28 Şubat 2015 Cumartesi

Kanada Federal Nitelikli Göçmenlik Programının İyileştirilmesi Gerekiyor

Yaklaşık bin kişi Ottawa’nın yeni kalifiye işçi programı kapsamında Kanada’ya kabul edildi. Eleştirmenlere göre kabul edilme şartı olan pozitif LMIA belgesi almak neredeyse imkansız.

Göçmen adaylarının yerleştirildiği havuzdan ilk çekilişte 779 kişi Kanada’ya göçmenlik başvurusu yapması için davetiye kazandı. Çeşitli çevrelerden 1 Ocak 2015 itibariyle başlayan sistemin daha işler hale getirilmesi gerektiği ile ilgili yorumlar yapılyor.

Yeni ekspres giriş sisteminde Ocak ayında yapılan çekilişte kabul edilen kişi sayısı havuzdaki 3.000 olan toplam aday sayısının yüzde 26’sını oluşturuyor.

Kanada’nın yeni göçmen alım sisteminde (ekspres giriş) pozitif İş Gücü Pazarı Değerlendirme (LMIA) belgesi çok önem kazanıyor. Açık bir pozisyon için düzenlenecek bu belge ile Kanadalı işveren aradığı işçiyi Kanada’da bulamadığını gösteriyor. LMIA aynı zamanda yabancı işçinin mesleki becerilerinin işveren için ne kadar önemli olduğunu da gösteriyor.

Aday havuzundayken göçmenlik daveti alan göçmen adaylarının LMIA ile birlikte aldığı en düşük puan 886 seviyesinde. Adaylar pozitif LMIA (600) ve eğitim, dil ve iş tecrübesi gibi şahsi özellikler (600) ile toplamda 1.200 puan alabiliyor. İşte eleştiriler tam da burada düğümleniyor. Artık aynı iş için çalıştırılacak Kanadalı işsiz bulunup bulunmadığı sıkı kontrol edildiği için pozitif LMIA almak çok zorlaştı.

İlk çekilişte göçmenlik başvurusu yapması için kabul edilen aday sayısına baktığımızda bunu da görebiliriz. LMIA almak zorlaştı. Sadece işçiler için değil artık işverenler için de çok karışık bir sistemle veriliyor. Service Canada LMIA’yı verirken çok cimri davranıyor.

Kanada’nın ticaret anlaşması imzaladığı ülkelerden gelen bazı meslek erbabı kişilerin LMIA alması zorunluluğunun kaldırılması da isteniyor.

Yeni sistemle birlikte göçmenlik şansları iyice azalan Kanada’daki uluslararası öğrencileri de unutmamak lazım. Kanada’da bir okuldan mezun olan ve ellerinde mezuniyet sonrası çalışma izni (PGWP) olan mezunlar, NAFTA uzmanları ve şirket içi transferler gibi bazı kişilere de benzer muafiyetin olması gerektiği vurgulanıyor.

Yeni sistem iki adımlı bir süreçten oluşuyor. Başvuran kişilerin ön onay alınarak bir havuza yerleştirilmesinden oluşan birinci aşama ve adaylara aldığı puanlara göre daimi ikamet başvurusu yapması için davetiye gönderilen ikinci aşama.

Tahminen 10.000 kişinin ekspres giriş sistemine başvurduğu ve sadece 3.000 kişinin ön onayı alıp havuza yerleştirildiği tahmin ediliyor.

Her ne kadar yeni sistem Kanada’daki iş ilanlarının yayınlandığı iş bankası (job bank) ile işverenleri bir araya getirmeyi amaçlasa da bu durumun istediği elemanı bulan ve ona iş teklifi yapan işverenler için pek kullanışlı değil. İşverenler aradığı işçileri önce Kanada’da arayacaklar. Kanadalılar arasında bulamadıkları zaman yabancı işçi getirmek için LMIA başvurusunda bulunabiliyorlar.

Kimi işe alacağını kararlaştıran bir işverenin sırf LMIA düzenlemek için job bank a iş ilanı verip orada belli bir süre beklemesi gerçekten gülünç. Bu durum istediği yabancı işçiyi bulmuş işverenlerin formalite icabı Kanada’da işçi arıyor gibi görünmelerine sebep oluyor ve işverenleri işçiler adına LMIA başvurusu yapmaktan alıkoyuyor.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander programın gidişatından şimdilik memnun.

Bakan Alexander göçmenlik için kabul edilen tüm adayların iş tekliflerinin olmasının ekspres giriş sisteminin iyi çalıştığını gösterdiğini düşünüyor. Göçmenlik başvurusu yapmaları için davet edilen adayların Kanada’ya ekonomik olarak daha hızlı şekilde adapte olacağı düşünülüyor.

Sisteme yapılan diğer bir eleştiri de şeffaf olmaması.

Kanada’da çalışanlar bile daimi ikamet başvurusu yapmaları için uygun olamazken çekilişlerde seçilen kişilerin ve sayının neye göre seçildiği de net değil. Sistemin daha az şeffaf olması sistemin adil olarak çalıştığının da sorgulanmasına sebep oluyor.

İkinci çekiliş 7 Şubatta yapıldı ve bu sefer en az 818 puan alan 779 kişiye göçmenlik davetiyesi gönderildi.

2015 yılında 15-25 arası çekiliş yapılması planlanıyor.

Murat Kandemir, 28 Şubat 2015   

Kanada İş Tecrübesi Ülkeye Yerleşmek İsteyen Uluslararası Öğrenciler İçin Artık Avantaj Değil

Kanada göçmenlik sisteminde olan tüm değişiklikleri an be an takip ediyor ve burada sizinle paylaşıyoruz. Son üç aydır Kanada’nın yeni göçmen alım sistemi olan ekspres giriş (expres entry) sistemini bolca konuştuk. 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girmesinin ardından sistemin nasıl yürüdüğünü daha da yakından takip ediyor ve Kanada göçmenliğine etkilerini izliyoruz.

Bu yazıda yeni sistemi Kanada’da okuyan yabancı öğrenciler açısından değerlendirmek istiyoruz. Kanada üniversitelerinde okuyan öğrenciler için Kanada göçmenlik hayali önceki kadar kolay değil artık.

Kanada’ya okumaya gelen binlerce uluslararası öğrenci için daimi göçmenlik biraz daha zorlaşıyor. Son yıllarda sürekli üzerinde konuştuğumuz ve bu yılın başında yürürlüğe giren yeni federal kurallarla göçmenlik başvurusu yapıldığında Kanada tecrübesi sahibi olmanın artık bir avantajı olmuyor.

