24 Şubat 2012 Cuma

Şam’daki Kanada Büyükelçiliği Vize Departmanı Kapatıldı

Suriye’de çıkan olaylar yüzünden Şam’daki Kanada Büyükelçiliği’nin vize departmanı kapatıldı. Artık civar bölgelerdeki Kanada Büyükelçilikleri Şam’daki Kanada Elçiliği’nin vize & göçmenlik hizmetlerini yürütecek. İran’dan yapılacak tüm daimi göçmenlik başvuruları artık Ankara’daki Kanada Büyükelçiliği’nde sonuçlandırılacak. Uygulama Ankara’daki Kanada Büyükelçiliği’nin iş yükünü arttıracak.

Son dönemlerde artan Suriye’deki olayların bir türlü durmaması ve birçok ülkenin güvenlik sebebiyle elçilik/konsolosluk hizmetlerini durdurması Kanada’yı da harekete geçirdi. Şam’daki Kanada Büyükelçiliği’nde göçmenlik hizmetleri veren vize ofisi ileri bir tarihe kadar kapatıldı. Şam’daki vize ofisinin tüm işleri civar ülkelerdeki Kanada Büyükelçiliklerine dağıtıldı.

Kıbrıs Rum Kesimi, Lübnan ve Suriye’den gelen vize başvuruları ve Kıbrıs Rum Kesimi, İran, Irak, Ürdün, Lübnan ve Suriye’den yapılan daimi ikamet başvuruları Şam’daki Kanada Büyükelçiliği’ne yapılıyordu. Şam’daki vize ofisi ayrıca Suriye, Lübnan, Kıbrıs Rum Kesimi, Ürdün, İran ve Yunanistan’dan gelen mülteci başvurularına da cevap veriyordu.

Şu ana kadar Şam’daki Kanada Elçiliğine yapılan tüm vize başvuruları yine kapanan vize ofisi tarafından sonuçlandırılacak. Ankara’daki Kanada Elçiliği bölge program merkezi haline geldi.

Geçici bir süre için Suriye’de ikamet edenler Kanada’ya her türlü vize (turistik, ticari, öğrenci vs) başvurularını Ürdün Amman’daki Kanada Büyükelçiliği’ne veya Lübnan’daki Beyrut Kanada Büyükelçiliği’ne yapması gerekirken, Lübnan’da yaşayanların kendi ülkelerindeki Beyrut Kanada Büyükelçiliği’ne başvurmaları istendi. Ayrıca Güney Kıbrıs’tan gelecek Kanada vizesi başvurularına da İsrail Tel Aviv’deki Kanada Büyükelçiliği cevap verecek.

Federal Nitelikli Eleman, Quebec Nitelikli Eleman, Eyalet Aday Programı ve Yatırımcı Programı başvuruları bilindiği gibi önce Kanada, Sydney CIO (Centralized Intake Office) ofisine yapılıyor. Daha sonra da başvuranın bulunduğu ülkedeki büyükelçiliğindeki görevli vize ofisine gönderiliyordu. O bölgelerden gelecek Aile Sponsorluk dosyaları da her zaman olduğu gibi önce Kanada Mississauga’daki Case Processing Centre ofisine gönderiliyor. Ön kabul alan aile sponsorluk başvuruları daha sonra başvuranın sponsor etmek istediği kişinin yaşadığı ülkedeki büyükelçiliğe gönderiliyordu.

Şam’daki Kanada büyükelçiliği geçici bir süre kapandığı için hem Sydney’deki CIO ofisi hem de Mississauga’daki Case Processing Centre ofisi kendilerine Suriye, Ürdün ve Irak’tan gelen daimi göçmenlik başvurularını artık Ürdün Amman’daki vize ofisine gönderecekken, Lübnan’dan gelecek tüm göçmenlik başvuruları Beyrut’taki Kanada elçiliğine postalanacak. Kıbrıs Rum Kesimi başvurularının sonuçlanması işini Tel Aviv’deki Kanada elçiliği üstlenirken İran’dan gelen tüm göçmenlik başvurularını Ankara’daki Kanada Elçiliği sonlandıracak.

Daimi ikamet başvurusu Şam’daki Kanada elçiliğinde işlemde olanların dosyaları yeni belirlenen ilgili göçmenlik ofisine bitirilmesi için postalanacak.

Türkiye dışında Azerbaycan, Türkmenistan ve Gürcistan vatandaşlarının Kanada göçmenlik başvurularına cevap vermesinin yanında Ortadoğu’nun en büyük ülkelerinden olan ve ortalama 75 milyonluk nüfuslu İran’daki başvurulara da cevap verecek olması Ankara’daki Kanada Büyükelçiliği vize ofisinin iş yükünün artacağına işaret.

