31 Ağustos 2016 Çarşamba

Kanada Öğrenci İzni Kurallarında Değişiklik Yapıldı

Uzun dönemli olarak verilen okuma izinlerinin yüksek okullarda ve üniversitelerde şartlı kabul alan yabancı öğrencilerce suistimal edilmesi sonrası Kanada öğrenim izinleri (study permit) düzenleme kurallarını değiştirdi.
Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) geçen ay yaptığı bir duyuruyla yüksek okulda programa kayıt yaptıran fakat program öncesi dil hazırlık okuyacak öğrencilerin ayrı ayrı okuma izinleri alması gerektiğini belirtti.
Şimdiye kadar dil yeterliği olmayan öğrenciler Kanada yüksek okul ve üniversitelerce şartlı olarak kabul ediliyorlar ve göçmenlik bakanlığından hazırlık dönemi, sonrası ve artı 90 günlük süre için okuma izni alıyorlardı.
IRCC, okullardan şartlı kabul alan öğrencilere ilk bölüm için okuma izni verecek. Hazırlık kısmını bitirip yüksekokul ya da üniversitede hedeflediği bölüme başlayan öğrenciye ikinci bir öğrenim izni daha verilecek.
Bakanlık bu adımı öğrencilerin sistemi suistimal ederek okuma yerine iş arayanlara karşı bir önlem olarak görüyor çünkü eski sistemde öğrenci hazırlık dönemini bitirmese bile öğrenim izni uzun süreli verildiği için rahat çalışabiliyordu.
Öğrencilerin bu değişiklikten herhangi bir zarar görmeyeceğini açıklayan IRCC hazırlık dönemini bitirip okumak istediği bölümlere kayıt yaptıranların çok rahat öğrenim izni alabileceklerini belirtiyor.
Eğitim kurumları kararı olumsuz karşıladı. En büyük çekinceleri izinlerin düzenlenmesinde yaşanacak gecikmeler, ikinci öğrenim izninin zamanında verilmeyerek öğrencinin mağdur edilmesi olasılığı ve iki kere okuma izni almanın öğrenciye yaratacağı ek maliyet.
Göçmenlik bakanlığının yılda 25.000-45.000 öğrenim izni verdiği düşünülürse bu çekince haklı sayılabilir. Bunun dışında ikinci öğrenim izni almanın ek maliyet yaratacağı da düşünülüyor.
Ayrıca Kanada üniversitelerinde şartlı kabul alarak okuyan öğrenci sayısının yıllık 10.600 civarında olduğu belirtiliyor.  
Yüksekokul veya üniversitelerden şartlı kabul alarak Kanada’ya gidenlere tekrar hatırlatalım. İlk alacağınız öğrenim izni sadece hazırlık sürecini kapsayacak. Dil yeterliği edinmeniz ve okulca kabul edilmeniz sonrasında arzu ettiğiniz programda okuyabilmeniz için ikinci bir öğrenim izni almak zorundasınız.

Murat Kandemir, 31 Ağustos 2016

30 Ağustos 2016 Salı

Kanada Daha Fazla Fransızca Konuşan Göçmen İstiyor

Kanada eyaletlerinin başkanları göçmen seçiminde daha fazla yetki isterken bölgelerine daha fazla Fransızca konuşan göçmenin (Francophone) gelmesini arzu ediyorlar.
Geçtiğimiz günlerde eyalet başkanları yazılı bir duyuru yayınladılar. 13 eyalet başkanı bölgelerine daha fazla Fransızca konuşan göçmen istediklerini beyan ettiler.
Fransızca eğitimi ve dili olanlar otomatik olarak Kebek (Quebec) bölgesini hedefliyorlar. Zengin bir kültür ve geçmişe sahip olması ve dil ortaklığı gibi sebeplerle bu bölgenin Fransızca konuşanlarca arzu edilmesi makul karşılanabilir. En azından bana gelen göçmenler öyle. Fakat ben bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Halbuki iyi derecede Franıszca bilgisi Fransızcanın konuşulduğu yerde değil daha az konuşulduğu yerde değerlidir öyle değil mi? Mesela Ontario’da çok iyi Fransızca bilen birisi İngilizce de biliyorsa onun Fransızca bilgisi altın değerindedir. Ben bunu sırf Franzıca bilip de kendisini Kebek’e gitmek zorunda hissedenlere de söylüyorum.
Kanada’da Kebek dışında yaşayan ve bir milyona yakın büyük bir Fransızca konuşan göçmen kitlesi bulunuyor. İşte eyaletler bu sayıyı korumak ve daha da arttırmak niyetindeler.
Kanada göçmenlik bakanlığı (IRCC) 2015 yılında ekspres giriş göçmenlik sistemi kapsamında ülkeye kabul edilen göçmenlerin yüzde 2’sinin Fransızca konuşan göçmenlerden oluştuğunu belirtti. Bu sayı göçmenlik havuzuna kayıt yaptıran tüm adayların ancak yüzde 1’ine tekabül ediyor. IRCC, ekspres giriş sistemi vasıtasıyla Kanada’ya gelecek olan Fransızca konuşan göçmen sayısını arttırmayı hedeflediğini daha önceden belirtmişti.
Kanada’nın federal göçmenlik kurumu Kebek dışına Francophone göçü arttırabilmek için 1 Haziran’da Mobilite Francophone insityatifini başlattı. Bu insiyatif kapsamında Kanadalı işverenler Fransızca konuşan ve çift dilli olan yabancı işçileri ülkeye getirebiliyorlar. Hatta federal hükümet Fransızca konuşan nitelikli göçmen alımı konusunda çeşitli ülkelerde tanıtım bile yaptı.
Mobilite Francophone bir göçmenlik programı olmamalka birlikte Fransızca konuşan kişiler için Kanada’da tecrübe kazanma ve sonrasında daimi oturum müsadesine başvurma şansı vermeye devam ediyor.
Fransa’da kariyer fuarları düzenlendi ve bu fuarlara Ontario ve New Brunswick gibi eyaletlerden katılan yazılım mühendisliği, restoran, çocuk bakım ve moda gibi alanlarda faaliyet gösteren sektör temsilcileri katılımcıları Kanada’ya çekmeye çalıştılar.
Federal hükümetin dışında Kanada’nın eyaletleri Fransıca konuşanlara özel göçmenlik programlarını başlattılar bile. Örneğin Fransızca Konuşan Nitelikli Eleman (French-speaking Skilled Worker) sınıfı Ontario’nun eyalet aday programı (OINP) kapsamında göçmen alımına başladı bile. Orta ve ileri seviyede Fransıca dil bilgisi olanlar OINP kapsamında eyaletin aday sertifikasıyla göçmenlik davetiyesi alabilirler.
Tüm eyalet aday programları (PNP’ler) Fransıca sınav (TEF) sonçlarını sunan adaylara Fransıca dil yetisine özel puan vermeye hazırlar.
Eyaletler kendilerine ayrılan göçmenlik kotalarının arttırılmasını isterken Kanada-Kebek Anlaşması’na benzer bir anlaşmanın diğer eyaletler içinde uygulanması çağrısı yapıyorlar. 1991 yılında revize edilen Kanada-Kebek Anlaşması Kebek’e kendi göçmenlerini seçebilme yetkisini vermişti. Şu an sadece Kebek bölgesi kendi göçmenini kendisi seçebiliyor fakat diğer tüm eyaletler federal hükümetin verdiği kotaya göre göçmen alabiliyorlar.
Yüksek eğitim ve İngilizce dili yetkinliğiniz dışında ayrıca iyi derecede Fransızcada biliyorsanız Kanada göçmenliğini mutlaka deneyin. Kanada’nın size sürprizi olabilir.

