30 Haziran 2013 Pazar

Bakan Kenny: Anne-babanızı Kanada’ya Sosyal Yardım İçin Getirmeyin

Anne-baba ve aile büyükleri sponsor programının detaylarını açıklayan Kanada Göçmenlik Bakanı Jason Kenney Kanada’ya getirilen yaşlı göçmenlerin bir süre sonra sosyal yardıma ve devlet evine muhtaç olmalarını istemiyor.

Yeni kriterleri açıklayan Bakan Kenney Kanada’nın cömertliğinin suistimal edildiğini düşünüyor.

“Eğer anne-babanız Kanada’da sosyal yardıma (welfare) ihtiyaçları olacaksa lütfen onları buraya sponsor etmeyin” diyor Bakan Kenny.

Anne-baba sponsorluk programında yapılan değişiklikler aile birleşimi göçmenlik programının ikinci aşamasını oluşturuyor. Başvuru süresi neredeyse sekiz yılı bulan program biriken dosyaların eritilmesi çalışmalarının rahatça yürütülmesi için 2011 yılı Kasım ayından itibaren durdurulmuştu.

Yeni yapılacak başvuruların da uzun sürede sonuçlandırılması beklenirken bu yılın sonuna kadar anne-baba sponsorluğunda biriken dosya sayısının 80.000’e indirilmesi hedefleniyor.

Bakanlığa göre 2013 yılında Kanada’ya göçmen olarak kabul edilecek anne-baba ve dede-nine sayısı 25.000 civarında olacak ve bundan sonraki yıllarda aynı seviyede devam edecek.

Yaşlı insanların Kanada’ya göçmen olarak kabul edilmelerine aslında Bakanlık sıcak bakmıyor ve bu yüzden sayılarının sınırlandırılmasından yana. Çalışmayan yaşlı göçmenlerin Kanada’nın ücretsiz sağlık sistemine ve sosyal kaynaklarına yük olduğunu düşünen Bakan Kenney bir anne-babanın kendilerine maliyetinin 400.000 dolara ulaşacağını söyledi.

“Maddi olarak altından kalkabileceğimiz sayıda aile birleşimine izini vermeliyiz”  

Sağlık bakımı masrafları bir yana Kenney’e göre Kanada’ya sponsor edilmiş birçok yaşlı göçmen welfare almakta ve bu devletin sorunu haline gelmekte. Sponsor eden kişiler on yıl için sponsor ettikleri aile büyüklerine bakmak zorundalar. Bu süre sonunda ise sponsor edilen aile büyüklerinin yüzde 25’i devlet yardımına başvuruyor.

Bu trend hakkında Bakan Kenney, “Bu doğru değil. Bu Kanada’nın cömertliğinin suistimalidir” diyor.

Ayrıca belediye sosyal evler müdürlüğünden de kendisine devlet evlerinde kalmak isteyen yaşlı göçmen nüfusunun arttığı hakkında bilgi geldiğini de söyledi.

Devletin bu ve buna benzer sorunlar ışığında gözden geçirilen anne-baba sponsorluk programı yeni kriterlerle 1 Ocak 2014’te açıldı fakat yıllık 5.000 başvuruyla sınırlandırılan programda yeni şartlar çok ağır. 

Sponsor eden kişinin göstermesi gereken minimum gelir seviyesi & 30 arttırıldı,
Sponsor eden kişinin son üç yıl içinde minimum gelir seviyesine sahip olması gerekecek,
Gelir ispatı için sadece Kanada Maliyesi’nden (CRA) alınan belgeler (notice of assesment) kabul edilecek,
Sponsorluk maddi sorumluluğu 10 yıldan 20 yıla çıkarılacak,
Bakmakla yükümlü olunan çocukların yaş sınırı 18’e çekilecek

Bakanlık yeni düzenlemelerle ülkeye getirilen yaşlı göçmenlerin Kanadalı mükelleflerin üzerine yük olmayacağını garanti edeceğini düşünüyor.

Ayrıca Bakanlık banka hesaplarında yeteri kadar para olmasına karşın bakmakla yükümlü oldukları aile büyüklerine bakmayarak onları devlet yardımı almalarına yönelttiği kişilerden de haberdar olduğunu açıkladı.

