31 Aralık 2015 Perşembe

2015’i Uğurlarken Bir Kanada Göçmenlik Özeti ve Değerlendirmesi

2015’i uğurluyor ve büyük umutlarla 2016’yı kucaklıyoruz. Daha iyi bir gelecek, iş ve fırsatlar umuyor ve hayallerimizi tazeliyoruz.

Adet olduğu üzere bu yazımızda 2015 yılının özet bir değerlendirmesini yaparak 2016 yılı için bazı öngörülerde bulunmak istiyorum.

1 Ocak’ta yürürlüğe giren ekspres giriş sisteminde ilk çekiliş 31 Ocak’ta yapıldı. Seçilen 779 şanslı göçmen adayına göçmenlik başvurusu yapmaları için davetiye (ITA) gönderildi.

2015’te hayatımıza giren Kanada ekspres giriş sisteminde bu zamana kadar her ay en az iki çekiliş yapıldı ve puanları yüksek olanlara göçmenlik başvurusu yapmaları için davetiye gönderildi. Her ay düzenli yapılan çekilişlerin 23 üncüsü yine IRCC tarafından 18 Aralık’ta yapıldı ve 461 ve üstü CRS puanı alan 1503 aday göçmenlik davetiyesi aldı.

Son çekilişle birlikte adaylardan istenen CRS puanlarının zamanla düştüğü gözlemlendi. Ekspres giriş sisteminde istenen en düşük puan 450 olarak kaydedildi.

2016 yılında ekspres giriş sistemi Kanada göçmenlik programlarının ana sistemi olacak. Sistemin yaygın kullanımıyla birlikte Kanada’ya kabul edilen göçmen sayısının daha da artması ve kabul edilecek puan seviyelerinin daha da düşeceği öngörüsünde bulunabiliriz.

Kanada yatırımcı programı öteden beri yatırım yapacak yabancı göçmen adaylarına Kanada göçmenlik fırsatı sunuyordu. Ne var ki programın suiistimal edildiği tartışmaları çerçevesinde bir süre önce durduruldu. 2014 Haziran ayında kesin olarak askıya alınan Kanada yatırımcı göçmenlik programına başvuran ve programın aninden askıya alınmasıyla dosyaları reddedilen tüm yatırımcılar hayal kırıklığına uğradı.

2015 yılının ilk ayında açılır açılmaz 11 Şubat’ta kabul edilecek kişi sayısının dolması üzerine tekrar kapandı. Daha önceki yatırımcı programında başvurabilecek yatırımcı sayısında herhangi bir kota bulunmazken 11 Şubat’ta kapanan programın kabul edeceği yatırımcı sayısı 500 ile sınırlandırıldı. Çeşitli çevrelerden oldukça eleştiriler alan program Kanada yatırımcı göçmen adayı programı iki ay gibi kısa bir sürede açıldığı gibi kapandı.

Kanada aile büyükleri sponsorluk programının bir süreliğine kapatılması sonrasında 2011 Aralık ayında uygulamaya konan ve anne-baba ve dede-ninelere özel düzenlenen süper vizelerde rekor artış görüldü.

10 yıl süreliğine verilen süper vizeler sahibine Kanada’ya çoklu giriş-çıkış imkanı veriyor ve vize sahibi olan büyükler Kanada’daki çocukları ya da torunlarını ziyaret edebiliyor hatta ülke dışına çıkmadan onların yanında 2 yıla kadar kalabiliyorlar.

Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık (IRCC) eski bakanı Chris Alexander 50.000 inci süper vizenin verildiğini 19 Mayıs’ta yaptığı bir basın açıklamasıyla duyurdu.

2015 Mayıs ayında Kanada vatandaşlık kanununu revize eden ve oldukça tartışma yaratan C-24 Yasası parlamentodan geçti ve kanunlaştı. Kanada vatandaşı olma kriterini daha da zorlaştıran bu kanun içeriği ile özellikle Kanadalı çifte vatandaşları çok ilgilendirdi. Bazı çevrelere göre yasa iki seviyeli bir vatandaşlık statüsü yarattı: Birinci grup sadece Kanada vatandaşı olanlar ve diğer grupta Kanada vatandaşlığını sonradan edinen ve aynı zamanda başka herhangi bir ülkenin vatandaşı olan çifte vatandaşlar.

Tartışmalı C-24 yasası ya da asıl adıyla Kanda Vatandaşlığını Güçlendirme Yasası (Strengthening Canadian Citizenship Act) hükümete çifte vatandaş olan ve terörizm, vatana ihanet ve diğer bazı ciddi suçlara karışan çifte vatandaş Kanadalıların Kanada vatandaşlığını iptal etme yetkisi veriyor.       
Yasanın muğlak ifadeler içermesi ve Kanada vatandaşlığının geri alınmasında bakana yetki verilmesi eleştiri konusu oldu. Yasa hakkında karşı yorum yapan çevreler “nerede bir takdir yetkisi varsa orada keyfi bir uygulamaya yer vardır” görüşünde birleşti.

Bununla da yetinmeyen muhafazakar hükümet özgürlükleri kısıtlayan C-51 anti terör yasası hazırladı ve Mayıs ayında kanunlaştı. Eleştirilerin odak noktasındaki C-51 Anti-Terör mahkemeye götürüldü. Kanada’nın önceki başbakanı Stephen Harper’in özgürlükleri aşırı kısıtlayıcı iddiası yapılan C-51 yasasına karşı bir araya gelen bazı sivil toplum örgütleri açtıkları ortak davada birleşti. Yasaya karşı dava açan sivil toplum kuruluşları C-51 yasasını iğrenç ve korkutucu ve hakları kolayca geri aldığı suçlaması yapmıştı.

Ekim ayında yapılacak seçimler öncesi mülteci konusu Kanada’da oldukça konuşulmuştu. Suriye’de başlayan ve tüm Avrupa’nın sorunu haline gelen Suriyeli mülteci krizi Kanada seçim kampanyalarında bolca kullanıldı. Türk sularına cansız bedeni vuran Suriyeli küçük Aylan’ın akrabalarının Kanada’da mülteci olduklarının anlaşılması Aylan bebek trajedisini Kanada’nın iç siyasi malzemesi yaptı. Suriyeli mülteci krizi Kanada kamuoyunda çokça konuşuldu ve Harper muhafazakar hükümeti konuyla ilgili olarak çok sert eleştiri ve yorumlara hedef oldu.