Murat Kandemir, 30 Ağustos 2016 

29 Ağustos 2016 Pazartesi

Kanada Elçiliklerindeki Evlilik Vizesi Mülakatları

Kanada vatandaşı ve göçmenleri aile sponsorluğu programı kapsamında evlendikleri yabancıları Kanada’ya göçmen olarak getirebiliyorlar. Aile sponsorluğu kapsamında eş ve çocuklar Kanada’ya göçmen olarak getirilebiliyor.
“Sponsor edilebilecek aile üyeleri” kanunda sponsorun eşi, nikahsız beraber yaşadığı eşi, bakmakla yükümlü olduğu çocukları ve sponsorun anne-babası veya evlat edineceği kişiler olarak belirtilmiştir.
Bu yazıda Kanada dışında sponsor edilen eşleri ve elçilikteki evlilik vize görüşmesini işledik.
Kanadalı eş ve yabancı olan eşi evlilik öncesi ziyaretlere, hediyelere, düğün ve nikaha ve diğer şeylere binlerce dolar harcarken sponsorluk formlarında yazılan bilgilerin ve istendiğinde elçilikteki yapılan evlilik sponsorluğu görüşmesinin sponsorluğun kaderini tayin ettiğine dikkat etmezler.
Sponsor edilen ve görüşmeye çağrılacak kişi ana başvuran (principla applicant) sayılır. Her sene ortalama 10.000 kişinin aile sponsorluğu başvurusu reddedilir. Dünya genelinde baktığımızda tüm eş sponsorluğu başvurularının yüzde 15’lik kısmı ilk vize görüşmesinde reddedilir.
Vize görüşmesi sonrasında evlilik sponsorluk başvuruları reddedilen adayların zaman kaybetmeden ret kararını temyiz etmeleri gerekir. Bu temyiz davaları hem pahalı olmakta hem de duruşma günü almak oldukça uzun sürmektedir.
Yani evlilik vize görüşmesine iyi hazırlanmak burada en önemli anahtarı oluşturmaktadır.
Evliliğin sadece göçmenlik statüsü kazanmak için yapılıp yapılmadığı vize görevlisinin dikkat ettiği en önemli unsurdur. Evliliğin gerçek olmadığını ve sadece yabancı eşin Kanada göçmenlik statüsü almak üzere yapıldığını düşünen vize görevlisi başvuruyu derhal reddeder.
Başvurusu reddedilen kişiye aşağıdakine benzer bir açıklama gönderilir:
Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yönetmelikleri
1 (1) Bu yönetmelik kapsamında eğer söz konusu evlilik ya da nikahsız birliktelik;
a-ilgili yasa kapsamında göçmenlik statüsü ya da herhangi bir imtiyaz elde edebilmek amacıyla yapıldığı ya da
b-gerçek olmadığı
durumlarda yabancı şahıs olan kişi eş ya da nikahsız birlikte yaşayan partner olarak sayılmayacaktır.
……… Önümdeki mevcut bilgilere göre …….. Sponsor etmek üzere yaptığınız evliliğinizin gerçek olduğuna ya da Kanada’da daimi oturum statüsü almak amacıyla yapılmadığına kani olmadım...
Vize görevlileri sponsor edilen kişinin Kanadalı sponsoruyla sadece göçmenlik hakkı kazanabilmek için evlilik yapıp yapmadığını soracağı bazı özel sorularla irdeleyecektir. Her başvuruda farklı uygulama olabilir ve her dosyaya özel olarak davranılır.
Evliliğin karşılıklı bir yarar sağlaması amacıyla yapıldığına fakat göçmenlik hakkı elde etmek amacıyla yapılmadığına kanaat getirilebilir -ki bu da sorun değildir. Yani sponsor edilen eş Kanada göçmenlik statüsü elde etme amacı dışında neyi arzu ederse etsin Kanada’ya kabul edilecektir.
Vize görevlisini ikna etme ve sponsorluk başvurusunun kabul edilmesini sağlamak için kanıt sunma zorunluluğu yüz yüze görüşmeye çağrılan yabancı eş üzerine bir görevdir. Bunun anlamı şudur. Sponsor edilen kişi vize görevlisine hem evliliğin gerçek olduğuna hem de bu evliliğin göçmenlik statüsü almak üzere olmadığını kanıtlamak zorunda.
Burada vize görüşmesine hazırlıklı olmanın önemi ortaya çıkıyor. Peki vize görevlileri evlilik vize görüşmelerinde ne tür sorular soruyorlar? Hangi konulara dikkat ediyorlar?
Vize görevlileri sponsor edilen eşten aşağıdaki konular hakkında bilgi sağlamasını ister.
Sponsor edilen eşin göçmenlik geçmişi incelenir. Eşlerin tüm buluşmaları, düğün ve birlikte yaşamaya yol açan tüm olaylar incelenir. Sponsor edilen kişinin sponsor eden eş hakkında bilgisi ve eşlerin daha önce evli olup olmadığı detaylı gözden geçirilir. Formlar üzerindeki bilgilerle görüşmede söylenen bilgilerin varsa tutarsızlığına dikkat edilir. Eşlerin evlilik öncesi ve sonrasında iletişimleri ve evli olarak birlikte hareket ettiklerine dair kanıtlar istenir. Ayrıca evlilik sonrası sponsorluğun geç yapılması durumunda buna iten sebepler ve eşler arasındaki yaş, din ya da ekonomik statü gibi farklılıkların olup olmadığı da inceleme konusu olur.
Vize görevlisini ikna edebilmenin yolunun davullu zurnalı düğün yapıp evlenme cüzdanı göstermek olduğunu düşünen kişiler var. Binlerce lira harcayıp düğün yapıp sonra düğün resimleri ve evlilik cüzdanı göstermenin yeterli olacağını düşünüyorsanız maalesef yanılıyorsunuz.
Mademki konumuz evlilik ve ilişki sorgulanıyorsa vize görevlisi şu veya benzeri faktörlere özellikle eğilecektir. İlişkinin başlangıcı, devamı ve süresi irdelenecek ve evlilik öncesi ve sonrasında çiftin nerede kaldığına dikkat edilecektir. Nişan ve düğün üzerine ayrıca durulacak ve çiftlerin birbirlerinin aileleri konusunda bilgileri olup olmadığı test edilebilecektir. Çiftin gelecek planları merak edilecek ve söylenen ile sunulan bilgiler arasında herhangi bir çelişki olup olmadığı kontrol edilecektir. Çiftlerin birbirine yaş, kültür, eğitim ve geçmişleri açısından denk olup olmadığı incelenecektir.
Eş sponsorluğu ret sebepleri çeşitlidir. Yukarıdaki incelemeler ışığında belli başlı durumlarda aile sponsorluk başvurusu özellikle evlilik vize görüşmesi sonrasında reddedilir. Ret kararları çeşitli sebeplerle alınabilir. Evlilik müessesesinin varlığına inanılmadığı ya da varlığını kanıtlayacak yeterli kanıt bulunmadığı durumlarda vize görevlisi başvuruyu reddeder. Ayrıca evlilik teklifinin, kabul edilmesinin ve evlilik cüzdanının edimindeki makul olmayan durumlar da ayrıca ret kararı verilmesine sebep olur. Eşler arası büyük yaş, din ve kültür farklılıkları da ret kararıyla sonuçlanabilir. Sponsor edilen kişilerin eşlerinin varsa önceki evlilikleri hakkında bilgi sahibi olmamaları, işi, arkadaşları ve ailesi ve hatta önceki evliliğinden olan çocukları hakkında bir şey bilmemeleri de vize görevlisini evliliğin gerçek olmadığına ikna etmeye yeterlidir.
Evlilik insan hayatındaki çok önemli kararlardan birisidir. Doğru kişiyi bulsan bile yanlış aile sponsorluğu başvuru yaparsan eşini Kanada’ya getiremeyebilirsin.

