30 Eylül 2015 Çarşamba

Kanada Suriyeli Mültecilerin İşlemlerini Hızlandırıyor

Kanada genel seçimleri yaklaşırken Suriyeli mülteciler konusunda elinden geleni yapmamakla eleştirilen hükümetten yeni bir adım.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı (CIC) Chris Alexander, Kanada’ya gelmek isteyen Suriyeli ve Iraklı mültecilerin iltica başvuru işlemlerini daha hızlı olarak ele alınacağı müjdesini verdi.

Muhafazakar hükümet, Suriyeli mültecilerin siyasi sığınma başvurularını hızlandırma amacıyla bu sene bitimine kadar binlerce vize daha vereceğini açıkladı.

Mezhep savaşı ve iç karışıklıktan kaçan Suriyeliler artık Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından mülteci olarak tanındıklarını ispat etmek zorunda kalmayacak ve Kanadalı yetkililer tarafından başvurularının sonuçlanması için mülteci olarak varsayılacaklar.

Hükümet mültecilerin ön kontrollerinin yapılması için yurtdışında daha fazla diplomat görevlendirecek ve Kanada’daki sponsorluk başvurularını inceleyecek memur sayısını da arttıracak. Suriye ve Iraklı mültecilerin dosyaları için özel bir koordinatör atanacak.

19 Ekim genel seçimler için partisinin seçim kampanyalarında boy gösteren CIC Bakanı Alexander, geçen Cumartesi günü East Toronto’da bir basın konferansında önceliklerinin güvenlik olacağını söyleyerek hükümetlerinin daha önceki mülteci yerleşimi vaatlerini en kısa zamanda yerine getirebilmeleri için mülteci işlem sürecini kısaltacaklarını beyan etti.

Botla Yunanistan’a geçmek isteyen bir ailenin bindikleri botun batması sonucu Türk sahiline cansız bedeni vuran 3 yaşındaki Aylan ve abisinin trajedisi tüm dünyayı derinden etkilediği geçtiğimiz aylarda tüm çevrelerden göçmenlik bakanına Kanada’ya alınacak Suriyeli mülteci sayısının arttırılması çağrıları yapılmıştı.

Hatta bende Kanada’nın tahhütt ettiği 20 bin mülteci yerine yüz bin mülteciye ev sahibi olması için bakana çağrı yapmış ve “Aylan İnsiyatifi” adı verilecek bir proje ile acil durumda olan yüz bin Suriyelinin Kanada’ya en hızlı şekilde yerleştirilmesi ricasında bulunmuştum. Göçmenlik bakanına Kanada’nın bunu yapacak hem gücü, hem bilgi ve tecrübesi hem de en önemlisi yardım etme kültürü olduğunu hatırlatmıştım.

Hükümetin aldığı bu karar önümüzdeki iki yıl için ek 25 milyon dolarlık ek kaynak gerektirecek ve önceden taahhüt edilen üç yıllık zaman diliminden 15 ay kadar önce toplamda 10 bin Suriyeli mülteci ülkeye yerleştirilecek.

Başbakan Stephen Harper tekrar seçilmesi durumunda ek 10 bin kadar daha Suriyeli mültecinin ülkeye getirileceği sözünde bulundu. 

Suriye’de başlayan ve tüm Avrupa’yı etkisi altına alan mülteci krizi Kanada seçim kampanyalarında bolca kullanıldı. Türk sularına cansız bedeni vuran Suriyeli küçük çocuğun yakınlarının Kanada’da mülteci olduklarının anlaşılması ve hatta çocuğun ailesinin yolculuk parasının Kanada’da yaşayan haladan gönderilmesinin ortaya çıkması sonrası Suriyeli mülteci krizi Kanada kamuoyunda çokça konuşuldu. Harper’in muhafazakar hükümeti konuyla ilgili yapılan sert eleştirilere cevap vermek zorunda kaldı.

Kanada’da genel seçimlere hazırlanan siyasi partiler Suriye krizi konusunda çeşitli görüşlere sahipler.

Federal hükümetin de sahibi olan Muhafazakarlar (Conservatives) şu ana kadar yaptıklarının yeterli olduğunu düşünüyor ve gelen çağrılar neticesinde tekrar seçilmeleri durumunda 10.000 Suriyeli ve Iraklı ek mültecinin ülkeye yerleştirileceği vaadinde bulundu. Bunun dışında acil ihtiyaç fonu da oluşturuldu ve Kanadalıların yaptıkları bağış kadar hükümetin de yapacağı bağışlarla Suriye için kullanılacak olan fonda biriken paranın 100 milyon dolara ulaşmasını hedefliyorlar.

Yeni Demokratik Partisi (NDP) ise tartışmaları ateşleyen ve geçen sene yürülüğe giren vatandaşlık yasasının (Citizenship Act) revize edilen ve anayasaya aykırı olduğunu düşündükleri kısımları iptal ettirip tekrar yazacaklarını açıkladılar. Yasanın özellikle vatandaşlığın iptali ve ikamet niyeti (intent-to-reside) maddeleri anayasa mahkemesine götürülmüştü. NDP aynı zamanda aile sponsorluğu başvuruları onaylanma süresini kısaltmayı ve Kanada’ya alınacak Suriyeli mülteci sayısını arttırmayı vaad etti. NDP’nin lideri Thomas Mulcair sene sonuna kadar 10.000 mültecinin getirileceğini ve 2019 yılına kadar da 9.000 kişinin ülkeye alınacağını beyan etti. Parti aynı zamanda daha önce hükümet tarafından iptal edilen mültecilerin sağlık bakımlarının tekrar devlet tarafından karşılanacağı sözünü verdi.

Liberaller ise aile birleşimi başvurularındaki bekleme süresinin kısaltılmasının öncelikleri olduğunu daha önceden açıklamıştı. Bekleme süresinin kısaltılabilmesi için bakanlığa daha fazla para ve kaynak ayrılmasını hedeflediklerini söylediler. Liberallerde vatandaşlık yasasının yeniden yazılmasından yana. Liberal partinin lideri Justin Trudeau çoğunluğu devlet sponsorluğunda 25.000 Suriyelinin ülkeye getirilmesi sözünü verdi.              

Kıyıyıa cansız bedeni vuran ve uluslararası camiayı ayağa kaldıran fotoğrafın sahibi 3 yaşındaki Alan Kurdi’nin halası Vancouver bölgesinde yaşıyorken çocuğun amcasının Kanada’ya mülteci sponsorluğu başvurusu sonuç vermemişti.

Kapasitelerini dikkatlice gözden geçirdiklerini belirten Bakan Alexander, Kanada ve Kanadalıların güvenliği öncelikli olarak tüm adımları ve süreçleri göz önüne alarak bir hızlandırılmış plan oluşturduklarını ve bu plan çerçevesinde 10.000 Suriyeliyi 2016 Eylül ayından önce Kanada’ya getirebileceklerini ifade etti.