Ülkede yaklaşık 300.000 uluslararası öğrenci Kanada yüksek okullarında, üniversitelerinde ya da diğer teknik kurumlarda ön lisans, lisans ve yüksek lisans eğitimi alıyorlar. Kanada’da yüksek eğitim almak daha sonra Kanada göçmenliği için bir fırsat oluyor ve birçok öğrenci eğitimlerinin ardından Kanada’ya yerleşme şansı buluyordu. Hatta Kanada bünyesinde eğitim almış ve bu sürede ülkeye alışmış bu nitelikli kişilerin ülkede kalması için elinden geleni yapmış önce 2008 yılında Kanada’da iş ve eğitim tecrübesi olanlara özel Kanada tecrübe sınıfı (CEC) göçmenlik programını başlatmış daha sonra mezun öğrencilere mezuniyet sonrası çalışma izni (PGWP) verilmesini kolaylaştırmıştı.

Tabi bu durum Kanada’daki yüksek okullar ve üniversiteler tarafından oldukça iyi bir adım olarak karşılanmış ve eğitim kurumları pazarlama yaparken Kanada göçmenlik şansını bolca kullanmışlardı. Yabancı öğrencilerin değerlendirilmesi ve ülkeye göçmen olarak kazandırılması ülkenin daha fazla uluslararası öğrenci çekmesine sebep olmuştu.

Yeni kurallarla durum biraz daha eski haline dönmüş durumda. Kanada’da üniversite bitiren lisans dereceli mezunlar ekspres giriş sisteminde dünyadaki diğer yabancı işçiler ile aynı havuza yerleştirilecekler. Havuzda bekleyen adaylar Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı’nın (CIC) düzenli yaptığı çekilişlerde ülkeye kabul edilmeyi bekleyecekler. Eski sistemde uluslararası öğrenciler yabancı kalifiye işçilerle yarışmak durumunda değildi ve daha eğitim ve iş tecrübesi olması bakımından avantajlıydı.

Hükümet ekspres giriş sistemiyle daimi göçmenlik başvuru süreçlerinin daha kısa zamanda sonuçlandırılacağı ve işçilerle işverenler arasında bir köprü görevi yapacağı sözü vermişti.

Ekspres giriş sistemiyle havuza yerleştirilen adaylardan kabul edilenlere daimi göçmenlik başvurusu yapmaları için davetiye (ITA) gönderiliyor. Davetiyeyi alan göçmen adayı 60 gün içinde başvurusunu yapmak zorunda.

Davetiyeler belli bir puanlama sistemine göre yapılıyor. Pozitif bir LMIA (iş gücü pazarı etki değerlendirmesi belgesi) tek başına 600 puan değerinde. Bu belge sahibi olan birisinin Kanada’da işinin hazır olduğu anlamına geliyor. Aday yaş ve eğitimden 600 puan alabiliyor. Davetiye almak için 800 puan gerekli olmakta ve LMIA’sı olmayan uluslararası mezunların bu puan seviyesine ulaşması imkansız.

Uluslararası öğrencilerin daimi göçmenlik şansı eyalet aday programlarına (PNP) kalıyor dersek yanılmış olmayız. PNP programları Kanada eğitim ve iş tecrübesi olan uluslararası öğrencilere pozitif ayrımcılık yapıyor. Sadece Ontario’da 2.500 PNP pozisyonu uluslararası öğrenciler tarafından doldurulmuş. Tabi öğrenci sayısının çok olması talebi patlatıyor ve bu durumda çok kısıtlı olan PNP programları bu talebi karşılamakta yetersiz kalıyor.

Yeni mezun olan ve diğer şartları taşıyan öğrenciler 1 Ocak 2015’ten önce başvurularını yapmaya çalıştılar. CIC yaptığı bir açıklamayla uluslararası öğrenciler için açık yer olduğunu belirtti fakat daha sonra 20 Ekim 2014 itibariyle CEC programının maksimum 8.000 başvuru sayısına ulaşarak kapandığı açıklandı.

Genç işsizliğin arttığı ve Kanadalı öğrencilerin bile iş bulmakta zorlandığı Kanada’da yabancı öğrencilerin hazırdaki işleri aldığı konusunda şikayetlerde yükselmişti. Yabancı öğrencilerin daha az ücretle çalışmaya istekli olması Kanadalı işverenlerin özellikle onları tercih etmesine de yol açtığıda söyleniyor.

Sebebi ne olursa olsun Kanada’nın, ülkede okuyarak hem kültürüne ayak uydurmuş yeterli hem de eğitim ve iş tecrübesi kazanmış nitelikli mezunları sistemin dışında tutması çok radikal bir karar. CIC’yi bu karara iten motivasyonun haklı mı haksız mı olduğunu yakında göreceğiz.


Murat Kandemir, 28 Şubat 2015

25 Şubat 2015 Çarşamba

Kanada Federal Yüksek Mahkeme Anne-Baba Sponsorluğu Programını ‘Ayrımcı’ Buldu

Ottawalı bir adam anne-baba sponsorluk programının ayrımcı olduğu iddiasıyla federal hükümete karşı açtığı bir davayı kısmen kazandı.

Temyiz mahkemesinde görülen davada federal hükümetin Kanada’ya sponsor edilmek istenen anne-baba ve büyük anne-büyük babaların göçmenlik işlemlerini ağırdan alması uygulamasının ayrımcılık olduğuna hükmetti.

Federal temyiz mahkemesinin bu hafta verdiği karar davacı Amir Attaran için kısmen bir zafer sayılıyor. Ottawa Üniversitesi profesörü 2009’da ABD vatandaşı olan anne-babasını Kanada’ya getirmek için aile sponsorluk başvurusu yaptı.

Anne-baba sponsorluğu iki aşamadan oluşuyor. Önce Kanadalı sponsorun programa uygun olup olmadığı ölçülüyor sonra da sponsor edilecek aile büyüklerinin daimi göçmenlik başvurusu inceleniyor.

Attaran, 2010 yılında Kanada İnsan Haklar Komisyonu’na bir şikayette bulunarak Kanada aile büyükleri göçmenlik programının anne-babaların ve aile büyüklerinin göçmenlik işlemelerini geciktirerek ayrımcılık yaptığını ileri sürdü.

Şikayetini yaptığı esnada göçmenlik yetkililerinin sponsor eşlerin veya çocuklarının inceleme işlemleri 42 günde yapılıyorken sponsor edilen anne-baba gibi aile büyüklerinin işlemleri ortalama 37 ay sürüyordu.

Komisyon şikayeti reddetti fakat sonra ret kararı federal yargıç tarafından bozuldu.

Federal Temyiz Mahkemesi verdiği kararda İnsan Hakları Komisyonunun verdiği ret kararının makul olmadığını teyit etti.

