31 Temmuz 2012 Salı

Göçmenlik Sahtekarlığına Karşı Kanada, Avustralya ve Birleşik Krallık İşbirliği


Kanada, Birleşik Krallık ve Avustralya ortak bir basın açıklamasıyla ülkelerine gelmek isteyen tüm ziyaretçileri ve göçmenleri yanıltıcı ilan ve vaatlerle insanları kandıran sahtekar göçmenlik ve vize firmalarına karşı uyardı.

26 Haziran 2012’de Hindistan’da bir konferansta buluşan Kanada Göçmenlik Bakanlığı, Birleşik Krallık Sınır Güvenliği ve Avustralya Göçmenlik Bakanlığı yetkilileri insanlara yüklü miktarlar karşılığında vize ve statü sözü veren dolandırıcı göçmenlik ve vize firmaları konusunda bilgilendirme yaparken bu tür hizmetlerin en çok verildiği Hindistan’da yetkililerle vize sahtekârlığına karşı mücadele konusunda ortak çalıştıklarını belirtti.  

Öylesine güçlü olan bu sektörde dolandırıcı olan firma yetkilileri Hindistan’ın birçok eyaletini dolaşıyor ve insanlara hızlı bir şekilde yurtdışı vizesi sözü veriyorlar. Birçok sahte evraklarında kullanıldığı bu sistemde vize başvurularında gerektiğinde yalan ifadeye de başvuruluyor. Sahtekar göçmenlik ve vize firmaları başvurularda gerçek dışı bilgi ve sahte evrak kullanmaktan çekinmiyor.

Ülkemizde de böyle firmalar geçmişte vardı. Özellikle Avrupa ülkelerine kolay vize alacaklarına ve gittikten sonra da dolgun ücretle çalıştırılacaklarına inandırılan bir çok kişi böyle kimselere paralarını kaptırdı. Hatta bu durum birçok Türk filmine konu da oldu.

Kanada, Avustralya ve Birleşik Krallık yetkililerin yaptığı duyuruda kendi ülkelerindeki göçmenlik kanunlarına aykırı olarak ülkeye girmek isteyenlere karşı yaptırımların sert olduğu ve vize veya göçmenlik başvurusu yapmak isteyenlerin aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri gerektiği bildirildi.

  • Başvuru evraklarınızın içine sahte veya üzerindeki bilgilerle oynanmış belgelerin sunulabileceğini söyleyen kişilere itibar etmeyin. Evrakta sahtecilik veya başvuru belgelerinin içine sahte belge konulması ciddi bir suçtur.
  • Para karşılığında göçmenlik ve/veya vize başvurularının hızlandırabileceğini söyleyen kişilere inanmayın. Vize müracaatları ilgili ülkenin göçmenlik memuru tarafından incelenir ve sonuca bağlanır.
  • Elçiliklerde çalışan vize memuru gibi davranan kişilere de kanmayın. Elçilik çalışanları elçilik binası dışında vize başvuru sahipleri ile buluşmaz ve onlardan para talep etmez.
  • Devlet sitesi gibi tasarlanmış ya da devlet hizmeti verirmiş gibi görünen sahte ve gerçek dışı bilgilerle dolu olan web sitelerine de inanmayın. Göçmenlik kategorileri ve başvurular ile ilgili en doğru bilgiye ilgili ülkenin resmi web sitesinden ulaşın.
  • Yurtdışında Dolgun Ücretli İş veya Hızlı Vize gibi sahtekârlıklara karşı da dikkatli olun. Birçok insan yabancı ülkelerde gerçek olmayan dolgun ücretle iş teklifleri ile dolandırılır. Kişisel bilgilerinizi, pasaportunuzu ve paranızı vermeden önce düşünün. Eğer dolgun ücretli iş teklifi gerçek olamayacak kadar cazip görünüyorsa bu bir sahtekarlık olabilir.
Sahte evlilikler de aslında bu sektörde hala en çok başvurulan yöntemlerden birisi. Bazen evlilik sayesinde statü alınması vaadiyle bir Kanadalı göçmen veya vatandaş ile evlendirilen kişi başka birçok kişinin de kendisiyle evlendirilen kişiyle evlendirildiğini görünce şok oluyor. Sahte evlilik tekliflerine de sıcak bakılmamalı.