Murat Kandemir, 29 Ağustos 2016  

25 Ağustos 2016 Perşembe

Kanada Göçmenliğine Başvuracak Yabancı Eczacıların Eğitim Denklik Raporu

Bugünkü konumuz Kanada göçmenlik sistemine eczacı olarak başvuranların alması gereken yabancı eczacılık eğitim denkliği üzerine.
Bilindiği üzere Kanada’nın yeni göçmenlik sistemi olan ekspres giriş (express entry) sistemine başvurarak Kanada’ya göçmen olarak gitmek isteyen yabancılar aldıkları eğitimlerinin denklik raporlarını sunmak zorunda.
Eğitim denklik raporu (ECA) Kanada’da göçmenlik bakanlığı tarafından akredite olan çeşitli STK larca veriliyor. Eczacılık fakültesi mezunları sistemde master derecesinde puan alıyorlar. Eczacıların eğitim denkliğini sadece Kanada Eczacılık Sınav Kurulu (Pharmacy Examining Board of Canada) PEBC veriyor.
Fakat ECA raporu PEBC’den alınmayabilir mi? Eczacılık eğitimi denkliği bakanlıkça akredite başka bir kurumdan alındığında Kanada göçmenlik bakanlığı (IRCC) buna master derecesinde mi puan verecek? Bu konuda bilgi yok denecek kadar az.
Mesleğe girişi ruhsat alınarak mümkün olunabilen bir meslek olması dolayısıyla ezcacılık eğitim denklik raporunun Kanada’da mesleğe giriş sınavını yürüten PEBC kurumunca alınması daha doğru gibi görünüyor.
Master eğitimi doktora eğitiminden sonra eğitim denklik raporuyla alınabilecek en yüksek puan seviyesini oluşturuyor. Eczacılık eğitimi sahibine master seviyesinde puan garantiliyor. Eczacılık dışında tıp, diş hekimliği, hukuk, kayropratik gibi bölümler de sahibine master seviyesinde puan kazandırıyor.
Bu durum doktorlar içinde benzer özellik taşıyor. Örneğin Kanada’ya göç etmek isteyen yabancı uzman doktorlar ve aile hekimleri (NOC meslek kodu 3111) Kanada Tıp Konseyi, MCC’den (Medical Council of Canada) eğitim denklik raporlarını almaları gerekiyor.
Kanada’da eczacılık mesleğini icra etmek isteyen yabancı eczacılar (NOC kodu 31319) ECA belgelerini PEBC’den almaları gerekiyor.
Peki eczacılık okuyupta bu mesleği hiç yapmamış ve Kanada’da da yapmayacak olanlar? Onlar ECA belgelerini PEBC’den almak zorunda mı?
Türkiye’de eczacılık fakültesi mezunu olupta ilaç firmalarında ya da diğer resmi kurumlarda çalışanlar ve Kanada’da eczacılık ruhsatı arayışında olmayacak yabancı eczacılar ECA belgelerini PEBC yerine diğer STK’lardan alabilirler.
Burda önemli olan eczacılık mesleğini icra etmek ve Kanada’da ruhsat almak isteyip istememekle ilgili. Sonuçta eczacılık okuyup başka işlerde çalışanlar da var. Kısacası eczacı olarak çalışmayacaksanız ECA belgenizi PEBC’den değil de diğer eğitim denklik belgesi veren akredite kurumlardan alabilirsiniz. Bu durumda hem ECA belgenizi hızlıca alırsınız hem de bu size ilerde sorun çıkarmaz.
Tecrübe açısından baktığımızda şöyle de diyebiliriz. Ekspres giriş sisteminde gösterdiğiniz iş tecrübenizi ruhsatlı eczacı olarak belirtmişseniz ECA belgenizi PEBC’den, eczacılık eğitimi almış olmanıza karşın iş tecrübenizi araştırmacı ya da ilaç firması yetkilisi vs. gibi göstermişseniz diğer herhangi bir kurumdan alabilirsiniz.
Bir eczacının ECA raporunu diğer eğitim denklik raporu veren kurumlardan alması onun göçmenlik başvurusunun reddedillmesine yol açabilir. ECA belgesini PEBC’den almak istemeyenler uzun süren başvuru sürecinden yakınmaktadırlar. Normalde üç haftada gelen ECA belgesi PEBC’den daha uzun sürede alınabiliyor. Ama beklemeye değer.