Ortadoğu kaynıyor. Kanada göçmenlik sürecini etkileyecek tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

Murat Kandemir (Member of CMI & ICCRC), 24 Şubat 2012

17 Şubat 2012 Cuma

2011 Kanada Nüfus Sayımı ve Doğum Oranları


8 Şubat 2012’de Kanada İstatistik Kurumu (Statistics Canada) 2011 genel nüfus sayımı sonucunu açıkladı. Tüm Kanada’nın nüfusu 33.476.688 kişi olurken eyaletlerin içinde 12.851.821 kişi sayısı ile Ontario birinci oldu. Diğer eyaletlerin nüfusu ise şöyle:

Kanada Genel nüfusu 33.476.688 kişiyken, Newfoundland and Labrador: 514.536, Prince Edward Island: 140.204, Nova Scotia: 921.727, New Brunswick: 751.171, Quebec: 7.903.001, Ontario: 12.851.821, Manitoba: 1.208.268, Saskatchewan: 1.033.381, Alberta: 3.645.257, British Columbia: 4.400.057, Yukon: 33.897, Northwest Territories: 41.462 ve Nunavut: 31.906 kişiden oluşuyor.

Tüm Kanada nüfusunun %38,4’ünün yaşadığı Ontario yine en kalabalık eyalet oldu. Eyaletlerde en yüksek nüfus artışı %11,6 ile Yukon ve %10,8 ile Alberta eyaletinde gözlemlendi.

En kalabalık eyalet olan Ontario bölgesinde hızla artan Toronto nüfusu %4.5 artışla 2.615.060’a ulaşırken Brampton, Vaughan’ın nüfusu %20 ve Richmond Hill ile Markham’ın nüfus artışları %15 oranlarında oldu. GTA bölgesindeki Oakville ve Mississauga nüfusu hayli artan diğer bölgeler olarak göze çarptı. GTA bölgesi toplam nüfusu 6 milyonu aştı.

Bilindiği gibi nüfus sayımları ülkelerde genelde 5 yılda bir yapılıyor. Kanada’da da en son 2006’da yapılan nüfus sayımında 31.612.897 olarak çıkan nüfus 2011 yılına kadar % 5.9 büyüyerek 33.476.688’e ulaştı. Bu artışın büyük bir bölümü Kanada göçmenlik programı sayesinde oldu. Bu artış oranı Kanada’yı 2006-2011 yılları arası G8 ülkeleri içinde nüfus artışı en fazla olan ülkesi yaptı.

1971’den beri her beş yılda düzenli olarak yapılan nüfus sayımının sonuncusu 2011’de yapılmıştı. Kanada nüfus artışı bakımından sürekli artış gösteren bir ülke olmaya çabalıyor. 2011 nüfus sayımı sonuçları Kanada’nın 2006-2011 arası %5.9 nüfus artış oranına ulaştığını gösteriyor. Daha önceki yıllarda da nüfus artış oranının hiç azalmadığı Kanada bu artış hızını her sene toplam nüfusunun %10’u oranında dışarıdan aldığı göçmenlere borçlu.

Kanada’ya gelen göçmenler tüm nüfusun şu an da üçte ikisini oluşturuyor. Tahmini rakamlar 2030’da Kanada nüfusunun yüzde 80’nin göçmenlerde oluşacağını söylüyor bize. Göçmenlerin bir çoğu Toronto, Montreal ve Vancouver gibi metropolleri yeni evleri olarak tercih ederken büyük şehirlerdeki emlak ve ekonomi piyasasının da canlı olmasını sağlıyorlar.

2011 nüfus sayımı sonuçları ayrıca Milton şehrinin en çok büyüyen şehri olduğunu da teyit etti. Toronto GTA bölgesinde Milton, Martensville ve Whitchurch-Stouffville en çok nüfus artışı olan küçük şehirler olarak kayıtlara geçti. 2006 nüfus sayımında da 571.4 nüfus artışı görülen Milton’un 2011 nüfus sayımındaki ciddi artışı dikkatlerden kaçmadı.

Doğum Oranları

Nüfus artışı her ne kadar alınan göçmen sayısı ile sağlanmaya çalışılsa da Kanada’da nüfus artışı ve hane başına bebek sayısı yeterli değil. Kanada’nın bebek doğum oranı kişi başına 1.67 bebek ve gerekli olan sayı ise kadın başına 2. Bir toplumun varlığını sürdürebilmesi için aile başına 2.11 bebek olması gerekiyor. İstatistiklere göre aile başına 1.9 bebek düşen kültürler yok olmaya mahkum. Düşük doğum oranlarıyla yaşlanan nüfus sayısı artıyor ve her yıl iş gücü piyasasına katılan kişi sayısı düşüyor. Bu da ülkelerin ekonomik politikalarından emeklilik politikalarına bir dizi önlem almaya itiyor. Doğum oranını arttıramayan Kanada’nın da bu konuda aldığı önlemlerin bir tanesi de her yıl istikrarlı sayıda göçmen almak.