Ve tarihler 19 Ekim’i gösterdiğinde Kanada federal seçimleri yapıldı. Liberal parti lideri Justin Turdeau seçimin galibi olarak 10 yıllık Harper iktidarını devirerek ülkenin yeni başbakanı oldu. 184 seçim bölgesinde kesin zafer kazanan Trudeau çoğunluk hükümeti kurma şansını yakaladı.

Aylan bebeğin ölümü sonrası dünya kamuoyuna oturan Suriyeli mülteciler hakkında seçim kampanyasında yılsonuna kadar 25 bin mültecinin Kanada’ya getirileceğini beyan etmişti. Hükümetin kurulması sonrasında oluşturulan bakanlar kurulu ile hummalı bir çalışma gerçekleştiren yeni Kanada hükümeti 25 bin mülteciyi Şubat 2016’ya kadar ülkeye yerleştirmek için çaba sarf ediyor.

Çeşitli ortamlarda göçmenlik vaatlerini sıralayan Trudeau özellikle aile birleşimi konusunda değişiklik sözü vermiş göçmenlik sisteminin daha da iyileştirilerek daha çok ailenin Kanada’ya getirileceği ve özellikle anne-baba ve dede-nine başvuru kota sayısını ikiye katlayacaklarını taahhüt etmişti. Ayrıca önceki muhafazakar hükümet tarafından 19’a düşürülen çocuk yaşını tekrar 22’ye çıkaracağını da belirten Trudeau yeni evli çiftlerde Kanada’ya sponsor edilen eşe verilen iki yıllık geçici ikamet statüsü uygulamasını kaldıracağını da ayrıca kaydetmişti.

Yeni hükümet işe ilk olarak bakanlığın adını Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı olarak değiştirerek başladı. Kurulan kabine ses getirdi. Kabinenin yarısı kadınlardan oluşurken göçmenlerde bakanlık koltuğuna oturdu.

Hükümet, Kanada içinde aile sponsorluğu kapsamında Kanadalı olmayan eşe verilen çalışma izinleri 22 Aralık 2016’da sonlanacak şekilde revize etti. Ayrıca önceden sadece belli bir aşamaya gelen Kanadalı olmayan eşlere verilen çalışma izni başvurusu artık aile sponsorluk başvuru esnasında yapılabilecek.

Önceki muhafazakar hükümet aldığı bir kararla Kanada’da bulunan sığınma başvuru sahiplerinin sağlık masraflarını ödememe kararı almış ve bu yük eyaletlerin sırtına yüklenmişti. Kanada’da çeşitli kurum ve kuruluşlar bu kararı mahkemeye taşımıştı.

Yeni hükümet ülkedeki tüm mültecileri geçici federal sağlık programı (IFH) kapsamına tekrar aldı.
Kanada’nın yeni başbakanı Justin Trudeau liberal hükümetlerinin Kanada’nın göçmenlik sistemine gerçek bir değişim getireceklerini ve özellikle ekonomik fırsatlar ve aile birleşimi üzerinde duracaklarını açıklamıştı.

Ülkeyi son üç aydır liberaller yönetiyor. Ben önceki Muhafazakar hükümete göre liberaller dönemini göçmenlik açısından büyük bir şans olarak görüyorum.

2016 yılında ekspres giriş sistemi Kanada’nın yeni göçmenlerini seçtiği ana göçmenlik seçim sistemi olacak ve adaydan istenen eşik puan daha da düşecek.

Göçmenlik açısından bizi daha iyi günler bekliyor.

2016 yılının tüm okuyucularımıza sağlık, mutluluk ve başarılar getirmesi temennisiyle.


Murat Kandemir, 31 Aralık 2015 

30 Aralık 2015 Çarşamba

23 üncü Ekspres Giriş Çekilişi Yapıldı: Minimum Gerekli Puan Düşüşte

Kanada’nın göçmen seçme sistemi olan Ekspres Giriş (Express Entry) sisteminde 23 üncü çekiliş Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) tarafından 18 Aralık 2015’te yapıldı. 1503 kişinin davetiye mektubu aldığı çekilişte adaylardan istenen gerekli minimum puan (CRS) 461 olarak belirlendi.

Bir önceki çekiliş 4 Aralık’ta yapılmış ve yine en az 461 puan alan 1451 adaya göçmenlik davetiyesi düzenlenmişti.

Son iki çekilişte istenen minimum puanı göz önüne alırsak CRS puanının 27 Kasım’da düzenlenen 21 inci çekilişte belirlenen 472 CRS puanına göre oldukça düştüğünü görürüz.

Seçilmek için gerekli minimum CRS puanı seviyesinin 23 Ekim’den beri düşüş trendinde olduğu görülüyor. Aday havuzundan seçilmek için gerekli minimum puan 23 Ekim’de 489 iken 13 Kasım’daki çekilişte 484’e düşmüş ve 27 Kasım’daki çekilişte ise 472’ye kadar inmişti. Son iki çekilişte CRS puan seviyesi 461’e kadar düştü. Bugüne kadar ki en düşük CRS puanı 450 ile , 18 Eylül ve 2 Ekim’deki çekilişlerde görüldü.

CRS puan seviyesinin zamanla daha da düşmesi bekleniyor. Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı’na (IRCC) göre 2014 yılında yapılan ve biriken dosyaların eritilmesiyle ekspres giriş sisteminden kabul edilecek göçmen sayısı daha da artacak. Bu durum yine bakanlığın Ağustos ayında yayınladığı ilk yarıyıl ekspres giriş sistemi raporunda da teyit edildi.

Konuyla ilgili olarak Toronto’da düzenlenen 23 üncü Yıllık Göçmenlik Hukuku Zirvesi’nde konuşan IRCC sözcüsü bu sene sonu itibariyle bir yaşını dolduracak olan ekspres giriş sisteminin geçmişi, bugünü ve geleceği hakkında dikkate değer yorumlarda bulundu.