Daha önce aile büyüklerini sponsor etmek isteyen kişi gelir ispatı için herhangi bir belgeyi kullanabiliyor ve bu belgelerin gerçekliği tespit edilemiyordu. Şimdi ise sadece CRA ofisinden alınan belgeler kullanılabilecek ve kolaylıkla teyit edilebilecek.

Aslında yeni sistemin vergisini veren ve anne-babasının tüm sağlık bakımlarının altından kalkabilecek maddi durumu iyi kimselere yönelik olduğunu söyleyebiliriz. Sponsorluk maddi sorumluluğun 20 yıla çıkarılması sponsor edilenlerin welfare başvurusu yapmasını engellemeye yönelik.

Hükümet 2011 Aralık ayında anne-baba sponsorluğunun askıya alınmasının ardından süper vize uygulamasını yürürlüğe koymuştu. Geçici olarak uygulamaya konan bu vize ile aile büyükleri Kanada’da yaşayan ve belli kriterleri taşıyan çocukları sayesinde Kanada’ya çok girişli ve maksimum 10 yıllık vize alabiliyorlar. Bu vize ile Kanada’ya gelen kişiler bir defasında iki yıla kadar Kanada’da kalabiliyorlar.

Hükümet geçici olarak uygulanan süper-vize uygulamasının daimi olarak yürürlükte kalmasına karar verdi.

İlk uygulamaya konduğu 2011 yılından bu yana 15.000 süper vize verilmiş.

Hükümet tüm bu değişiklikleri aile birleşimlerinin hızlandırılması amacıyla yaptığını söylüyor. Anne-baba sponsorluk programı şartları ağırlaştırılmış olduğu için herkesin başvurabileceği bir program olmaktan çok uzak. Yani anne-babayı Kanada’ya göçmen olarak getirmek bir “haktan” çok “lüks bir ayrıcalık” haline geldi.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC) 30 Haziran 2013

28 Haziran 2013 Cuma

Kanada ve ABD Arası Sınır İşbirliği

Kanada ve ABD sınır geçişlerini iyileştirme konusunda hazırlanan ilerleme raporu Kanada Göçmenlik Bakanı Jason Kenney, Halk Güvenliği Bakanı Vic Toes ve ABD Yurt Güvenliği Sekreteri Janet Napolitano tarafından kamuoyuna açıklandı.

İki ülke arasında taşıma ve hizmet sektörü yıllık 612 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip. Kanada ve ABD sınır geçişleri iki ülke ekonomik büyüme için oldukça önem arz ediyor. Her iki ülke de sınır kendi bölgesine yapılan girişleri basit, güvenli ve hızlı yapmak amacında.

Bu kapsamda iki ülke arasında başlatılan Kanada-ABD Sınır Ötesi Hareket Planı (Canada-U.S. Beyond Border Action Plan) çalışmaları Kanada Başbakanı Stephen Harper ve ABD Başkanı Barack Obama tarafından 2011 Aralık ayında duyurulmuştu. Bu plan çerçevesinde iki ülke arasındaki yasal ticaretin ve seyahatlerin güvenli olacak şekilde daha etkin hale getirilmesi konusunda bir yol haritası çizilmişti. Bu yol haritası sınır güvenliğinin arttırılarak iki ülke sakinlerinin karşılıklı seyahatlerinin ve eşya taşımacılığının daha güvenli ve pürüzsüz bir şekilde yapılması ve iki ülke ekonomik işbirliğinin tesis edilmesi amacını taşıyor.

İlerleme raporunda iki ülkenin yapmış olduğu yeni düzenlemeler ve revizyon gerektiren konular yer alıyor.

ABD Kanada’nın hem komşusu hem de en büyük ticaret ortağı. Komşusu ABD ile sınır ticaretinin daha da geliştirilmesi Kanada için çok önemli. Bu karşılıklı sınır işbirliği her iki ülke arası ticareti arttıracak ve yeni istihdam alanı oluşturacak.

2012 Mayıs ayında hem Washington D.C’de hem de Toronto’da yapılan toplantılarda konu detaylı olarak görüşülmüştü. Sınır işbirliği çalışmalarına çeşitli iş çevreleri ve bazı sivil toplum kuruluşları da görüşler belirterek katkıda bulunmuşlardı. Bu yıl istişare toplantıları iki ülkedeki ilgili paydaşların da katılımıyla ortak olarak yapılacak. Eylül ayında da toplantılar düzenlenecek.

