorlar. Ve kısaca söylemek gerekirse Kanada’nın onlara ihtiyacı var” diye konuşarak doktora öğrencilerine verdikleri değeri gösterdi.

Bu yeni girişimin aynı zamanda Kanada’yı doktora eğitimi için arzu edilen bir ülke yapması ve Kanada üniversitelerinin en iyi öğrencileri kendilerine daha kolay cekmesi için olanak yaratacağı da düşünülüyor.

İstatistiklere göre Kanada’da doktora yapan öğrenciler Kanada’da okuyan tüm uluslararası öğrenci sayısının dörtte birine tekabül ediyor.

Kanada Üniversiteler ve Yüksekokullar Birliği (Association of Universities and Colleges of Canada) yeni girişimden oldukça memnun. Birliğin başkanı Paul Davidson yeni girişimi övdü.

Federal Nitelikli Eleman (FSW) kategorisinde Kanada’ya daimi göçmenlik başvurusunu aşağıdaki özellikleri taşıyan öğrenciler yapabiliyor.

1. Kanada’da bulunan ve bulunduğu eyaletçe tanınmış özel veya devlet yüksek okllarından birinde doktora eğitimine devam eden VE doktora eğitimlerinin en az iki yıllık sürecini bitirmiş olan, VE okulla ilişiklerinin kesilmemiş olanlar VE öğrendikleri bilgi ve becerileri kendi ülkelerinde kullanmak özere dönmelerini gerektirecek Kanada Devleti maddi yardımı (Government of Canada award) almamış olan uluslararası öğrenciler,

VEYA

2. Kanada’da doktora eğitimlerini tamamlamış ve Kanada göçmenlik başvurusu yaptığı tarihten itibaren 12 aydan fazla zaman geçmemiş ve öğrendikleri bilgi ve becerileri kendi ülkelerinde kullanmak üzere dönmelerini gerektirecek Kanada Devleti maddi yardımı (Government of Canada award) almamış olan uluslararası öğrenciler

Her sene bu kapsamda kabul edilecek Doktora programı öğrencisi veya mezunu sayısı da 1000 ile sınırlandırıldı. Bu sayıya ulaşılması halinde başvurular bir sonraki yıla kadar kabul edilmeyecek. Şu an için 5 Kasım 2011-31 Ekim 2012 arası kabul süreci başlamıştır.

Öğrencilere faydalı olması dileğiyle,

Murat Kandemir

Member of CMI & ICCRC

15 Kasım 2011

İlgili Linkler

Bakanlığın Basın Açıklaması

http://www.cic.gc.ca/english/department/media/releases/2011/2011-11-02.asp?utm_source=flipper5&utm_medium=featflip&utm_content=phd-e&utm_campaign=generic

Doktora Programı için Kanada Resmi Gazete yazısı

http://www.gazette.gc.ca/rp-pr/p1/2011/2011-11-05/html/notice-avis-eng.html#d108

11 Kasım 2011 Cuma

Bir Başarı Hikayesi: Kanada Tecrübe Sınıfı –Canadian Experience Class–

Son yıllarda verilen öğrenci vizelerindeki artış sonrası Kanada, Kanada Tecrübe Sınıfı –Canadian Experience Class, CEC– kapsamında başvuran 10.000 kişiye daimi göçmenlik verdi.

Kanada Tecrübe Sınıfı -CEC- 2008 yılında oluşturulmuş ve Kanada’da okuyan uluslararası öğrenciler ve ülkeye dışarıdan getirtilen nitelikli geçici işçilerin Kanada’ya daimi göçmen olarak başvurabilmesi imkânını getirmişti. Program sayesinde şu ana kadar 10.000 kişi daimi göçmen statüsünü elde etmeyi başardı.

Sadece 2009 yılında 2.545 göçmen adayının daimi göçmen statüsü aldığı CEC programında 2012 yılı için en az 7.000 adaya göçmenlik statüsü verilmesi planlanıyor. Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı verilerine göre en hızlı büyüyen göçmenlik programı CEC oldu.

Daha önce Nitelikli Eleman Başvurusu –Federal Skilled Worker– yapıp birkaç yıl beklemeleri gereken uluslararası öğrenciler ve yabancı işçiler şimdi Kanada Tecrübe Sınıfı sayesinde Kanada içinde iken de program şartlarına uygun olmaları halinde daimi göçmenlik başvurusu yapabiliyor ve daha kısa sürede daimi göçmenlik statülerini elde edebiliyorlar.

CEC programı Kanada hayatına ve kültürüne entegre olmuş ve ekonomisine katkıda bulunan Kanada’da okuyan uluslararası öğrencilerin veya nitelikli eleman olarak çalışan yabancı işçilerin Kanada’da daimi olarak kalmasına imkan vermek üzere Kanada hükümeti tarafından tasarlanmıştı.

Aslında Kanada küresel arenada daha fazla eğitim sahibi olan mezunları ülkeye çekmek ve Avustralya ve İngiltere’nin benzer göçmenlik programları uygulamasıyla kendisine rakip olmasından dolayı böyle bir programı oluşturmaya zorlandı da diyebiliriz.

Kanada Göçmenlik Bakanı Jason Kenney CEC programı kapsamında daimi göçmenlik alan 10.000’inci göçmen olan Moğolistanlı Goomaral Chukhalkhuu’yu düzenlenen bir resepsiyonda tebrik etti. Carleton Üniversitesi Uluslararası Ticaret programını başarıyla bitiren Chukhalkhuu lisans diplomasını almasının ardından Ottawa’da bir bankada çalışmaya başladı.