Kanada göçmenlik başvurusunu ekspres giriş sistemi altında eczacılık mesleği tecrübesini göstererek yapan ve Kanada’da mesleğini sürdürmek isteyen eczacıların ECA belgelerini PEBC’den alması beklenir. Aksi takdirde eğitimi eczacılık fakültesi olmasına rağmen eczacılık yapmayan ve Kanada’da da yapmayacak olanlar ECA belgesini diğer akredite beş kuruluştan birinden alabilirler.

Murat Kandemir, 25 Ağustos 2016 

23 Ağustos 2016 Salı

Kanada Göçmenlik Rakamlarında Artış Hedefleniyor

Kanada’nın göçmenlik bakanı John McCallum bu kış kamuoyuna tanıtılacak üç yıllık göçmenlik planında Kanada iş gücü piyasasının aradığı işçi açığını kapatmak için ülkeye alınacak yıllık göçmen sayısında kaydadeğer bir artış öngörüyor.
Göçmenlik bakanı konuşmacı olarak katıldığı bazı organizasyonlarda göçmenliğin önemine değiniyor ve göçmenlik sayılarının arttırılması gerektiğini savunuyor. Göçmenlik sistemindeki tüm bariyerleri de kaldırmayı hedeflediklerini söyleyen bakan McCallum sistemin basitleştirilmesinden yana.
Kanada’nın liberal hükümeti bu yıl 2016 göçmenlik planını kamuoyuyla paylaşmış ve Kanada’nın 300.000 göçmen alacağını duyurmuştu. Bu sayı 2015 ve öncesi planında duyurulandan daha fazla göçmen olarak tarihe geçmişti.
Kanada’ya ekonomik göçmenlik programları ülkenin ihtiyacı olan yabancı nitelikli işgörenlerin ülkeye göç edebilmelerine olanak sağlıyor. Bu programlar ekspres giriş sistemi altında işlem görüyor ve bunların dışında eyalet aday programları ve Kebek nitelikli işgören sınıfı da bulunuyor.
Hükümetin özellikle artışını istediği göçmen sayısı özellike aile birleşimi ve mülteci programlarında kendini gösteriyor. Nitelikli işçi eksiğinin kapatılması konusu da gündemde.
Önceki muhafazakar parti hükümetinin yürürlüğe koyduğu ekspres giriş sistemi şimdiki liberal parti hükümetince de uygulanmaya devam ediyor.
Ocak 2015 yılında yürürlüğe konan sistemde Kanada’ya göçmen olarak gitmek isteyen adaylar belirli kriterlerden aldıkları puan ile bir havuza yerleştiriliyorlar. Her ay iki kere yapılan çekilişlerle belirli puan seviyesinden fazla puanı olan adaylar Kanada’ya göçmen olmaları için davet ediliyorlar. Havuzda olupta seçilerek davet alan adaylar Kanada’ya altı ay içinde yerleştiriliyorlar.
2015 yılında 450’lere kadar düşen seçilmek için gerekli olan minimum puan seviyesi 2016 yılında 480 civarında seyrediyor. Gerekli minimum puanın daha da düşeceği öngörülüyor.
Liberal parti hükümeti 2015 Kasım ayından beri Kanada’yı yönetiyor ve ekspres giriş sistemini daha da işler hale getirmek için çalışma yapıyor.
En çok eleştirilen konulardan birisi de kabul edilen minimum gerekli puan seviyesinin hala yüksek olması.
Trudeau hükümeti kışa doğru göçmenlik sisteminde uygulayacakları revizyonları kamuoyuna sunacak. Liberal hükümetin Kanada’nın ihtiyacını hissettiği alanlardaki kalifiye işçi açığını azaltmaya imkan verecek değişiklikleri duyurması bekleniyor.
Göçmenliğin patronu bakan McCallum’un 2016 bitmeden önce Kanada vatandaşlık yasasında ve yabancı işçi programındaki yürürlüğe girecek değişiklikleri de kamuoyuyla paylaşması bekleniyor.
Murat Kandemir, 23 Temmuz 2016 

