30 Haziran 2014 Pazartesi

Kanada Geçici Yabancı İşçi Programı (TFWP) Yenilendi

Geçici Yabancı İşçi Programı (TFWP) çeşitli sektörlerde eksikliği hissedilen işçi gücünü tamamlayacak yabancı işçilerin belli bir süre için Kanada’ya gelmelerine olanak tanıyor.  Son birkaç yıldır çeşitli şikayetleri dinleyen hükümet TFWP’nin sorunsuz çalışması ve hem Kanadalıların hem de yabancı işçilerin haklarının korunması adına programa bir takım değişiklikler getirdi.

Hükümete göre değişiklikler ülkede özellikle düşük ücret kazanacak yabancı işçi sayısını kısıtlamak ve işverenleri Kanadalı işçi bulmaya yöneltmek amacını taşıyor.

Hükümet TFW programındaki yasadışı uygulamalar konusunda kendisine 1.000 ayrı şikayet yapıldığını duyurdu. Birçok firma TFW programını kötüye kullanmakla suçlanmış ve çeşitli medya organlarında konu ile ilgili haberler çıkmıştı. Bu firmaların içinde Kanada’nın en büyük bankası RBC ve ünlü hızlı yiyecek firması McDonalds’ın adları da geçmişti.   

Genel olarak baktığımızda TFWP’nin ikiye ayrıldığını görebiliriz. LMO’ya tabi çalışma izni ve LMO’dan muaf uluslararası mobilite programı (IMP) çalışma izni.

TFWP programına başvurmak isteyen yabancı işçi Kanada işvereninden iş teklifi ve aynı zamanda İş ve Beceri Gelişim Bakanlığı’ndan daha önce İş Gücü Pazarı Fikri (LMO) olan ve şimdi adı İş Gücü Pazarı Etki Ölçümüne (LMIA) çevrilen belgeyi almak zorunda. TFW programı İş ve Mesleki Gelişim Bakanlığı tarafından koordine edilecek.

Bazı meslekler LMIA belgesi zorunluluğundan muaf tutulacak. Bu muafiyet özellikle Kanada’nın karşılıklı iş gücü anlaşması imzaladığı ülkeler ve Kanada ekonomisine özellikle katkı yapacak mesleklerde uygulanacak. Programın ikinci kolu uluslararası mobilite programı (IMP) olarak adlandırıldı ve Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) tarafından koordine edilecek.

Yeni ölçüm kriteri meslek üzerinden değil de kazanç üzerinden değerlendirilecek. Kanada’ya işçi getirmek isteyen Kanadalı işverenler pozitif LMIA almak zorunda. Önceki LMO’ya göre yeni LMIA başvuru süreci daha detaylı olarak tasarlandı.

Eski LMO sürecinde işçiler Kanada’da çalışacakları işe göre ayrılıyordu. LMIA edinme sürecinde işçinin mesleği üzerinde değil de Kanada’da kazanacağı saat ücreti üzerinde duracak. Eyalette ortalama saat ücreti üzerinde çalışacak olan işçiler yüksek-ücretli sayılacak. Eyaletlere göre ortalama saat ücreti farklılık gösteriyor. Prince Edward Island eyaletinde işçi saat ücreti ortalama 17 dolar iken bu rakam Nunavut bölgesinde ortalama 30 dolara ulaşıyor.

Eyaletin ortalama saat ücretinin altında kazanan işçiler ‘düşük-ücretli’ sayılacak. Düşük ücret kazanan yabancı işçiler bir Kanada firmasının toplam işçi sayısının yüzde onunda fazla olamayacak. 10 işçi ve daha az çalışanı olan firmalar bu kuraldan muaf. Bu limitin üstünde yabancı işçi çalıştıran işçilerin 2016 yılının Temmuz ayına kadar kurala uygun hale gelmeleri gerekiyor. Eyaletler ve ortalama kazançlar aşağıdaki gibidir.

LMIA Başvuru Sürecindeki Diğer Yenilikler
LMIA başvuru ücreti her bir işçi için 1.000 dolar olarak belirlendi. Bu ücret daha önce 275 dolardı. Görüldüğü gibi fark çok fazla.