Ayrıca bir önceki mahkemenin kararı olan “farklı muamelenin haklı görülmesi” kararını da bozdu. Mahkeme Attaran’nın davasını tekrar görülmesi için komisyona geri gönderdi.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) yaptığı savunmada eş ve çocuk sponsorluğunun aile büyükleri sponsorluğuna göre daha hızlı değerlendirildiği bilgisi paylaşıldı. CIC’nin bu uygulaması üç üyeli mahkeme tarafından ayrımcı bir uygulama olarak belirlendi.

İnsan Hakları Komisyonu Attaran’nın şikayetini reddederken yetkililerin yaş üzerinde farklı muamele yapıldığı konusunda bir emarenin olmadığını belirledikleri ve sponsorluk işlemlerinin geciktirilmesinin aile büyüklerinin daimi ikamet müsaadesine ulaşmalarını engellemediğine inandıkları belirtildi.

Temyiz mahkemesi komisyonun ret kararından dolayı herhangi bir zorluk yaşanmadığına hükmetti. Buna karşın kaynakları kısıtlı olan bakanlığın kendi uygulamasını haklı gösterecek bulguların görüldüğü teyit edildi.

Dava göçmenlik bakanın hangi başvuruların öncelikli değerlendirilmesi hakkını teyit etmemekle birlikte göçmenlik başvurularının incelenmesindeki bu önceliklendirmenin ayrımcı bir uygulama olup olmadığı üzerinde bir görüş bildirmemiş bulunuyor.

Ottawa’nın yüksek mahkeme kararını temyiz etmesi için 60 günü var.

Yaşlı insanlar Kanada’nın sağlık ve sosyal sistemine yük getireceği inancıyla sponsorluk başvuruları ağırdan alınıyor. Göçmenlik bakanlığı elindeki kısıtlı kaynakları bahane ederek bu ağırdan almayı haklı gösteriyor.

Bu karardan sona CIC’nin herhangi bir uygulamasında değişiklik olmayacaktır. Fakat bu karardan cesaret alan diğer mağdur sponsorlar benzer mahkeme süreçlerini başlatırsa bakanlık bazı uygulamalarını gözden geçirir diye umuyorum.


Murat Kandemir, 25 Şubat 2015      

24 Şubat 2015 Salı

Göçmen İşçilerden Ottawa’ya Ayrımcılık Davası

İtalya, Portekiz ve Polonya’dan getirilen 150’den fazla işçi çalıştırılmak üzere getirildikleri Kanada’ya yerleşemedikleri için Ottawa’yı mahkeme verdi.

Çalıştırılmak için uygun oldukları Kanada’ya neden yerleşmek için uygun görülmediklerini sorgulayan işçiler özellikle Britanya, İrlanda ve Avustralyalılara öncelik tanındığını iddia ediyorlar.

150 den fazla göçmen işçiyi bir araya getiren ortak davada davacılar Ottawa’yı dil ayrımcılığı yaptığı ve Kanada daimi göçmenlik başvurusunda İngilizce konuşanlara öncelik tanıdığı iddiasında bulunuyorlar.

İtalya, Portekiz ve Polonya’dan gelen mevsimlik işçiler Kanada’ya iki yıllık çalışma izni ile geldiler. Federal kalifiye işçi sınıfı (FST) programına göre Kanada daimi göçmenlik başvurusu yapmaları için İngilizce dil yeterlik testini geçmeleri gerekiyor. 

Göçmen işçilerin ortak davası federal hükümetin yeni çıraklık bursları programına denk geldi. Kanada 2020 yılına kadar en az bir milyon kalifiye işçiye ihtiyacı olacağını hesaplıyor. Bu kadar kalifiye işçiye ihtiyacı olacağını hesaplayan Kanada 2013 yılında FST programını yürürlüğe koymuştu.

İlk yıl için 3.000 başvuru kabul edeceğini açıklamış fakat sadece 266 başvuru kabul edilmişti. 266 kişiden sadece 90 tanesi daimi ikamet statüsü elde edebilmişti.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) daha sonra bir açıklık getirmiş ve kalifiye işçilerin FST dışında uygun oldukları taktirde Kanada tecrübe sınıfı (CEC) veya eyalet aday programları (PNP) ile de daimi göçmenlik başvurusu yapabileceklerini belirtmişti.

FST programı ekonomik göçmenlik kategorisinde sadece kalifiye işçileri hedefliyor. Programın kendine has uygunluk kriterleri var.

Davacı İtalyan, Portekizli ve Polonyalı işçilerin dava dilekçesinde Kanada göçmenlik eski bakanı Jason Kenney ve şimdiki bakanı Chris Alexander’in kamuoyunda göçmenlik programı için Kanadalılarla “ortak değerler” taşıyan İrlandalı, İngiliz ve Avustralyalılara öncelik verileceğini belirttikleri ifade edildi.

İşçiler dava dilekçesinde Kenney’in 2012 ve 2014 yıllarında İrlanda ve İngiltere’ye giderek federal mevsimlik işçi programını tanıttıkları ve iki yıl çalışma izinleri olanların daha sonra daimi ikamet statüsü alabileceklerini söylediği ifade edildi.

Benzer göçmenlik fırsatı İtalyanlara veya Portekizlilere ya da diğer herhangi bir ülkeye ya da  herhangi bir dili konuşanlara sunulmadı. İşçilerin iddialarına göre yaklaşık 30.000 çalışma izni İrlanda, İngiltere ve Fransa’ya düzenlendi. Fakat bu sayının çok az bir miktarı İngilizce/Fransızca konuşulmayan ülkelere verildi.

Torontolu avukat Richard Boraks’a göre İngiliz ve İrlandalı inşaat işçileri Kanada’da belirli bir süre çalıştıktan sonra daimi ikamet başvurusu yapmıyorlar. Çalışma süreleri sonrasında ülkelerine geri dönüyorlar. Avukata göre Kanada federal hükümetinin ortak dil ve kültür takıntısına var.

Boraks, Kanada göçmenlik kanunlarının federal kalifiye işçi başvurusu yapan adayları “Kanada’ya ekonomik olarak yerleşebilmesine” göre açık bir şekilde değerlendirmesi gerekiyor. Şu an yetkililer bırakın böyle bir değerlendirme yapmayı aday İngilizce testi geçmediğinde dosyasının kapağını bile açmıyorlar.

İngilizce konuşmayan işçi ve göçmenlere karşı olan bu önyargı algısı Kanada’daki İtalyan çevrelerde sıkça konuşuluyor şu sıralar ve bazılarına göre bu durum yaklaşan federal seçimlerde rol oynayıcı bir faktör olabilir.