22 Ağustos 2016 Pazartesi

Kanada’nın Yeni Havayolu Ulaşım Kuralları ve Çifte Vatandaşlar

30 Eylül’den itibaren Kanada’ya giriş yapmak isteyen çifte vatandaşlar ülkeye Kanada pasaportu ile  giriş yapmak zorunda kalacak. Yeni kural eleştirilerin odağında.
İkinci bir vatandaşlığı olan Kanadalılar ülkeye artık sadece Kanada pasaportu ile giriş yapabilecekler.
Kanada’nın güvenliğinin arttırılması çalışmaları kapsamında uygulamaya konulan elektronik güvenlik sisteminin son aşaması olan bu kural 30 Eylül’de yürürlüğe giriyor.
Yakında yürürlüğe girecek uygulama çifte vatandaşlara karşı ayrımcılık içerdiği ve gereksiz yere para harcattığı eleştirilerine maruz kaldı.
Havayolu şirketleri Kanada’ya giriş yapmak isteyen kişilerin kimliklerini ve  vatandaşlıklarını teyit ederek kanuna uymak zorunda. Geçerli bir Kanada pasaportu Kanada vatandaşları için en geçerli seyahat dokümanı olma özelliğini koruyor.
Şu anda çifte vatandaş olan Kanadalılar ehliyet ve vatandaşlık kartları ile ülkede yaşadıklarını ispat ettikleri sürece başka bir ülke pasaportuyla Kanada’ya giriş yapabiliyor. Ama artık bu mümkün olmayacak.
2011 nüfus sayımı verilerine göre Kanada’nın yüzde 2.9’una karşılık gelen 944.700 kişinin çifte vatandaşlığı bulunuyor. En çok çifte vatandaş olan Kanadalılar Amerika, İngiiltere, Fransa ve Polonyalılardan oluşuyor.
Çifte vatandaşlardan Kanada pasaportunu yanlarında bulundurmaları isteniyor. Kanada’ya başka ülkenin pasaportu ile giren çifte vatandaşların en kısa sürede Kanada pasaportu edinmeleri gerekiyor.
Şu an beş yıllık Kanada pasaport ücreti 120 dolar ve 10 yıllık ise 160 dolar.
Konuyla ilgili olarak çeşitli sosyal medya ortamlarında tanıtımlar yapılıyor. Havalimanlarında el ilanları dağıtılıyor ve dünyadaki Kanada konsolosuluk ve elçiliklerinde bilgilendirme yapılııyor.
Aynı zamanda Kanada vatandaşı olan çifte vatandaşlara duyurulur.
Murat Kandemir, 22 Ağustos 2016 