Özellikle orta Asya ülkeleri (Hindistan, Sri Lanka, Pakistan, Çin vs.) için Kuzey Amerika ve Avrupa çok cazibeli görünüyor. Batıya veya Kuzey Amerika’ya bir şekilde kapağı atmak isteyen ve kendince birçok haklı sebebi olan bu kişiler maalesef kötü niyetli kişi ve kurumların tuzağına düşüyorlar. Hayallerin satın alınmak istendiği ve insanların tüm birikimlerinin acımasıca ücret olarak alındığı göçmenlik ve vize sahtekarlığı sektörü insan kaçakçılığına kadar gidiyor.

Küresel ekonomik durumlar yüzünden son zamanlarda Kanada göçmenlik sistemindeki değişikliklerle Kanada’ya göçmenlik bir hayli zorlaştı. Göçmenlik sisteminde revizyon olacağı ve sistemin daha etkin olarak çalışmasına olanak sağlanması gibi sebeplerle koskoca Kanada Federal nitelikli eleman sınıfında önce kabul edilecek meslekler listesi oluşturuldu daha sonra iyice daraltılan meslek sayısı ile Federal göçmenlik sınıfı programı Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın Haziran 2012’de yaptığı bir açıklama ile yeni bir döneme girdi. 1 Ocak 2013’e kadar başvuru kabul etmeyecek olan program Kanada’ya başvurmak isteyenlerin hayallerini yıktı.

Federal nitelikli eleman başvurusunun yanı sıra girişimcilik ve yatırımcı programlarının da bir süreliğine askıya alınmasıyla Kanada’ya başvurulabilecek federal düzeyde bir daimi göçmenlik programı kalmadı dense yeridir. Ayrıca federal başvuruların azalması ile eyalet aday programları öne çıkmaya başladı. Göçmenlik kuralları küresel ekonomik ve sosyal olaylara göre değişiyor. Muhafazakar bir federal devletin iş başında olduğu Kanada’da kendini değişen dünyaya uydurmaya çalışıyor.

Murat Kandemir 31 Temmuz 2012 (Member of ICCRC)

19 Temmuz 2012 Perşembe

British Columbia Eyalet Aday Programı, BCPNP


Kanada’nın en batısında yer alan British Columbia (BC) Eyaleti kozmopolit nüfus yapısı ve doğal güzelliğiyle göze çarpar. Nüfusunun neredeyse 4.5 milyonu başkentVictoria şehri ve Vancouver şehri çevresinde yaşar.

Bugünkü karışık nüfus yapısına baktığımızdaEyaletin bir göçmenlik merkezlerinden birisi olduğunu anlarız. Demografikolarak çok çeşitli etnik grubun yaşadığı British Columbia Eyaleti Çin baştaolmak üzere doğu ve güney Asya ülkelerinden gelen birçok göçmene ev sahipliği yapar.

British Columbia Eyalet Aday Programı (BCPNP) Eyaletin göçmenlik aday programıdır. Diğer tüm eyalet göçmenlik aday programında olduğu gibi birçok kategoriden uygun olan adaylar Kanada göçmenlik müracaatlarını yapabilmekteler. Başvurmaya uygun adaylar önce eyaletin kendileri için göndereceği eyalet aday sertifikasını 16-18 hafta içindealırlar. Sertifikayı alan göçmenlik adayı diğer evraklarla ve gerekli formlarla Kanada göçmenlik başvurusunu yapabiliyor.