Hareket Planı çerçevesinde Kanada Sınır Güvenliği Ofisi (CBSA) ve A.B.D Gümrük ve Sınır Koruma Ofisi (CBP) sınırda maksimum güvenliğin tesis edilmesi ve ticari ziyaretçilerin girişleri ve ibraz edecekleri çalışma izni gibi belgelerinin tespit edilmesi ve hızlı geçişin sağlanması üzerine çeşitli taahhütlerde bulundular.  

Her iki ülke de altı alanda karşılıklı düzenlemeye gittiler.

İdari rehberlik konusunda CBSA ve CBP yayınladıkları tebliğlere uygun olarak kendi elemanlarını eğitecekler ve bu her iki ülke sınır geçişleri uygulamalarını birbirlerine uyumlu hale getirecek.

İki ülke arasında satılan endüstriyel makinelerin kurulum, bakım ve tamir personelinin geçişleriyle ilgili olarak gerekli yönetmelikler ve idari tebliğler yayınlanarak yürürlüğe girecek. Bu çalışmalar sonunda iki ülke arasında bir ülkeye satılan endüstri makine sistemini diğer ülkede kuracak, bakımını yapacak veya tamiratını gerçekleştirecek nitelikli elemanların sınır geçişleri daha da kolay olacak.

İki ülke arasında yapılan satış sonrası hizmet verecek personelin de sınır geçişlerinin sorunsuz olması için gerekli değişiklikler yapılacak ve gerekli kurallar yürürlüğe girecek.

Kanada ve ABD iki ülke arasında uygulamada olan NEXUS sistemini daha etkin çalışır hale getirecek.

Kanada ve ABD kendi iç idari süreçlerini tekrar gözden geçirecekler ve kendi sınırlarına özellikle NAFTA, şirket içi transferleri veya yatırımcı olarak gelen ticari ziyaretçilerin sınır geçişlerinde sorun yaşamaması için gerekli önlemleri alacaklar.

Ülke sınırına NAFTA profesyonelleri, şirket içi transferler ve yatırımcı olarak gelen ticari ziyaretçilerin başvurularının reddedilmesi halinde hem ülke içinde hem de sınırda gerekli alternatif çözüm yollarının oluşturulması konusunda daha etkin çalışma yapacaklar.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı ve ABD Yurt Güveliği Sekreteri şu anki uygulanan süreci daha etkin hale getirebilmek ve süreçleri daha da geliştirmek amacı ile her iki ülkede tüm ilgililerin de katılımını sağlayarak ortak çalışmalarını devam ettirecek.  

İki ülke sınır ticaretini ve vatandaşların seyahatlerini daha hızlı hale getirmek için uğraşıyor.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 28 Haziran 2013

27 Haziran 2013 Perşembe

Kanada Dış Misyonlarının İş Bırakması Turizmi Etkiliyor

Yaz sezonu yaklaşırken Kanada turizm sektörü diğer ülkelerdeki Kanada misyonlarının turist vize başvurularını hızlı cevaplandırmaması yüzünden sıkıntıda.

Turizm sektörü yaz sezonunun sönük geçmesinden korkuyor.

Kanada Turizm Endüstrisi Derneği (TIAC) Başkanı David Goldstein, Kanada’nın özellikle merkez elçilik ve konsolosluklarında yaşanan iş bırakma faaliyetleri yüzünden turist vize başvurularının biriktiği ve Kanada’ya gelmek isteyen turistlerin tatil planlarını değiştirerek başka ülkelere gitmek zorunda kalmasıyla sektörün sıkıntıya düşeceği endişesini yaşadığını ifade etti.

Kanada’da kısa süren yaz sezonu makul sürede yanıtlanmayan vize başvuruları yüzünden kötü geçecek gibi görünüyor.

Başkan Goldstein bunun ne anlama geldiğini bir örnekle açıkladı: “Bu durum sektörümüz açısından noel ortasında perakende mağaza görevlilerinin greve gitmesi ile eştir.”  