19 Ağustos 2016 Cuma

Sınırdışı Edilen Kişilerin Kanada’ya Dönmesi

Bugünkü yazımızın konusu daha önce Kanada’da yaşarken çeşitli sebeplerle sınırdışı edilen kişilerin bir süre sonra Kanada’ya dönmek için vize başvurusu yapmaları üzerine.
Sınırdışı edilerek (deportation order) Kanada’yı terkeden kişilerin belli bir süre sonra Kanada’ya öğrenci olarak gitmesi ya da sınırdışı edilen bir kişinin Kanada vatandaşı birisiyle evlenmesi durumunda Kanada’ya dönmesi nasıl mümkün olmaktadır?
Kanada’yı sınır dışı edilerek terkeden ve bir süre sonra tekrar dönmek isteyen kişi kısaca ARC denilen ve Kanada’ya dönüş müsaadesi (Authorization to Return to Canada) olarak tanımlayabileceğimiz bir belgeyi almak zorundadır.
Hakkında sınırdışı işlemi yapılan kişilerin de Kanada’ya dönmeleri için ARC belgesi alması iyi bir fikirdir. Bir kişinin ARC belgesi alıp almaması gerektiğine hakkında yapılan sınır dışı işleminin nevi karar verir.
Kanada’nın Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası (IRPA) 52 (1) inci maddesine göre:
“Gönderme emri uygulanmışsa, sınır dışı edilen yabancının Kanada’ya tekrar girişine bir yetkili tarafından izin verilmedikçe ya da diğer bazı durumlar oluşmadıkça izin verilmez.”
Kavramlar kafanızı karıştırmasın. Bizde sadece sınır dışı olarak bilinen bu uygulamanın Kanada’da üç çeşidi vardır: Sınır dışı etme (deportation order), gönderme emri (departure order) ve ihraç etme emri (exclusion order).
A52(1) kapsamında hakkında aşağıdaki listelenen sınır dışı işlemlerinin herhangi birisi başlatılan yabancı kişi yazılı bir ARC almalıdır.
Sınırdışı etme emri (deportation order) (Kanada’ya dönmekten ömür boyu men) (R226),
Yasal bir süreçle sınırdışı etme emri haline gelen gönderme emri (departure order) (Kanada’ya dönmekten ömür boyu men), (R224-2) ve
İhraç etme emri (exclusion order), (bir yıl ve beş yıl olmak üzere ülkeye dönmekten men)
Kanada’dan gönderilen ve geri dönmek isteyen bir yabancının ARC alıp almaması gerektiğini tespit etmeek için hakkında ne tür bir sınırdışı edilme işleminin uygulandığını bilmemiz gerekir.
Gönderme emri (departure order)
Ülkeden ihraç edilme emrine uyulmuşsa ve kişi gönderme emrinin uygulanabilir hale gelmesi halinde otuz gün içinde sınır görevli ofisin (CBSA) bilgisi dahilinde Kanada’yı terkettiyse ARC belgesine gerek yoktur.
Fakat bir kişinin ülkeden çıkması istenmiş ve 30 gün içinde Kanada’yı terketmediyse veya ülkeden ayrılışını bir Kanada göçmenlik görevlisiyle teyit etmemişse o zaman ihraç etme emri otomatik olarak sınırdışı etme emri haline geldiğinden dolayı kişinin Kanada’ya tekrar geri gelebilmesi için ARC belgesine ihtiyacı vardır.
İhraç etme emri (exclusion order)
Normal ihraç etme uygulamasından bir yıl ve ihraç etme işleminde yalan beyanda beş yıl olan gerekli bekleme süresi bitmmişse ARC belgesi gereklidir. Eğer kişiye ihraç emri uygulanmış ve gereki olan bekleme süresi geçmişse ve kişide ülkeden ne zaman ayrıldığını gösteren terk belgesi (Certificate of Departure) varsa ARC’a gerek yoktur.
Sınırdışı etme (deportation order)
Bu durumda ARC belgesi gereklidir. Buradaki tek muafiyet düzenlenen belgenin ülkeye kabul edilmez bulunan bir aile üyesi olması durumundadır.
Tüm ülkeden gönderme emirlerinde ilgili kişinin ülkeden çıkışını CBSA ile teyit etmesi gerekmektedir.
Daha önce iltica edip davasını kaybedenler
Bir kişi Kanada’da iltica talebinde bulunduğunda adına şartlı bir gönderme emri çıkarılır fakat siyasi sığınma başvurusu incelenip sonuçlanıncaya kadar geri bırakılır.
Kişinin siyasi sığınma başvurusu kabul edildiğinde adına düzenlenen sınırdışı emri iptal edilir.
Davasını kaybedenler ise 30 gün içinde emir aktif hale gelmeden ülkeyi terketmelidirler aksi takdirde emir uygulanacaktır ve sınırdışı emri ile kişi ülkeden zorla çıkarılacaktır. Dolayısıyla bu kişinin Kanada’ya dönebilmesi için ARC belgesine ihtiyaç duyulacaktır.
Ülkeden bir şekilde gönderilmiş kişiler kendilerine ARC belgesi düzenlenmesi için yeterli sebep sunmalıdırlar ve Kanadalılara minimum risk teşkil edeceklerini ispat etmelidirler. Bir vize alabilmek için gerekli minimum şartları taşımak ARC belgesinin düzenlenmesi için yeterli değildir.
ARC belgesi kullanım amacına göre daimi ikamet başvurusu, bir kez ziyaret ya da birden fazla ziyaretler için düzenlenebilir.
Ülkeden daha önce gönderilen kişi Kanada’ya girebilmek için bir vize (ziyaret, eğitim, çalışma ya da göçmenlik) başvurusu yapıyorsa ayrı bir ARC başvurusu olmayacaktır. ARC talebi vize başvurusu kapsamında değerlendirilecektir.
Kişi vize istenmeyen bir ülkeden geliyorsa o zaman ayrı bir başvuru yapılmalıdır.
Ülkeden daha önce çıkarılan ve tekrar çeşitli sebeplerle Kanada’ya giriş yapmak isteyen kişiler başvurularında şu konulara açıklık getirmelidirler. Kanada’ya giriş yapılmak istenmesinin nedeni açıklanmalı ve özel durumlar varsa (cenazeye katılım, evlilik, eyalet aday programından kabul alma vs.) bunlara detaylı değinilmelidir. Çocuğun yararı durumu söz konusuysa bu irdelenmeli ve Kanada’da kalınacak süre hakkında net olunmalıdır. Başvuran kişi maddi yönden özgür olmalı ve bu ziyaretin ziyaret konusu olan Kanada’daki kişiye olan etkisi iyi değerlendirilmelidir.
Murat Kandemir, 19 Ağustos 2016   