Konuya taraf olan Ulusal İtalyan Kanadalılar Kongresi’nin Kenney’e yazdığı ve Star gazetesinde yayınlanan mektuba göre 21. yüzyıl Kanada’sının önceliğinin İngilizce veya Fransızca dili yeteneği üzerinde değil de mesleki hüner ve doğruluk üzerinde olması gerektiği mesajı verildi. Mektupta ayrıca “Ülkemizin, dil yeteneğini en kapsamlı kriter olarak göz önüne alıp yabancı bir işçinin başarıyla Kanada’ya ekonomik uyumu olgusunu göz ardı etmesi üzücüdür” dendi.

Yabancı işçi çalıştıran Kanadalı işverenler de işçilerin açtığı davayı destekliyorlar. Lokal Kanadalıları işe alıp yetiştirmeyi denediklerini fakat inşaat sektörünün onlar için ağır geldiğini düşünüyorlar. Dışarıdan getirilen işçilerin İngilizce ve/veya Fransızca dil bilgilerinin az olmasını kabul etmekle birlikte yabancı işçilere ihtiyacı oldukları güvenlik ve oryantasyon eğitimlerinin verildiğine işaret ediyorlar. İşverenlere göre işçiler şimdi İngilizce bilmiyor olabilir ama zamanla öğrenecekler.

Bazı yabancı işçiler çalışma izinleri uzatılmadığı için ülkeyi terk etti. Kalan işçiler şimdi harıl harıl IELTS sınavına hazırlanıyorlar. Eğitim seviyesi düşük olanlar özellikle yazma ve okumada zorlanıyorlar.  

Ayrıca testin çalıştıkları işle alakası olmadığını düşünen işçiler sınavın özellikle yazma kısmında çok zorlandıklarını belirtiyorlar. Ocak ortasında hükümet federal mahkemeden kalifiye işçilerin davasını “makul bir dava sebebi olmaması” sebebiyle reddetmesini istedi. Şu an için herhangi bir kara yok.

Gidilen ülkenin hakim dilinin öğrenilmesi gerektiğine inanan birisi olarak ben de aslında üç nokta da işçilere katılmıyorum. Birincisi Kanada göçmenlik yasa ve yönetmelikleri (IRPA ve IRPR), Kanada’ya göç edecek kişilerin tüm Kanada toplumu ile tam entegrasyonunun sağlanması amacına yöneliktir. Yeni gelen birisinin hiç dil bilmemesi kişinin hayatını zorlamakla kalmayacak tüm toplumla tam entegrasyonunu yıllar sonrasına itecek.  İkinci noktam dil eksikliği ile hakların ve yükümlülüklerin farkında olunmayacak gerçeği. İngilizce bilmeyen birisi çalıştığı işyerinde haklarını nasıl koruyacak? Kendisini ilgilendiren durumlarda hem haklarını hem de sorumluluklarının nasıl bilincinde olacak? Son noktam da toplumla kültürel entegrasyonun olamayacak olması durumu. Dil olmayınca topluma entegre olamayacak olan kişiler daha çok kendi memleketlerini ve dillerini özleyecek ve yaşadıkları çevreye kültürel bir adaptasyon süreci yaşayamayacaklar.  


Murat Kandemir, 24 Şubat 2015  

22 Şubat 2015 Pazar

İranlı Yatırımcılara Kanada’dan Ambargo Engeli

Eyalet aday göçmenlik programı (PNP) çerçevesinde yatırımcı olarak başvurup çok yüksek meblağda para yatırdılar, güvenlik soruşturmalarından geçtiler ve şimdi de dış işleri bakanının iznini bekliyorlar. Kanada dış işleri bakanı John Baird’in istifası Manitoba eyalet aday programından yatırımcı olarak başvuran İranlı 32 yatırımcı göçmen adayını oldukça endişelendirdi. 

Kanada devletinin İran’a ekonomik ambargo koymasından sonra İran’dan Kanada’ya 40.000 doların üzerinde para transferinin yapılabilmesi bakanın özel izni ile mümkün olabiliyor. Eyalet aday programlarında yatırımcı olarak başvuran adaylar işlemlerinin hızlı bitmesi için belli bir miktar ön peşinatı göndermek zorundalar. Ambargo yüzünden bu miktarın gönderilebilmesi bakanın muafiyet iznine bağlı olarak yürütülebiliyor.

Manitoba eyalet aday programına başvuran yatırımcı göçmen adayları işlemlerin hızlandırılması için 75.000 Kanada dolarını Kanada’ya gitmeden önce peşin yatırmak zorunda. Ayrıca Kanada’ya gittikten sonra iş kurabilmek için de İran’dan Kanada’ya para transferi yapmak durumunda.

Yüzde 20 enflasyon ve yüksek faiz oranlarıyla boğuşan ülkede 75.000 Kanada dolarını Kanada’ya göndermek bakan iznine bağlı.

PNP göçmenlik programlarına başvuranlar program kriterleri uyarınca Kanada’yı ziyaret ediyor ve ülkenin gerek iş gerek kültür çevresi hakkında bilgi ediniyorlar.

Kanada hükümeti 2011 yılının Kasım ayında uyguladığı ekonomik ambargo kararı uyarınca İran’dan ülkeye transfer edilecek para miktarını en fazla 40.000 dolar olarak belirlemişti.

2005 yılından bu yana 28 İranlı Manitoba’da işlerini kurmuş ve başarıyla yürütmekte. Bunlardan 19’u ambargo konduktan önce ve dokuzu da ambargo konduktan sonra dış işleri bakanının verdiği özel izinle yeni ülkelerinde işlerini kurabilmişti.

Manitoba PNP programı altında yatırımcı göçmen adayının eyalete yapması gereken minimum yatırım oranı 200.000 dolar olduğundan İranlılar PNP programına başvurabilmek için bu tür özel izinlere ihtiyaç duyuyor.

Manitoba hükümeti sözcüsü son 18 aydır PNP aday göçmenlerine muafiyet izinlerinin düzenlenmesinde aksaklıklar yaşandığını doğruladı. Sözcüye göre İranlı 32 yatırımcı göçmen ön onay aldı ve Kanada’ya para getirebilmek için bakanın muafiyet iznini bekliyor.

PNP programına başvuran adaylar Kanada içinde bir iş kurmak ve işletmek üzere gerekli olan fonu İran’dan çıkaramazlarsa yatırımcı olabilme kriterini yerine getirmemiş sayılıyorlar. Manitoba hükümeti İran’a uygulanan ambargo yüzünden İranlıların yaşadıkları sorunu federal hükümetle görüşmeler yapmaktaydı.

Eyaletler federal hükümetle PNP anlaşmaları sayesinde kendi göçmenlik programlarını tasarlayıp geliştiriyor ve istedikleri seçim kriterini oluşturabiliyorlar. PNP programları altında eyaletlerce aday gösterilen göçmen adayları Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) tarafından sağlık ve güvenlik soruşturmaları yapılıyor ve eyaletlerce aday gösterilen göçmenlerin uygunluğu belirleniyor.