2012 yılının son yarısında Kanada federal göçmenlik programlarında birçok değişiklik oldu ve başka değişikliklerin olmasıda bekleniyor. Haziran 2012’de Federal nitelikli eleman başvurularının Ocak 2013 yılına kadar alınmayacağının açıklanması ve daha öncesinden de federal yatırımcıve girişimci programlarının bir süreliğine dondurulmasıyla Kanada eyalet aday programları göçmen adaylarının daha da ilgisini çekmektedir.

BCPNP iki ana kategoriden oluşmaktadır. Stratejik Meslekler ve İşadamları Kategorileri. Tabii ki bu ana kategorilerinde alt kategorileri vardır. Her bir kategori kendisine özel uygunluk şartları içerir.Bu yazımızda British Columbia Eyalet Aday Programını etraflıca inceleme şansı bulacağız. Hemen belirtelim tüm bu kategorilere halen iltica davası devam eden kişiler, Kanada’da yasadışı bulunanlar, Kanada’dan gitmesi istenenler ve Kanada’ya giriş yapması yasak olan kişiler başvuramazlar.

Stratejik Meslekler klasmanının alt grubunda nitelikli elemanlar, uluslararası öğrenciler, sağlık çalışanları, giriş seviyesi ve yarı nitelikli elemanlar, kuzeydoğu pilot projesi bulunmaktadır.

A-STRATEJİK MESLEKLER
Stratejik mesleklerden başvuracak olan adaylar aşağıdaki temel kriterleri taşımak zorundadırlar.

Tüm Stratejik Meslekler için İstenen Temel Kriterler:
Başvuran aday BC’de yaşamayı amaç edinmeli,
Başvuran aday BC’de ekonomik olarak kendine bakabilecek durumda olmalı,
Başvuran aday halen Kanada’da yaşıyorsa başvuru süresince yasal statüsünü korumalı,
Şayet başvuran aday Kanada dışında ise Kanada’ya giriş yapması yasaklanmış olmamalı ve Kanada dışında yaşadığı yerde de yasal statüsü olmalı.

1.Nitelikli Elemanlar
Nitelikli elemanlar genelde yüksekokul mezunu ve profesyonel, işletme veya teknik meslekler gibi işlerde birkaç yıl tecrübesi olan kişilerdir. Nitelikli elemanların meslekleri Kanada Ulusal Meslek Sınıflandırmasında (NOC) 0, A ve Bderecesinde mesleklerden olmalıdır. BCPNP işverenlerin Kanada dışından yabancı işçi getirmek için yaptıkları başvurularda eyaletin iş gücü durumunu, getirilmek istenen işçiye olan ihtiyacı değerlendirmektedir. Kanada içinde o meslekte çalışan işçi kolayca bulunabiliyorsa BCPNP işverenin bu meslekte yabancı işçi getirmesine izin vermeyecektir.

BCPNP’den başvuracak olan aday Kanada’daki işverenden bir iş teklifi almak durumundadır. İşverenin getirmek istediği işçiye vereceği şirket başlıklı kâğıdına yazılmış ve şirket yetkili tarafından imzalanmış olan iş teklifinde işin adı, işçiye yapılacak ödeme tutarı, çalışma saatleri ve tam zamanlı bir iş olduğu ve yasal hakların dışında varsa diğer tüm sosyal haklar açıkça belirtilmelidir.

2-Uluslararası Öğrenciler
Son iki sene içerisinde Kanada’da resmi olarak onaylanmış lise sonrası bir eğitim kurumunda (yüksekokul veya üniversite) programlarını bitirip diploma ya da lisans derecesi almış olan uluslararası öğrenciler bu kategoriden başvurularını yapabilirler. Bu öğrenciler eğitimlerini bitirdikten sonra Kanada Yurttaşlık veGöçmenlik Bakanlığı kendilerine okudukları süre kadar çalışma izni vermektedir. Bu mezuniyet sonrası çalışma izni, PGWP (post-graduationwork permit) süresi mezun adayın iş bulması için bir fırsat olmaktadır.