16 Ağustos 2016 Salı

Kanada Hükümeti Yabancı Öğrencilere Göz Kırpıyor

Kanada göçmenlik bakanı, McCallum Kanada üniversitelerinde okuyan uluslararası öğrenciler için “vatandaşlık için mükemmel adaylar” benzetmesinde bulundu.
Kanada’da okuyan uluslararası öğrenciler tam da bu ülkenin aradığı geleceğin göçmenleri aslında.  Aynı görüşte olan federal hükümette son genel seçimlerden önce bu konuda uluslararası öğrencilerin yararına bir göçmenlik politikası güdüleceğinden bolca bahsetmişti.
Hükümeti kuran liberal parti Şubat ayında önceki muhafazakar parti hükümetinin 2015 yılında uygulamaya koyduğu tartışmalı C-24 yasasını yeniden düzenledi. Muhafazakarların düzenlediği haliyle yasa Kanada üniversitelerinde okuyan yabancı öğrencilerin göçmenliğe geçişini zorlaştırıyordu.
Federal liberal hükümet aynı zamanda C-24’ün vatandaş olmak için gerekli minimum ikamet süresini üç yıldan dört yıla çıkaran ve Kanada’da alınan eğitim süresinin yarısını vatandaşlık başvurusunda gerekli ikamet süresinde kullanma hakkını kaldıran kuralları geri alacağını duyurmuştu. Bu ve benzeri vaatler seçim kampanyalarında da dile getirilmişti.
Kanada’nın göçmenlik bakanı McCallum yeni C-6 yasa tasarısının tanıtımının yapıldığı bir basın konferansında “Uluslararası öğrenciler Kanada vatandaşı olmak için mükemmel adaylardır ve biz de dünyadaki diğer ülkeler gibi onları arıyoruz” Bakana göre vatandaşlık başvurusunda yüzde elli ikamet kredisini ellerinden almanın hiçbir mantığı yok.
Basın toplantısında konuşan McCallum aynı zamanda Mart ortalarında federal hükümetle eyaletlerin görevlileri arasında Kanada’nın yeni göçmenlik sistemi olan ekspres giriş sisteminin nasıl daha iyi hale getirileceği konusunda görüşmeler yapılacağına da işaret etmişti.
2015 yılından beri yürürlükte olan ekspres giriş sistemi Kanada’da eğitim almış  ve ülkede daha uzun süre yaşamak ve çalışmak isteyen uluslararası öğrenciler için daimi ikamet statüsüne geçişte ilk adımdır.
Ekspres giriş sistemi Kanada okullarından mezun olanları ayrı bir kategoride değil de diğer yabancı nitelikli elemanlarla aynı sistemde değerlendirdiği için oldukça eleştirilmişti.
McCallum’da ekspres giriş sisteminde yabancı öğrencilerin yeteri kadar değerlendirilmediğini düşünüyor. Sistemin federal ve eyaletlerce değerlendirilmesi Mayıs ayında başlatıldı.
Ülkedeki üniversite ve yüksek okullar yabancı öğrenciler için daimi oturum ve vatandaşlık kurallarının revize edilecek olmasından dolayı memnunlar.
Federal göçmenlik programının yanı sıra eyaletler de kendi göçmenlik programlarını ekspres giriş sistemine entegre ederek istedikleri kalifiyede göçmenlere daimi oturum vermeye başladılar.
Son yıllarda Kanada uluslararası eğitim için aranan ülkelerden birisi haline geldi. Çeşitli çevrelerce öğrenci izinleri işlem süresinin uzun olduğu yorumları yapılırken Kanada göçmenlik bakanlığı öğrenci vize işlem süresinde oldukça ilerleme kaydedildiğini iddia ediyor.
Kanada üniversitelerinden mezun olan öğrenciler şu an ekspres giriş sisteminde çeşitli zorluklarla karşılaşıyor. Halihazırda aldıkları Kanada eğitimi için ek puan almakla birlikte iş teklifleriyle birlikte işverence alınması zorunlu olan İşgücü Pazarı Etki Değerlendirmesi Belgesi (LMIA) edinmekte zorlanıyorlar. Bu belge yabancı işçinin gerçekten gerekli olup olmadığını teyit ediyor. LMIA her nekadar alınması zorunlu bir belge olmasa da alınması halinde ekspres giriş sisteminde adaya muazzam bir ek puan kazandırıyor.
Yine de bu haliyle bile 2015 yılında ekspres giriş sistemi vasıtasıyla göçmen olan adayların yüzde 22’si daha önce Kanada okuma izni sahiplerinden oluştu.
Kanada’da okuyan ya da daha önce okumuş olan uluslararası öğrenciler daha kolay bir şekilde Kanada göçmeni olabilecek. Göçmenlik kurallarındaki yapılacak revizyonların kışa doğru açıklanması bekleniyor.