Kanada İstatistik Kurumu rakamları Kanada’daki istikrarlı nüfus artışının Kanada’daki göçmenlerdeki yüksek doğum oranlarına borçlu olduğunu doğruluyor. Kanada’ya yeni gelen göçmenler yaşadığı büyük şehirlerin nüfusunun da artmasına sebep oldu.

Ayrıca 2007 rakamlarına bakarsak Avrupa ülkelerinde doğum oranlarının ne denli düşük olduğunu görürüz. 2007’de Fransa’da doğum oranı 1,8 iken İngiltere 1,6, Yunanistan 1,3, Almanya 1,3, İtalya 1,2, İspanya’da 1.1 oldu. Toplamda bakarsak 31 ülkeli Avrupa Birliği’nin yıllık doğum oranı 1.38 olarak karşımıza çıkıyor. Bu rakamlar bir ülkenin varlığını devam ettirebilmesi için çok yetersiz rakamlar.

Bu bilgilerden sonra Türkiye’de hane başına en az 3 çocuk talebinin asıl nedeni ortaya çıkıyor. Kanada İstatistik Departmanı 2011 nüfus sayımı sonuçlarının ikinci kısmını daha sonra yayınlayacak. Açıklanan ilk kısım bilgilere departmanın http://www12.statcan.gc.ca/census-recensement/index-eng.cfm olan resmi web sitesinde ulaşılabilir.

Murat Kandemir (Member of ICCRC & CMI), 17 Şubat 2011.

4 Şubat 2012 Cumartesi

Stephen Harper’ın 2012 için Emeklilik, Göçmenlik ve Yatırım Planları

İsviçre’deki Davos Dünya Ekonomik Forum buluşmasına katılan Kanada Başbakanı Stephen Harper ülkesinde emeklilik, göçmenlik, ve yatırım fırsatları konusunda hayata geçirecekleri planlarından bahsetti.

Tüm detayların bahardaki bütçe açıklaması sonrasında netleşeceğini ifade eden Kanada Başbakanı düşündüğü değişiklikleri göçmenlik, emeklilik ve yatırım başlıklarında özetledi.

Hernekadar Davos gibi farklı bir ortamda konuşmasını yapsada Başbakan Stephen Harper konuşmasında Kanada halkı, uluslararası finans çevreleri ve siyasi liderlere seslendi.

Uluslararası krizden fazla etkilenmemeye çalıştıklarını ifade eden Başbakan ülkenin bundan sonra da tam kapasiteyle çalışmasına gayret ettiklerini açıkladığı konuşmasında yönetimlerinin ana hedeflerini belirledi. “Bizim yönetimimizde Kanada gelecek nesiller için ekonomik büyümeyi sağlayacak, istihdam yaratacak ve refah durumumuzu arttıracak gerekli adımları atacak” diye sürdürdüğü konuşmasında göçmenlik, emeklili ve yatırım imkanları konularına da değindi.

İlk olarak Kanada’daki emeklilik konusunda değinen Harper özellikle Yaşlılık Ödeneği olarak bilinen OAS’lerin (Old Age Security) sistemi iflas ettirmemesine çalıştıklarına dikkat çekti. Bir sistem olarak iyi çalışan Kanada Emeklilik Planında (Canada Pension Plan, CPP) bir değişiklik düşünmediklerini ifade eden Harper hedeflerinde OAS aylık bağlanma yaşının 65’ten 67’ye çıkarılmasının gündemde olduğunu ifade eden Harper Kanada’daki artan yaşlı nüfusun kendilerini buna mecbur kıldığını işaret etti.

Kanada genel bütçesinden karşılanan OAS ödemeleri 65 yaşını dolduran ve daimi olarak ikamet eden tüm Kanada vatandaşlarına aylık olarak ödeniyor. Kanada Emeklilik Planında (CPP) çalışanların çalışma hayatı süresince plana yaptıkları katkı emekli olmaları durumunda kendilerine emekli maaşı olarak geri dönerken OAS ödemeleri katkı yapılmaksızın sosyal bir hizmet olarak herkese ödenmekte ve Kanada genel bütçesindeki vergi gelirlerinden karşılanmakta.

Resmi rakamlara göre 2010 yılında 36 milyar dolar tutan OAS ödemeleri 2030 yılında 108 milyar dolara ulaşacak. 2010 yılında 4.7 milyon olan 65 yaşını aşan Kanadalı sayısının 2030 yılında 9.3 milyon kişiye ulaşacak olması istatistik rakamlarını doğruluyor.