Okullarını bitirdikten sonra BC’de bir işverendentam zamanlı bir iş teklifi alan mezunlar bu programın diğer şartlarını yerine getirmiş sayılırlar. BCPNP başvurularında sadece Ulusal Meslek Sınıflandırmasında 0, A veya B olarak belirtilen mesleklerden başvurular kabuledilmektedir. Bu alt kategoriden başvuran mezun adayların daha önce iş tecrübesi olma zorunluluğu da bulunmamaktadır.

3-Lisansüstü Eğitim Mezunları Pilot Projesi
Lisansüstü eğitim mezunları pilot projesi 3 yıllık olarak tasarlanmış olup 28 Mayıs 2013’te sona erecektir. Bu kategoriden başvuracak adayların son iki yıl içerisinde BC’de bir eğitim kurumunda yüksek lisans veya doktora eğitimlerini tamamlamış olmaları gerekmektedir.

İş teklifinin istenmediği bu alt kategoride mezunolan aday sürekli olarak BC’de yaşayacağını ve Eyaletle kuvvetli bağları (eski iş tecrübesi, aile bağları veya okumageçmişi vs.) olduğunu kanıtlamak zorunda. BCPNP başvurusu yapmayı düşünen aday ayrıca BC’deki planları ile ilgili de bilgi vermek zorunda.

4-Sağlık Çalışanları
BC’de sağlık kurumlarında çalışmakta olan yabancı ebeler, hemşireler, psikiyatr hemşireleri ve doktorlar programın diğer şartlarını yerine getirdikleri takdirde BCPNP başvurusunda bulunabilirler.

Başvurmak isteyen hemşirelerin BC’de hemşireleri birliği üyesi (College of RegisteredNurses veya the College of Registered Psychiatric Nurses) olmaları ya da bu birliklere başvurmaya uygun olmaları gerekmektedir. BCPNP’den başvurmak isteyen yabancı doktorların da Eyalet’te en az 9 ay mesleğini yabancı doktor olarakyapmış olması ve BC tabipler birliğinden (Collegeof Physicians and Surgeons of BC) bir başka doktor tarafından pozitif ölçüm raporu verdiğini belirtir bir yazı alması gerekmektedir. Yine bu kategoriden başvurularını yapmak isteyen ebe adaylar da BC Ebeler Birliğine (College of Midwives of British Columbia) kayıt yaptırmaya uygun olduklarına dair bir yazı almak zorunda. En az 6 ay bir uygulama grubuna katılan çalışmaya ebe grup başkanından aldığı bir yazıyı başvuru evraklarının içine koymak zorunda.

5-Giriş Seviyesi ve Yarı Nitelikli Elemanlar
Bu kategori gıda üretim sektörü, turizm ve yüktaşıma sektörü çalışanlarını kapsamaktadır. Ulusal Meslek Sınıflandırması (NOC) C veya D türü işlerde çalışanlar kendilerini aday gösterecek işverenleri içinen az 9 ay çalışmış olmalıdır. İşverenler yanlarında çalışan ve BCPNP başvurusunda bulunacak adaylara tam zamanlı ve süresiz iş teklifi vererek işçilerinin başvurularını desteklemelidir. Başvuracak adaylar aynı zamanda 12 yıllık temel eğitimlerini bitirmiş olmalı ve tır şoförü olarak başvuracak adayların ehliyetleri uygun olmalıdır.

İletişim dili İngilizce olduğu için adayın yeterli derecede İngilizce bilmesi de gerekmektedir. 1 Temmuz 2012’den itibaren BCPNP başvurularında zorunlu dil testi sonuçlarının da eklenmesi gerekmektedir.

6-Kuzeydoğu Pilot Projesi
Kuzeydoğu bölgesindeki çeşitli sektörleri geliştirmek amacıyla hayata geçirilen kuzey pilot projesi 4 Nisan 2014 yılına kadar başvuruları kabul etmektedir. Sadece bu bölgeye ait olan bu projeyle NOC’de C ve D olarak belirlenmiş işleri yapan yarı nitelikli elemanlar başvurularını yapabilecekler. Diğer tüm şartların da yerine getirilmesi gerekmektedir.