ABD’li ve Avrupalılar Kanada’yı ziyaret etmek için vizeye ihtiyaç duymazken Çin, Meksika ve Hindistan gibi gelişmekte olan devletlerden gelen turistlerin vizeye ihtiyacı var. Bu ülkeler Kanada’nın en hızlı büyüyen turizm pazarlarını oluşturuyorlar. 2012 yılında 298.000 Çinli turist Kanada’yı ziyaret etti. Bu rakam 2011’de Kanada’yı ziyaret eden Çinli sayısının %19 fazlası demek. Bu rakamlar Çin’i Kanada’ya en çok turist gönderen beşinci ülke yapıyor.

Sonuçlanması altı hafta süren vize başvuruları turistlerin fikirlerini değiştirmesine ve başka yerlere gitmesine yol açıyor.

Turizm firmaları da aynı dertten yakınıyor. Latin Amerika ve Avrupa’dan turist organizasyonları yapan Quebec turizm firması Global Tourisme başkanı Luzana Rada, haklı olarak, “Kim pasaportunu bir yere altı hafta bırakmak ister ki?” diye soruyor. “Tam bir felaket”

Sezon öncesi bir artış bekleyen firma Meksika’dan yapılan rezervasyonların son hafta içinde yüzde 50 düştüğünü gördü. Düşüş sebebini araştıran Luzana Rada Meksika’da yapılan Kanada turist vize başvuru süresinin 6 haftayı bulduğunu fark ettiler. Luzana’ya göre turizm sezonunun sadece Temmuz ve Ağustos ayından ibaret olduğu için tüm sezon çok kötü geçecek.

İş bırakma eylemi 1.600 aktif Kanadalı diplomat ve göçmenlik görevlilerinin ve bir çok emekli görevlinin üye olduğu Yabancı Misyon Görevlileri Profesyonel Meslek Sendikası (PAFSO) tarafından çeşitli Kanada elçilikleri, ve konsolosluklarında başlatılmıştı. PAFSO başkent Ottawa’da da çeşitli protestolar düzenledi.

En büyük vize merkezlerinden olan Pekin, Yeni Delhi, ve Mexico City gibi Kanada elçiliklerinde hükümetin kontratları yenilememesini sebep göstererek 6 Haziran’da iş bırakmışlardı.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) basın danışmanı Alexis Pavlich görevleri gereği bazı vize görevlilerinin ne olursa olsun işlerinin başında olması gerektiğini bildirdi.

Birlik ise üyelerinin Kanada’da aynı işi yapan devlet memurlarından 3.000 ila 14.000 dolar arasında daha az kazandığını ve bu farka dikkat çektiklerini belirtti.

Hükümet yetkilileri ise Kanada’nın yabancı misyonlarında çalışanların titizlikle seçilip yaptıkları işlere göre kendilerine uygun ödeme yapıldığını belirtti.

Turizm sektörünün yaşadığı sıkıntıları hükümete anlatmaları gerektiğini düşünen birlik başkanı Timothy Edwards hükümetin kendileriyle oturarak bir anlaşma yoluna gireceğini umuyor.

Türkiye’deki Durum
Türkiye’deki turizm firmaları genelde Avrupa, Rusya, ABD, Mısır, ve Uzakdoğu ülkelerine turlar düzenliyorlar. Bu turların dışında Kurban ve Ramazan bayramları için özel turlar ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerine de kültür gezileri düzenleniyor.

Türkiye’den Kanada’ya düzenlenen herhangi bir turizm faaliyeti bulunmuyor. Kanadalı turistler kolayca vize alarak Türkiye’yi ziyaret edebiliyorlar fakat Türk turistlerin Kanada’ya gidebilmesi için vize alması gerekiyor.   

İstanbul’da bir başkonsolosluk ve Ankara’da bir büyükelçilik olmak üzere Kanada’nın Türkiye’de iki yabancı misyon merkezi bulunuyor. İstanbul’daki konsolosluk sadece Kanada vatandaşlarına hizmet verirken Ankara’daki büyükelçilik hem Kanada vatandaşlarına hem de Kanada’ya gitmek isteyen Türk, Azeri, Gürcü, İran ve Türkmenistan vatandaşlarına hizmet veriyor.