Gündemlerinde OAS yardımı alabilme yaşının 67’ye çıkarılmasının olduğunu açıklayan Harper ağır bir şekilde eleştiri yağmuruna tutuldu. ABD, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin vatandaşlarına yaptığı sosyal güvenlik ödemelerini gözden geçirdiği bir ortamda Harper’ın fikri aslında çok mantıklı görünebilir fakat Kanada’da yaşlı nüfusun içinde oy verme oranının yüksek olduğu düşünülürse (2008 yılında yaşlı nüfusun % 85’i oy kullandı) mantıklı görünen bir ekonomik fikirin her zaman akıllıca bir siyasi fikir olmadığı görülebilir.

Bu konuda ağır eleştirilen Harper bir başka konuşmasında eleştirilere cevap verdi. Kendilerine oy verenlerin siyasi programlarında bütçe açığını kapatma ve dengeleme hedeflerinin olduğunu bildiklerini söyleyerek 2 Mayıs genel seçimler döneminde bundan bahsedilmediği konusunda suçlamalara da yanıt vermiş oldu.

İki yıllık süre içinde OAS aylığı alabilme yaşı 65’ten 67’ye yükseltilecek.

Göçmenlik konusunda da düşüncelerini dile getiren Başbakan, “İnsan hakları konusundaki sorumluluklarımızı ve aile birleşimi başvurularında göstermemiz gereken ihtimamı göz önünde bulundurarak ekonomimizin ve iş gücü piyasasının hedefleri doğrultusunda bir göçmenlik politikası ana hedefimiz olacaktır” diye konuştu.

Aynı konuyla ilgili olarak Calgary’de bir konuşma yapan Göçmenlik Bakanı Jason Kenney göçmenlik politikasında düşünülen adımlar konusunda ipucu verdi. Daha önceki muhtelif makalelerde de yazdığım gibi Kanada Göçmenlik Bakanlığı göçmenlik programları için uygulanacak yeni bir dil şartı düşünüyor. Bakanlık göçmenlerden istenecek bir yabancı dil standardı oluşturulmasının en iyi seçenek olduğuna herkesi inandırmaya çalışıyor.

Harper hükümetinin göçmenlik konusunda düşündüğü diğer önemli bir nokta olan ve halihazırda göçmenlik sisteminde kullanılan puan sistemi konusunda da bilgi veren bakan Kenney mevcut puan sisteminin daha çok iyi eğitim almış kişilerin faydasına olduğunu ama Kanada’nın asıl eksikliğini hissettiği meslek sahipleri ve bazı ustalar için uygun olmadığını düşündüklerini bildirdi.

Hükümetin ayrıca devrim niteliğinde sayılacak başka bir planını da bizzat Kenney açıkladı. Göçmenlik Bakanı Kenney büyük firmaların deniz aşırı ülkelere gitmelerini isteyeceklerini, istedikleri nitelikte elemanları işe alabileceklerini ve firmalar tarafından kendilerine iş teklifi yapılan bu kişilerin hızlı bir şekilde Kanada’ya getirileceğinin de altını çizdi.

Göçmenlik konusunda sonuç olarak Kanada Göçmenlik Bakanlığı bir dizi reform gerçekleştirecek. Oluşturulacak yabancı dil standartları, federal nitelikli eleman başvurularında uygulanan puan sistemi ve yabancı işçi kategorisi düşünülen değişikliklerin odak merkezi olacak.

Dünya Ekonomik Forum’daki konuşmasında yatırım olanakları konusuna da değinen Harper, Ottawa’nın araştırma ve geliştirme programlarının kolay ve etkin uygulanması raporunda belirilen tavsiyeleri dikkate alacaklarını belirtti.

Vergi teşvikleri konusunda da bir takım değişikliklere gideceklerinin sinyallerini veren Harper Davos’ta hedeflerinin 21. yüzyılda refah, ilerleme ve kendinden emin bir ülke modeli olmak ve geleceği iyi şekillendirmek olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Başbakanının “bir daha Davos’a gelmem” dediği Dünya Ekonomik Forum’unda Türkiye’yi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve AB Bakanı Başmüzakereci Egemen Bağış temsil etti. Gündemleri oldukça yoğun olan Türk heyeti Arap baharından, küresel finans krizi yönetimine ve Avrupa’nın tekrar şekillenmesinden Türkiye’nin AB adaylığı gibi bir çok konuda demeçler verdiler.

Avrupa’daki kriz durumu ülkeleri mecburi ve gerekli kararlar almaya itiyor. Türkiye ve Kanada’da oluşan bu küresel duruma göre kendi önlemlerini alıyor.

Kanada’da göçmenlik konusunda alınan tüm kararlara karşı gözümüz açık gelişmeleri yakından takip ediyor ve sizleri konuyla ilgili olarak bilgilendirmeyi amaçlıyoruz.

Bir sonraki makalede buluşmak üzere.

Murat Kandemir, (Member of CMI & ICCRC) 04 Şubat 2012,