B-İŞADAMLARI
British Columbia’da yatırım yapmak ve yaşamak isteyen işadamları veya girişimcileri hedefleyen bu klasmanda 3 alt grup yer almaktadır. İş Becerileri, Bölgesel İşler ve Stratejik Projeler. Genel olarak bu alt kategoriden başvuracak adaylar yapmış oldukları aktif iş yatırımlarıyla, ürün veya hizmet sunarak kar elde etmeyi amaç edinmiş olmalılar. Ayrıca ticari projelerinin kazanç getireceğine inanılır olmalı ve Eyalette yapılacak yatırımın yatırım yapılan bölgeye ekonomik olarak katkısı olmalıdır. Yatırım yapan kişi Eyaletle performans anlaşması imzalayarak belli diğer şartları yerine getirmek zorunda. Şimdi alt kategorileri inceleyelim.

1-İş Becerileri
Bu kategoriden başvuracak adaylar BC’de bir işte 400.000 Kanada doları yatırım yapmaya hazır olmalıdır. Bir firma kurabilirler ya da var olan bir firmayı satın alıp geliştirebilirler. Firmanın en az 3’tebirine sahip olan yatırımcı adayları iş idaresinde faal olarak bulunmalıdır. Kanada göçmeni veya vatandaşından oluşan en az 3 kişilik istihdam alanı açmak zorunda olan adaylar bunun dışında iş için önemli olan bir kişiyi de ilk başvuru ile birlikte yurtdışından getirebilirler. Başvuranlar en az 800.000 Kanada doları değerinde malvarlığına sahip olduklarını kanıtlayıp kişisel malvarlıkları konusunda detaylı bilgi ve belge vermek durumundadırlar. Ayrıca başvuran adayların British Columbia Eyaletinde başarılı bir iş kurup çalıştırmaya yeterli olmaları aynı zamanda tecrübe ve becerilerinin de olması gerekmektedir.

Süreç Hızlandırma Opsiyonu
İş becerileri kategorisinden başvuru yapmak isteyen adaylar eğer isterlerse başvurularının hızlandırılmasını isteyebilirler. Şartlı ve geri ödemeli 125.000 Kanada dolarını British Columbia Eyaletine depozit olarak yatıran adaylar uygun şartlar yerine getirildiğinde Eyaletle imzalanan performans anlaşması ve depozit anlaşmaları uyarınca yatırdıkları depoziti geri alabileceklerdir.

İşletme Satın Alma Opsiyonu
BC içinde varolan bir işletmeyi satın alarak finans yükümlülüklerini yerine getiren yatırımcının başvurusu öncelikli olarak değerlendirilecek. Böylelikle Eyalette açmak zorunda olduğu istihdam alanı 2’ye düşerken satın almış olduğu işletme Vancouver dışında olmak zorunda. Satın alınmak istenen işyerinin aynı kişi tarafından en az 5 yıldır işletiliyor olması, aile üyelerinin dışında işçilerinin olması ve yönetiminde aktif olarak bulunması gerekiyor.

Bu kategoride eyalete ilk ziyareti yapmış olmak ve gerekiyorsa Eyaletteki ekonomik geliştirme ofisini ziyaret etmek ve satın alacağı işin maddi değeri konusunda çalışma yapmak ve işi en az 1 sene çalıştırmış olmak da diğer şartlardandır.