“Öğrenci iken bu ülkeye aşık oldum, burada kalarak bu ülkenin bir parçası olmak istedim ve CEC programı bana bu şansı sağladı” diyen bayan Chukhalkhuu RBC bankasında Küçük Ölçekli İşyerleri Hesap Müdürü olarak çalışmaya başladı.

Bakan Jason Kenney şahsen kutadığı yeni göçmen hakkında, “Bayan Chukhalkhuu Kanada’da okuyan ve daha sonra iş tecrübesi elde eden çalışkan ve genç bir yeni göçmen örneğidir ve şimdi tecrübesini ülkemize katkıda bulunmak üzere kullanacaktır” diye konuştu.

CEC programı aslında çok sevildi. Birçok eğitim kurumu ve organizasyonu program konusunda memnun. Birçok kolej ve üniversite CEC programını da kendi reklamlarında ve promosyonlarında kullanıyor ve bu göçmenlik programı uluslararası öğrencileri Kanada’da okumaya daha da teşvik ediyor.

Kanada Yüksek Okullar Birliği –the Association of Canadian Community Colleges ACCC–CEO’su James Knight, “Uluslararası öğrenci mezunları işverenlerin istediği ileri derecede nitelikleri taşıyorlar ve ülke genelinde iş sahibi olarak çalışıyorlar. Bu da CEC programının gerçek değerini teşkil ediyor” diye konuştu.

Kanada’da doktora eğitimi yapan öğrencileri de ülkede tutmanın yollarını arıyor. Kanada Devlet Bakanı Gary Goodyear’ın başlattığı bir girişim olan Kanada doktora programı –Canadian PhD Program– Kanda Göçmenlik Bakanı Jason Kenney ile birlikte duyuruldu. Bu yeni program altında doktora düzeyindeki öğrencilerin eğitimleri bittiğinde Kanada’ya federal nitelikli eleman olarak başvurabileceklerinin de bilgisi verildi. Bu yeni program ve girişim hakkında daha çok bilgi ilerde vereceğim.

Son söz :Eğitimli insanları ülkede tutmaya çalışmak bir ülkenin geleceğini teminat altına almaktır.

Murat Kandemir

Certified Translator (CT) and Regulated Canadian Immigration Consultant (RCIC)

11.11.2011

İlgili linkler

Göçmenlik Bakanı Jason Kenney’in konu ile ilgili basın açıklaması

http://www.cic.gc.ca/english/department/media/releases/2011/2011-11-02a.asp

“More economic immigrants taking advantage of fast track” The Globe and Mail makale

http://www.theglobeandmail.com/news/politics/more-economic-immigrants-taking-advantage-of-fast-track/article2222628/

The Star Gazete Makalesi

http://www.thestar.com/news/canada/article/1080362--ottawa-rejigging-how-it-selects-immigrants

3 Kasım 2011 Perşembe

29 Ekim 2011 Günü Ottawa Şehrinde Türk Cumhuriyet Bayramı Olarak İlan Edildi

Kanada’nın başkenti Ottawa belediyesi başkanı Jim Watson 29 Ekim 2011 gününü Türk Cumhuriyet günü ilan etti. Karar Türk çevrelerce memnunlukla karşılandı. Belediye başkanı Jim Watson 29 Ekim 2011 günü imzaladığı bu karar ile Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nin de bulunduğu Ottawa’da 29 Ekim gününe ayrı bir anlam kazandırdı.

Bizde bu anlamlı kararın İngilizce ve Fransızca metnini aşağıdaki linkte sunuyoruz. Ayrıca kararın Türkçe tercümesi şöyledir.

Türk Cumhuriyeti Günü

29 Ekim 2011

29 Ekim 1923 günü Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin ilan edildiği gündür.

Türkiye Müslüman dünyasında laik bir demokrasi ülkesi olup uluslararası çabalarıyla barış, refah ve istikrar için kritik bir rol oynamıştır.

Türkiye aynı zamanda NATO ve Avrupa Konseyine üye olarak Avrupa’nın ayrılmaz bir parçası olmuş ve Avrupa Birliğine üyelik başvurusunu yapmıştır.

Ottawa’daki Türk kökenli Kanadalılar paylaştıkları zengin kültürel mirası ve gösterdikleri iyi vatandaş sorumlulukları yoluyla toplumumuzun eğitim, kültürel, ekonomik ve sivil gelişmesinde önemli rol oynamıştır.

Tüm Türkler ve Türk kökenli Kanadalılar Türk Cumhuriyet Bayramını kutlamaktadır.

Bu sebeple ben, Ottawa Belediyesi Başkanı, Jim Watson Ottawa Şehrinde 29 Ekim 2011’i Türk Cumhuriyet Günü ilan ediyorum.

Jim Watson

Belediye Başkanı

Türkiye’de son dönemlerde meydana gelen terör saldırıları ve özellikle Van’da gelen deprem birçok üzüntüye sebep oldu. Gerek terör ve gerek depremde hayatını kaybedenlere rahmet ve geride bıraktıkları sevenlerine sabır diliyorum.

Son söz: Türkiye güçlü bir ülke olup yaraları kısa sürede saracaktır.

Murat Kandemir

Linkler

Belediye Başkanının 29 Ekim Türk Cumhuriyet Günü deklarasyon belgesi

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150897280310324&set=o.210596077680&type=1&theater

Ottawa İli Belediye Başkanı Jim Watson

http://ottawa.ca/city_hall/mayor_council/mayor/index_en.html