PNP’den aday gösterilen İranlı göçmenler dış işleri bakanının imzaladığı muafiyet izni sayesinde paralarını Kanada’ya getirebiliyor ve iş kurabiliyorlar. Kanada dış işleri bakanının 2013’ten beri herhangi bir izni imzalamadığı ve konu hakkında herhangi bir açıklama yapılmadığı belirtiliyor. Bu senenin Şubat ayında dış işleri bakanının istifası işleri daha da karmaşık hale getirdi.

Dış işleri ofisi İranlıların neden bu kadar çok bekletildiği konusunda bir açıklama yapmıyor. Bakanın istifasının ardından ne olacağı da ayrıca merak konusu.

Dış işleri sözcüsü François Lasalle bir gazeteye yazdığı e-postada şahsi dosyalar hakkında bilgi verilemeyeceğini belirtti ve Kanada’nın İran’ın terörizmi destekleme ve nükleer planları ve insan hakları karnesi konusunda almış olduğu pozisyonuna işaret ederek eleştiride bulundu.

Gönderilen e-postada “Kanada ve İran arasındaki diplomatik ilişkiler Eylül 2012’de askıya alınmıştır. Kanada İran’ı dünyada küresel barışa ve güvenliğe tehdit olarak görmektedir” dendi.

ABD’de Kanada gibi İran’a ambargo koymuş durumda ama İranlılar için Kanada’da iş yapmak ABD’ye göre daha zor.

İran için konan tek bir ambargo yüzünden İranlı yatırımcıların Kanada toplumuna ve eyaletlerin ekonomisine katkısına izin verilmiyor.  


Murat Kandemir, 22 Şubat 2015       

15 Şubat 2015 Pazar

Kanada Göçmenliğinde İstenen Eğitim Değerlendirme Raporu (ECA)

Kısa adı ECA (Education Credential Assessment) olan eğitim denklik raporu, Kanada göçmenliğine başvuracak adaylardan istenen en temel belgelerden birisidir. Kanada’ya gitmek isteyen ve ekspres giriş sistemine kayıt yapacak göçmen adayının yabancı bir ülkede edindiği eğitimin denkliğini yine Kanada’da bir kuruluştan alacağı ECA sağlayacaktır.

Kimin ECA’ya İhtiyacı Var?
Kanada’da eğitim görmüşseniz ECA almanıza gerek yoktur. ECA raporu, FSW (federal nitelikli işgören sınıfı), FSTP (federal kalifiye işçi programı) ya da CEC (Kanada tecrübe sınıfı) programları kapsamında kabul edilmek için ekspres giriş sistemine giriş yapmak isteyen kişi ve/veya eşinin yabancı bir ülkede aldığı lise, ön lisans, lisans, yüksek lisans vs. gibi eğitimlerinden puan alabilmesi için istenen bir tür denklik raporudur.

Kanada’ya göçmen olarak gitmek isteyen kişi göçmenlik için gerekli olan ekspres giriş sisteminde bir profil oluşturabilmek ve eğitiminden puan alabilmek için ECA sonucunu sisteme mutlaka girmelidir.

ECA denklik raporu alınan yabancı eğitimin Kanada’daki denkliği hakkında bir fikir verir. Sadece göçmenlik açısından değerlendirildiği için ECA raporu, alan kişiye herhangi bir iş garantisi sağlamaz, iş ve eğitiminin Kanada’da çeşitli çevrelerce kabul edileceği anlamına gelmez ve raporu alanın mesleği eğer bir kurum tarafından regüle ediliyorsa kendisine o kurum tarafından meslek lisansı verileceği anlamına gelmez.

Kanada’ya vardığınızda yapacağınız işin piyasasını kendiniz araştırmalısınız. Ayrıca mesleğiniz Kanada’da bir kurum tarafından regüle ediliyorsa (elektrikçi, hemşire, öğretmen vs.) yaşamak istediğiniz eyalette o mesleği icra edebilmek için sorumlu kurumdan zorunlu meslek lisansı almalısınız. Başvuracağınız meslek odası mesleğe giriş yapabilmeniz için yeterli olup olmadığınızı ayrıca değerlendirecek ve bunun için meslek eğitiminiz, tecrübeniz, dil yeterliğiniz ve diğer zorunlu faktörler göz önüne alınacaktır. Hatta Kanada’ya göç etmeden önce Kanada’da mesleğinizin ruhsat veren odasını bulmanız ve onlarla önceden yazışmanız yararınızadır.

Nasıl Alınacak?
Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) akredite olmuş kuruluşların verdiği ECA raporlarını tanımaktadır. Akredite kurumdan alınan ve eğitimizin Kanada’daki izdüşümünü belirten ECA raporu beş yıl süreyle kullanılabilir.  

ECA raporunuzdaki referans numarası ekspres giriş profilinizi oluştururken istenecektir. Verilen referans numarası doğrulanmalı ve elektronik bir kopyası sunulmalıdır. Ekspres giriş sisteminde oluşturulan aday havuzunda bulunduktan sonra Kanada daimi ikamet başvurusu davetiyesi geldiğinde aday yapacağı başvuruya sahip olduğu denklik raporunu eklemek zorundadır. Rapor eklenmediği durumda ödenen başvuru ücretleri iade edilecek ve başvuru toptan reddedilecektir.

Kısacası ECA çalışmak istediğiniz sektörde size iş garantisi vermeyecek. Denklik raporu göçmen adayının Kanada’da çalışma ve ekonomik olarak başarılı olma konusunda göçmenlik bakanlığına bir fikir verecektir.

Alacağınız ECA raporunda en az lise mezunu olmak üzere mezun olduğunuz en yüksek eğitim seviyesi belirtilmelidir.

ECA Düzenleyen Akredite Kuruluşlar
Tüm kalifiye aday göçmenler ECA raporlarını aşağıdaki beş kurumdan alabileceklerdir. Bu kurumlar:

1                    Comparative Education Services - University of Toronto
2                    International Credential Assessment Services of Canada
3                    World Education Services
4                    Medical Council of Canada (Doktorların Meslek Odası)
5                    Pharmacy Examining Board of Canada (Eczacılar Meslek Odası)

Hangi Kurumdan ECA Alınacak?
Eğer  uzman doktor (3111 NOC -Ulusal Meslek Sınıflandırması) ve aile hekimi (3112 NOC) kodlu meslek sahibi olarak başvuruyorsanız ECA raporunuzu Medical Council of Canada’dan almalısınız. Eğer mesleğiniz eczacı (3131 NOC) ise o zaman ECA raporunuz Pharmacy Examining Board of Canada tarafından düzenlenmeli.