LMIA başvuruları işsizliğin yüzde 6’dan daha fazla olan bölgelerde onaylanmayacak. Ayrıca konaklama ve gıda hizmetleri ve perakende sektöründeki bir iş için alınamayacak ve bazı düşük beceri gerektiren meslekler için verilmeyecek.

‘Yüksek ücretli’ işçi getiren bir firmanın geçiş planı tasarlaması gerekiyor. Bu planda geçici işçi getirdiği bu iş için gelecekte nasıl daha kalıcı bir çözüm bulacağını göstermek zorunda.

LMIA’dan Muaf Çalışma İzinleri ve Ücretleri   
LMIA’dan muaf çalışma izinleri Uluslararası Mobilite Programları (IMP) olarak adlandırıldı. Gelecekte IMP altında işçi getirmek isteyenler yapacakları iş teklifleri ve diğer ilgili bilgileri için CIC’den onay almak zorunda kalacak. CIC’den onay alındıktan sonra işçiye çalışma izni verilecek.

Bu program altında işverenler 230 dolar ve çalışma izni isteyen işçiler de 100 dolar ödeyecek.

Diğer Yenilikler
Geçici işçi çalıştıran işyerleri daha sık denetlenecek. Daha fazla denetim uzmanı işe alacak olan hükümet her dört firmanın birini senelik olarak denetleyecek.

TFW programını kötüye kullananları 100.000 dolarak kadar ağır cezalar bekliyor. Ceza uygulaması bu kış başlıyor. Ayrıca yabancı işçi getirmelerine izin verilen işverenlerin isimleri yayınlanacak. TFW getiremeyecek olan firmaların da isimlerinin yayınlanacağı belirtiliyor.

Ayrıca yabancı işçinin çalışma izni ile Kanada’da çalışabileceği maksimum süre dört yıldan iki yıla indirildi.
Sonuç: Kanada mevcut olan işler için önce Kanadalıların bulunmasını istiyor. Bunun için de TFW programından yararlanmayı zorlaştırıyor.


Murat Kandemir, 30 Haziran 2014

27 Haziran 2014 Cuma

Kanada Göçmenliğinde Bakmakla Yükümlü Olunan Çocuk Yaşı Düşürüldü

Göçmenlerin bakmakla yükümlü oldukları çocuk yaşı 19’a düşürülüyor. Bu 19 yaşından büyük çocukların ebeveynleri ile birlikte Kanada’ya göç edemeyeceği anlamına geliyor.

Federal hükümet göçmenlik programlarında kabul edilen çocuk yaşını 22’den 19’a düşürdü.

Artık 1 Ağustostan itibaren 19 yaşından büyük çocuklar anne-babalarının göçmenlik başvurularına çocuk olarak eklenemeyecek. 19 yaşından büyük olan çocuklar uygun oldukları ayrı bir göçmenlik başvurusu yapmak zorunda kalacak. Uygulama ile her sene 7.000 çocuk etkilenecek.

Göçmenlik programlarında kabul edilecek çocuk yaşının düşürülmesi geçen sene kararlaştırılmıştı. Geçen Çarşamba Kanada resmi gazetesinde yayınlandı ve 1 Ağustos’da uygulamaya konacak.

Uygulama özellikle 19-22 yaş arası çocukları etkileyecek. Dünyanın birçok yerinde 19-22 yaş arası çocukların hem maddi hem manevi olarak hala ailelerinden destek aldıklarını düşünürsek uygulamanın onlar için ne anlama geldiğini daha iyi anlarız.

Anne-babaları göçmen olarak Kanada’ya giden ve arkada kalmak istemeyen 19 yaşından büyük olan çocukların Bakanlığın tavsiye ettiği gibi başka bir göçmenlik programına uygun olma ihtimali oldukça düşük. Hem genç olmaları hem de yeterli iş tecrübesi olmamaları yüzünden Kanada’da yabancı öğrenci olarak gitmek dışında fazla şansları yok gibi. Öğrenci olarak gitmek isteyenler de okul ücreti ödemek zorunda.