Kanada muhalefet partileri Suriye mülteci krizi konusunda hükümeti eleştiri yağmuruna tutuyorlar. Hükümeti insani krize karşı bir şey yapmamakla eleştiren hem Liberaller hem de NDP mülteci davalarının ağırdan alındığı eleştirisinde bulunuyorlar.

Kanada, yeni kaynaklar ve oluşturduğu hedef politikası sayesinde ülkeye yerleştirmeyi söz verdiği Suriye ve Iraklı mültecilerin işlemlerini hızlandırarak onları söz verdiği günden önce Kanada’ya getirtecek.

Bakanlık 19 Eylül 2015’te kendi internet sitesinde yaptığı bir duyuru ile bazı detayları kamuoyu ile paylaştı. Getirilecek olan mültecilerin güvenlk, suç ve medikal kontrollerinin yapılması ve Kanada’ya herhangi bir risk oluşturup oluşturmadıkları öncelikli olarak değerlendirilecek. Bu öncelikler çerçevesinde 2016 Eylül ayından önce 10.000 Suriyeli Kanada’ya yerleştirilecek. Böylelikle Kanada, revize ettiği bu süre ile mültecileri 15 ay daha önce ülkeye getirmiş olacak. Bunun yanı sıra 23.000 Iraklıda 2016 yılı sonuna kadar göçmen olarak Kanada’ya getirilecek.

Vize görevlileri Suriyelilerle yapacakları mülakatlarda mültecilerin güvenlik, suç unsuru ve sağlık durumlarını öncelikle değerlendirecek. Görüşmeler esnasında güvenlik ve sağlık gibi kriterleri ihlal edecek herhangi bir kanıt olmayan mültecileri “siyasi sığınmacı” kapsamında değerlendirecek ve Kanada’ya gidiş sürecini hızlandıracak. Suriyeli başvurularda mülteci olarak değerlendirilmesi nihai kararlarının Aralık 2015’e kadar verileceği hesaplanıyor.

Hızlandırma sürecinin başarıyla uygulanabilmesi için bölgedeki Kanada elçiliklerine tecrübeli ek vize görevlileri atandı bile. Görevlilerin önümüzdek haftalarda görevlerine başlamaları bekleniyor. Kanada’da da mültecilerin yaptıkları sponsorluk başvurularının hızlandırılması çalışmaları başlatıldı.

Ayrıca Kanadalıların da bölgeden mültecilere sponsor olabilmeleri için mülteci sponsorluğu programında bazı esneklikler planlandı. Güvenlik ve sağlık durumları elverişli olan mültecilerin Kanada’ya getirilmeleri hızlandırılacak ve bakanlıkça istenen belge sayıları düşürülecek.

Kanada, acil durumda olan mültecileri belirleyen Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve diğer önemli aktörlerle ilişkiyi derinleştirme kararı da aldı.

Suriyeli mülteciler için Kanadalı üst düzey bir yetkili mültecilerden sorumlu özel koordinatör görevine getirildi. Bu yetkili Suriyeli mülteciler konusunda özel sponsorlar dışında paydaş tüm kurum ve kuruluşlarla ve hatta bölge devlet görevlileriyle işbirliği geliştirecek. Bu koordinatör aynı zamanda Suriyeli mültecilere sponsor olmak isteyen Kanadalılara da destek olacak.

Mültecilerin Kanada’ya yerleştirilmelerinin mülteci sorununu çözmeyeceğini bilen hükümet aynı zamanda bir Suriye Acil İhtiyaç Fonu oluşturdu. Hükümet bu fona vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarınca yapılan para miktarı kadar bağışta bulunarak fonun 31 Aralık 2015’e kadar 100 milyon dolara ulaşmasını hedefliyor.

Kanadalılar Irak ve Suriye’den kaçan mültecileri şu üç şekilde sponsor edebiliyorlar.

Sponsorluk Anlaşması Sahipleri (SAH –Sponsorhip Agreement Holders) adı verilen kuruluşlar Kanada devleti ile mülteci sponsorluğu anlaşması imzalamış olan gruplardan oluşuyor. Bu STK’lar genelde büyük çaplı ve kurumsallaşmış örgütlerden oluşuyor ve bu konuda tecbrübe sahibi olarak Kanada’ya yeni gelen göçmenlere yerleşim hizmetleri sunuyorlar. Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı internet adresinde mülteci sponsorluğunda yetkili SAH’ların tam listesi bulunuyor.

Mülteci sponsorluğunda ikinci bir opsiyon olarak 5’li Grup (Group of Five) programı da kullanılabilir. Bu sistem beş Kanada vatandaşı ya da daimi oturum sahibi (PR) göçmenin bir araya gelerek mültecileri Kanada’ya sponsor edebildikleri bir yöntemdir. Bu beş kişi Kanada’ya sponsor olarak getirecekleri mültecilere hem maddi hem manevi destek olmakla yükümlü olmaktadır.

Son olarak toplum sponsorları (CSs) olarak tanımlanabilecek bir organizasyon, dernek ya da kurum mültecileri Kanada’ya sponsor edebiliyor. Devletle anlaşma imzalamış SAH’lardan birisinin aracılığıyla mülteci getirmek daha hızlı olduğundan CS sponsorluğu gibi yeni sponsorların mülteci sponsorluğu işlemleri biraz daha fazla sürebilir.

Mültecilere sponsor olanlar, mültecilerin ülkeye yerleştirilmesi sürecinde destek vermeyi taahhüt etmelidirler. Normal olarak taahhüt süresi mültecinin Kanada’ya giriş yapmasından ya da mültecinin kendi ayakları üzerinde durana kadar bir yıl süre için öngörülmüştür. Sponsorlar mülteci sponsorluğunun maddi yükümlülüğün altından kalkabileceklerini ispat etmek zorundadırlar.

Özel sponsorlar sponsor ettikleri mültecilere gıda, kira, günlük masraflar, giyim kuşam, mobilya ve diğer ev eşyaları edinmelerinde destek olmalıdır. Onlara aile doktoru ve diş doktoru bulmalarında yardım etmeli ve ayrıca eyalet sağlık kartına başvuru yapmalarında destek verilmelidir. Sponsorlar ayrıca mültecilerin çocuklarını okula yazdırmada onlara yardımcı olmalılar ve Kanada’da bankacılık ve ulaşım gibi konularda destek olmalıdırlar. Kısacası sponsorlar mültecilere Kanada’da hayat konusunda onlara yol göstermelidirler.