Doktor ve eczacıların dışındaki tüm meslek sahipleri diğer kurumların herhangi birinden ECA raporu edinebilir. ECA raporu almak için istenen belgeler (transkript, diploma vs.) her bir kurumun kendi sitesinden öğrenilebilir. ECA başvuru ücretleri ve temin süresi kurumlara göre değişiklik göstermektedir.

ECA’nın Anlamı  
Yukarıdaki organizasyonların birinden alınan ECA raporuyla denklik değerlendirmesi yapılmış olacaktır. Denklik raporunda aldığınız uluslararası eğitimin Kanada’da ki denkliği ile ekspres giriş sistemine eğitim faktöründen puan alacaksınız. En düşük eğitim lise dengi olmalı ve ECA denklik raporu daha sonra yapılacak göçmenlik başvurusuna eklenmeli.

ECA raporunuz edindiğiniz eğitimin Kanada denkliğini belirtmiyorsa o zaman eğitim faktöründen herhangi bir puan alamayacaksınız. Denklik raporunun orijinalini saklayınız. Ekspres giriş profili oluştururken hem referans numarasını hem de kopyasını vereceğiniz ECA’nızın orijinalini daha sonra daimi göçmenlik başvuru yaptığınızda başvuru evraklarının arasına ekleyeceksiniz.


Murat Kandemir, 15 Şubat 2015     

14 Şubat 2015 Cumartesi

Yabancı Milyonerlerin Kanada Göçmenlik Başvuru Süresi Doldu

Kanada, ülke ekonomisine 1.6 milyon doların üzerinde yatırım yapabilecek 500 yabancı göçmen adayının göçmenlik başvurusunu kabul edecek fakat bu başvuruların sadece 60 tanesi daimi ikamet statüsü elde edecek.

Ülke ekonomisinde kullanılacak 2 milyon dolara yakın yatırım yapacak iş adamlarının göçmenlik başvuruları için son gün 11 Şubat’tı.  

Kanada’nın yeni Yatırımcı Göçmen Girişim Sermayesi Programı (Immigrant Investor Venture Capital Program) toplamda en fazla 500 başvuru alacak fakat bunların sadece 60’ı daimi ikamet statüsü alacak.

Pilot program olarak başlatılan proje Kanada ekonomisine katkı yapacak ve topluma en kısa sürede entegre olacak yatırımcı göçmen adaylarını ülkeye kazandırmayı amaçlıyor.  

Başvurular 11 Şubat itibariyle sona erdi.

Geçen sene Haziran ayında Kanada’nın benzer yatırımcı göçmenlik programı durdurulmuştu. Durdurulan programda göçmen adaylar 800.000 Kanada doları yatırım yaparak karşılığında daimi ikamet statüsü kazanıyorlardı.

BM’ye göre Kanada G20 ülkeler içinde kişi başına düşen milli gelirde en yüksek sıralarda bulunuyor.
Ülke 2014-2015 yılı içinde en az 265.000 göçmen almayı planlıyor ve bu göçmenlerin en azından yüzde 63’ü ekonomik göçmenlik programlarıyla ülkeye kabul edilecek.  

Kanada, 1 Ocak 2015 yılı itibariyle başlatılan yeni ekspress giriş sistemiyle ülkede başarı gücü yüksek, İngilizce dili kabiliyeti olan, ve çeşitli mesleklerde iş tecrübesi olan göçmen adayları nitelikli iş gören olarak ülkeye alacak. 18-35 yaş arası, iş tecrübesi olan, üniversite mezunu ve İngilizce diline hakim nitelikli işgörenlerin ekspres giriş sisteminden kabul edilme olasılığı oldukça yüksek.

Ekspres giriş sisteminde başvurular devam ediyor.

Murat Kandemir, 14 Şubat 2015 

8 Şubat 2015 Pazar

Meksika Kanada İçin Hala Güvenli Ülke (!)

Kanadalılar, soğuk kış günlerinde sıcak kumsallara kendini atmak isteyenlere bu şansı veren Meksika’yı çok severler. 1.9 milyondan fazla Kanadalı Meksika’yı ziyaret etmekte ve tatillerini orada geçirmektedir.

Kanadalılar için güzel bir turistik merkez olan Meksika binlerce insanın açlıkla boğuştuğu, insan hakları ihlallerinin yaşandığı ve son günlerde özellikle Guerrero’da Ayontizapa öğretmen kolejinden 43 öğrencinin ortadan kaybolduğu haberleriyle sarsılan bir ülke.

Ayontizapa olayı 2006’dan beri silahlı uyuşturucu savaşlarının yaşandığı Meksika’yı tekrar hatırlattı. Öğrencilerin kaybolması ülke içinde infiale sebep olurken dünyada dayanışma protestolarına sebep oldu.

Uluslararası arenada dikkatleri üzerine çeken Ayontizapa olayı nedense Kanadalı federal siyasetçiler tarafından pek duyulmadı. Güney sınırında bu ülke ile ekonomik ilişkileri olan ve bu ilişkileri daha da derinleştirmek isteyen Kanada için Meksika’daki insan hakları ihlalleri konuşulması istenmeyen bir konu olmaktan öteye gitmiyor.

Nasıl olsun ki. Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) sayesinde ülkeler arası ekonomik ilişkiler iyi. NAFTA’nın 20. yıldönümünün kutlandığı geçen sene Kanada ve Meksika ticari ilişkilerini daha da derinleştirme amacıyla oluşturdukları ortak bir hareket planı çerçevesinde anlaşmayı yenilemişlerdi. NAFTA’nın tarafları ABD, Kanada ve Meksika. Anlaşma ayrıca Asya’yı da dahil edecek şekilde genişletildi.

Şubat 2014’te imzalanan eylem planı ile iki ülke karşılıklı göç, turizm, geçici işçi akışı ve uluslararası ve bölgesel karşılıklı çıkarlar konusunda daha fazla işbirliği yapılmasında anlaşmaya vardı. 

Kuzey Amerikalı partner ülkeler arasındaki bu anlaşma kağıt üzerinde güzel görünebilir fakat olaya farklı açıdan bakmak gerekiyor.

Son sekiz yılda Harper hükümeti Kanada göçmenlik ve mülteci politikasını revize etti. Göçmen Anneleri Projesi’nin (Migrant Mothers Project) bir raporuna göre Kanada göçmenliğinin asıl odağının suç, kısıtlanmış haklar, Kanada’ya yerleşme ve haklar üzerinde kısıtlamalardan oluştuğu ve daha çok geçici işçi alımı üzerine yoğunlaştığı vurgulandı.