2-Bölgesel İşletme Yatırımı
200.000 Kanada doları bir yatırımı göze alabilecekolan yatırımcılara açık olan bu grupta Vancouver ve Abbotsford metropolitan bölgelerinin dışında bir işletme yatırımı aranmaktadır. Kurulan işin en az üçte birine sahip olan aday en azından bir Kanada vatandaşına veya göçmenine istihdam alanı açmalıdır. Tabii ki bu kategoriden başvuracak olan aday kişisel malvarlığı ve British Columbia’da açmayı düşündüğü işle ilgili olarak bir çok bilgi ve belgeyi de sunmak zorunda. Aday aynı zamanda yasal yollardan elde edilmiş kişisel 400.000 Kanada dolar değerinde bir malvarlığına sahip olmalı ve bu kategoriden başvuracağı işi ile aktif olarak ilgilenmelidir. Bu başvuru tipinde sadece başvuran kişi ve aile üyeleri Kanada’ya gelebilir İş Becerileri kategorisinde olan başka birisini getirme opsiyonu maalesef burada bulunmamaktadır.

Bu kategoride de hızlandırma opsiyonu veya varolan bir iş yerini devralma opsiyonu bulunmaktadır. Hızlandırma opsiyonu için British Columbia Eyaletine koşullu ve geri ödemeli 125.000 Kanada dolarını yatırmalıdır. Depozit anlaşması ve performans anlaşması şartları sağlandığında adaya yatırdığı depozit geri ödenir.

3-Stratejik Projeler
Bu alt kategori yabancı firmaların British Columbia Eyaletinde iş kurmaları için tasarlanmıştır. Kanada’ya gönderilmek üzere 5 kişiye kadar elemanlarını kuracakları işte görevlendirebilecek olan firmalar 500.000 Kanada doları yatırımı yapmak zorunda. Kuracakları işte en az 3 kişilik bir istihdamı alanı yaratmak durumunda da olan firmalar için hızlandırma opsiyonu verilmiyor ama varolan bir şirketi alabiliyorlar.

British Columbia Eyaletine Vardıktan Sonra
Eyaletin bir çok ücretsiz hizmeti yeni göçmenlere sunuluyor. Eyalete yerleşme konusunda yardımcı olacak bir çok kurum bulunuyor. Bu kurumlar yeni gelenlere dil kursları, toplum bağlantıları, iş ve daha fazla hizmeti sağlamaktalar.

Ne seviyede olursa olsun ücretsiz İngilizce kursları yeni gelen göçmenleri bekliyor. Gönüllü programlarla bir çok kişi ile tanışma imkanı yakalanabilir. The SkillsConnect for Immigrants programı iş arayanları işverenlerle buluşturma amacı güdüyor. Settlement Information andSupport Services programı da Eyalete yeni gelenlere Kanada toplumuna entegrasyonda ortaya çıkabilecek tüm sorunlarda yardım sunuyor. Bu program sayesinde sağlık sigortasından çocukları okula yazdırmaya kadar bir çok konuda destek alınabilir.

Kanada Eyalet Aday Programlarının yıldızı parlıyor. Eyaletler kendi bölgelerine yeni göçmenleri çekmeye çalışıyor. British Columbia Eyaleti yeni göçmen adaylarını bekliyor. Siz nereyi arzu ediyorsunuz?

Murat Kandemir (Member of ICCRC) 19 Temmuz 2012

7 Temmuz 2012 Cumartesi

Kanada’da Mültecilerin Federal Sağlık Kapsamı İyice Kısıtlandı


Muhafazakar hükümetin son hamlesi bazı siyasetçileri, doktorları, tıp çevrelerini ve bazı sivil toplum kuruluşlarını çileden çıkardı.

Tüm bu grupların eleştirisine hedef olan kişi Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanı Jason Kenney. Yılın Nisan ayında göçmenlik programında “reform” adı altında bir çok karara imza atan Kenney’nin son icraatı mültecilerin tüm sağlık kapsamlarını garanti altına alan Federal Sağlık Programı, IFH’in (Interim Federal Health Program) kapsamını iyice daraltmak oldu. IFH artık “temel” ve “acil” sağlık hizmetlerini kapsıyor.