2012’den bu yana 5’li Grup (G5) ve toplum sponsorları (community sponsors), sponsor olmak istedikleri kişilerin UNHCR ya da herhangi bir yabancı devlet tarafından mülteci olarak tanındığına dair bir belgesini sunmak zorundaydılar. Yani mülteci olarak belirlenmiş kişiler Kanada’ya sponsor edilebiliyordu. Suriyelilerin mülteci sponsorluğunun hızlandırılması çalışmaları kapsamında bu zorunluluk şimdilik ortadan kaldırılmış durumda.

Kanada’nın almayı hedeflediği mülteci sayısı her ne kadar benim umduğum sayıdan çok uzal olsada Kanada’nın mültecilere birşeyler yapması gerçekten çok sevindirici. Mültecileri sadece ülkeye kabul etmek değil onlara bir hayat sunması oldukça anlamlı. Darısı diğer demokratik ve gelişmiş ülkelerin başına.

Murat Kandemir, 30 Eylül 2015   

Kanadalı Liderlerin Dış Politika Görüşleri

Kanada genel seçimleri yaklaşırken ülkedeki tüm siyasi partiler ve liderleri seçim kampanyalarına devam ediyorlar. Sadece dış politika odaklı olarak yapılan bir TV programına çıkan liderler Kanada’nın dış politikası konusunda görüşlerini bildirdiler.

Liderlerin katıldığı dış politika toplantısı ülkenin çeşitli gazetelerinde geniş yer aldı.

Siyasi parti liderlerinin toplantıda irdelenen uluslararası ticaret, askeri müdahale, göçmenlik ve mülteciler, dış yardım, çok kültürlülük, insan hakları ve süper güçler konularında görüşleri şöyle özetlenebilir.

Uluslararası Ticaret
Uluslararası ticaret Muhafazakarların dış politikasının merkezinde yer alıyor. Avrupa Birliği ile henüz bir anlaşma imzalanamadığı gibi Hindistan ve diğer 11 ülke ile düşünülen Trans-Pasifik Ortaklık (TPP) anlaşmasında da bir sonuç çıkmadı.

Liberaller de serbest ticaretten yana ve Muhafazakarların yaptıkları anlaşmaları destekliyorlar.

NDP, AB ile olan serbest ticaretten yana ve Muhafazakarların sonuçlandırdığı anlaşmaları destekler görünüyorlar. NDP, AB ve TPP konusunu desteklerken serbest ticaretle Kanada’nın üretim sektörünün etkileneceği uyarısında bulunuyorlar.

Askeri Müdahale mi?
Kanada’da iktidardaki Muhafazakar partisi IŞİD’le savaştan yana ve tehditlerle daha etkin savaşmak için bölgeye askeri güç konuşlandırılmasını istiyor. Buna henüz BM’nin onaylamadığı ya da NATO’nun kapsamı dışında olan misyonlar da dahil.

Yeni demokratlar (NDP) Kanada’nın IŞİD ile savaşını bitirmekten yana. 2011’de Libya’da olduğu gibi BM öncülüğünde askeri bir harekâtı destekleyeceklerini belirtiyorlar. Fakat bunun dışında daha çok barış gücü, acil insani yardım ve destek konularına ağırlık vermek istiyorlar.

Liberaller de IŞİD’in bombalanmasına son vermek isterken Kuzey Irak’taki Kürt güçlerinin eğitilmesine devam edilmesini istiyorlar. Daha geniş açıdan bölgeye asker konuşlandırılmasını destekler görünüyorlar.

Peki ya Göçmenler ve Mülteciler!
Muhafazakarlar geçici işçi ve öğrencilerde dahil olmak üzere ülkede ekonomik göçmenliği arttırıp yeni göçmenlerin yabancı eğitim denklik alabilmelerini daha da kolaylaştırdılar.

NDP, daha çok daimi göçmenlik üzerine odaklanacağı sinyalini veriyor. Özellikle mültecilerin ve göçmenlerin aile üyelerinin de Kanada’ya gelebilmelerine önem veriyorlar. Ayrıca NDP, ülkeye alınacak yıllık göçmen sayısının arttırılmasından yana.

Liberaller aile birleşimi üzerinde duruyorlar. Mülteci sistemine daha çok kaynak ayrılmasını destekleyip ülkede okuyan uluslararası öğrenci ve diğer geçici oturum sahiplerinin daha kolay vatandaş olmalarına olanak verilmesinden yanalar.

Dış Yardım mı?
Muhafazakarlar dış yardımı kesti ve uluslararası hedef olan GSMH’nin yüzde 0.7 oranında dış yardım yapması çağrılarına kulaklarını tıkadı. Onun yerine özel sektöre kaynak fonu aktarılması ve Kanada madencilik çalışmaları olan ticaret ortaklarına ve ülkelerine yardım edilmesi taraftarı.

NDP, ülkenin GSMH’nin yüzde 0.7’si oranında yardım yapılması için kaynak olmadığı görüşünde. Geleneksel yardım gruplarına destek vermeyi planlıyorlar.

Liberaller’in yardım hedefi hakkında bir görüşleri bulunmuyor. Uluslararası geliştirme gruplarıyla işbirliğine gidilmesinden yanalar.

Dost var Düşman Var
Muhafazakarlar taraf seçen prensipli bir dış politikadan yana. Bu politika Ukrayna krizinde Rusya’ya çağrı yapan ve nükleer anlaşma imzalandığı halde İran’a ambargo uygulamaya devam eden bir politika.

Oysa Liberaller ve NDP, Kanada’yı geleneksel arabulucu rolüne geri döndürme sözü verdi. Buna İran’la diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması da dâhil.

Ama Ukrayna ve Rusya konusunda tüm partiler Muhafazakarlarla aynı fikirde. Ayrıca NDP, Filistin’in BM’deki statüsünün güncellenmesinden yana.

Çok kültürlülüğe Dair    
Muhafazakarlar özellikle Kanada ile ortak dil ve kültür özellikleri taşıyan ABD, İngiltere, Yeni Zelanda ve Avustralya gibi ülkelerle ve Şili, Peru, Kolombiya ve Meksika gibi Pasifik Birliği ülkeleriyle işbirliği yapmaya özen göstermekte iken BM gibi örgütleri kırılgan ve güvenilmez buluyorlar.

Öte yandan NDP ve Liberaller Kanada’nın BM’deki lider pozisyonuna dönmesi gerektiğini düşünüyorlar. Bunun için bir reformun gerekli olduğuna inanıyorlar ve BM’nin küresel ısınma gibi geniş ölçekli sorunlarla mücadele edecek en iyi platform olduğuna inanıyorlar. Her iki parti için Afrika oldukça önemli bir yer teşkil ediyor.