Tabi ödeyecek paraları varsa.


Murat Kandemir, 27 Haziran 2014

24 Haziran 2014 Salı

Suriyeli İlk Mülteciler Kanada’ya Yerleşti

Suriye Kanada Konseyi, Kanada federal hükümetin geçen Temmuz ayında alacağını duyurduğu ilk Suriyeli mültecilerin ülkeye giriş yaptığını duyurdu.

Geçen sene Temmuz ayında Kanada federal hükümeti yurtsuz kalan Suriyeli mültecilerden 200’ü hükümet sponsorluğunda olmak üzere 1.300 mülteciyi ülkeye göçmen olarak alacağını duyurmuştu. Federal hükümetin rakamlarına göre şu ana kadar Kanada’ya giriş yapan mülteci 1.150 kişi oldu.

Suriye Kanada Konseyi sözcüsü Faisal Alazen, Suriye’den gelen ilk mülteci grubunun BM’nin Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNHCR) kaydı olan ve Lübnan’da yaşayan mültecilerden oluştuğu bilgisini verirken toplamda Kanada’ya yerleştirilen Suriyeli mülteci sayısının Kanada federal hükümetin belirttiği gibi 1.150 kişi olmadığını iddia ediyor.

Parlamentoda Kanada’ya kaç Suriyelinin giriş yaptığı konusunda tartışmalar yaşanmış ve ülkeye yerleşen mülteci sayısı doğrulanamamıştı.

Geçen hafta Cuma günü Dünya Mülteci Günü’nde konuşan göçmenlik bakanı Chris Alexander bu yaz sonrasında Kanada’nın almaya söz verdiği 1.300 kişinden daha fazla Suriyeli mülteci kabul edeceğini duyurdu.

Mülteciler için daha fazla yardım etmek istediklerini belirten Alexander makul bir plan temelinde hareket ederek mülteciler için en iyisini yapmak istediklerini belirtti. Konuyla ilgili plan çalışmalarının bitmediğini belirten bakan Alexander mülteci yerleşimi konusunda diğer eyalet ve bölgelerdeki partnerleriyle işbirliği yaptıklarını da sözlerine ekledi.

21 Şubat’ta UNHCR, tüm dünyaya acil yerleştirilmesi gereken 100.000 mülteci için yardım çağrısı yapmıştı. Kanada bu çağrıya vereceği cevap üzerinde çalışıyor.

Kanada’nın bu yaz daha fazla mülteci alması ve bunu duyurması bekleniyor.

Yurtdışından ülkeye yerleştirilecek mülteciler devletin sponsorluğunda ya da özel sponsorluk programlarıyla gelebiliyorlar. Kanada geçen Temmuz ayında almayı kararlaştırdığı mültecilerin 200’ünü devlet sponsorluğunda kalan 1.100 kişiyi de özel sponsorluk programıyla alacağını taahhüt etmişti.

Dünya Mülteci Günü’nde bakan Alexander Kanada’nın UNHCR’ye 50,7 milyon dolarlık insani yardım yapmaya karar verdiğini ve bunun dünyanın her tarafında çeşitli sebeplerle yurtlarından uzakta yaşamak zorunda kalan mültecilerin korunması ve diğer temel ihtiyaçları için kullanılacağını bildirdi.


Murat Kandemir, 24 Haziran 2014 

16 Haziran 2014 Pazartesi

Kanada’da Vatandaşlık Yasa Tasarısına Tepkiler Büyük

Kanada hükümetinin tartışmalı yasa tasarısı Bill C-24, parlamentoda üçüncü okumadan da geçti. Adım adım yasalaşmaya giden yeni Kanada vatandaşlık yasası toplumun her kesiminden tepki görmeye devam ediyor.

“Kanada Vatandaşlığını Güçlendirme Yasası” olarak adlandırılan tasarı ile Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı yabancı bir ülke vatandaşı olan Kanadalıların vatandaşlığını çeşitli sebeplerle iptal edebilecek.