Kenney bu kararla sahte iltica iddiaları ile Kanada sağlık sistemini kötüye kullanımının önüne geçileceğini ve hükümetin önümüzdeki beş yıl içinde 100 milyon dolar tasarrufa geçeceğini iddia ediyor.

Tabii Kenney’in teklifi protestolara ve özellikle Doktorlar ve Cerrahlar Odası (Royal College of Physicians and Surgeons) ile Kanada Diş Hekimleri Birliği (Canadian Dental Association) gibi tıp çevrelerinin de hışımına uğradı. Kabul edilen teklif 29 Haziran’dan itibaren yürürlüğe girdi. Kanada Göçmenlik Bakanlığı CIC’nin (Citizenship and Immigration Canada) web sitesi de konu ile ilgili olarak güncellendi.

Hükümet destekli mülteciler, GAR’lar (government-assisted refugees) gerçek mülteci olarak tanımlandıkları için bu karardan etkilenmeyecek.  Sayıları her sene 7.000 olarak belirlenen GAR’lar Federal sağlık kapsamından yararlanan 100.000 kişilik mülteci sayısının içinde küçük bir bölümü oluşturuyor.

Artık iltica etmiş olup iltica davaları görülmekte olan ya da temyiz aşamasında bulunan ya da özel ya da kilise grupları tarafından sponsor edilen tüm mülteciler 1 Temmuz 2012’den itibaren sağlık hizmetlerinin çoğundan ücretsiz olarak yararlanamayacak.

Yararlanamayacakları hizmetlerin içinde Kanada’ya geldikten sonraki rutin olarak yapılan sağlık ölçümleri/taramaları, diş ve göz bakımları ve insulin veya kalp ilacı gibi hayat kurtaran reçeteli ilaçlar vs. bunlardan bazıları. 

Eleştirilerden bazıları yeni gelen ve yardıma ihtiyaç duyan bu mültecilerin sağlık kapsamlarını daraltmanın hem etik olarak yanlış olduğu hem de koruyucu sağlık sisteminin federal tarafından ödenmemesiyle eyalet sağlık harcamalarını artacağı ve bunun sonuçlarından birisinin de hastanelerde acil servislerinin dolacağı yönünde. Her ne kadar temel ve acil sağlık hizmetleri hala IFH kapsamında karşılansada bunun nasıl uygulanacağı da tam açık değil.

Davenport bölgesinden NDP milletvekili Andrew Cash kararın eyalet sağlık sistemine ek yük getireceği konusunda hemfikir, Cash Eyalet sağlık harcamaları artacak çünkü artık daha fazla insan acil servisleri kullanacak.... Aslında yaptıkları gayet basit, bir çok sağlık harcamasını eyaletin üstüne yıkmak diye konuştu.

Ontario Sağlık Bakanı Matthews’de aynı görüşü paylaşıyor. Bayan Matthews Göçmenlik Bakanı Kenney ve Federal Sağlık Bakanı Leona Aglukkaq’a yazdığı mektubunda, “Toplumun en bakıma muhtaç olan gruplarından birisine (mültecilere) karşı olan  sorumluluğunuzdan kaçmakla federal harcamaların hepsini eyalet sağlık sistemine yıktınız dedi.  

Eyaletlerin içinde federal hükümetin artık karşılamadığı sağlık hizmetleri harcamalarını karşılayacağını bildiren ilk eyalet Quebec oldu.

Mültecilerin sağlık harcamalarını iyice kısıtlamada herhangi bir mantık görmeyenler sadece bazı siyasetçiler değil. Doktorlar birliği kararı masrafları azaltmak yerine sadece “sağlık bakım sorumluluğun federal hükümetten eyaletlere devri olarak görüyor.

Doktorların görüşü hastaların tam tedavi edilmemesi ile sorunun daha da büyüyeceği ve ihtiyacı olanların önceden bakımının yapılmamasının kimseye yararının olmayacağında.