Uluslararası İnsan’ın Hakları  
Muhafazakarlar dini azınlıkların, eşcinsel ve kadınların haklarını savunuyorlar. İnsan hakları ihlallerini yapanlara karşı ambargo koymak için söz de verdiler. Güvenlik güçleri tarafından insanlardan işkence ederek alınan bilgilerin kullanılmasına son verilmesini reddediyorlar ve insan hakları ihlalleri görülen ülkelere silah satışına ses çıkarmıyorlar.

NDP ve Liberaller uluslararası sahada insan hakları konusunda pozisyonlarını netleştirmediler. Suudi Arabistan’a yapılan 14 milyar dolarlık zırhlı araç satışını sorgulamalarına karşın her iki partide silah satış anlaşmasının iptal edilmesi konusunda yorum yapmadılar. NDP, işkence altına alınan bilginin kullanılmasını yasaklayacağını açıkladı.
  
Süper güçler
Artık dünyada ABD ve Çin’den başka önemli ülke yok gibi. Kanada’nın her ikisi ile ilişkileri düşük seviyede. Kanada’nın güney komşusu ve en büyük ticaret ortağı olan ABD ile ilişkiler bir şekilde devam ederken Çin’le ilişkiler hiçte doyurucu noktada değil.

Liberaller, ABD’nin petrol kum yatakları için çevresel etki uyarılarını dikkate alacağını açıkladı. Liberallerin Çin politikası hala belirsiz.

Kanada’daki Amerikan turist sayısının arttırılması NDP’nin önceliklerinden birisi. NDP ayrıca Kanada’da Çin yatırımını da destekliyor.

Kanada’da siyasi partiler her konuda olduğu gibi dış politika konusunda da seçmene karşı pozisyonlarını netleştiriyorlar.

Seçim yapmak size kalmış.


Murat Kandemir, 30 Eylül 2015           

28 Eylül 2015 Pazartesi

Kanadalı Müslüman ve Arap Sivil Toplum Kuruluşlarından Tüm Siyasi Partilere Mektup

Mısır Kanada Demokrasi Koalisyonu (Egyptian Canadian Coalition for Democracy) organizasyonu yedi ayrı STK ve çeşitli kişiler tarafından imzalanan bir bildiriyi Kanada’nın tüm siyasi partilerine gönderdi. Çeşitli Kanada Ulusal ve bölgesel Müslüman ve Arap organizasyonlarının ve toplumun bazı ileri gelenlerinin imzaladığı belgede Kanada’da yaşayan Müslüman toplum adına tüm federal parti liderlerine kaygılar ve talepler aktarıldı.

Bildiri Muhafazakarlar (Conservatives), Liberaller, NDP (New Democratic Party), Green (Yeşiller) ve Bloc Quebecois (Blok Kebek) siyasi partilerine gönderildi.

Kanada Müslüman ve Arap birlikleri yayınladıkları bildiriyle ülkede yaşayan tüm etnik kökenlilerin mutlaka oy vermesi gerektiğine vurgu yaptı.

Partilere gönderilen bildiride 19 Ekim seçimleri sonrası hükümet olan ya da ortağı olan partilerden aşağıdaki konularda girişimler ve adımlar talep ediliyor.

C-51 yasası ya da benzer yasa tasarıları derhal son bulmalı. Hatta aynı yasanın farklı vatandaşlık seviyeleri oluşmasına ve böylelikle ayrımcılığa sebep olacak ilgili maddeler derhal iptal edilmeli. Eski bir seçmen sistemi olan orantılı temsil sistemi ve “Adil Seçimler” yasası derhal iptal edilmeli. İslamafobi ve Antisemitizm de dâhil olmak üzere tüm ırkçılık ve ayrımcılık çeşitleri ciddi şekilde ele alınmalı ve nefret ifadeleri ve suçlarıyla birlikte hepsi nefret suçu kapsamında değerlendirilmeli. Kanada kanunları ve açık ve adil yargılanma hakkı çerçevesinde kabul edilebilecek yeterli bir kanıt olmadan herhangi birisini ya da grubu terörizm ile suçlamak bir suç olarak kabul edilmeli. Demokratik bir süreç sonucunda yönetime gelmiş insan haklarına saygılı hükümetler desteklenmeli ve korunması ve demokratik olmayan yöntemlerle yönetimi eline almış hükümetler desteklenmemeli. Uluslararası hukuk gözetilmlei ve dünyanın her yerinde uygulanmasına çalışılmalı. Resmi görevliler ve siyasetçiler dâhil olmak üzere insanlığa ya da başkalarına karşı işlenen suçlara karışmış kişilerin yakalanmalı ve Kanada mahkemelerinde yargılanmalı. Diğer ülkelerde haksız yere suçlanmış ya da dava edilen Kanada vatandaşları ve göçmenlerinin kurtarılması için siyasi ve ekonomik çareler de dâhil olmak üzere gerekli her şeyin yapılmalı.

Muhafazakarlar ve Liberaller çağrıya henüz cevap vermezken NDP, Yeşiller ve Blok partiler cevap verdi.

NDP lider Tom Mulcair çağrıya cevaben yazdığı mektubunda C-51 yasasının tamamen ilga edeceklerini belirtirken Muhafazakarların yeni uygulamaya koyduğu ve iki sınıf vatandaşlık yarattığı tartışmalarını alevlendiren vatandaşlık yasasını (C-24) kesinlikle yürürlükten kaldıracaklarını beyan etti. Tom Mulcair, kendilerine gönderilen mektupta yazılan tüm konularla ilgili olarak aynı şekilde düşündüklerini ve bireysel hak ve özgürlüklerin savunucusu olacaklarının altını çizdi. Yeşil partide cevaben yazdığı mektubunda C-51 ve C-24 yasalarını kesinlikle yürürlükten kaldıracaklarını ifade etti. Müslüman ve Yahudi cemaatlerinin zaman zaman şiddete ve korkuya maruz bırakıldıklarının farkında olduklarını söyleyen Yeşil parti ırkçılığın her türlüsü ile savaşacaklarını da mektuplarına eklediler.

Partilerden alınan cevaplar ve seçim kampanyalarındaki kullanılan ifadelerin değerlendirilmesi sonucunda partilerle ilgili olarak oy verecek seçmenle aşağıdaki yorumlar paylaşıldı.

NDP’nin şu an için Kanada ve Kanadalılar için en iyi hizmeti sunacağına inanılıyor ve 9 yıllık Harper’in Muhafazakar hükümetinin negatif etkilerini yok edecek tek parti olarak görülüyor. NDP, bildiride bahsedilen konulara ilişkin oldukça pozitif cevap verdi ve resmi muhalefet partisi olarak bildiride yer alan konularla aynı görüşü paylaştığını belirtti.

Yeşil parti çağrıyla ilgili önemli birçok konuda aynı fikirde bulundu. Hükümet kurabilme veya en azından koalisyon parçası olma şansı çok az olan parti için insan hakları, azınlık hakları ve bunların siyasi arenadaki etkisi önemli olarak görülüyor.

Blok, hem bölgesel hem de marjinal bir parti olarak yabancı düşmanlığı ve Müslüman karşıtı geçmişe sahip bir parti gibi görülüyor. Bir hükümet kurmaları ya da iktidar ortağı olabilmeleri pratikte çok zor.

Liberal parti ortak imzalan bildiriye herhangi bir cevap vermedi. Hem dini özgürlükler hem de Kanadalıların özgürlükleri anlamında pozitif adımlar attıkları gözlemlenirken tartışmalı yasa olan C-51’i desteklemeleri göze çarpıyor. Özellikle dış politika olmak üzere birçok konuda Muhafazakarlarla aynı görüşleri paylaşıyorlar.

Muhafazakar partide mektuba cevap vermemiş bulunuyor. Mektuba ortak imza atanlara göre Muhafazakar parti politikaları Kanada’da özgürlükler ve hoşgörüler üzerine kötü etkileri oldu. Partinin dış politikaları Kanada’nın uluslararası barış ve insan haklarını savunan ülke pozisyonunu olumsuz olarak etkiledi.

Bildiriye imza atan kişi, dernek ve STK’lar şöyle:
Kanada Arap Federasyonu (CAF), İcra Kurulu Üyesi Mohamed Boudjenane,
Kanada Müslüman Forumu (FMC-CMF), Başkan, Samer Majzoub,
Montreal Müslüman Kültür Derneği, Başkan Yardımcısı Houssam Badran,
Mısır Kanada Demokrasi Koalisyonu, Yönetim Kurulu Başkanı, Ehab Lotayef,
Kuzey Amerika İslam Derneği Kanada (ISNA) Yönetim Kurulu Üyesi, Khadija Saidi,
Müslüman Siyasi Bağlantı Grubu (MPEG) Ahmed Amr ve
Dauaa Kadınlar, Fatma Taha, Mali İşler Müdürü

ve bildiriye imza atan Arap ve Müslüman toplumunun ileri gelenleri:
Deena Abo Elfottouh, Toronto,
Ehab El-Komi, Ottawa,
Farina Siddiqui, Mississauga,
Mohamed S. Kamel, Brossard,
Mostafa Elhoushi, Calgary,
Samaa Elibyari, Kanada Müslüman Kadınlar Konseyi - Montreal,
Shawkat Hassan, Vancouver,
Ziyad Mohamed, Mississauga

Seçimler yaklaşıyor. Çeşitli sivil toplum kuruluşları siyasi partilere düşüncelerini aktarıyorlar. Seçmenleri de etkileyerek kime oy vereceklerini sorgulatıyorlar. Peki ya siz? Kime oy vereceğinize karar verdiniz mi?


Murat Kandemir, 28 Eylül 2015

25 Eylül 2015 Cuma

Suriyeli Mülteciler Kanada’ya Daha Hızlı Gelecek

Kanada genel seçimleri yaklaşırken Suriyeli mülteciler konusunda elinden geleni yapmamakla eleştirilen hükümetten yeni bir adım.

Kapasitelerini dikkatlice gözden geçirdiklerini belirten Bakan Alexander, Kanada ve Kanadalıların güvenliği öncelikli olarak tüm adımları ve süreçleri göz önüne alarak bir hızlandırılmış plan oluşturduklarını ve bu plan çerçevesinde 10.000 Suriyeliyi 2016 Eylül ayından önce Kanada’ya getirebileceklerini ifade etti.

Kanada muhalefet partileri Suriye mülteci krizi konusunda hükümeti eleştiri yağmuruna tutuyorlar. Hükümeti insani krize karşı bir şey yapmamakla eleştiren hem Liberaller hem de sol (NDP) muhalefet partileri mülteci davalarının ağırdan alındığı eleştirisinde bulunuyorlar.

Kanada, yeni kaynaklar ve oluşturduğu hedef politikası sayesinde ülkeye yerleştirmeyi söz verdiği Suriye ve Iraklı mültecilerin işlemlerini hızlandırarak onları söz verdiği günden önce Kanada’ya getirtecek.

Bakanlık 19 Eylül 2015’te kendi internet sitesinde yaptığı bir duyuru ile bazı detayları kamuoyu ile paylaştı. Getirilecek olan mültecilerin güvenlik, suç ve medikal kontrollerinin yapılması ve Kanada’ya herhangi bir risk oluşturup oluşturmadıkları öncelikli olarak değerlendirilecek. Bu öncelikler çerçevesinde 2016 Eylül ayından önce 10.000 Suriyeli Kanada’ya yerleştirilecek. Böylelikle Kanada, revize ettiği bu süre ile mültecileri 15 ay daha önce ülkeye getirmiş olacak. Bunun yanı sıra 23.000 Iraklıda 2016 yılı sonuna kadar göçmen olarak Kanada’ya getirilecek.

Vize görevlileri Suriyelilerle yapacakları mülakatlarda mültecilerin güvenlik, suç unsuru ve sağlık durumlarını öncelikle değerlendirecek. Görüşmeler esnasında güvenlik ve sağlık gibi kriterlere karşı herhangi bir kanıt olmayan mültecileri “siyasi sığınmacı” kapsamında değerlendirecek ve Kanada’ya gidiş sürecini hızlandıracak. Suriyeli başvurularda mülteci olarak değerlendirilmesi nihai kararın Aralık 2015’e kadar verileceği hesaplanıyor.


Murat Kandemir, 25 Eylül 2015

21 Eylül 2015 Pazartesi

Kanada Mülteci Devlet Korumasının İptal Edilmesi

Kanada’ya her yıl binlerce kişi siyasi sığınma başvurusu yapıyor ve davalarını kazananlar göçmenlik statüsü elde ediyorlar.

Bu yazımızda siyasi sığınmacı olarak kabul edilen göçmenlerin asıl ülkelerine dönmeleri ve sonrasında Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) tarafından verilen Kanada siyasi sığınma korumasının durdurulması (cessation) konusunu işlemeye çalışalım.

Mülteciler Kanada’da göçmen olduktan sonra hasta ziyareti ya da başka herhangi mecburi durumlarda ülkelerine gitmek zorunda kalıyorlar. Kanada’da siyasi sığınma başvurusu yaptıktan sonra daimi ikamet statüsü elde etmesinin ardından ülkelerine gidenlerin Kanada’ya dönüşlerinde CBSA (Kanada Sınır Güvenliği Teşkilatı) sınır güvenliği görevlileri tarafından sorgulandığını ve ülkelerine neden giriş yaptığının araştırıldığını hepimiz biliyoruz.

CBSA görevlisi tarafından sorgulanan bazı eski mülteci göçmenler Kanada’ya giriş yaptıktan birkaç ay sonra Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı’nın haklarında mülteci korumasının durudurulması (application for cessation of refugee protection) başvurusunda bulunduğu bilgisini alıyorlar. Başvuru bakanlığın mülteci koruma şubesi (RPD) tafaından yapılmış oluyor ve mülteci koruma statüsünden çıkarılmak istenen kişiye savunma için duruşma günü veriliyor.

Bir kişinin mülteci korumasının durdurulması başvurusu almasının çeşitli sebepleri olabilir. Mesela kişi asıl ülkesine giriş yapabilmek için Kanada’daki geldiği ülkenin konsolosluğundan yeni bir pasaport çıkartmış olabilir ve bu pasaportla geldiği ülkesine giriş yapmış olabilir. Ülkesine karşı Kanada’da siyasi sığınma başvuru yapması ve korunmaya alınmış mülteci olarak kendi ülkesine yeni bir pasaportla giriş yapması Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı’na kişiye karşı mülteci korumasının kaldırılması başvurusu yapması için temel teşkil edebilir.

Kanada Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası (IRPA) 108 inci maddesinde bir kişinin mülteci korunmasından çıkarılması işleminin başlatılması için beş neden sıralanıyor.

108 (1) Aşağıdaki durumlarda kişinin mülteci koruması reddedilmeli ve kişi artık anlaşmalı mülteci ya da korunmaya ihtiyaç duyan mülteci olarak kabul edilmemelidir:

a –kişi gönüllü olarak tabiiyeti bulunduğu kendi ülkesinin devlet korumasına geçmiş;
b –kişi gönüllü olarak vatandaşlığını yeniden elde etmiş;
c –kişi yeni bir vatandaşlık elde etmiş ve yeni vatandaşı olduğu ülkeden koruma elde etmiş;
d –kişi Kanada’da iltica ettiği, terkettiği ya da dışarısında bulunduğu ülke ile ilişkisini gönüllü olarak yeniden tesis temiş; veya
e –kişinin siyasi sığınma başvurusu yapma sebepleri ortadan kalkmış.

Orijinal madde:

108. (1) A claim for refugee protection shall be rejected, and a person is not a Convention refugee or a person in need of protection, in any of the following circumstances:
(a) the person has voluntarily re-availed themselves of the protection of their country of nationality;
(b) the person has voluntarily reacquired their nationality;
(c) the person has acquired a new nationality and enjoys the protection of the country of that new nationality;
(d) the person has voluntarily become re-established in the country that the person left or remained outside of and in respect of which the person claimed refugee protection in Canada; or
(e) the reasons for which the person sought refugee protection have ceased to exist.

Kişinin yeni bir pasaport çıkartıp asıl ülkesini ziyaret etmesi yukarıdaki 108(1)(a) maddesi uyarınca kişinin asıl tabiyeti bulunan ülkesinin korunmasına geçmiş olduğu iddiasıyla kendisine karşı mülteci korumasını iptal edilmesi başvurusu yapılmasına temel teşkil edebilir. Bu durum sebebiyle göçmenlik bakanı, kişinin artık uluslararası ya da Kanada’nın korunmasına bir ihtiyacı olmadığını ve kendi ülkesinin korumasını elde edemediğini gösteremediğini de iddia edebilir.

Mülteci korumasını kaldırma başvurusu Bakan’ın başvurusu olduğu için Bakan’nın mülteciye karşı davası olarak görülüyor. Mültecinin bir önceki ülkesinin devlet korumasına ulaştığının ispat edilebilmesi için aşağıdaki üç şartın oluştuğu gösterilmek zorundadır.

1-Gönüllülük: mülteci bu davranışını gönüllü olarak yapmış olmalıdır (zorlanmış olmamalı);
2-Niyet: mülteci kendi asıl ülkesinin korumasını tekrar kabul etme hareketine niyet etmiş olmalıdır; ve
3-Korunma almış mülteci gerçekten devlet korunması almış olmalıdır.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) 1951 Konvansiyonu Mülteci Statüsü Belirleme Kriterleri ve Prosüdürleri el kitabında ve 1967 tarihli Mültecilerin Statüsü protokolü uyarınca bir mülteci kendi ülkesinin pasaportunu çıkartır ya da yenilerse kendi ülkesinin korunmasına devam etmek istediği varsayılmaktadır. İşte bu varsayım da mülteci olduktan sonra göçmen olup ülkesine dönenlere karşı kullanılabilecek bir durumdur.

Fakat bu varsayıma karşı olarak kişinin ülkesini ziyaret etmekle aslında devlet korumasına erişmediği çeşitli kanıtlar sunularak ispatlanabilir. Bu kanıtlar gönüllülük, niyet ve tekrar devlet korunmasına ulaşma faktörleri temelinde oluşturulmalıdır.

UNHCR’nin el kitabında bu konu hakkında bilgi mevcut. Mesela el kitabının 120-125 inci paragrafları gönüllülük fiilinin kendi ülkesinde hasta bir aile yakınına bakılması ya da boşanma başvurusu yapma gibi mecburi durumlarda oluşmayacağı belirtilir. Kişi kendi ülkesine çok hasta babasını ziyarete gittiyse bu ziyaretin sebebinin ve babanın hastalığının teyid edilmesi ve kanıt toplanması çok önemli.

İkinci faktör olan “niyet” e gelince kişinin pasaportu neden çıkarttığı çok önem arz ediyor. Pasaportun çıkarılmasının nedeninin iyi belirlenmesinin önemi hem federal mahkeme hem de mülteci koruma şubesince (RPD) vurgulanmıştır. Hatta bazı davalarda federal mahkeme RPD’nin pasaport çıkarıltılmasındaki niyeti iyi sorgulamadığını belirtmiştir. Hatta bir davada (Nsende, 2008 FC 531) federal mahkeme pasaportun iş seyahati için çıkarılma motivasyonunun tekrar devlet korunmasına ulaşılması varsayımından daha fazla olduğunu düşünmüş ve RPD’nin kişinin asıl pasaport çıkarma sebebi üzerinde yeteri kadar durmadığı eleştirisinde bulunmuştur. Yani eğer kişi pasaportu sadece iş yapabilmek için çıkartmışsa o zaman iş ile ilgili kanıtlar elde edilmelidir.

Son faktör olan “devlet korunmasına erişim” için UNHCR’nin el kitabında “gerçek, rasgele ve arizi devlet korunmasına erişim” uyarısı ve ayrımı yapılmıştır. Bir davada (Yuan, 2015 FC 923) mahkeme kişinin kendi ülkesinde bulunduğu süre içerisinde kendi devletin korumasına erişip erişmediği konusunda karar verilirken polis yetkililerinden uzak durduğu ve kendisini güvende tutacak tedbirleri aldığına dair kanıtların gözönüne alınması gerektiğinin altı çizilmiştir.

Kanada devlet korunmasına alınmış mültecilerin devlet korunmalarından çıkarılması konusu mülteci kanununun alanına girmektedir. Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı’nın IRPA’da yapılan son değişikliklerle birlikte son yıllarda daha fazla mülteci korumanın kaldırılması davası açmasıyla bu konu evrimleşmeye devam etmektedir. RPD’de açılan yeni davaları ve federal mahkemeye giden temyiz başvurularını yakından takip etmek ve bu davaların sonuçlanma seyrini izlemek durumundayız.

Bu yazıdan çıkarılacak pratik sonuç şu olmalıdır. Eski mülteci olan Türk göçmenler daimi oturum kartı (PR) sahibi oldukları sürece Türkiye’ye giriş yapmaları durumunda IRPA’nın 108 inci maddesi uyarınca kendilerine sağlanan Kanada devlet korumasının kaldırılması davasına muhatap olabilirler.  


Murat Kandemir, 21 Eylül 2015   

Kanada Elektronik Seyahat İzni (eTA)

Kanada’ya gitmek isteyenler için 16 Mart 2016’dan sonra Elektronik Seyahat İzni (ETA) uygulaması başlıyor. 2016’ya aylar kala bu yazımızda ETA konusunda biraz daha bilgi verelim istedik.

15 Mart 2016’ya kadar yapılan ziyaretler için eTA gerekli değilken 16 Mart 2016 ve sonrası Kanada’ya  yapılacak tüm ziyaretlerde ziyaretçilerin eTA alması zorunlu olacak. eTA onayı almak birkaç dakika alan bir işlemdir. Kanada’ya giriş yapacak kişinin ciddi sağlık sorunları veya geçmişte suç unsurları varsa eTA’ya uçuşundan çok önceden başvurması Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın (CIC) detaylı araştırması için gerekli olacaktır.

Yeni bir kayıt sistemi olan eTA 15 Mart 2016 günü zorunlu olacak ve kişi başı 7 dolarlık bir ücreti olacaktır. eTA Kanada’ya vize gerektirmeyen ülkelerden gelenlerden istenecek ve eTA onay belgesi sınırda yetkililere gösterilecektir. Yaşına bakılmaksızın her bir aile üyesi için eTA alınması zorunludur.

eTA programının ABD vatandaşları;  ABD’yi ziyaret ettikten sonra ellerindeki izin belgeleri süresi içerisinde tekrar Kanada’ya giriş yapmak isteyen ziyaretçiler, öğrenciler ve işçiler; ve diplomatik pasaport sahipleri gibi bazı muafiyetleri vardır.

Yabancı birisinin internetten alacağı eTA belgesi 5 yıl için geçerli olacaktır. eTA belgesi yabancı kişinin pasaportuyla ilişkili olacaktır ve pasaportunu kaybeden kişiler yeni bir eTA almak zorundadırlar.

İnternet sitesinden yapılacak başvuruyla eTA belgesi almak için geçerli bir pasaport, kredi kartı ve bir e-posta adresi yeterli olacaktır. eTA’ya başvuracak olan yabancı internet sitesinde kendisinden temel bilgiler isteyen (isim, doğum tarihi, pasaport detayları vs.) sorulara cevap verecek ve form daha sonra yabancıdan aşağıdaki sorulara da cevap vermesini isteyecek.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı ile iletişimde tercih edilen dil (İngilizce veya Fransızca),
Medeni hali,
Yabancını başka bir ülkeden vatandaşlığı ya da göçmenlik statüsü olup olmadığı,
Yabancının yanında ne kadar bir para ile giriş yapacağı,
Yabancının mesleği, unvanı ve işverenin ismi ve adresi,
Yabancının daha önce Kanada’ya ya da herhangi bir ülkeye girişine izin verilip verilmediği,
Yabancının herhangi bir suçlamayla karşılaşıp herhangi bir suçtan dolayı hüküm giyip giymediği,
Sağlık durumu ile ilgili sorular,
Kanada’yı ziyaret etme sebebi.

eTA başvurularının birkaç dakika içinde onaylanması bekleniyor. Bazı durumlarda CIC’nin onay için biraz daha zamana ihtiyacı olabilir. Böyle durumlarda CIC, adaya başvurudan üç gün içinde sonraki adımlar ile ilgili olarak e-posta gönderecek. Program ilerledikçe eTA işlem süreci hakkında daha fazla bilgi CIC’nin internet adresinde yayınlanacak. Daha fazla bilgi için www.cic.gc.ca  
Kanada daimi göçmenlik kartı (PR) sahipleri Kanada’ya girişlerinde eTA’ya ihtiyaç duymayacaktır. Ayrıca Türkiye Kanada’nın vize istediği bir ülke olduğu için Türkiye’den gelenlerden eTA istenmeyecektir.

Murat Kandemir, 21 Eylül 2015

18 Eylül 2015 Cuma

Kanada’da Peçe Yasağı Federal Temyiz Mahkemesinde Bozuldu

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı’nın vatandaşlık seremonilerinde uygulamaya koyduğu peçe yasağını kaldıran yerel mahkeme kararının temyiz başvurusu federal mahkeme tarafından reddedildi.

Her şey peçe takan Müslüman bir kadının iki sene önce vatandaşlık sınavı esnasında görevliye peçesini çıkartmayı kabul etmesi fakat halka açık vatandaşlık yemini seremonisinde reddetmesiyle başladı.

Açılan dava sonucunda yerel mahkeme hükümetin vatandaş olacak kadınların sınav ya da yemin töreni esnasında peçesini çıkartması kuralını bozdu. Federal hükümet kararı üst mahkemede temyiz etti. Federal mahkemede federal hükümetin vatandaşlık başvurularındaki peçe yasağını kanuna aykırı buldu.

Federal Temyiz Mahkemesi hakimleri, davacı kadının yeminini peçesiyle yapması ve vatandaş olduktan sonra 19 Ekim’de yapılacak federal seçimlerde oy kullanabilmesine karar verdi.

2008’de Pakistan’dan Kanada’ya göç eden 29 yaşındaki Zunera Ishaq dini inancı gereği taktığı peçeyi vatandaşlık sınavı esnasında resmi görevlinin önünde açmayı kabul ederken kamuya açık vatandaşlık yemini esnasında çıkartmayı reddetmişti.

Federal temyiz mahkemesinin kararında 2011 yılında uygulamaya konan hükümet politikasının Vatandaşlık Yasası’nın yemin esnasında dini özgürlüklerin mümkün olduğu kadar saygı gösterilmesi kuralını ihlal ettiği yer aldı.


Murat Kandemir, 18 Eylül 2015 

15 Eylül 2015 Salı

Kanada Yabancı Ziyaretçiler İçin Negatif Takdir Yetkisi Kullanacak

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik bakanının takdir yetkisi ile ülkeye girmek isteyen bir yabancı halk güvenliği sebebiyle maksimum üç yıl bir süre için olmak üzere kendisine vize verilmeyebilir.

Bakanlık yeni hazırladığı talimatlarla konuyla ilgili detaylı bilgiyi kendi internet adresinde paylaştı.

Kanada Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası’nın (IRPA) ülkeye kabul edilmezlik maddeleri uyarınca ve IRPA’nın amaçları doğrultusunda göçmenlik bakanlığı Kanada’ya giriş yapmak isteyen ya da girmek için vize isteyen kişinin aşağıda listelenen davranış, etkinlik ve durumlarını göz önüne alacak ve yabancı kişiye izin verilecek.

Terörizmi, Şiddeti veya Suç Faaliyetini Övmek veya Teşvik Etmek
Bir yabancıya, kamuya açık olarak yaptığı yayın, yazı, materyal dağıtımı gibi yollarla bir internet sitesinde yapılacak yorumlarda dahil olmak üzere yaptığı paylaşımlarda aşağıdaki durumların oluşmasıyla vize verilmeyebilir. 

Terörist faaliyetleri teşvik etmiş, Kanada ya da BM’nin yasaklı grup ya da kurumlarını övmüş, diğer insanları terörist aktiviteye ya da şiddete yönlendirmeye çalışmış, belirli bir gruba karşı şiddet oluşturacak nefret oluşmasını sağlama ve ciddi suçları övecek ve destekleyecek demeçlerde bulunmuş olanların ülkeye girişleri engellenebilir.  

Ambargo Konan Ülkelerden ya da Yolsuzluk Yapan Yabancı Görevlilerden gelen Yabancılar
Kanada’nın ambargo koyduğu bir ülkeden gelecek olan bazı yabancılara da vize verilmeyebilir. Bu ülkelerden gelen üst düzey devlet görevlisi ya da devlet adına herhangi bir kurumu yöneten ya da sahibi olan yabancılar ve bunların yakınları ya da partnerlerine vize verilmeyebilir.

Kamu Sağlığına Tehdit Sebepleri
Kanada’ya vize almak isteyen yabancı, Kanada’ya sağlık tehlikesi ya da riski gösterebilir. Bu durum özellikle epidemik ve bulaşıcı ciddi hastalıkların görüldüğü ülkeler için geçerlidir. Bu durumda hastalığın uluslararası ölçekte yayılmasının engellenmesi ve Kanada halkının sağlık riskine atılmaması gibi sebeplerle yabancı ziyaretçiye Kanada giriş izni ya da vizesi verilmeyebilir.

Sonuç olarak sağlık sebepleri ve ambargo koyulan ülkelerden gelenlerin eskiden de birer tehdit unsuru olarak Kanada’ya girişlerine izin verilmezdi. Fakat şimdiki uygulamada artık nefret suçu ve terörizmi önleme tedbirlerini de gözlemliyoruz.

Kanada hem küresel terörizm hem de nefret suçuna karşı savaş açmış durumda.

Murat Kandemir, 15 Eylül 2015

14 Eylül 2015 Pazartesi

Kanada Genel Seçimlerinde Anahtar Konu: Göçmenlik

Göçmenlik politika vaatleri Kanada’daki tüm siyasi partilerin anahtar konularından birisini teşkil ediyor.

Orta Doğu ve Afrika’dan binlerce mülteci batı ülkelerine yerleşmek üzere yollara çıkmasıyla Avrupa kendisini bir mülteci krizinin tam ortasında buldu. Dünyanın artık bir mülteci krizi var ve Kanada siyasetinde bu konu göçmenlik politikası altında artık bolca konuşuluyor.

Liberal Parti başkanı Trudeau Kanada’ya alınacak mülteci sayısında indirim yapılmasına karşı olduğunu belirtti. Trudeau seçildiği takdirde Muhafazakar parti tarafından hazırlanıp yürürlüğe konan ve vatandaşlık başvurusu yapıldığı tarihten itibaren son altı yılda dört yıl ikamet zorunluluğu getiren yeni vatandaşlık yasasını iptal ettireceğini belirtti.

Muhafazakar parti lideri Stephen Harper mülteci krizine karşı bazı adımlar atmıştı. Ocak ayında Kanada’nın 13.000 Suriyeli mülteciyi alacağını duyurdu. Avrupa’yı iyice zorlamaya ve ülkeleri yeni adımlar atmaya zorlayan mülteci krizi Avrupa’nın yardım için ABD ve Kanada’ya dönmesine yol açtı.

Vatandaşlık yasasında çeşitli değişiklikler yapılmışken vatandaşlık politikasının hangi yönde devam etmesi gerektiği konusunda çok farklı yaklaşımlar var. Muhafazakarlar Kanada’ya daha fazla bağ olması gerektiğini düşünüyor ve vatandaş olur olmaz başka yerlerde yaşayan Kanada vatandaşlarını eleştiriyorlar. Bu konu yaklaşan Kanada seçimlerinde oy kullanmak isteyen ve Los Angeles’ta yaşayan Kanadalı ünlü oyuncu Donald Sutherland tarafından da gündeme getirilmişti. Kanada dışında yaşayan vatandaşların oy kullanamaması uygulaması mahkemeye götürülmüştü.

Kanada’nın Yeni Demokratik Parti lideri Thomas Muclair işçi ve işveren çevreleriyle ile yakın işbirliği içinde seçim kampanyasını sürdürürken kitle göçmenliğinin Kanada’daki işçi gelirleri ve işlerini kaybetme tehlikesine yol açacağını ima eden ifadeler kullanmıştı. Son iki yıldır bankacılık, maden ve gıda endüstrisinde yabancı işçilerin Kanadalı işçilerin işlerini ellerinden aldığı iddiaları kamuoyunda oldukça geniş olarak yer almıştı. Çeşitli şirketlerin Kanadalı işçileri işten çıkartarak yerlerine yabancı işçi almaları olayları da görülünce Muhafazakar hükümet geçici yabancı işçi programını revize etmiş ve uygunluk kriterlerini zorlaştırmıştı. Mulcair’in Kanada göçmenlik politikası hakkında görüşleri pek net değil.

Seçimler yaklaştıkça partiler ve adaylar göçmenlik konusunda politikalarını net bir hale getirme uğraşısı içinde. Tüm Avrupa’yı etkisi altına alan mülteci krizi Kanada’nın seçim kampanyalarının da odak noktasını oluşturuyor. Partiler ve vaatlerini yakından incelemeye devam edeceğiz.

Murat Kandemir, 14 Eylül 2015