Sözcüye göre CRS puanlarının yüksek olmasının sebebi eyaletlerin ekspres giriş sistemi eyalet aday programlarını (PNP) açmamaları daha sonra açılmasıyla verilen PNP sertifikası sahibi adayların artması oldu. PNP sertifikası olan adaylara ek 600 puan veriliyor.  

Bunlara ek olarak sözcü, sistemin yürürlüğe girdiği yılın başlarında CRS puanlarının yüksekliğini Kanada’da yabancı işçi olarak bulunan ve LMIA (iş gücü pazarı etki değerlendirmesi raporu) destekli iş teklifi olan adayların ekspres giriş sistemine başvurmalarına bağlıyor. İş teklifi olan adaylar otomatik olarak 600 puan alıyorlar.

1 Ocak 2015’te yürürlüğe giren ekspres giriş sistemi, Kanada federal ekonomik göçmenlik programlarının idari sistemi olmaktadır. Ekspres giriş sistemi sayesinde federal nitelikli işgören sınıfı (FSW), federal kalifiye işçi programı (FST) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) programlarına uyan adaylar Kanada’ya göçmen olarak gelebiliyorlar.


Murat Kandemir, 30 Aralık 2015  

27 Aralık 2015 Pazar

Kanada Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim İndeksine Göre 9 uncu Sırada

Kanada BM’nin 200 ülke baz alarak hazırladığı İnsani Gelişim İndeksi (HDI)’ne dokuzuncu sıradan girdi.

BM’nin HDI indeksi sağlık, yaşam beklentisi, eğitime erişim ve hayat standartları açısından dünyadaki 200 ülkeyi sınıflandırıyor.

Listede Norveç yine birinci sırada yer alırken Kanada ve Yeni Zelanda dokuzuncu sırada yer aldı.

Norveç listede birinci olurken ilk dokuz ülke sırasıyla şöyle listelendi: Norveç, Avustralya, İsviçre, Danimarka, Hollanda, Almanya, İrlanda, Birleşik Amerika, Kanada ve Yeni Zelanda.

Liste oluşturulurken ülkelere ait anne ve bebek ölüm oranları, hükümetlerdeki kadın temsil oranı, eğitimdeki kamu harcamaları, araştırma ve geliştirme harcamaları ve karbon dioksit emisyon oranları gibi birçok bilgi kullanıldı.

İndeks sonrasında hazırlanan İnsani Gelişim Raporu son 25 yıl içinde görülen gelişmeyi de işaret ediyor. Dünyada iki milyar insan aşırı yoksulluktan kurtarılmış görünüyor ve bu Kongo, Gana ve Nambiya gibi ülkelerin gelişim seviyelerinin öncekine göre iyileşmesiyle mümkün oldu.

Rapor aynı zamanda iş ve istihdamın insani gelişimi nasıl ilerlettiğini gözler önüne seriyor. Çalışma, cinsiyet farklılığı, sürdürülebilir iş fırsatları ve politika seçeneklerini göz önüne alıyor.

Raporun bulguları beş madde de özetlendi.

İş, insani gelişimin daha da ilerlemesine olanak veriyor.
Küreselleşme ve dijital devrim sayesinde iş dünyası sürekli değişiyor.
Erkek egemenliği ve kadınların ücretsiz emeği ile istihdamdaki cinsiyet eşitsizliği daha göz önüne çıkıyor.
Sürdürülebilir iş, insani gelişimin devamını sağlayan çok önemli bir faktördür.
Stratejik politika seçenekleri insani gelişimin ayrılmaz bir parçasıdır.


Murat Kandemir, 27 Aralık 2015    

25 Aralık 2015 Cuma

Kanada’da Göçmenlik Başvurusu Yapan Yabancı Eşlere Çalışma İzni

Kanada’da yaşayan ve eş sponsorluğu (Spouses or Common-Law Partners in Canada - SCLPC) kapsamında Kanada içi daimi ikamet başvurusu yapan eşler sponsorluk başvuruları sonuçlanıncaya kadar çalışma izni alabilecekler. Yenilenen pilot program sayesinde sponsor edilen eşlere verilen tüm açık çalışma izinleri 22 Aralık 2016’da sonlanacak şekilde bir yıl süreyle uzatıldı.

Popüler olan bu pilot program sayesinde Kanada içinde evlenerek kalmak isteyen eşler hem çalışma iznine hemen sahip olabiliyorlar hem de sponsorluk işlemlerinin bitmesine kadar Kanada iş tecrübesi elde etme şansı buluyorlar.

Çalışma iznine başvuracak olan eşin herhangi bir işverenden iş teklifi alma zorunluluğu bulunmazken istediği eşe ve işverene de çalışma hakkı bulunuyor. 
Açık çalışma izni alabilmek için Kanada’da yaşayan yabancı bir eş olmanız ve Kanadalı eşinizle birlikte aile sponsorluğu başvurusunda (SCLPC) bulunmanız gerekiyor. Ayrıca çalışma izni başvurusu esnasında yabancı eşin geçici oturumu statüsü (ziyaretçi, öğrenci ve işçi gibi) halen geçerli olmalı ve sponsor eden eşle aynı adreste oturmalıdır.

SCLPC eş sponsorluğu altında göçmenlik başvurusu yaptıysanız fakat henüz bir çalışma izni başvuru yapmadıysanız derhal çalışma izni başvurusu yapabilir ve başvuru ücretiyle birlikte Vegreville işleme merkezi adresine gönderebilirsiniz.

Yaptığını eş sponsorluğunun prensipte kabul edildiğine dair Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı’ndan (IRCC) daimi ikamet başvurusunun onaylandığı fakat sağlık muayenesi ve güvenlik araştırmalarının yapılması gerektiği hakkında bir yazı almışsanız –ki bu aile sponsorluk başvurusunun ilk aşamasının bittiğini gösterir– çalışma iznine çevirim içi olarak ta başvurabilirsiniz.

Daha önceki pilot program çerçevesinde çalışma izni aldıysanız bu izni süresi geçmeden uzatabilirsiniz.

SCLPC sınıfından yeni bir başvuru yapacaksanız sunacağınız sponsorluk anlaşmasıyla eş zamanlı olarak çalışma izni başvurusunu tüm başvuru ücretleriyle birlikte yapabilirsiniz.

Posta ile çalışma izni başvurusunu

In-Canada Sponsorship
CPC – Mississauga
P. O. Box 5040, Station B 
Mississauga, ON
L5A 3A4

adresine ve kurye ile yapacağınız başvurularınızı da

Case Processing Centre – Mississauga 
2 Robert Speck Parkway, Suite 300
Mississauga, ON
L4Z 1H8

adresine yapabilirsiniz.

Murat Kandemir, 25 Aralık 2015

24 Aralık 2015 Perşembe

Kanada’da Okuyan Yabancı Öğrenci Sayısında Artış

Kanada İstatistik Bürosu (Statistics Canada) verilerine göre 2013-2014 öğrenim yılında Kanada’ya gelen öğrenci sayısı bir önceki döneme göre yüzde 2.5 artış gösterdi.

Ontario, Kebek ve British Columbia bölgelerinde okuyan yabancı öğrenciler Kanada’da okuyan tüm ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin neredeyse yüzde 10’u temsil ediyor.

Çin başta olmak üzere Asya ülkelerinden Kanada’ya gelen öğrenciler her zamanki gibi Kanada’daki yabancı öğrencilerin çoğunluğunu oluşturuyor.

Üniversite öğrenim ücretlerinin yüksek olmasına rağmen yabancı öğrenciler Kuzey Amerika’dan diploma alabilmek için Kanada’da yüksek öğretim ücretlerini ödemeyi göze alıyorlar.

Yine Kanada İstatistik Bürosu rakamlarına göre 2014-2015 öğrenim yılı için öğrencilerin ödediği lisans eğitimi ortalama okul ücretinin 20.477 Kanada doları olduğu ortaya çıktı. Bu rakamın bir önceki öğrenim döneminden yüzde 6.8 daha fazla olduğu ve yabancı öğrencilerin aynı dönem için Kanadalı öğrencilerin ödediği ortalama 5.959 Kanada dolarının üç misli fazla ödediği göze çarptı.

Murat Kandemir, 24 Aralık 2015         

23 Aralık 2015 Çarşamba

Mülteciler Tekrar Kanada Federal Sağlık Sigortası Kapsamına Alındı

Kanada’da bulunan mülteciler Geçici Federal Sağlık Programı (IFH) kapsamına tekrar alındı. Önceki muhafazakâr federal hükümet mültecilerin sağlık giderlerini karşılamama kararı almış mültecilerin sağlık masrafları bulundukları eyaletlerin sırtına yüklenmişti.

Kanada’da çeşitli kurum ve kuruluşlar önceki Kanada hükümetinin mültecilerin sağlık harcamalarını karşılamama kararını mahkemeye taşımıştı.

Kanada’daki Suriyeli mülteciler tekrar IFH kapsamına alındı.

IFH programı herhangi bir eyalet sağlık kapsamına uygun olmayan fakat ülkeye yerleşmiş mülteci ve siyasi sığınma başvurusunda bulunmuş olanlara geçici sağlık sigortası hakkı veriyor.

Kanada’da sağlık hizmetleri eyaletlerin sorumluluğunda veriliyor.

Geçici sağlık kapsamına uygun olan adaylar bulundukları eyaletin sağlık sigortasından faydalanana kadar IFH programı sağlık sigortasından yararlanabilecekler.

IFH, Medavie Blue Cross tarafından yönetiliyor. Sağlık hizmeti sunan kurumlar aynı özel sağlık sigortası programları gibi mültecilere verdikleri hizmetlerin karşılığını fatura ederek alıyorlar. Mülteciler Medavie Blue Cross sistemine kayıtlı ya da kayıtlı olmak isteyen herhangi bir sağlık kurumundan sağlık hizmeti alabilirler.

Geçici olarak sağlanan IFH programı sayesinde mülteciler Kanada’ya giriş yaptıktan sonra temel ve ek sağlık hizmetleri ve ilaç sigortasından yararlanabilecekler.

Temel sağlık kapsamı, eyaletlerin sakinlerine verdiği sağlık hizmetleri sigortasının aynısıdır. Buna hastane ve doktor hizmetleri, hastalık öncesi ve sonrası bakımları, laboratuvar, tanı ve ambülans hizmetleri ve aşılar dâhildir.

Ek sağlık kapsamı, aynen eyaletlerin maddi sosyal yardım alan sakinlerine sağladıkları sağlık hizmetlerinin aynısıdır. Diş ve göz bakımı, evde bakım ve uzun dönem bakımı içerir. Hatta klinik psikolog, meslek terapistleri, konuşma ve dil terapistleri ve fizik tedavi uzmanı hizmetleri ve yardımcı aygıtlar, tıbbi cihazlar ve ekipmanlar da dâhildir.

İlaç kapsamı da eyaletlerin maddi sosyal yardım alan sakinlerine sağladığı ilaç sağlık sigortasının benzeridir ve neredeyse tüm reçeteli ilaçları kapsamaktadır.

Özetle ülkeye yerleşmiş mülteciler Kanada’ya giriş yaptıktan hemen sonra temel sağlık sigortası kapsamından yararlanabilirler.

Kanada’daki tüm Suriyeli mülteciler bulundukları eyalette sağlık kapsamından yararlanacağı güne kadar IFH temel sağlık sigortası kapsamına alınmıştır.

Yaşadıkları eyaletin sağlık sigortası kapsamına alınıncaya kadar IFH tüm mültecilerin tek temel sağlık sigortası olacaktır. Bir sene boyunca temel sağlık kapsamının yanında diş ve göz ve reçeteli ilaçlar IFH sigorta kapsamına dâhil edilecektir.

IFH sağlık sigortasından yararlanabilmeleri için mültecilerin Kanada’ya girişlerinde Kanada Sınır Hizmetleri Ofisi (CBSA) görevlilerinin ya da Kanada içinde Kanada Vatandaşlık, Göçmenlik ve Mülteciler Bakanlığı (IRCC) yetkililerinin kendilerine verdikleri sertifikaları göstermeleri yeterlidir.

Murat Kandemir, 23 Aralık 2015 

18 Aralık 2015 Cuma

Kanada Anne-Baba Sponsorluğunda İstenen Gelir Testinden Geçebilmek

Her sene Kanada’ya binlerce kişi göçmen olarak yerleşiyor. Kanada’nın ekonomik göçmenlik ve mülteci programları sayesinde yılda 300.000 civarı kişi Kanada’da yeni hayatların kuruyor. Kanada ülkeye alacağı göçmenleri en büyüğü olan ekonomik göçmenlik programları aracılığıyla alıyor. Bu programlar için 18-35 yaş arası, İngilizce ve/veya Fransızca dil düzeyi yüksek olanlar, belirli iş tecrübesi ve yüksek eğitimi olan adaylar yararlanıyor. Peki ya aile büyükleri? Anne-baba ve dede nineler?

Göçmenler öncede anne-babalarına sponsor olarak onların da Kanada göçmeni olarak ülkeye yerleşmelerini sağlıyorlardı. Kanada’ya yerleşen aile büyükleri daha sonra vatandaş olabiliyorlardı. Ne var ki Kanada aile büyükleri sponsorluk programı oldukça ağır yürüyen ve Kanada hükümeti açısından pek te popüler olmayan bir programdı ve nihayetinde Kanada göçmenlik bakanlığı tarafından bu programı askıya alındı. Daha sonra aile büyüklerinin Kanada’ya gelip çocuklarını ya da torunlarını ziyaret etmelerine olanak verecek süper vize programını uygulamaya koydu. Süper vize sayesinde ziyaretçiler Kanada’da yaşayan çocuklarını veya torunlarını görebiliyorlar ve bir keresinde iki seneye kadar ülkede kalabiliyorlar. Süper vize programı vize sahibi kişiye Kanada’da herhangi bir sosyal hak sağlamıyor, gelen kişi turistler gibi kendi imkanlarıyla ülkede kalıyor ve maksimum iki sene sonra ülkeden ayrılmak zorunda kalıyorlar.

Kanada askıya aldığı aile büyükleri sponsorluk programını (Family Class –Parental) tekrar açtı ve her sene kabul edilecek bir kota koydu. Anne-baba ya da büyük anne-büyük babanıza sponsor olabilmeniz için geçmeniz gereken onca kriter arasından en önemlisi olan gelir testinden bahsedeceğiz.

Gelir testi sponsor edecek kişilerin sahip olması gereken gelir seviyesini temsil eder. 2011 yılı Kasım ayında Kanada hükümeti aile büyükleri sınıfı sponsorluk başvurularında üç önemli değişikliği hayata geçirdi. Bu değişikliklerin birincisi hükümetin incelemeye alacağı başvuru sayısını sınırlandırması, ikincisi sponsorların sponsor ettikleri kişi için imzalayacağı mali taahhüt süresinin 10 yıldan 20 yıla çıkarılması ve sponsor olarak uygun olabilmek için gösterilecek gelir düzeyleri ve sürelerinin revize edilmesiydi.

Anne-babasına ya da diğer aile büyüklerine sponsor olmak isteyen kişiden istenen minimum gelir seviyesi (MNI), düşük gelir eşiği (LICO) seviyesine yüzde 30 daha fazla miktar eklenerek oluşturulmuştur.  Gelir seviyesinin uygun olduğu Kanada Maliye Bakanlığı (CRA) ya da hazineden (Receiver General for Canada) elde edilecek belgelerle ispatlanmak durumundadır. Değişikliklerin belki de en can alıcı noktası bu gelir seviyesinin tutturulduğunu başvuru yapacağı tarihten üç yıl önceki dönem için gösterilmesi zorunluluğudur.

Önce gösterilmesi gereken minimum gelir tablosunu inceleyelim.
Anne-Baba ve Aile Büyükleri Sponsorluğu için istenen Federal Gelir Tablosu
Aile Büyüklüğü
Minimum Gelir
2014
Minimum Gelir
2013
Minimum Gelir
2012
2 kişi
$38,272
$37,708
$36,637
3 kişi
$47,051
$46,354
$45,040
4 kişi
$57,125
$56,280
$54,685
5 kişi
$64,791
$63,833
$62,023
6 kişi
$73,072
$71,991
$69,950
7 kişi
$81,355
$80,153
$77,879
7 kişiden fazla olması durumunda her bir kişi için ekle
$8,271
$8,148
$7,929

Eğer Ocak 2016’da program tekrar açıldığında başvurmak istiyorsanız o zaman CRA’dan aldığınız 2012, 2013 ve 2014 mali raporlarınızı (Notice of Assessment) sunmak zorundasınız. 2015 gelir vergisi beyannamesini yasal olarak 2016 Nisan ayına kadar verme süreniz olduğu için almayacağınızı unutmayın. Ayrıca sponsor (ve ikinci sponsor) yukarıdaki MNI tablosunda kişi sayısına göre belirtilen gelir rakamlarını göstermek zorundadırlar.

Gelir seviyesi ispatlanırken sadece maaş bordro örnekleri (pay stubs) yeterli olmamaktadır. Bunun için CRA’dan Notice of Assessment ve/veya “C” çıktısı (Option C Printout) alınmalıdır.

Sponsor olmak isteyen kişi son üç yıl içinde yeteri kadar gelir kazandığını göstermek zorundadır. Mesela 2012 yılı geliri tabloda belirtilen gelir seviyesinden düşükse o zaman sponsorluk başvurusu yapmaya uygun olmayacaktır.

Anne-babalarına göçmen olmaları için sponsor olamayan adaylara süper vize başvurusu yapmaktan başka şans kalmamaktadır.

Şimdi gelelim MNI seviyesinin hesaplanmasına.

Sponsorluk programı için istenecek MNI gelir seviyesini belirlemek için aile büyüklüğü dikkate alınmalıdır. Aile büyüklüğünü belirlemek için herkes yani evdeki ve sponsor edilmek istenen kişiler (varsa bakmakla yükümlü olduğu çocuklar vs.) hesaba katılır. Hükümet sponsorun maddi olarak bu programa uygun olup olmadığını Notice of Assessment raporunun 150 numaralı kutusunda yazan net gelir rakamına bakar.

Örnek hesaplamalar:
Kanada içinde
Kanada dışında
Aile büyüklüğü
2014 için Gerekli MNI Seviyesi
Sponsor ve karısı (2 kişi)
Anne-baba (2 kişi)
4 kişi
57.125 Kanada doları
Sponsor (1 kişi)
Anne-baba (2 kişi)
3 kişi
47.051 Kanada doları
Sponsor (1 kişi)
Anne-baba ve iki çocuk (4 kişi)
5 kişi
64.791 Kanada doları


   Murat Kandemir, 18 Aralık 2015

15 Aralık 2015 Salı

Kanada’da kabul edilmeyen çocuklu mülteciler için temyiz mahkemesinden umut

Kanada temyiz mahkemesi iltica davasını kaybeden çocuklu mültecilerin Kanada’da kalma şanslarını arttıracak bir karara imza attı. Beş hâkimin, davacının lehine 10 Aralık 2015’te karar verdiği davada iki hâkim farklı bir göçmenlik sınıfı yaratma potansiyeli olduğu için verilen karara çekince koydu.

16 yaşında Sri Lanka’dan Kanada’ya gelen davacı Tamil çocuğunun yaptığı mülteci başvurusu reddedildi. Reddedilmesi sonrası travma sonrası stres bozukluğu (PTSD) geçiren ve bu esnada Kanada’da yerleşik bir hayat kuran çocuk hem okuluna devam etti hem de hem akraba hem de arkadaşlarından oluşan geniş bir çevre yaptı. Davacı genç, yüksek mahkemede görülen davasını hâkimlerin 5’e 2 kabul etmesiyle kazandı ve bu dava özellikle Kanada’daki mülteci çocuklu aileler ve gençler için bir umut kapısı oldu.

Umut kapısı daha çok Kanada’da kalabilmek için yapılacak insani ve şefkat temellerinde (H&C) yapılan başvurular için oluştu. H&C başvuruları Kanada hukuk sisteminde 1977’den beri var ve uzun zamandan beri bakanlar çeşitli davalarda davacının lehine olarak takdir yetkilerini kullandılar. Temyiz mahkemesinin Tamil genci Jehakannan Kanthasamy’nin lehine verdiği davada mahkeme, Kanada hükümetinin davacının yerinde olan insanlara insani ve şefkat temellerinde yardım etmediğine hükmetti.

Kanthasamy’nin avukatı Barbara Jackman basına yaptığı açıklamasında mahkemenin bu kararının normalde yürürlükteki kurallara göre ülkede kalabilmelerinin imkansız olduğu fakat ne olursa olsun Kanada’da kalmak isteyenler için bir umut olduğunu belirtti.

Kanthasamy Sri Lanka ordusu tarafından Tamil gerillası olduğu iddiasıyla iki kere tutuklanmış ve babası da onu korumak için amcasının yanına Kanada’ya göndermiş.

Muhalefet şerhi koyan hâkimler bazı esnekliğin gerekli olduğuna inanmakla birlikte bazı kişilere H&C muafiyeti verilmesinin kesinlikle özel durumlarla sınırlandırılması gerektiğine inanıyorlar. Karşı fikirdeki hâkimler başvuranın lehine uygulanabilecek genel bir yorumun göçmenlik sisteminde ayrı bir klas yaratacağı riskine karşı uyarı yapıyorlar.

Kanada hükümeti Kanthasamy’den insani ve şefkat temellerinde ülkede kalmasına izin vermeleri için Sri Lanka’ya gönderilmesi durumunda normalden daha fazla ve adil olmayan ya da fazlasıyla zorluk çekeceğini kanıtlamasını istediler. Göçmenlik ve Mülteci Kurulu (IRB) davacının iltica başvurusunu Tamillere karşı kuzey Sri Lanka’da ayrımcılık yapılmasının eziyete sebep olmadığı nedeniyle 2011’de reddetti. İltica başvurusu reddedilen çocuk bu sefer aldığı psikolog raporuyla birlikte Sri Lanka’da yaşadığı tecrübelerden dolayı PTSD’den mustarip olduğunu ve teşhis konduğunu iddia ederek durumunun insani ve şefkat temellerinde tekrar gözden geçirilmesi ve ülkede kalmasına izin verilmesini istedi.

Göçmenlik bakanlığı raporun söylenti olduğunu, psikoloğun davacının PTSD geçirmesine sebep olduğunu iddia ettiği olaylara şahit olmadığını ileri sürdü. Hatta göçmenlik bakanlığı tarafı Kanthasamy’nin Sri Lanka’da PTSD için ne tür tedavilerin olduğuna dair bir bilgi sunamadığını da hatırlattı.

Temyiz mahkemesi ise göçmenlik görevlilerinin yaklaşımını uygunsuz buldu. Mahkeme kayıtlarına göre psikologların çoğu hastalarını etkileyen olaylara şahit olmamıştır ve Sri Lanka’da ne tür tedavilerin olduğunun bilinmesi bir yana sınır dışı edilmesi durumunda Kanthasamy’nin zihinsel sağlığı durumu dikkate alınmak zorundadır. Yani hâkimlerin çoğunluğuna göre çocuğun yüksek yararı durumu oldukça kritiktir. Hâkimlere göre Kanada hükümeti insani ve şefkat temellerinde yapılan tüm başvurulara ayrımcılık, tıbbi yetersizlik, çocuğu akrabalarından ayırmanın oluşturabileceği muhtemel sonuçlar ve aile içi şiddet gibi unsurlar da dahil olmak üzere dosyaya geniş açıdan bakmak zorundadır.

Hakimlerden Rosalie Abella, Kanthasamay’nin H&C başvurusunu reddeden göçmenlik görevlilerinin sonuçlara bir bütün olarak bakmadığını ya da gençliğine, zihinsel sağlığına ve Sri Lanka’ya gönderilmesi durumunda ayrımcılığa maruz kalacağına dair sunduğu kanıtları yeteri kadar dikkate almadığını kaydetti.

Kısacası çocuğun yüksek yararının gözetilmesi (best interest of child) ilkesi Kanada’da davalarını kaybetmiş ve H&C başvurusu yapmak isteyen gençlere ve çocuklu mültecilere bir umut ışığı olabilir.


Murat Kandemir, 15 Aralık 2015    

12 Aralık 2015 Cumartesi

Mülteciler Kanada’yı çok sevdi: “Aynı Cennet Gibi”

Kanada’ya gelen mültecilerden ilk aile Kanada’yı cennete benzetti.

Suriyeliler uçaktan mülteci olarak inip göçmen olarak ülkeye girdiler.

Başbakan Justin Trudeau Suriyeli kafileleri karşılamak için havalimanında hazır bulundu.

Ülkeye yerleştirilecek Suriyeli mülteci kafileleri hükümetin organize ettiği özel uçuşlarla Kanada’ya gelmeye başladı.

Gelen mülteciler Kanada’nın misafirperverliği ve sıcak karşılamasından dolayı oldukça memnun göründüler.

Başbakan Trudeau eşi Madeleine ile birlikte gelenleri, “Evinize hoşgeldiniz” diyerek çok sıcak bir şekilde karşıladı.

Beyrut’tan uçakla Kanada’ya gelen mülteciler havalimanındaki mülteci işlemlerinin bitmesinin ardından ülkeye giriş yaptılar.

Kanada’ya gelenler arasında iç savaşın başlaması sonrası yıllarca Lübnan’daki mülteci kampında kalan ailelerde var.

Ülkeye ilk giriş yapan aileler Kanada’ya ayak basmayı cehennemden çıkıp cennete adım atmaya benzetti.

Trudeau ve Ontario Belediye Başkanı Wynee ilk uçağın getirdiği 163 mülteciyi karşılayanlar arasındaydı. Onlara göçmenlik, sağlık ve savunma bakanları, ilçe belediye başkanları ve çeşitli göçmenlik temsilcileri de katıldı.

Toronto Pearson Uluslararası Havalimanı’nda çalışanlar da mültecileri karşılayıp onlara kışlık elbise, bot, şapka ve eldiven yardımında bulundular.

İşlemleri bittikten sonra ülkeye giriş yapan mültecilerin mutluluğu gözlerinden okunuyordu.

Kanada Vatandaşlık, Mülteci ve Göçmenlik Bakanlığı verilerine göre Cuma günü gelen 116 kişi Toronto bölgesine doğru hareket etti. Diğer kişiler Windsor, Kelowna, British Columbia ve Edmonton gibi bölgelere yerleşecek.

Bir sonraki uçuş ise bu Cumartesi Montreal’e gerçekleşecek.

Başbakan Trudeau uçak inmeden bir gün önce Perşembe günü projede görev olan tüm çalışanlarla birlikte yaptığı basın açıklamasında gelen Suriyelilerin mülteci olarak uçaktan ineceğini fakat alacakları yeni sosyal sigorta numaraları ve sağlık kartlarıyla birlikte daimi göçmen olarak Kanada’ya giriş yapacaklarını belirtti.

Justin Trudeau Kanadalılığın dil, deri rengi, din ya da geçmiş tecrübeye göre belirlenmediğini fakat ortak değerler, umutlar ve hedefler çerçevesinde oluştuğunu belirtti. Havalimanında bu projede görev alan herkese teşekkür eden başbakan bu olayın Kanada için değil tüm dünya için önemli bir adım olduğuna dikkat çekti.

Gelen Suriyeliler özel gruplarca sponsor edilenlerden oluşuyor. Kanada’nın yeni Liberal hükümeti seçimden sonra şu ana kadar 400 mülteciyi ülkeye getirdi.  

4.5 milyon Suriyelinin devam eden iç savaş yüzünden ülkesini terk ettiği tahmin ediliyor.

Havalimanında mülteci işlemlerini yürüten görevlilerin dışında toplanan bazı insanlarında çeşitli hediyeler ve taşıdıkları dövizlerle mültecileri karşılamaya geldikleri görüldü.

Mülteciler için atıştırmalık yiyecek getirenlerin yanı sıra çocuklara oyuncak ve yetişkinlere şapka getirenlerde vardı.

Havalimanında karşılayanların ellerindeki “Kanada’ya hoşgeldiniz” yazılı dövizler özellikle göze çarptı.

Kanada Şubat ayı sonuna kadar ülkeye 25.000 Suriyeli mülteci alacak. Bu mültecilere ömür boyu çalışma hakkı sağlayan göçmenlik statüsü vererek ülkeye tam entegrasyonlarını sağlayacak.

Mülteciler göçmen olarak hem sağlık sisteminden ücretsiz yararlanacak hem de yeni yerleştikleri ülkelerinde kolayca vatandaş olabilecekler.


Murat Kandemir, 12 Aralık 2015   

2 Aralık 2015 Çarşamba

Diğer Mültecilerle Birlikte Aylan Bebeğin Ailesi de Kanada’ya Geliyor

Ottawa hükümetinin, cansız bedeni Türk sahillerine vuran Aylan bebeğin ailesinin sponsorluk işlemlerini onaylandığını çocuğun halası Tima Kurdi doğruladı. Çocuğun babası Abdullah bir süre Irak’ta yaşamaya devam edecek.

Toronto Star’dan Jacques Gallant’ın 27 Kasım Cuma günkü haberine göre Tima Kurdi hükümet tarafından aranarak daha önce kardeşi, Muhammed, karısı ve beş çocuğunu getirtmek için yaptığı sponsorluk başvurusunu tekrar yapmasını istedi.

Kanada Göçmenlik Bakanlığı Kurdi ailesi ile iletişime geçerek başvuruyu takip ettiklerini ve ellerinden geleni yapacaklarını belirttiler. Bakanlık sözcüsü Remi Lariviere’ye göre başvuru süreci oldukça iyi ilerliyor.

Türk sahiline cesedi vuran Aylan bebek mültecilerin uluslararası kamuoyunda gündeme gelmesine sebep olmuş cansız bedeninin görüntüsü mültecilerin sesini temsil ederek tüm dünyanın dikkatini mülteci krizine çekmişti.

Kanada’nın yeni Göçmenlik, Mülteci ve Vatandaşlık Bakanı John McCallum, Kanada Sağlık Bakanı ve mülteci projesi için hükümetin oluşturduğu Mülteciler Komitesi başkanı Jane Philpott ve Kanada Ulusal Savunma Bakanı Harjit S. Sajjan Ürdün’deki mülteci kampına 29 Kasım 2015’te resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

25.000 Suriyeli mülteciyi alma çalışmalarını hızlandıran Kanada hükümeti Amman’da bulunan ve 80.000 mültecinin yerleştirildiği Za’atari mülteci kampına yaptıkları bu resmi ziyaretle mültecilerin durumunu bizzat inceledi. Kampı gezen bakanlar bazı Suriyeli mültecilerle görüşme imkânı da buldular.

Bakanlar aynı zamanda Amman’da yeni Suriye mülteci işlem merkezinin de açılışını yaptılar. Burada hem mülteciler hem de bölgeye yerleştirilen Kanadalı resmi görevlilerle görüşmeler yaptılar ve mültecilerin seçilmesi, mülakatları ve elenmesi işlemlerini bizzat incelediler. Bakanlar aynı zamanda Ürdün Kralı Abdullah bin El Hüseyin ve Başbakan Dr. Abdullah Ensour ile bir araya gelerek insani yardım konusunda detayları görüştüler.

Kanada Hükümeti bu karmaşık mülteci krizinde Ürdün, Lübnan ve Türk hükümetleriyle birlikte çalışıyor.

Daha önce de yazdığımız gibi Aralık ayı sonuna kadar Kanada’ya gelecek mültecilerin büyük bölümü özel olarak sponsor edilenlerden oluşuyor. Bakanlığın internet sitesinde 29 Kasım’da yayınladığı duyuruya göre 24 Kasım itibariyle çeşitli organizasyonlar ve gruplarca sponsor edilen 4.511 Suriyeli mülteci dosyası şu anda işlemde. İşlemlerinin bitmesinin ardından bu sponsor edilen mültecilerin Aralık öncesi Kanada’ya giriş yapması bekleniyor. Devlet 31 Aralık’tan önce en az 10.000 Suriyeli mülteciyi Kanada’ya getirmek için çalışıyor. Hükümet 2016 Şubat ayına kadar 25.000 mülteciyi Kanada’ya yerleştirmeyi hedefliyor. 

Özel mülteci sponsorluğu programıyla bazı Suriyeliler Kanada’ya gelmeye başladı bile. Geçtiğimiz haftalarda 16 kişilik Suriyeli mülteciler Calgary’ye ulaştı. Suriyelileri havalimanında karşılayan akrabaları ve bazı yabancılar gelenlere kışlık elbise, oyunca ve şeker gibi çeşitli hediyeler verdi.
25.000 mültecinin Kanada’ya getirilmesi projesinin Kanada’ya maliyetinin 1.2 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.      

Kanada Hükümeti 25.000 mülteci yerleştirilmesi projesinde tüm ülkedeki sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarıyla birlikte çalışıyor. Kanada alacağı mültecileri seçerken kadınlar, çocuklar ve ailelere öncelik vereceği açıklaması bizzat bakanlıkça yapıldı.

Yerleştirilecek mültecilerin belirlenmesinde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’de (BMMYK) Kanada’ya destek veriyor. Kanada Suriyeli mültecilerin barınma, sağlık ve korunma ihtiyaçları için kullanılmak üzere Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne 100 milyon dolar bağışladığını açıkladı.

Hükümet Kanada’ya geleceklerin bazılarını önce Ontario Trenton’daki askeri üste ağırlamak için hazırlıklar yapıyor. Kebek yakınındaki CFB Valcartier bölgesi de yeni gelenleri karşılamak için hazırlanıyor. CBC haberine göre hükümet çadır kent şeklinde anlaşılmasını önlemek için gelenlerin yerleştirileceği yerleri geçici ‘kamp’ bölgesi olarak adlandırma yapmaktan özenle kaçınıyor. Yıllarca ya da aylarca benzer geçici kamplarda kalan mülteciler Kanada’da çadırlarda uyumayacak.

Kanada’nın yeni başbakanı Justin Trudeau seçim kampanyalarında 25.000 mültecinin bu sene sonuna kadar Kanada’ya yerleştirileceği vaadinde bulunmuş ve geçen haftalarda meydana gelen Paris saldırılarından sonra çeşitli güvenlik eleştirilerine maruz kalmıştı.

Hükümetin mültecileri yerleştirme projesi Aylan bebeğin ölümü sonrası halktan oldukça destek görürken Paris saldırıları sonrası desteğin oldukça düştüğü görülüyor. Hatta mültecilerin getirilmemesi için bir imza kampanyası bile başlatıldı.

Liberal parti seçim kampanyalarında söz verdiği üzere Kanada’ya getireceği mültecileri seçerken kadınlara, çocuklara ve ailelere öncelik vereceği, yalnız seyahat edecek erkeklere izin vermeyeceği öngörülüyor. Erkeklere öncelik verilmemesinin sebebi güvenlik kaygılarından olurken yalnız erkeklerin mülteci yerleştirme programında yer almayacağı kesin gibi.

Tima Kurdi, Muhammet ve ailesinin Kanada’ya sponsor etmek için başvuruda bulunmuş ve reddedilmişti. Muhammed’in başvurusundan sonra hala Aylan bebek, abisi, babası Abdullah ve annesi için de başvuru yapacaktı. Başvurunun reddedildiğinin duyulmasının ardından dönemin muhafazakar hükümeti eleştiri bombardımanına maruz kalmış ve konuyla ilgili olarak yapılan başvurunun eksik olduğu için geri çevrildiğini belirterek kendilerini savunmuştu.

Kamptan alınıp Kanada’ya getirilecek mülteciler özenle seçilecek ve en hassas olanlara öncelik tanınacak. Mültecilerin ön seçimlerinde CSIS ve RCMP gibi diğer Kanada kurumları çeşitli federal bakanlıklar ve bu kurumların dışında eyalet ve bölge hükümetleri de projede etkin olarak çalışacak.

Trudeau hükümeti 25.000 Suriyeli mültecinin ülkeye yerleştirilmesi için beş aşamalı acil ihtiyaç eylem planını yürürlüğe koydu. Bakanlığın internet sitesinde yaptığı duyuruda mülteci eylem planının Kanadalıların sağlık ve güvenliği göz önüne alınarak hassas durumdaki Suriyeli mültecilerin korunmasını amaçladığı belirtildi.


Murat Kandemir, 2 Aralık 2015