Kanada Elçiliği’ne yapılan turist vize başvurularında vize isteyen kişi Türkiye ile olan bağlarını kanıtlayan belgeler sunmak zorunda. Bu belgeler ışığında vize görevlisi turist olarak Kanada’ya gidecek kişinin Türkiye’ye geri döneceğine inanması gerekiyor. Ayrıca Kanada’da yapılacak seyahatte gerekli tüm masrafların başvuran tarafından karşılanabileceğini ispatlayan belgeler de sunulmalıdır. Diğer vize merkezlerinin aksine Ankara’daki Kanada Büyükelçiliği tüm başvuruları hızlı bir biçimde yanıtlıyor.

Türkiye’den Kanada’ya turist vizesi almak hayli zor. Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası (IRPA) uyarınca uygulanan katı vize rejimi ve Kanada’nın Türk turistler için revaçta olmaması gibi sebepler yüzünden Türkiye ve Kanada arasında karşılıklı turlar düzenlenmiyor. Bu durumun ilerde değişmesi umudunu taşıyoruz.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 27 Haziran 2013

26 Haziran 2013 Çarşamba

Federal Nitelikli Eleman Programı (FSW) Başvurularında Son Durum

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) 4 Mayıs 2013’te açılan Federal Nitelikli Eleman Programı (FSW) başvurularında mesleklere göre kabul edilen başvuru sayısını açıkladı. Şu ana kadar toplamda 65 başvuruya ön onay veren Bakanlık finans ve yatırım analistleri mesleğinde 28 ve bilgisayar programcı mesleğinde 22 başvuru alındığını açıkladı.

Başvurular sürüyor.

FSW’ye başvuracak adaylar daha önce de olduğu gibi puanlama sistemine tabi oluyorlar. Bu sistemde aday dil seviyesi, yaşı, eğitimi, iş tecrübesi, uyum ve Kanada’da hazır olan işi gibi kriterlerden puan alacak. Gerekli olan minimum puan 100 üzerinden 67.

Başvuracak olan tüm adayların aşağıdaki şartlardan en az birini taşımaları gerekiyor.

-Öncelikli meslekler listesindeki mesleklerden birinde son 10 yılda gerçekleşmiş en az bir yıllık iş tecrübesi olması VEYA
- Kanada’dan bir iş teklifinin alınması VEYA,
-Kanada doktora (PhD) programına uygun olması

Başvuranlar ayıca:
-Gerekli olan minimum dil seviyesi eşiğini de geçmiş olmalı ve sınav (IELTS, CELPİP veya TEF) sonuç belgesini başvuru ile birlikte sunmuş olmaları,
-Kanada dışında aldıkları eğitimleri karşılığında puan almak isteyen adaylar başvurularında eğitim değerlendirme raporu, ECA (Education Credential Assessment) sunmaları, ve
-FSW programının diğer tüm şartlarını taşıyor olmaları gerekiyor.

17 Nisan 2013’ten itibaren aşağıdaki dört organizasyon Bakan tarafından Kanada göçmenlik sürecinde kullanılmak üzere ECA raporu düzenleme yetkisine sahip olmuştur.   


Adayların yukarıda listelenen bu organizasyonlara kendilerinin başvurmaları ve ücret ödeme ve dosya takibini kendilerinin yapmaları gerekiyor. Bir ECA raporu 5 yıl süreyle geçerli olacaktır.

Toplamda 5.000 başvuru kabul edilecek ve her bir meslek için en fazla 300 başvurunun alınacağını da hemen söyleyelim. Listede fark edeceğiniz gibi mühendislik en ağırlıklı meslek grubunu oluşturuyor.

Makine, inşaat, kimya, maden, jeoloji, petrol, bilgisayar ve havacılık ve uzay sanayi mühendisleri gibi neredeyse tüm mühendislik grupları listede yer alıyor.

Diğer mesleklerin bazıları da finans ve yatırım analistleri, deniz bilimciler, kadastro memurları, bilgisayar programcıları ve interaktif medya geliştirme uzmanları, endüstriyel teknisyenler ve tamirciler, meslek sağlığı ve güvenliği uzmanları, konuşma-dil patologları, fizyoterapistler, meslek hastalıkları uzmanları, medikal laboratuar teknisyenleri ve patolog asistanları, klinik perfüzyonistler ve kardiyopulmoner teknoloji uzmanları, tıbbi radyasyon teknoloji uzmanları, kardiyoloji teknisyenleri elektrofizyolojik tanı teknoloji uzmanlarıdır.