Tasarının bu haliyle anayasaya aykırı olduğu Kanada hukuki çevrelerce ifade edilmişti. Birçok sivil toplum kuruluşu da tasarının geri çekilmesini ya da en tartışmalı bölümlerinin revize edilmesini istemişti.  

Yasa tasarısı parlamentoda geçen hafta değişikliğe uğramadan kabul edildi ve yaz sezonundan önce de kanunlaşacağı öngörülüyor.

Tasarıdaki vatandaşlığı iptal edilmesi ile ilgili maddelerdeki ifadelerin çok genel ifadelerden oluştuğu bildirilirken tasarı hükümete bir çevre aktivistinin ya da herhangi birisinin terör örgütü olduğu şüphesiyle vatandaşlığını iptal etme yetkisi veriyor.

Özetle istenmeyen bir kişi nerede doğduğuna bakılmaksızın ilgili maddeye istinaden vatandaşlığı elinden alınıp ülkeden kovulabilecek. Başka bir ülke vatandaşı olmayan Kanadalılar bu maddelerden muaf olacaklar.

İlgili maddeler sadece çifte vatandaşları kapsadığı için ayrıca ayrımcı olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor. Yasa iki sınıf vatandaşlık oluşmasına sebep olacak. Bir sadece Kanada vatandaşı olan “gerçek” Kanadalılar ve ikinci sınıfta çifte pasaport sahibi “ikinci sınıf” Kanadalılar.  

Ülkeden gitmesi istenen eski Kanadalının federal mahkemeye başvurma ve hakkını savunması da oldukça kısıtlandı. Vatandaşlığını kaybeden ve federal mahkeme başvuru yapanlardan ön kabul almayan kişilere başka temyiz yolu kalmayacak.

Vatandaşlık yasası değişikliklerinin durdurulmasını isteyen bir kampanya da 26 bin imza toplandı. Vatandaşlığı zor alınan ve kolayca kaybedilen hale getirdiği iddiasıyla tasarının iptal edilmesini isteyen ve bu yüzden 26 bin imza toplayan Sivil Özgürlükler Derneği topladıkları imzaları Vancouver’deki Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı ofisine teslim ettiler. İmzaların elektronik bir kopyası da Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander’a gönderildi.  

Dernek sözcüsü Josh Paterson kanunla vatandaşlığı zor alınan ve kolay kaybedilen bir hale getirileceğini ifade ederek tasarının kanunlaşması halinde iptali için hukuki yollara başvurulacağını sözlerine ekledi.

En son uluslararası Af Örgütü de federal hükümetin yeni vatandaşlık yasa tasarısına (Bill C-24) ciddi insan hakları ihlalleri içerdiği sebebiyle karşı çıktı. Yasa tasarısının ayrımcı olmayan adil bir yargılanma hürriyeti gibi uluslararası insan hakları yükümlülüklerine karşı olduğuna inanan Af Örgütü hükümetin en azından tasarıdaki vatandaşlığı iptal etme maddelerini geri çekmesi çağrısında bulundu.


Murat Kandemir, 16 Haziran 2014

13 Haziran 2014 Cuma

Nova Scotia Eyaleti’nden Yabancı Öğrencilere Göçmenlik Yolu

Kanada’da eğitimlerini bitiren uluslararası öğrenciler için Nova Scotia eyaletine yerleşerek göçmenlik almak çok daha kolay oluyor.

Eyalet, herhangi bir Kanada yüksekokulu ya da üniversitesinde eğitim almış yabancı öğrencilere Nova Scotia eyaletinde bir işverenden iş teklifi olmaları halinde göçmenlik şansı sunuyor.

Eyaletlerdeki göçmenlik programları genelde kendi eyaletlerinde okuyan öğrencilere özel olarak oluşturuluyordu. Nova Scotia eyaleti Kanada’nın herhangi bir bölgesinde okuyan yabancı öğrencilere göçmenlik şansı sunduğu için diğer benzer göçmenlik programlarından ayrılıyor.

Eyalet göçmenlik bakanı Lena Diab tarafından 6 Haziran Cuma günü yayınlanan basın bildirisinde yürürlükte olan Nova Scotia Eyalet Aday programındaki (PNP) değişiklikler sayesinde uluslararası mezun öğrencilerin bir iş teklifi almaları halinde eyalette daimi ikamet sahibi olabilecekleri vurgulandı.

Nova Scotia eyaleti PNP programı sayesinde Kanada’da okuyan ve bu sürede hem dil hem kültüre uyum sağlayan becerikli ve nitelikli göçmen adaylarını eğitimleri sonrasında eyalette tutmayı arzuluyor.

Duyuru uluslararası öğrenciler, eyalet ticaret odaları, iş çevreleri, yüksek eğitim kurumları temsilcileri ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından memnuniyetle karşılandı.

Nova Scotia üniversitelerinde her sene 7 binden fazla yabancı öğrenci okuyor ve bu öğrencilerin çok azı eyalette kalmak için başvuru yapıyor. Eyaletin yabancı öğrencilere yönelik bu kararı ile Nova Scotia üniversite ve yüksekokullarının daha çok yabancı öğrenci çekeceğine inanılıyor.  

Eyaletin nüfus sorunu da var. Eyaletteki gençlerin başka bölgelere iş aramak üzere gitmesi neticesinde önümüzdeki yirmi yıl içinde nüfusun giderek azalması bekleniyor.

Bunun farkında olan eyalet nüfus erimesine karşı önlem almaya çalışıyor. Göçmenleri tutmanın bir yolunu bulmak isteyen eyalet için revize edilen PNP programı bir çözüm olabilir.


Murat Kandemir, 13 Haziran 2014

12 Haziran 2014 Perşembe

Kanada’daki ABD Konsolosluklarındaki Vize Görüşmelerinde Yoğunluk

Amerikan Göçmenlik Avukatları Derneği (AILA) haberine göre ABD devlet departmanı Kanada’daki yedi vize işleme merkezinde aşırı vize başvurusu ve randevu yoğunluğu yaşandığına işaret etti.  

ABD’ye üçüncü ülke vatandaşları tarafından yapılan vize başvurularının en çok yapıldığı Haziran, Temmuz ve Ağustos 2014 döneminde yüz yüze görüşmelerin aksayacağı bildiriliyor.   

ABD’yi ziyaret etmek isteyen Kanada’daki göçmenler ve üçüncü ülke vatandaşı ziyaretçilerin bu gibi yoğun sezonda vize başvurularını Kanada dışında başka ülkelerden yapması tavsiye ediliyor.

Siz de Amerika’ya gitmek istiyorsanız şu sıralar yoğunluk sebebiyle konsoloslukta vize randevusu alamayabilirsiniz.


Murat Kandemir, 12 Haziran 2014

11 Haziran 2014 Çarşamba

Kanada Onaylanmış Eğitim Kurumları Listesi: DLI

1 Haziran 2014 sonrası Kanada’ya yapılacak tüm öğrenci vize başvuruları yeni düzenlemelere göre verilecek. Kanada’da okumak isteyen öğrenci adayları yapacakları öğrenci vizesi başvurularında okumak istedikleri okulun Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı (CIC) tarafından kabul edilen bir okul olmasına dikkat etmek zorunda.

Kanada Göçmenlik Bakanlığı yurtdışından öğrenci kabul edebilecek eğitim kurumlarının bir listesini oluşturdu. Kabul edilen eğitim kurumları listesi, kısa adıyla DLI (designated learning institutions list) olarak adlandırılan listede her okula bir numara verildi. Artık öğrenci adayları Kanada’ya öğrenci vizesi başvurusu yaptıklarında okumak istedikleri okulu bu listeden bulacak ve listedeki okulun DLI numarasını vize başvuru formuna ekleyecek.

Kanada’daki ilk ve ortaöğretim okulları otomatik olarak kabul edilmiş sayılıyor. O yüzden bu tür okullar (ortaokul veya lise) DLI listesinde bulunmuyor. Listedeki okullar genelde İngilizce ve diğer programlarda eğitim veren dil okulları ya da diploma programları veren yüksek okullar ve üniversiteler.

Listede adı olmayan okullardan alınacak kabul mektupları geçerli olmayacak.

Aşağıdaki internet adresinde siz de gitmek istediğiniz okulun bakanlıkça kabul edilip edilmediğini görebilirsiniz.


Murat Kandemir, 11 Haziran 2014

2014 Federal Nitelikli İş gören Sınıfı (FSW) Başvurularında Son Durum

1 Mayıs 2014’te Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı (CIC) tarafından açıldığı duyurulan FSW göçmenlik başvurularında son durum hakkında açıklama geldi.

Kabul edilen elli meslek içinde son on yılda en az bir yıllık tam zamanlı iş tecrübesi olanların başvurabildiği Kanada’nın en popüler göçmenlik programı için toplamda 25.500 başvuru kabul edileceği ilan edilmişti. Kabul edilen elli meslek grubunda kabul edilecek başvuru kotası da her bir meslek sınıf için en fazla 1.000 olarak belirlenmişti. Doktora öğrencileri için de 500 başvuru kotası ayrıldı.

Şu ana kadar çeşitli mesleklerde 157 civarında başvurunun ön onay aldığını belirtelim. Başvuru yapacakların minimum yabancı dil seviyesine sahip olmaları gerektiği ve bunu ispatlayacak dil sınavı sonuç belgesini de başvuru evraklarına eklemeleri gerektiğini hatırlatalım. Diğer başvuru şartlarını taşıyan göçmen adayının Kanada’dan eğitim değerlendirme raporu (ECA) almaları da gerekiyor.  

CIC geçen hafta her bir meslekten ön kabul alan başvuru sayılarını aktardı. Rakamlar tam olarak kesin olmasa da her bir meslekten kabul edilen başvuru sayısı hakkında bize bilgi verecektir.

Total received toward the overall cap: 157 of 25,000
Eligible occupation
(by National Occupational Classification [NOC] code)
Number of complete applications counted towards the 1,000 sub-cap 
0013  Senior managers – financial, communications and other business services
1
0015  Senior managers – trade, broadcasting and other services, n.e.c.
0111  Financial managers
6
0112  Human resources managers
0113  Purchasing managers
3
0121  Insurance, real estate and financial brokerage managers
0311  Managers in health care
0711  Construction managers
0712  Home building and renovation managers
0811  Managers in natural resources production and fishing
0911  Manufacturing managers
1111  Financial auditors and accountants
6
1112  Financial and investment analysts
43
1113  Securities agents, investment dealers and brokers
1114  Other financial officers
1
1123  Professional occupations in advertising, marketing and public relations
1
1212  Supervisors, finance and insurance office workers
1224  Property administrators
2113  Geoscientists and oceanographers
1
2131  Civil engineers
5
2132  Mechanical engineers
8
2133  Electrical and electronics engineers
5
2145  Petroleum engineers
2171  Information systems analysts and consultants
5
2172  Database analysts and data administrators
2173  Software engineers and designers
20
2174  Computer programmers and interactive media developers 
39
2232  Mechanical engineering technologists and technicians
2234  Construction estimators
1
2241  Electrical and electronics engineering technologists and technicians
2243  Industrial instrument technicians and mechanics
2
2263  Inspectors in public and environmental health and occupational health and safety
2281  Computer network technicians
5
3011  Nursing co-ordinators and supervisors
3012  Registered nurses and registered psychiatric nurses
1
3111  Specialist physicians
3112  General practitioners and family physicians
3132  Dietitians and nutritionists
3141  Audiologists and speech-language pathologists
3142  Physiotherapists
2
3143  Occupational Therapists
1
3214  Respiratory therapists, clinical perfusionists and cardiopulmonary technologists
3215  Medical Radiation Technologists
3216  Medical Sonographers
3233  Licensed practical nurses
3234  Paramedical occupations
4011  University professors and lecturers
1
4151  Psychologists
4214  Early childhood educators and assistants
5125  Translators, terminologists and interpreters
Kaynak: www.cic.gc.ca 

Murat Kandemir, 11 Haziran 2014