Murat Kandemir, 16 Ağustos 2016

8 Ağustos 2016 Pazartesi

Ontario’da Cinsiyetsiz Hazırlanan Kimlik Kartları Problem Yaratıyor

Ontario’nun yeni cinsiyet hanesi olmayan sağlık kartları pasaport başvuruları açısından sıkıntı yaratıyor.
Kanada’nın Ontario Eyaleti aldığı bir kararla geçen Haziran ayından itibaren verdiği sağlık kartlarında kart sahibinin cinsiyetini belirtmemeye başladı.
Eyalet önümüzdeki aylarda benzer bir uygulamayı ehliyetler içinde başlatacak. İsteyenler cinsiyet hanesine Kadın (K) veya Erkek (E) yerine (X) ibaresi koydurabilecek.
Liberal hükümet ilgili değişikliği “trans ve diğer cinsiyet kimlikli insanlara adil, etik ve eşit davranılmasını tesis etmek” için attığı adımlar olarak açıkladı.  
Başkent Ottava, Ontario’nun kart değişimi konusunda kendileriyle istişare yapmadığını belirtti.
Ontario eyalette yaşayan sakinlerine verdiği resimli sağlık kartlarını cinsiyet hanesi olmadan düzenlemeye başladı. Bu adım bazı sorunları da beraberinde getirmeye başladı. Ottava’dan yapılan açıklama kendilerine bu konuda danışılmadığı yönündeydi.
CBC News haberinde Hamiltonlu Rachael Bestard’ın pasaport başvurusunun hikayesi yer aldı. Bayan Bestard Ekim ayında Avrupa’ya gitmek için plan yaptı ve pasaport müracatında bulundu.
Doldurduğu pasaport formuna garantör imzaları ve fotoğraflarını ekleyen Bestard, kimlik olarak vatandaşlık kimlik kartı ve gerekli olan resimli diğer bir kimlik kartı içinse ehliyeti olmadığı için eyalet sağlık kartını ekledi.
Cinsiyet hanesi olmayan yeni eyalet sağlık kartı yüzünden pasaport başvurusu reddedildi. Bu ve benzeri sorunlar artık tüm Ontariolular için yaşanacağa benzer.
Bestard, cinsiyetini belirten bir sağlık kartı edinmesi halinde kendisine pasaport verileceğinin bildirildiğini belirtti. Bestard’ın 35 dolar verip yeni bir OHIP sağlık kartı başvurusu yapması durumunda yeni kartı için 4 ila 6 hafta beklemesi gerekecek.
LGTB toplumunun sesini duyan eyaletin bu adımları hoşgörüyle karşılanırken farklı seviyelerdeki hükümetlerin bu konuda uyum içinde çalışmamaları sorun çıkaracağa benziyor. Hükümetler arası iletişim eksikliği yeni sağlık kartıyla pasaporta başvuran Ontarioluların pasaport başvurularının reddine yok açıyor.
Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) sözcüsü Lindsay Wemp CBC habere yaptığı açıklamasında Ontario hükümetinin bu girişimden dolayı kendilerine bilgi vermediklerini ifade etti.
Ontario Hükümet ve Tüketici Hizmetleri Bakanlığı sözcüsü Christine Burke Ontario’nun konuyla ilgili olara federal hükümetle işbirliği içinde olduğunu söyledi.
Sözcü federal hükümete konuyla ilgilili olarak görüşmediklerini ve fotoğraflı sağlık kartının Kanada pasaportu başvurusunda kullanıldığınan ve pasaport dairesi tarafından kabul edilen bir belge olduğundan haberdar olmadıklarını kaydetti.
Bir açıklamada da Ontario Ulaştırma Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık sözcüsü Kwok Wong Ontario ehliyetlerinde cinsiyet kısmına X işareti konulmasının Uluslararası Civil Havacılık Dairesi’nin (ICAO) makinada-okunur resmi seyahat belgeleri standartlarına uygun olduğunun altını çizdi. Wong ayrıca bazı ülkelerde belgelere cinsiyet için K ve E dışında X konduğunu da sözlerine ekledi.
Cinsiyet hanesinde X işaretli ehliyetlerin başvuranın cinsiyet ispatının zorunlu olduğu pasaport başvurularında kullanılamayacağı ortada.
Kart sahibinin cinsiyet bilgisinin olmadığı sağlık kartı ve ehliyetlerin dışında geriye pasaport başvurusu için kullanılabilecek tek kart Ontario eyalet fotoğraflı kimlik kartı.  
Kanada pasaport dairesi konuyla ilgili yeni bir adım atana kadar Kanada pasaport başvurusu yapmadan önce sunacağınız kimlik kartlarına dikkat edin. Kartlarda cinsiyetiniz mutlaka belli olsun.
Murat Kandemir, 8 Ağustos 2016

Kanada’nın Göçmenlik Sisteminde Büyük Değişiklikler Yolda

Kanada’nın geçen sene Kasım ayından beri ülkeyi yöneten Trudeau hükümeti, Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanı John McCallum, mevcut göçmenlik sisteminde yapılması tasarlanan yeni değişikliklerin kışa doğru kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.
Bakan, Liberal Parti’nin 2015 göçmenlik politikalarındaki değişim vaatlerinin görüşülmesi dolayısıyla tüm ülke genelinde yapılan istişare toplantıları çerçevesinde geçtiğimiz günlerde Peel şehrini ziyaret etti.
Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanı McCallum Brampton ve Mississauga şehirlerinde yerel parlamento üyeleriyle ve sektör paydaşlarıyla göçmenlik ile ilgili sorunları görüşmek için biraraya geldi. Toplantıların ana gündem maddesi aile sınıfı göçmenlik başvurularının hızlandırılması üzerineydi.
Aile üyeleri sponsorluğunda başvuru işlem süresinin kısaltılması tahhüdünde bulunduklarını belirten bakan şu an ayrı yaşayan ve sponsorluk başvurusu yapmış eşlerin bir araya gelebilmesinin iki seneyi aldığını ve bunun kabul edilemez olduğunu belirtti.
McCallum, Liberal hükümetin eski hükümetten toplumun eleştirilerini üzerine çeken bir göçmenlik sistemi devraldığını ve kendi ekiplerinin yeni ve daha da geliştirilmiş bir politikayı kısa sürede kamuoyuna sunarak yürürlüğe koyacaklarını ifade etti.
Tasarlanan değişiklikler ve iyileştirmeler aile sponsorluğu, nitelikli işgören, ekonomik kategoriler ve ziyaretçi vizeleri gibi konuları kapsayacak ve uygulamaya konacak yeni sistem kışa doğru kamuoyuna sunulacak.
Bakandan uluslararası öğrencilere de mesaj var. Bakan ekonomik, mülteciler ve aile sınıfından göçmen alımlarını etkin hale getirmeyi hedeflediklerini bunun yanı sıra özellikle ülkede okuyan uluslararası öğrencilerin daha kolay şekilde göçmen olamalarının önünü açacaklarını kaydetti.
Eğitim konusunda Avustralya, Birleşik Krallık ve ABD ile yarıştıklarını söyleyen bakan hükümetlerinin uluslararası öğrencilere göçmenlik başvurularında daha fazla puan vererek Kanada’ya gelmelerini teşvik edeceklerini vurguladı.
“Daimi göçmen olacak uluslararası öğrenciler hükümetin listesinin başında geliyor çünkü onlar genç, eğitimli ve İngilizce/Fransızca dillerini iyi konuşuyorlar” diyen bakan McCallum hükümetlerinin ayrıca vize prosedürlerinin geliştirilmesi üzerine de çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
Uluslararası öğrenciler müjdeli haberleri beklesin.

Murat Kandemir, 8 Ağustos 2016