Mesleklerin İngilizce tam listesi, NOC kodları ve 4 Mayıs 2013 tarihli ön onay almış başvuru sayıları şu şekildedir:


NOC
Kodu

Kabul Edilen Meslek Adı
Toplam Başvuru Sayısı
0211
Engineering managers
4
1112
Financial and investment analysts
28
2113
Geoscientists and oceanographers
1
2131
Civil engineers
4
2132
Mechanical engineers
3
2134
Chemical engineers
-
2143
Mining engineers
-
2145
Petroleum engineers
-
2144
Geological engineers
-
2146
Aerospace engineers
1
2147
Computer engineers (except software engineers/designers)
7
2154
Land surveyors
-
2174
Computer programmers and interactive media developers
15
2243
Industrial instrument technicians and mechanics
-
2263
Inspectors in public and environmental health and
-

occupational health and safety

3141
Audiologists and speech-language pathologists
-
3142
Physiotherapists
1
3143
Occupational Therapists
-
3211
Medical laboratory technologists
1
3212
Medical laboratory technicians and pathologists’ assist.
-
3214
Respiratory therapists, clinical perfusionists and
-

cardiopulmonary technologists

3215
Medical Radiation Technologists
-
3216
Medical Sonographers
-
3217
Cardiology technologists and electrophysiological
-

Diagnostic technologists


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 26 Haziran 2013

24 Haziran 2013 Pazartesi

Bakanlık Kanada Göçmenlik Seviyeleri ve Sayısı Hakkında Katkı Bekliyor


Kanada Göçmenlik ve Çokkültürlülük Bakanı Jason Kenney Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı’nın internet sitesinde 21 Haziran 2013 tarihinden itibaren göçmenlik seviyeleri ve sayısı konusunda herkesten katkı beklediklerini duyurdu.  

Parlamento Sekreteri Rick Dykstra ülke çapındaki toplantılara Mississauga şehrinde 21 Haziran günü düzenlenen bir toplantıyla başladı.

2006’dan beri yüksek sayıda göçmen alan Kanada yeni gelen göçmenlerin Kanada ekonomisine ve sosyal hayatına etkisinin farkında. Kanada’da hükümet bir sonraki yıl için ülkeye alınacak göçmen sayısı ve göçmenlik kategorileri hakkında konuyla ilgilenen herkesten online olarak katkı bekliyor.

Hükümet göçmenlik seviyeleri ve ekonomik, aile ve mülteci gibi sınıflarından oluşan göçmenlik kategorilerinde Kanada’ya kabul edilecek uygun göçmen sayısını ülke çapında yapılan toplantılar, çeşitli kurum ve kuruluşlar ve halktan alınan yorum ve görüşler ışığında belirliyor.

Göçmenlik planlamasında her sene için kabul edilecek göçmen sayısı Kanada hükümetinin ekonomik taahhütlerine ve politikalarına uygun olarak belirleniyor. Devlet ülkenin tüm eyalet ve bölgelerinin ekonomik durumlarını da göz önüne alarak ülkenin hedeflerini tespit ediyor.

Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın çalışma gücü ve Kanada’daki şehirlerin yeni gelenleri topluma kazandırma kapasitesi göçmenlik planlarını etkileyen diğer etkenlerden.

Toplumda göçmenlik kategorileri ve sayıları hakkında bir kamuoyu oluşturacak olan hükümet bu konuda vereceği tüm kararlarda halkın ve ilgili herkesin katkılarını dikkate alarak göçmenlik politikaları kararlarında halk desteği de almak istiyor.

Özellikle işverenler, işçi, akademi, eğitim kurumları, profesyonel örgütler, iş ve işveren birlikleri, belediyeler, etnokültürel organizasyonlar, Kanada ilk halklar dernekleri, yeni gelenlere yerleşim hizmetleri veren sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları gibi bir çok kurum ve kuruluşlara göçmenlik konusunda katkı sağlamaları için davetiyeler gitti bile.

Kanada’nın göçmenlik planlarına katkıda bulunmak isteyen herkes 31 Ağustos 2013’e kadar Bakanlığın web sitesini ziyaret ederek her türlü yorum ve görüş bildirebilir. Hükümet tüm çevrelerin görüşlerini aldıktan sonra 2014 kış aylarında konuyla ilgili bir rapor yayınlayacak.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 24 Haziran 2013