İlticacılara hizmet veren birçok sağlık kurumuda karardan oldukça etkilenmiş durumda. Mültecilere hizmet vermeye devam etmek isteyen ve bunun için çaba harcayan kurumlar bazı ilaç firmalarına başvurarak bazı hastaları için en azından insani nedenlerle ücretsiz ilaç temini etmeleri ricasında bulunuyorlar.

Kararın birçok sağlık kurumunun sığınma talebinde bulunan birçok ilticacıya hizmet vermesini engelleyecek ve bu karar bir çok kişiye kötü etkide bulunacak.

Sonuç: Muhafazakar hükümetin icraatları sürüyor. İlticacılar için Kanada artık zor bir ülke.

Murat Kandemir, (RCIC) 7 Temmuz 2012   

1 Temmuz 2012 Pazar

Kanada Federal Nitelikli Eleman Başvuruları: Olmadı Sil Baştan


1 Temmuz 2012’den itibaren Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) Federal Nitelikli Eleman (FSW) başvurularının (altı aylık bir süre için) 1 Ocak 2013’e kadar alınmayacağını bildirdi.

Bilindiği gibi Kanada Federal Nitelikli Eleman başvurularında kabul edilecek meslekler sayısı ve her meslekten kabul edilecek kişi sayısı belirleniyordu. Yılın Temmuz ayında kota ve kabul edilecek meslekler sayısının belirlenmesini bekliyor ve bu seneki kotanın geçen seneki liste ve kota ile aynı olacağını umuyorduk.

Ummadığımız başımıza geldi! Bakanlık daha once de başka göçmenlik programlarında yapmış olduğu gibi marjinal bir yaklaşımla –belki de kendince haklı sebeplere dayanarak– 1 Ocak 2013’e kadar hiç bir FSW başvurusu kabul etmeyeceğini ve altı aylık süre içinde Federal Nitelikli Eleman başvurusu sisteminde de kökten değişikliklere giderek revize edeceğini açıkladı.

Kanada göçmenlik sistemini yeniden dizayn etmeye kararlı olan Kanada göçmenlik bakanı Kenney daha önce de bir çok alanda yeni değişikliklerin hayata geçmesine sebep olmuştu. Altı aylık bu sürede sadece FSW basvuruları değil aynı zamanda yatırımcı göçmenlik başvuruları da kabul edilmeyecek.

Daha esnek olarak ve daha kısa sürede sonuçlandırılacak bir göçmenlik programı tasarlamak istediklerini ifade eden Kenney bu altı aylık sürede bunun gerçekleştirileceğine çok inanıyor.

Tüm FSW ve yatırımcı vizesi basvurularının 1 Ocak 2013’ten itibaren kabul edilmeye başlanacağını ve yeni başvuruların resmi gazetede yayınlanacak olan yeni sisteme göre kabul edileceği belirtiliyor.

İş teklifi olanlar ya da Kanada’da doktora yapan öğrenciler bu yeni uygulamadan etkilenmeyecek.

Kanada göçmenlik sistemi son iki yıldır çok değişikliklere uğradı. Küresel değişiklikler de göçmenlik sistemini oldukça etkiledi. Devletin özellikle 2008’den önce gönderilen ve işleme konmamış tüm FSW başvurularını işleme koymadan başvuranlara iade etme kararı çok eleştirildi. Bir değişikliklerden etkilenen bir çok avukat müşterilerinin dosyalarının kesinlikle işleme alınması için Bakanlık aleyhine ortak davalar açtı.

Son söz: Kanaa göçmenlik sisteminde altı aylık bir sure için (1 Ocak 2013’e kadar) FSW başvurusu kabul edilmeyecek. 1 Ocak 2013’ten sonra da uygulamaya girecek olan yeni sistemin Bakanlığın düşüncesinin tam aksine esnek olmaktan çok uzak olacağına inancım tam.

Gelişmeleri yakından takip ediyoruz.
Murat Kandemir, (ICCRC member), 1 Temmuz 2012

Bakan Kenney’in konu ile ilgili CIC web sitesinden duyurusu: