31 Mayıs 2016 Salı

Kanada’nın Değişen Göçmen Dokusu

Kanada’ya göçmenlik yolu son 25 yıldır muazzam değişikliğe uğradı. Eğer Kanada’da yaşıyorsanız Toronto gibi metropol şehirlerde sadece yolda yürüdüğünüzde bu dramatik değişikliği görmeden edemiyorsunuz.
Mesela Toronto’da otobüs beklerken ya da alış veriş yaparken etrafınızdaki etnik göçmen çeşitliliğini iyice hissediyorsunuz. Ülke tam bir göçmen ülkesi haline geldi.   
Çarşamba günü ABD’li Pew Araştırma Merkezi (Pew Research Centre) tüm dünyadaki göçmen popülasyonu üzerine interaktif bir harita yayınladı. Bu harita Birleşmiş Milletler Popülasyon Merkezi’nden alınan bilgilere göre hazırlandı. Yayınlanan makaledeki bilgiler daha çok dünyanın 46.6 milyonluk en büyük göçmen nüfusunu barındıran Amerika göçmenlik konusunda olsa da son 25 yıllık Kanada’nın kendi göçmen nüfusu hakkında da ilginç detaylar veriyor.
Grafik incelendiğinde Kanada’nın görünen yüzünün kısa sürede ne kadar çok değiştiği görülebiliyor. Örneğin Çin, Hindistan ve Filipinler’den gelen göçmen sayısının ne kadar arttığı göze çarpıyor. Çinli sayısı 170.000’den 710.000’e fırlarken ülkedeki Pakistanlılar Kanada’nın en büyük 10 uncu göçmen grubu oldu. Pakistanlılar 1990’da Kanada’ya en çok göçmen gönderen ilk 30 ülke sıralamasında bile bulunmuyordu.
Tabi bir de madalyonun öteki tarafı var. Ülkeye Asya ülkelerinden gelenlerin dramatik olarak arttığı görülürken Avrupa’dan gelen göçmen sayısının da son yıllarda muazzam bir şekilde düştüğü görülüyor.
Örneğin 2000 yılında İngiltere’de doğan göçmenler Kanada’nın en geniş göçmen grubunu oluşturuyorlardı. Fakat unutmayalım ki bu gruplar Kanada’ya göçmenliğin ilk yıllarında geldiler ve hızla yaşlanıyorlar. Fakat 90’lı yıllarda ilk 10 ülkede yer alan Hollanda, Portekiz ve Polonya’dan gelenlerde herhangi bir düşüş görünmüyor.
ABD dünyadaki en büyük göçmen sayısına sahip olabilir fakat genel olarak bakıldığında göçmenler ülkenin toplam nüfusunun sadece yüzde 14’ünü oluşturuyor. G20 ülkeleri içinde Kanada, toplam nüfusunun yüzde 22’sini oluşturan göçmen sayısıyla üçüncü gelirken Suudi Arabistan yüzde 32 ile birinci ve Avustralya ise yüzde 28 ile ikinci sırada yer alıyor.
Asya’daki G20 ülkelerine baktığımızda ise göçmen nüfusun ülke nüfusunun ortalama yüzde biri civarına denk geldiğini farkediyoruz. Örneğin Japonya’daki göçmen nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 1.6 iken bu oran Çin’de sadece yüzde 0.07 seviyesinde kalıyor.
Doğum oranlarının düşük olması ve artan işgücü ihtiyacı gibi sebeplerle birlikte ülkeye gelen göçmenler Kanada’nın ekonomik büyümesinde oldukça büyük bir paya sahip. Özellikle Kanada’da 1946-1964 arası doğanların (baby boomers) yaşlanarak işgücünden çekilmesiyle oluşan işgücü boşluğu düzenli göçmen alımı sayesinde doldurulabilmektedir.
Liberal parti başkanı ve Kanada başbakanı Justin Trudeau’nun geçen Mart ayında ülkeye kabul edilecek göçmen sayısını arttırma hedefi boşuna değil. Kanada demografik değişikliğe uğruyor eskinin azınlık göçmen grupları artık çoğunluk olmaya başlıyor.
Savaşlar, ekonomik istikrarsızlık ve daha iyi bir hayat kurma gibi çeşitli sebeplerle tüm dünyada nüfus hareketliliği eskiye oranla daha şiddetli devam ediyor. Bakmayın siz dünyanın üretim fabrikalarının Çin ve Malezya gibi Asya ülkelerine kaydığına, dünya insanı Batı’ya göç etmeye çalışıyor.
Murat Kandemir, 31 Mayıs 2016   

Göçmenlik Kanada Vancouver Bölgesinde Konut Talebini Arttırıyor

Son yıllarda her sene 33.500 civarında göçmen Vancouver bölgesine yerleşti. Her göçmenin üç kişilik bir aile olduğu düşünülürse her sene 11.166, her ay 931 ve her hafta 214 konut ihtiyacı ortaya çıkıyor. Konuta olan bu devasa ihtiyaç kitle göçmenliğinin bir sonucu.
Bu aşırı talebin spekülatif bir biçimde yapılan konut yatırımlarından kaynaklanmadığı bir yana doğrum oranlarının düşük olması sebebiyle eyalette yaşayanlar tarafından da kaynaklanmadığı tahmin ediliyor.
Yani konuta olan aşırı talebin göçmenler tarafından yaratıldığı ve konutların yabancı spekülatörlerce yüksek fiyatlara sebep olduğunu anlamak zor olmasa gerek.
Konut yapabilmek öyle kolay iş değil. Önce toprak lazım -ki Vancouver bölgesi dağlık bir özellik taşıyor. Eyalet aynı zamanda okyanus ve ABD sınırı ile çevrili. Yani konut arzı ekilebilir toprağın öncelik taşımasına göre de değişiyor. Kısıtlı olan konut arzına aşırı talep olması genel fiyatları attırıyor.
Konut fiyatlarının artmasına bir diğer sebep te uygun olan arazilerin kullanımında uygulanan bina yüksekliği, güvenlik, çevre kirliliği ve nüfus sıkışıklığı ile ilgili yönetmelikler. Bu yönetmelikler Vancouver halkının talepleri doğrultusunda şekillenmiş ve yürürlükte bulunuyor.
Uygun olan toprağın kısıtlı olması yüzünden konut fiyatlarının en azından stabil seviyede tutulmabilmesi için fazla alternatif yok. Belki de önlem olarak önce yapı inşaat kurallarında esnemeye gitmek iyi bir fikir olabilir. Tabi ki bu adım halkın talepleri doğrultusunda yerel politikacıların adımları sayesinde olabilir.
Diğer bir alternatif kitle göçünün kısıtlanması olabilir -ki bu tamamen federal hükümetin sorumluluğu olan bir konu. Göçmenlik sayısının azaltılması kitle göçünden yarar sağlanması yüzünden şu an için mümkün görünmüyor. Kitle göçü inşaat endüstrisi için daha fazla iş, emlakçılar için daha fazla müşteri, işçi arayan işverenler için daha uygun fiyata çalışacak işçi ve perakende sektörü için daha fazla satış demek. Sadece bu kadar da değil. Avukatlar için daha fazla müşteri, İngilizce öğretmenleri için daha fazla öğrenci ve hükümet için daha fazla hizmet ve kaynak ayırmak ülkeye düzenli gelen göçmenler sayesinde oluyor. Düzenli göçmen akışı ülkenin ekonomik çarklarının dönmesi anlamına geliyor.
Tabi bunun yan etkisi de arzı kısıtlı olan konut ihtiyacını arttırması. İnşaat kuralları ve göçmenlik yönetmelikleri politikaları yüzünden Vancouer gençliği yüksek konut fiyatlarından yakınmaya devam edecek. Kalacak yer bulma sıkıntısını yaşayan gençlerin Vancouver’den ayrılması ya da anne-babalarının yanına taşınması da bulunacak çözümlerden olabilir.
Kitle göçmenliğin yukarıda bahsedildiği üzere bir çok alanda bölgenin yararına olduğunu söylemekle birlikte göçmen akışının aynı bölge için daha fazla vergi, daha düşük işçi ücretleri, çevre kirliliği, daha az aile doktoru ve hastane yatağı ve üniversite programlarında yer azlığı anlamına geldiğini de söylemeliyiz.
Göçmenliğin karı veya zararı konusunda kazan-kazan durumu yok gibi. Bence olay biraz denge kurmakla alakalı.

Murat Kandemir, 31 Mayıs 2016    

Kanada Ağustos Ayında Ukrayna’ya Vizeyi Kaldırabilir

Bir ülkenin diğer bir ülke ya da bölgeye vize muafiyeti elde etmek için çabalamasının en güzel örneğini Ukrayna gösteriyor.
Kısa bir karışıklık ve iç savaş yaşayan ve bundan oldukça kötü etkilenen Ukrayna hem AB’ye hem de Kanada’ya vize muafiyeti alabilmek için bastırıyor.
90 günü aşmayacak kısa süreli vize muafiyeti alabilmek için çalışan Ukrayna bu senenin Ağustos ayında Kanada için vize serbestisi kazanabilir.
27 Mayıs tarihli Ukraine Today haber sitesinde yer alan habere göre ülkedeki Ukrayna lobisinin yanı sıra ülkeyi yöneten Liberal partinin Saskatchewan temsilcileride ortak bir bildiri yayınladı.
Temsilciler tarafından yayınlanan bildiride Kanada’nın Liberal hükümetine biyometrik pasaport sahibi Ukraynalılardan iş ve turistik amaçlı 90 güne kadar yapacakları ziyaretlerinde vize istememeleri çağrısı yapıldı.
24 Ağustos 2016’da bağımsızlığının 25inci yıldönümünü kutlayacak olan Ukrayna’nın aynı gün Kanada’ya vize muafiyeti kazanacağı düşünülüyor.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun Ukrayna’yı bu yaz ziyaret edeceği biliniyor. Vize serbestinin ilan edileceğine inananlar Kanada ve Ukrayna arasında bir serbest ticaret anlaşmasının da imzalanacağını düşünüyorlar.
Bazı ülkelerde ne dış işleri var ama.

Murat Kandemir, 31 Mayıs 2016         

30 Mayıs 2016 Pazartesi

Kanada’ya Yeni Gelenlere Bankacılık Hizmetleri Seminerleri

Her sene ülkeye kabul edilen düzenli göçmenlerle Kanada’nın nüfusu yüzde 1.2 seviyesinde büyüyor. Ülkeye yeni gelenle göçmenler bu düzenli nüfus artışının üçte ikisinde pay sahibi. 2015 yılında Kanada’ya 271.662 yeni göçmen geldi. Tabi buna ek olarak ülkeye her yıl gelen yüzbinlerce uluslararası öğrenci ve geçici işçileri unutmamak lazım. Kanada İstatistik Bürosu (Statistics Canada) verilerine göre göçmenlik gelecekte nüfusun artması için anahtar olmaya devam edecek.
Tüm bu nüfus hareketleri tabi ki Kanada’daki büyük bankalar için çok önemli fırsatlar demek. Bankalar yeni gelen potansiyel müşteri olan göçmenlere özel hizmetler sunuyorlar. Örneğin Scotiabank mali okuryazarlık (financial education) eğitimleri düzenleyerek bu seminerlerde yeni göçmenlerle bağlantı kurma ve bankayı tanıtma şansını yakalıyor.
Kanada Bankacılar Derneği (Canadian Bankers Association) tarafından yürütülen “Yeni Gelenler için Bankacılık” sitesinde Kanada’ya yeni gelen göçmenlere özel hizmet veren sekiz bankanın internet adres bağlantıları mevcut. Sitede bulunan bu bağlantılarda bankaların yeni gelen göçmelere özel tasarlanan ürünler var. Çevrimiçi banka hesabı açma, ön-onaylı kredi kartı, sınırsız işlem sağlayan vadesiz hesaplar, uluslararası para transferi ve vadeli hesap bonusları ve destek hizmetleri bunlardan bazıları.
Yeni gelen göçmenlere Kanada finans sistemi hakkında bilgilerin verildiği seminerler oldukça ilgi görüyor. Seminerlerde aileleriyle Kanada’ya yerleşen göçmenler için ev, araba, emeklilik ve çocukların eğitimi için para biriktirmenin önemine vurgu yapılıyor. Seminerlerde vurgulanan konular arasında finansal okuryazarlık, iyi bir kredi oluşturma, bütçeleme ve ilk defa ev alma gibi konular bulunuyor. İngilizce sunulan seminerler talebe göre Franızca, İspanyolca ve Çince de veriliyor.
Kanada’ya yeni yerleşen göçmenler bazen dolandırıcıların hedefi olabiliyorlar. Finansal eğitim seminerlerinde bu konuda da uyarılar yapılıyor. Örneğin Kanada’ya okumaya gelen uluslararası öğrencilere gönderilen ve göçmenlik bakanlığından gönderilmiş süsü verilen elektronik postalarda yabancı öğrencilerden derhal para gönderilmesi isteniyor. Öğrencilerde devletten geldiğini düşünerek panikliyor ve istenilen parayı çeşitli kişilere gönderiyor. Finans eğitimi seminerlerinde bu ve benzeri sahtekarlık olayları hakkında uyarılarda bulunuluyor ve nasıl korunacağı hakkında ipuçları veriliyor.
Bankalar yanlarında belirli bir miktarda para getiren yeni göçmenlere hizmetlerini sunma için fırsat kolluyorlar. Kendi işlerini kurmak isteyen ya da ilk evlerini almak isteyenler her türlü kredi ihtiyacında bankalara ihtiyaç duyuyorlar. O yüzden erkenden kredi inşa etmek göçmenlerin ileride oluşabilecek ihtiyaçları için daha uygun faiz oranlarıyla kredi bulmalarına yarayacak.
Kanada bankalarının çoğu yeni gelen göçmenlere özel programlar geliştiriyorlar. Yeni gelenlerin yanlarında belirli miktarda para getirdikleri de düşünüldüğünde bunun bankalar için ne anlama geldiği açık. Hatta ülkeye yeni gelenlerin Kanadalılara göre daha kısa sürede araba ya da ev satın alma ihtiyacı içinde olduğu biliniyor.
Çeşitli etkinliklere sponsor olmanın yanı sıra İngilizce ve Fransızca dilleri dışında 24 saat telefonda müşteri hizmetleri sunan ve el ilanları bastıran Kanada bankaları yeni gelenleri müşteri olarak kapma yarışında.
Bankalar hizmet verdikleri mahalli çevrelerde bazı göçmenlik yerleşim dernekleri ile ortak seminerler düzenleyerek hitap etmek istedikleri kitleye ulaşmaya çalışıyorlar. Bu seminerlerde vurgulanan ana tema ‘eğitim’.
Yaşanılan ülkedeki finans sistemini iyi bilmek ve geleceği ona göre şekillendirmek önemli. Bankalar çeşitli seminerlerle size ulaşmaya çalışıyor.

Murat Kandemir, 30 Mayıs 2016    

23 Mayıs 2016 Pazartesi

Birleşik Krallık’ta AB Referandumu

Avrupa Birliği’nden çıkmak isteyenler yapılacak referandumla birlikten çıkarak ülkenin kontrolünü kendi ellerine alacaklarına inanıyor.
AB’den ayrılma konusunda İngilizler kararsız. AB referandumunda seçmenlerin tercihini ekonominin belirleyeceği dile getirilirken AB’den çıkmak isteyen hayırcılar ‘Türkiye korkusu’ propagandası yapıyor.
23 Haziran’da AB referandumunda oy kullanacak olan İngilizler sınır kontrolleri, kendi kanunlarını yapabilme yeteneği ve yüksek AB üyelik ücretleri üzerine tekrar düşünecekler ve ona göre kararlarını verecekler. Üyelikten çıkmanın Ada için ne anlama geleceği üzerine araştırmalar ve tartışmalar devam ediyor.
AB’den ayrılmanın ekonomi üzerine etkisi ‘Brexit’ olarak ifade ediliyor. Üyelikten çıkmanın İngiltere’deki Avrupalı firmalar ve çalışanları, uluslararası eğitim endüstrisi, tarım ve çevre gibi alanlarda AB standartlarının yürürlükten kalkmasının muhtemel sonuçları en çok tartışmaların yaşandığı konular.
Referandumla AB’den ayrılmak isteyenlerin şu sıralar kullandığı argüman ise Türkiye’nin siyasi birliğe katılma isteği ve AB bölgesinde vizesiz seyahat hakkı.
David Cameron’da aynı Angela Merkel gibi Türkiye’nin AB’ye katılmasını destekliyor. Fakat bir taraftan yayınlanan bir AB raporu Türkiye’nin AB bölgesi için vizesiz seyahat hakkı almasının Avrupa’yı terörizm riskini arttıracağı uyarısı yapıyor. Ve buda bazılarına göre Ada’nın AB üyeliğini tehlikeye atıyor.
78 milyon Türk vatandaşının Şengen bölgesine 90 güne kadar vizesiz seyahat etme hakkı iki Haziran ayı gibi yürürlüğe girecek. Bir sonraki adım olan Türkiye’nin AB üyesi olması sonrasında ise yeni bir sayfa açılacak ve İngiltere’de yaşama hakkı elde edecekler.
Birleşik Krallığın AB’den ayrılması gerektiğine inanlara göre Türkiye İran, Irak ve Suriye ile sınır paylaşan ve hem basın hem de insan hakları ihlallerinin yaşandığı bir ülke. Ülkenin sadece yüzde üçü gerçekten AB bölgesinde bulunuyor.
Ülkenin sınırlarını sürekli büyüyen Türk nüfusuna açmak bir risk. Türkiye öyle bir ülke ki 1985’te 50 milyonken 2015’te 77 milyonu aşmış bir nüfusa sahip. Türkiye’nin 2018’de gittikçe gerileyen Almanya’nın nüfusunu geçmesi ve 2050’de 95 milyona ulaşması bekleniyor.
Ülke, AB’ye katılması halinde üye devletlerin içinde en yüksek nüfusa ve Avrupa Parlamentosu’nda en geniş gruba sahip olarak ve özellikle çoğunluk oy sistemi uyarınca en yüksek oy gücüne sahip bir ülke olacak.
AB karşıtları ayrıca Türkiye’nin üyeliğinin İngiltere’nin AB üzerindeki etkisini de iyice azaltacağını düşünüyor. Türkiye Bakanlar Konseyi’nde ve Avrupa Parlamentosu’nda İngiltere’den daha çok oy hakkına sahip olacak.
Olaya ekonomi açısından bakanlar da var. Türkiye’nin kişi başına düşen geliri Romanya ve Bulgaristan’a benzer fakat Ada’dakinin üçte birinden daha az. Birleşik Krallığın yaşam standartları ve ulusal asgari ücret seviyesi Romanya ve Bulgaristan’dan çalışmak için gelen göçmenleri ülkeye çekmiş. Vize serbestisi ve sonrasında AB’ye katılımla birlikte 78 milyon Türk nüfusu hayırcıları gerçekten korkutuyor.
Tüm bunlara karşın Başbakan Cameron geçen Ekim ayında hükümetlerinin Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini açıkladı. Aynı Başbakan David Cameron şahsen AB’den çeşitli tavizler alarak üyeliğin devam edilmesinden yana olduğunu açıklamıştı.
Hayırcılara göre IŞİD destekli teröristlerden kurtulmanın yolunun sınırların ortadan kalktığı AB bölgesi üyeliğinden çıkmak referandumda hayır oyu kullanmak. AB’den çıkılarak sınırların kontrolü tekrar ülkenin eline alınmalı yoksa ülke de terörizme maruz kalacak.  
Hem Avrupa hem de ülkenin menfaatlerinin geleceği üzerinde aklı selim düşününce Türkiye’nin AB üyeliği destekleniyor fakat kısa süreli oy ve iktidar hesapları açısından bakıldığında Türkiye AB için pek te istenmiyor.
İngiltere’de yatırımlar yapmış olan dev şirketler ve çeşitli sanatçı, yazar ve sporcunun AB içinde kalınması gerektiğini ifade etti. İngiltere’nin AB’den ayrılacağına ihtimal vermiyorum. Çeşitli tavizler kopartarak yoluna devam edecek gibi görünüyor.

Murat Kandemir, 23 Mayıs 2016  

19 Mayıs 2016 Perşembe

Trump Nefreti Yeni İş Alanları Yaratıyor

Yeni bir tanıştırma hizmeti sitesi ABD de Trump’tan nefret edenlere Kanadalı partner buluyor.
Başkanlık yarışının tartışmalı politikacısı Donald Trump’ın önlenemez yükselişi binlerce Amerikalıyı sosyal medya kanallarına ve Kanada’ya göç etme olanakları arayışına itiyor.
Trump korkusunun yarattığı niş pazarı gören bir girişimci oluşturduğu internet adresinde (Maple Match) isteyen Amerikalılara Kanadalı partner bulmayı vadediyor.
Girişimci ve sitenin sahibi Joe Goldman bir gazeteye “Sanıyorum site birçok Amerikalı ve Kanadalıya 49 uncu paralelin diğer tarafından birisiyle tanışma fırsatı veriyor” diye konuştu.
Kanadalı partner bulan site hakkında yorumların da yer aldığı 13 Mayıs tarihli CTV News Vancouver haberine göre komşu ülkede partner arama fikri insanlara hiçte fena gelmiyor.
Trump’ın başkanlık yarışını kazanacak korkusu binlerce Amerikalının bu siteye kayıt yaptırmasına sebep oldu.
Tabi siteye kayıt yaptıran ABDliler Kanadalı partner bulduktan sonra eş sponsorluğu programıyla Kanada’ya göç etmenin düşündüklerinden biraz daha uzun süreceğini görecekler.
Sponsorluk başvurusunda ilişkiye ait özgün sorular var. Örneğin: Nerede tanıştınız? Maple Match internet sitesinde. Evlendiğinizde ilişkinizin asıl hedefi neydi? O insanla birlikte olmak mı? Yoksa Kanada’ya göç etmek mi? Sadece Kanada’ya göç etmek için yapılan tüm evlilikler eş sponsorluğunun reddedilmesine sebep olacaktır.
Eşler aile sponsorluğundan Kanada’ya göç edebilmek için Kanada göçmenlik bakanlığına ilişkinin gerçek olduğunu ispat etmek zorundadırlar.
Tabi ki internet sitesinde gerçek aşk ta bulunabiliyor.
Sosyal medya ortamlarında tanışıp evlenen ve Kanada’ya giden çok insan var.
Fırsatlar ülkesi ABD’de Donald Trump gibi bir kişinin başkanlık yarışında emin adımlarla ilerlemesi ben dahil herkesi korkutuyor. Bu korku öyle bir korku ki özellikle siyah, hispanik ve göçmen gibi alt kültür grup üyelerinin başka ülke alternatiflerini değerlendirmesine yol açıyor.
Sitenin kurucusu Goldman 20.000 Amerikalı ve 5.000 Kanadalının daha şimdiden siteye kayıt yaptırdığını söyledi.
İsteyenler Kanada’ya gitsin fakat Kasım ayındaki başkanlık yarışını Trump kazanmasın.

Murat Kandemir, 19 Mayıs 2016          

13 Mayıs 2016 Cuma

Kanadalı Müslümanlar Kanadalı Kimliğine Sahip Çıkıyorlar

Yayınlanan yeni bir rapor Kanada’da yaşayan Müslümanların Kanadalı kimliğine bağlı kaldığını ortaya çıkardı. Müslüman Kanadalı katılımcıların yüzde 83’ü Kanadalı olmaktan çok gurur duyduğunu belirtirken bu oran Müslüman olmayan Kanadalılar arasında yüzde 73 seviyesinde.
27 Nisan’da yayınlanan 2016 Kanada’daki Müslümanlar Araştırması (Survey of Muslims in Canada) raporu, Toronto’da faaliyet gösteren Environics Group adlı anket ve pazar araştırması firması tarafından hazırlandı.
Raporda çok ilginç bulgulara rastlandı. Ülkedeki Müslümanlar Müslüman olmayanlara göre Kanadalı kimliğine sahip çıkarken Müslümanların diğer vatandaşlar gibi çeşitlilik içinde kendi kültürleriyle bağlantılarını koparmadan yaşamayı önemsediği ortaya çıktı.
Güçlü Müslüman kimliğinin aynı zamanda Kanadalı olmakla ilgili olduğu da ortaya çıkarken Müslümanların neredeyse tamamının diğer Kanadalılar gibi ülkenin gidişatından memnun oldukları göze çarptı. Her 10 Müslüman katılımcıdan dokuzu (%89) ülkeden genel olarak memnun.
Kanada’da yaşayan Müslümanların ezici bir çoğunluğu kendilerini Müslüman Kanadalı olarak görüyor. Araştırma dinin (%84) ve ülkenin (%81) kişisel kimlik tanımındaki önemine işaret ediyor. Müslümanlar uzak kalmak yerine Kanada toplumuna entegre olmayı seçiyorlar. Her 10 Müslümanın dokuzu (%90) yeni federal hükümetin Müslümanlarla Müslüman olmayanlar arasındaki ilişkiyi daha da geliştireceğinden dolayı ümitli.
Sonuç olarak bu araştırmaya katılan Müslümanlar Kanada’nın özgürlük ve çeşitliliğinden dolayı gurur duyuyorlar. Kanada’da yaşayan her 10 Müslüman’dan yedisi göçmenlerden oluşuyor. Tüm katılanların (Müslüman ya da Müslüman olmayanlar) yüzde 84’ü Kanada’nın Müslümanlara diğer batı ülkelerine göre daha iyi davrandığına inandığını düşünüyor. Ankete katılan Kanadalı Müslümanların yüzde 79’u 2015 federal seçimlerde oy vermiş ve bu Müslümanların üçte ikisi yeni hükümeti oluşturan Liberal partisine oy vermiş.
Maddi durumu iyi Müslüman ailelerin çocuklarını okumak için özellikle Batı ülkelerine göndermelerindeki motivasyona benzer bir şekilde Müslümanların kendilerini Müslüman ülkelerden ziyade daha az Müslüman yaşayan Kanada gibi ülkeleri tercih etmesinin nedenleri üzerinde durmalıyız.
Yapılan bu anket Kanada’daki Müslümanların diğer ülkelerdeki Müslümanlara göre kendilerine daha iyi davranıldığına inandığını ortaya çıkardı. ABD’de seçildiği takdirde tüm Müslümanlara ABD’nin kapılarının kapatılacağını söyleyen başkan adaylarının olduğu bir ülke yanında din özgürlüğü ve Suriyeli mülteci krizine karşı destek verdiğini de düşünürsek Kanada’nın bu konuda ne kadar örnek teşkil ettiğini daha iyi anlarız.
Kanada gibi tüm inançlara karşı eşit seviyede ve saygılı olan bir ülke bir tarafta aynı inancın farklı mezheplerine tahammül edemeyen bazı Müslüman ülkeler de diğer tarafta.

Murat Kandemir, 13 Mayıs 2016 

10 Mayıs 2016 Salı

Kanada Göçmenlik Bakanlığı Eş Sponsorluğu İşlem Sürelerini Güncelledi

Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) ülkelere göre eş sponsorluğu işlem sürelerini güncelledi. İşlem sürelerinin kısaldığı göze çarparken bazı ülkelerde Kanada eş sponsorluğu başvuruları 12 aydan daha kısa sürede sonuçlandırıldığı ortaya çıktı.
Bu güncelleme Kanada’ya eş sponsorluğu yapacak çiftlerin sponsorluk işlemini Kanada içinde (inland) ya da dışında (outland) yapma kararı vermelerinde onlara yardımcı olacak. Dahası birçok başvuru sahibinin beklenenden daha önce daimi oturum alması da mümkün olacak.
Fransa, Avustralya, İspanya, Tunus, Belçika, Cezayir, Fas, Yeni Zelanda, Peru, Brezilya, İran, İsrail, Portekiz, Tayvan, Trinidad & Tobago, Ukrayna ve İsviçre gibi ülkelerde işlem süresi ön onayla birlikte bir yıldan daha az olmakla birlikte diğer bircok ülkede eş sponsorluğu işlem süresi bir yıl ve daha fazla olmaktadır. Türkiye için eş sponsorluğu işlem süresi 12 ay olarak öngörülüyor.
Bu sene Mart ayında Kanada’nın liberal hükümeti göçmenlik seviyeleri planlarını açıkladı ve Kanada’ya aile birleşimi kategorisinden kabul edilecek göçmen sayısının arttırılması kararlaştırıldı. Aile birleşimi programından kabul edilecek göçmen sayısının arttırılması kararı aile sponorluğu işlem süresinin biraz daha kısalmasına sebep oldu.
Kanada dışından yapılan (outland) aile sponsorluk başvuruları
Kanada’da yaşayan birisi (Kanada vatandaşı ya da göçmeni) tarafından sponsor edilmek istenen yabancı eşin Kanada dışında bulunması esnasında yapılan Kanada dışı eş sponsorluğunda işlem süresi daha kısa olmaktadır. Çünkü eşler ayrıdır ve aile birleşimi öncelikli başvuru olarak değerlendirilir. Kanada dışı yapılan sponsorluk başvurusunda yabancı olan eş Kanada’da bulunabilir veya Kanada’ya ziyaret başvurusunda bulunabilir. Tabi bu izinler tamamen Kanada göçmenlik otoritelerinin insiyatifine bırakılmıştır.
Outbound başvurular başvuruyu inceleyen vize ofisi tarafından genelde başvuran kişinin vatandaşı olduğu ya da en az bir sene yasal olarak bulunduğu ülkedeki Kanada elçiliği ve/veya konsolosluğu tarafından sonuçlandırılıyor.
Ülkeler tarafından yayınlanan ve sonuçlanma süreleri değişkenlik gösteren Kanada eş sponsorluğu için uygunluk kriteri aynıdır.
·       18 yaşında ya da daha büyük olmak,
·       Kanada vatandaşı, kayıtlı yerli (registered Indian) ya da Kanada’da daimi oturum sahibi (PR Card) olmak,
·       Aile üyesi sayılan birisini sponsor ediyor olmak (eş, çocuk gibi)
·       Kanada’da yaşıyor olmak ya da sponsor olacağı kişi daimi oturum aldığında Kanada’da yaşamaya karar vermiş olmak,
·       Eşi/partneriyle karşılıklı sorumlulukları anladığına dair anlaşma imzalamış olmak,
·       Eşi/partnerinin ve varsa çocukların temel ihtiyaçlarını karşılayacağına dair taahhütname imzalamak ve bu temel ihtiyaçları karşılayacak geliri olduğunu ispatlamak.

Sponsor edilen kişi de ayrıca;
·       Kendine özel tüm formları doldurmalı ve imzalamalıdır.
·       Kendisinden istenen ve başvurusuyla birlikte sunmak zorunda olduğu tıbbi muayeneden geçmiş olmalıdır.
·       Sponsor edilen kişi sabıka kaydını sunmalı ve gerekli güvenlik soruşturmasından geçmelidir.
·       Sponsor edilen kişinin geçerli bir pasaportu olmalı ve son olarak,
·       Gerekli görüldüğünde kendisinden katılması istenen mülakata katılmalıdır.

Kanada içi (inland) sponsorluk başvurusu
Kanada eş sponsorluğu ülke içinde de yapılabilir. Ülke içi yapılan sponsorluk özellikle çiftlerin Kanada’da bir arada olduğu ve sponsor olunmak istenen eşin işçi, öğrenci ya da turist gibi geçici ziyaretçi statüsüne sahip olduğu zaman tercih edilebilir. Kanada içinde yapılan eş sponsorluk başvurusu dışarıdan yapılana göre daha uzun sürmektedir. 2014 Kasım ayında başlatılan bir pilot proje kapsamında aile sponsorluğu işlemleri devam ederken sponsor edilen eşlere çalışma izni verilmeye başlamıştır. Pilot program 2015 Aralık ayında tekrar uzatılmış ve şu an kalıcı hale getirilmiştir. Artık Kanada içinde yapılan eş sponsorluk başvurularında yabancı eşe açık çalışma izni veriliyor ve sponsorluk işlem süresinin sonuçlanması 26 ayı bulabiliyor.
Çiftlerin hangisini seçeceği tamamen kendilerine kalmakla birlikte her iki yöntemin de eskiye göre artık avantajları bulunmaktadır. Kanada dışından yapılan aile sponsorluğu başvuruları çiftler ayrı yaşadığı için daha hızlı sonuçlanacak ve bu da onların hayatlarını daha iyi planlamalarına yardımcı olacak. Diğer taraftan Kanada içinde aile sponsorluğu yapan çiftler açık çalışma izni pilot programı sayesinde işlemler sürerken istedikleri işte çalışabilecek ve aile ekonomisine katkıda bulunabilecekler.
Yaptığınız Kanada eş sponsorluk işleminin hızlıca bitmesi umuduyla.

Murat Kandemir, 10 Mayıs 2016 

7 Mayıs 2016 Cumartesi

Kanada Öğrenci İzni Başvurusunda Gösterilecek Maddi Kaynak Tutarı

Her sene binlerce uluslararası öğrenci Kanada’ya yüksek öğretim almak için gidiyor. Dünyanın her yanından gelen yabancı öğrenciler hem Kanada üniversitelerinden mezun oluyor hem de diğer ülkelerden gelen öğrencilerle tanışarak çevrelerini geliştiriyorlar.
Kanada’ya öğrenci olarak gitmek isteyen tüm yabancı öğrencilerin bir okuma izni (study permit) almaları gerekiyor. Eğer öğrencinin geldiği ülke Kanada’nın vize istemediği bir ülkeden ise (İngiltere, Almanya vs.) okuma izni almak sorun olmuyorken Türkiye gibi Kanada’nın vize istediği ülkelerden gelenlerin okuma izni alması bazen çok zor olabiliyor.
Bu yazımızda Kanada okuma izni alınması için gereken evrakların dışında öğrencinin göstermesi gereken minimum maddi tutarı konusunu inceleyelim istedik.
Kanada’da lise, yüksek okul ve üniversitelerde de diploma, lisans, yüksek lisans ya da doktora eğitimi alacak olan yabancıların ispat etmeleri gerek tutarın formülünü şöyle özetleyebiliriz:
Kanada’da alınması planlanan eğitim süresi bir seneden az ise Kanada’da göreceği eğitim süresince gerekli mali yeterlilik ispatı,
Kanada’da alınması planlanan eğitim süresi bir yıldan fazla ise Kanada’da göreceği ilk yıl eğitim için gerekli mali yeterlilik ispatı gerekmektedir.
Bunlara ek olarak Kanada’da eğitim süresince öğrenciye gerekecek yaşam maliyetinin (kira, yeme-içme, yol vs.) ve gidiş-dönüş uçak bileti parasının da dikkate alınması gerekir.
Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı’na (IRCC) göre Kanada’da yaşam maliyeti tek kişi için yıllık 10.000 Kanada dolarıdır.   
Kanada Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yönetmelikleri (IRPR), 220 inci maddesinde öğrenci iznine başvurmuş yabancı kişinin göstermesi gereken minimum maddi kaynaklarla ilgili bilgi veriyor. Bu maddede yabancı öğrencinin kaydolduğu programın okul ücretini ve kendisinin ve varsa aile üyelerinin Kanada’da bulunduğu sürede yaşam maliyetlerini ve ayrıca Kanada’ya giriş-çıkış için gerekli ulaşım maliyetlerini karşılayacak maddi kaynaklara sahip olup olmadığını dikkate alınacağı ve kaynakların yetersizliği durumunda okuma vizesinin reddedileceği belirtilmektedir.
IRCC’ye göre Kanada’da bir yıllık ortalama yaşam maliyeti 10.000 Kanada dolarıdır. Her ne kadar bu rakam kişinin okuduğu yere göre ya da öğrencinin yaşam şekline göre değişiklik gösterecekse de aslında bu rakam sadece minimum bir seviyeyi işaret eder. O yüzden genel hesap yapılırken istenen minimum tutardan daha fazlasını göstermek tabi ki en akıllıca seçim olacaktır.
Şimdi bir örnekle durumu daha da netleştirelim. Diyelim bir yüksek okulda (college) iki yıllık bir program okuyacak ve karşılığında yüksek okul diploması alacaksınız. Kanada’da devlet yüksek okullarının (community college) yıllık ücreti (programa göre değişiklik gösterse de) yabancı öğrenciler için ortalama 13.000 Kanada dolarıdır. Tek bir öğrencinin başvuru yapacağını ve öğrencinin iki senelik bir eğitim alacağını da varsayarsak öğrenci okuma izni başvurusunda göstermesi gereken tutar ilk yıl okul ücreti 13.000 Kanada doları + 10.000 Kanada doları da yaşam maliyeti olmak üzere toplamda minimum 23.000 Kanada doları olacaktır.    
Peki maddi kaynaklar kimler tarafından gösterilecek? Gerekli olan tüm maddi kaynağın bizzat öğrenci tarafından gösterilebileceği gibi anne-baba veya eş tarafından da gösterilebilir.
Maddi kaynağın banka hesabında harcamaya hazır likit fon (nakit) şeklinde gösterilmesi en tercih edilenidir.  
Yeteri kadar maddi kaynak gösterilmezse öğrencinin okuma izni başvurusu reddedilir.
Reddedilmemeniz dileğiyle.

Murat Kandemir, 7 Mayıs 2016     

4 Mayıs 2016 Çarşamba

Kanada’ya Vize Baskısının Tam Zamanı

Ülkelerin ya da bölgelerin birbirine uyguladıkları vize muafiyeti çeşitli kriterler çerçevesinde değerlendiriliyor ve uygulamaya konuyor. Ülkeler çeşitli sebepleri göz önüne alarak başka ülke vatandaşlarından vize istiyor ya da vizesiz seyahat hakkı tanıyor.
Türkiye son yıllarda yaptığı atılımlarla dünyanın bir çok ülkesine vize uygulamasını kaldırırken Türk vatandaşları AB üye ülkelere ve gelişmiş diğer ülkelere vizesiz seyahat edemiyor.
Kanada’da uzun yıllardır seyahat motivasyonu ne olursa olsun Türkiye vatandaşlarından vize istiyor.
AB ile vize pazarlığı yapan Türkiye’nin Kanada’ya benzer bir baskı yapması için tam şu an tam zamanı bence.   
Kanada federal hükümetine AB ile birlikte Ukrayna’ya vize uygulamasını kaldırması çağrısı yapıldı.
Kanada’nın en büyük ve etkili Ukrayna lobi grubu Kanada göçmenlik, mülteciler ve vatandaşlık bakanı John McCallum ile görüşmelerinde Ukraynalılar için istenen vize uygulamasının kaldırılması çağrısında bulunarak vize serbestisinin ülkenin ekonomik ve siyasi gelişimindeki önemine işaret ettiler.
Ukrayna Kanada Kongresi (UCC), AB’nin artık Şengen bölgesi için Ukraynalılara vize kuralını kaldırmayı düşündüğünü hatırlattılar. AB’nin adımını doğrulayan üst düzey göçmenlik yetkilisi vize kaldırılması teklifinin Avrupa Parlamentosu’nda teyit edilmesi gerektiğini belirtti.
“Bu hukuk ve adalet gibi zor reformları gerçekleştirdiği için Ukrayna hükümetinin başarısıdır” diyen AB Göçmenlik Komiseri Dimitris Avramopoulos, “Ukrayna’nın gösterdiği ilerleme başarısından dolayı memnunum” diye konuştu.
Kanada göçmenlik bakanlığı Ukrayna!nın vizesiz seyahat için hazır olmadığını düşünüyor.
Bakanlığın sözcüsü Nancy Chan bir gazeteye gönderdiği mesajında “Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı Ukrayna’daki durumu kontrol etmeyi sürdürmekle birlikte Ukrayna’nın vize muafiyeti alma kriterlerini taşımamaktadır” diye konuştu.
“Çok girişli vize vermek gibi Ukraynalıların Kanada’ya seyahat etmelerini daha da kolaylaştıracak hizmetlerimize devam etmekteyiz.”
Kanada ve Ukrayna arası vize muafiyeti özellikle Kanada’da yaşayan ve ülkeleri ile bağlarını koparmayan 1.2 milyon Ukrayna kökenli Kanadalılar için çok büyük bir gelişme olacak. Liberal hükümetin bu konuda kamuoyu baskısı yaşayacağını tahmin ediyoruz.
Rusya ile sorun yaşayan, bazı bölgeleri özgürlüğünü ilan edip defakto bir parçalanma yaşayan ve Kırım’ı kaybeden Ukrayna’nın AB ile vize muafiyeti çalışmalarını yürütüp Kanada’ya da vize muafiyeti baskısı yapması bir dış politika başarısı değil de nedir?
Ülkedeki Ukrayna lobisinin Kanada devletinden beklediği açık: Vizelerin kaldırılması konusunda bir yol haritası oluşturulması ve bunun için kendisinden istenen kriterlerin belirlenmesini. Vize muafiyeti almak isteyen Ukrayna kendi ödevini yapmak istiyor ve bunun için Kanada Hükümeti ve Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı ile vizesiz seyahat rejimi oluşturulması için işbirliği yapmak istiyorlar.
Üç ülkeye karşı vize kuralından vazgeçmesi için baskı gören Liberal hükümete Meksika’da vize baskısı yapıyor. Liberal hükümet seçim kampanyasında bazı ülkelerden artık vize istemeyeceği sözü vermişti.
AB, Kanada’ya Romanya ve Bulgaristanlılara uygulanan vizenin kaldırılması için bastırıyor. AB, imzalanacak serbest ticaret anlaşmasının tehlikeye gireceği uyarısı yaparak Kanada’dan Romanya ve Bulgaristan dahil tüm AB üye ülke vatandaşlarına Kanada vizesinin kaldırılmasını istiyor.
Benzer bir atılım Türkiye için ne zaman yapılacak? Şu an AB ile vize pazarlığı yapan Türkiye’nin Kanada’ya benzer bir baskı yapması için tam zamanı bence.
Etkin bir lobi faaliyetiyle Ukrayna, Meksika ve AB’nin vize serbestisi için baskı yaptığı bir zamanda Türkiye kendi vatandaşları için Kanada ile vize muafiyeti pazarlığına oturabilir.
Tam vize muafiyeti hemen elde edilemese bile Kanada ile vize süreci başlatılarak bunun bir adı konulabilir.
Kanada’nın bir ülkeye vizeyi kaldırması için gerekli şartlar diploomatik bir atılımla öğrenilebilir ve bu konuda bir yol haritasi belirlenebilir. AB vize muafiyeti konusunda ilerleme sağlayan Türkiye’yi konuşuyoruz da neden benzer adımları Kuzey Amerika gibi ülkelerle başlatmıyoruz?
Türk dışişlerini göreve çağırıyorum.

Murat Kandemir, 4 Mayıs 2016