Harper geçen sene Meksika’yı ziyaret etmiş ve Meksika Başkanı Enrique Pena Nieto ve Başbakan Stephen Harper, Meksika üzerine uygulanan ve asılsız mülteci başvurularını engellemek amacıyla vize uygulaması yürürlüğe konmuştu. Bu yeni uygulamayla Meksikalılar Kanada’ya vize ile gitmek zorunda kalmış ve Başbakan Harper ulusal güvenliği bahane ederek vize uygulamasını kaldırmamıştı.

2012 yılında yürürlüğe giren C-31 Yasa’sı ile Meksika’dan yapılan siyasi sığınma taleplerini düşürmek için Meksika’yı güvenli ülkeler listesine (DCO) eklemişti.

Kanada güvenli olduğuna inandığı ülkelerden oluşan bir liste oluşturmuş ve listedeki ülkelerden gelen siyasi sığınmacı adaylarının taleplerini yeni mülteci sistemine göre değerlendirmeye başlamıştı.

Çeşitli çevreler yeni oluşturulan mülteci sistemiyle sığınma başvurularının önyargılı olarak daha hızlı ele alındığı ve özellikle DCO listesinde bulunan “güvenli ülkelerden” gelenlerin başvurularının tam ve sağlıklı bir başvuru yapabilmelerinin imkansız hale geldiği eleştirilerini yapmıştı.

Kanada tarafından güvenli ülke olarak sayılan Meksika’nın insan hakları karnesi apaçık ortada. Uluslararası Af Örgütü’ne (Amnesty International) göre şu an Meksika’da 10 yıl öncesine göre altı kat daha fazla işkence ve kötü muamele olayları rapor edilmekte.

Ayontizapa’da kaybolan 43 öğrenci son sekiz yıl içinde ülkede kaybolan 26.000 kişi ve ölen 80.000 kişinin yanında devede kulak.

Ülke hakkında yayınlanan çeşitli raporlara göre Meksika belediyelerinin yüzde 70’ine uyuşturucu kartelleri sızmış durumda. Yine Uluslararası Af Örgütü’ne göre Meksikalıların yüzde 64’ü gözaltına alındıklarında işkence görmekten korkuyor. Ülkeye hâkim olan genel bir yolsuzluk ve korku Meksikalıların ülkeden kaçmak istemelerinin sebeplerinden.

Kanada otoriteleri bunun pekâlâ farkında. Ayontizapa’dan sonra Kanada Kasım ayında seyahat uyarısı yaparak ülkedeki Kanadalı turistleri özellikle bazı bölgelerde çok dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Seyahat uyarısı hala geçerliyken Meksika Kanada’nın güvenli ülkeler listesinde bulunmaya devam ediyor. Kanada’nın güvenli ülkeler listesinde bulunan ülkeler insan haklarına saygılı ve ihtiyacı olana devlet güvenliği sağlayan ülkeler ve bu yüzden normalde mülteci üretmeyen ülke olarak sayılıyorlar.

20.000 Meksikalı Kanada’ya mevsimlik tarım işçi programı sayesinde gelmiş. NAFTA anlaşması çerçevesinde ABD tarım ürünlerinin Meksika’ya dolmasıyla oluşan haksız rekabet sonucunda binlerce Meksikalı tarım işçisi işlerini kaybetmiş durumda. Kanadalılar Konseyi’ne göre NAFTA sözlerinin içi tamamen boş. Meksikalıların çoğunluğu açlıkla boğuşuyor ve kazandıkları günlük yevmiye seviyesi neredeyse Çin’dekine yakınlaşıyor. Kanada’daki düşük beceri gerektiren işlerde çalışan geçici işçiler (TFW) daha kısıtlı haklara sahip olarak daimi ikamet şansına sahip olamıyorlar. Minimum kazanç elde eden işçiler zor çalışma şartları ile her türlü suiistimale açık olarak çalışıyorlar.

Yenilenen Kanada-Meksika Ortak Eylem Planı karşılıklı çıkarlar çerçevesinde küresel ve bölgesel mekanizmalar ve kurumlar ille ilişkileri arttırma hedefi taşıyor. Bunlardan bir tanesi Bölgesel Göç Konferansı (RCM). RCM, yasadışı göçün kontrol altına alınması hedefi taşısa da devletlerden göçmenlik statüsüne bakılmaksızın insan haklarının saygı göstermesini bekliyor.

Turist Kanadalılar için seyahat uyarısı yapılan Meksika, Kanada için hala güvenli ülke sayılıyor. Kanada bu ülke ile karşılıklı mal ticareti ve geçici işçi akışının (mevsimlik tarım işçi programı) kolaylaştırılması için politikalar geliştirirken kendi kriterine ve uluslararası insan hakları yükümlülüğüne (mülteci sisteminde yapılan revizyonlar ve Meksika'nın güvenli ülke olarak DCO’ya alınması vs.) tezat bir görüntü sergiliyor.

Harper yönetimi Meksika ile ortak eylem planı üzerinde çalışadursun rahatsız edici gerçeği görmenin sırası. Kanada göç ve ticaret politikaları ulusal ve uluslararası sosyal ve ekonomik eşitsizliği destekliyor. Kanada ve Meksika arası ilişkilerde karşılıklı yarar çerçevesinde çalışmanın tam sırası.


Murat Kandemir, 8 Şubat 2015   

1 Nisan Yaklaşırken Kanada'da Geçici İşçilerin Stres Seviyeleri Tavan Yaptı

Binlerce geçici işçinin (temporary foreing workers – TFW) çalışma izinlerinin 1 Nisan’da dolacak olması sebebiyle başta Alberta olmak üzere Kanada’da kaçak ve yasadışı göçmenlerin sayısında büyük artış görülebilir.

Federal hükümet 2011 yılında aldığı bir kararla yabancı işçilere verilen çalışma izinlerine maksimum dört yıl süre limiti koymuştu. 2011 yılında ilk çalışma izinlerini alan ya da yenileten yabancı işçilerin izinleri 1 Nisan 2015 tarihinde sona eriyor. Çalışma izinleri bitecek olan ve sayısı binlerce ifade edilen TFW’lerin daimi göçmenlik statüsü alamamış olanlarının ne olursa olsun ülkede kalmaya devam edeceği sanılıyor.   

Çeşitli göçmenlik avukatları ve sivil toplum kuruluşlarının da belirttiği gibi federal hükümetin belirlediği son gün olan 1 Nisan’da, 2011 ve öncesinde Kanada’ya giriş yapmış tüm geçici işçilerin çalışma izinleri bitecek olması bir an önce daimi ikamet statüsü elde etmek isteyen yabancı işçiler arasında büyük panik yarattı.

2011 yılı öncesi Kanada’ya TFW olarak gelen yabancıların süresi bitiyor ve kaç tanesinin daimi ikamet statüsü alabildiği tam olarak bilinmiyor. İki senede bir yeniledikleri çalışma izinleriyle ailelerine bakan, ev alan hatta Kanadalı çocukları olan bu aileler statülerini yenileyemezlerse kendi ülkelerine gitmeyecekler. Onun yerine alıştıkları Kanada’da kaçak olarak kalmayı sürdürecekler.

Bugün Alberta eyaletinde yaşayan kaç TFW’nin 1 Nisan’dan etkileneceği bilinmiyor. 2011 yılında federal hükümet yabancı işçilere verilen çalışma izinlerine maksimum dört yıl süre limiti koymuştu. 2011 yılında sadece Alberta’da verilen 50.765 LMO (iş gücü pazarı fikri) belgesi olduğunu hatırlarsak eyaletteki TFW sayısı hakkında fikir sahibi olmuş oluruz. 

Alberta çalışma bakanı Ric McIver eyalette yaşayan birkaç bin TFW’nin çalışma izinlerinin 1 Nisan’da dolacağını söyleyerek ofisinin tecrübe sahibi en iyi işçilerini kaybetme korkusu yaşayan Kanadalı işverenler tarafından devamlı arandığını belirtti. Bakan McIver’de bu işçilerin çalışma izinlerinin bitimi sonrasında eyalette illegal olarak yaşamaya devam edebileceklerini düşünüyor.

TFW’lerin illegal yaşamayı düşünecekleri fikri bir spekülasyon fakat kesinlikle bir ihtimal.

Alberta çalışma bakanı federal hükümetten ülkede yıllarca TFW olarak bulunan işçilere bir muafiyet sağlanıp çalışma izinlerinin uzatılmasını istedi. Tabi son dönemlerde işçi eksikliği hisseden Alberta’nın çağrılarıyla şu anda işgücü arzı oldukça fazla. Devir değişti. TFW’lerin talep edildiği günler geride kaldı. Dışarıdan adam getirilmesinin askine şu anda Alberta’da önceki yıllara nazaran ilgilenilmesi gereken daha fazla insan var. 

Aslında TFW’lerin Kanada’da bulundukları süre içinde daimi ikamet başvurusu yapabilmelerinin önü açılmış ve göçmenlik kuralları ona göre değiştirilmişti. Geçen Haziran’da yeni değişiklikler yapılmış ve işverenlerin işe alacakları TFW’lerin toplam sayısının işverenin tüm işçi sayısının en fazla yüzde 10’u seviyesinde olması gerektiği kuralı getirilmişti. Bu revizyonlar işverenlerin dört yıllık maksimum süreye ulaşmasalar bile çalışma izinlerinin uzatmalarını engellemişti.  

Sadece Alberta için konuşursak Alberta Göçmen Aday Programı (AINP), TFW’lerin daimi göçmen olabilmelerine olanak sağlıyor. 2015 yılında 5.500 kişilik yer var. Programın işlem süresi 12-25 ay sürüyor ki bu da işçilerin sırada beklerken çalışma izinlerinin bitmesi demek. AINP’te başvuru yapabilmenin en önemli şartlarından birisi geçerli çalışma iznine sahip olmak. Nisan ayında yüzlerce insan Alberta’dan ya da Kanada’dan başka ülkelere uçak bileti arayacak.

Uyum süreci sonrasında ülkeye iyice adapte olmuş, çocuk sahibi olan ve ailesini geçindirmeye çalışan yabancı işçiler 1 Nisan’da ülkede durabilmenin hem yasal hem de yasadışı olanaklarına bakacaklar. Şu ana kadar geçici işçiyken daimi göçmen olanların dışında 1 Nisan’da hala TFW olanlar için pek fazla seçenek kalmıyor.

Murat Kandemir, 8 Şubat 2015      

4 Şubat 2015 Çarşamba

Kanada Ekspres Giriş Sisteminde İlk Göçmenlik Davetiyeleri Dağıtıldı

1 Ocak 2015’te yürürlüğe giren ekspres giriş (express entry) sisteminde ilk göçmenlik davetiyeleri (ITA) dağıtıldı. Ekspres giriş sisteminde oluşturulan nitelikli işgören havuzunda biriken adayların içinden 779 şanslı nitelikli göçmen adayına Kanada göçmenlik başvurusunu yapmaları için gerekli olan ITA’lar gönderildi.

31 Ocak günü yapılan çekilişte seçilen 779 nitelikli profesyonelin doğal ve uygulamaları bilimler, endüstriyel, elektrik ve inşaat işleri gibi sektörlerden seçildiği ve kişilerin ayrıca hem iş teklifi ya da eyalet aday sertifikasına sahip olduğu belirtildi.

Seçilen adaylar diğer adaylar gibi önce ekspres giriş sisteminde online olarak profil dolduran ve ön onay alarak havuza yerleşen adaylardan oluşuyor. Ayrıca seçilen 779 göçmen adayının en düşük puanı 886 seviyesinde. ITA alan adaylar 60 gün içinde göçmenlik başvurularını yapmak zorunda.

Ekspres giriş sisteminin havuzundan seçilen adaylar Kanada’nın en çok nitelikli işgücü eksikliği hissedilen sektörlerde çalışacak mesleklerden seçiliyor.

Havuzdan seçilen adayların dil, eğitim ve iş tecrübesi gibi faktörleri dikkate alınıyor. Her bir faktör adayın Kanada’ya ne kadar hızlı uyum sağlayacağını ve ekonomik olarak ne kadar başarılı olacağının birer göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Ön onay alarak havuza yerleştirilen adaylar aldıkları puanlara göre sıralandırılıyorlar. Bu sistemde yüksek puan alan adaylar çekiliş dönemlerinde göçmenlik başvurusu davetiyesi almaya hak kazanıyorlar.

Ekspres giriş sistemi havuzunda bulunmak ITA alma garantisi vermediği gibi göçmenlik başvurusu yapmaları için kendilerine davetiye gönderilen adaylar Kanada göçmenlik kanununun güvenlik ve sağlık gibi diğer kriterlerine uygun olmaları gerekiyor. 

Ekspres giriş sistemi sayesinde adaylar uygun oldukları Federal nitelikli eleman sınıfı (FSW), federal kalifiye işçi sınıfı (FSTC) veya Kanada tecrübe sınıfı (CEC) gibi federal programlardan birinden Kanada’ya göçmen olarak gitme şansı yakalayacaklar. Bunun yanı sıra eyalet adaylığı sertifikasına sahip olan ya da Kanadalı bir işverenden iş teklifi alan adaylarda ekspres giriş sisteminden göçmenlik şansını yakalayabilecekler.

Murat Kandemir, 4 Şubat 2015