Kanada Ontario eyaletine İngilizce dil eğitimi için gelen bir çok öğrenciyle tanıştım. Bu öğrencilerin Kanada göçmenliği kurallarını belirleyen Kanada Göçmenlik ve Mülteci Koruma Kanunu (Immigration and Refugee Protection Act, IRPA) ile ilgili bir çok sorusuna cevap vermeye çalıştım.
Ayrıca bu öğrencilere bazı göçmenlik belgelerinin doldurulması ve Kanada’da ehliyet alabilmeleri konusunda yardımcı oldum ve hatta içlerinden bazılarını da Kanada’da evlilik hususunda aydınlatmaya çalıştım. Kanada’da yetkili Göçmenlik Danışmanı sıfatımın yanında yetkili tercüman olmam sebebiyle de bu öğrencilerin diploma, transkrit ve bitirme belgesi gibi okul belgelerini tercüme ettim.
Kanada Göçmenlik ve Mülteci Koruma Kanunu (IRPA)’na göre ‘uluslararası öğrenciler’ veya ‘ziyaretçiler’ diye tabir edilen bu öğrencilerle çok derin arkadaşlıklar kurdum. Hiç duymadığım okulların hiç duymadığım bölümlerinden mezun olan bu arkadaşların çoğunun eğitimlerinin ve mesleklerinin aslında Federal Nitelikli Eleman (Federal Skilled Worker) Programı başvurusu için uygun olduğunu ve bu başvuruyu kendileri daha Türkiye’de iken yapabileceklerinden haberdar olmadıklarını üzüntüyle gördüm.
Her ne kadar Kanada’ya öğrenci olarak gelmiş ama aslında ne olursa olsun Kanada’ya yerleşmek isteyen bu öğrenciler bana Kanada Göçmenlik konusunda sorular sordular. Tabii bende yaptıgım tetkiklerde Nitelikli Eleman başvurusuna uygun olduğu halde neden Türkiye’de iken bu program altında başvurularını yapmadıklarını sordum. Cevap tabii ki tahmin edebileceğim bir cevaptı. Çoğu böyle bir başvuru kategorisinin varlığından habersizdi. Yanlış yönlendirilmişlerdi. Onlara ilkin bir şekilde Kanada’ya girmeleri ve Kanada’da iken orada kalma yollarının araştırılması gerektiği anlatılmıştı. Bazı yurtdışı eğitim kurumlarına göre de Kanada’ya girmenin tek koşulu Kanada’da bir dil okuluna ya da bir üniversiteye kayıt yaptırıp öğrenci olmaktı. Maalesef çok yanlış!
Karşımda master yapmış, ingilizce seviyesi çok iyi ve puan sistemine göre 67 ve üstü puan alacağı garanti yüksek mühendisler, eğitimciler ve ekonomi mezunları da aynı soruyu soruyorlardı. Bir sürü para verip öğrenci olarak ne işleri vardı Kanada’da? Madem Nitelikli Eleman Başvurusuna uygundular neden böyle bir başvuru yapmamışlardı neden onlara böyle bir başvurunun varlığından bahsedilmemişti ve madem ki artık burdaydılar öğrenci olarak bulundukları Kanada’da bundan sonra ne yapabilirlerdi?
Kanada’ya daimi olarak kalma niyeti ile öğrenci olarak gelen bu öğrenciler izledikleri yolun yanlış olduğunu ve yanlış yönlendirildiklerini nereden bilebilirledi ki? Danıştıkları yurtdışı eğitim firmalarındaki elemanlar tamamen acentası oldukları okullara öğrenci göndermek için yarışıyorlardı. Öğrenciye bir yabancı dil okulundan belli bir süre İmgilizce eğitim paketi sattıklarında eğitim danışmanlığı şirketi okuldan komisyon almaktaydı. Komisyon ödenen okul ücretinin yüzde 10-30 arasında değişmektedir.
Yani siz Kanada’ya göç etme fikrindesiniz ve diyelim ki mesleğiniz ve eğitiminiz Federal Nitelikli Eleman başvurusuna uygun olduğu halde bir yurtdışı eğitim danışmanlığı şirketine gidip bu konuyu araştırırsanız Kanada’ya sadece öğrenci olarak gidilebileceği ve Kanada’da daimi olarak kalmanın yollarının sadece Kanada’da iken araştırılması gerektiğine inandırılacaksınız. Ne yazık!
Şahsen bir yurtdışı eğitim danışmanlığı şirketine gittim. Yanımdaki arkadaş eğitimini, mesleğini, yaşını ve diğer bazı bilgileri verdikten sonra eğitim danışmanı arkadaşa sordu, ¨Kanada’ya göç etmek istiyorum, ne yapabilirim?¨ Cevap gecikmedi ¨Bu tür başvuruları Kanada’ya vardığınızda daha rahat yapabilirsiniz. Biz sadece dil eğitimi için Kanada’ya öğrenci gönderiyoruz vs.¨ Söylediği sözü tekrar ediyim, ‘Bu tür başvurular sadece Kanada’da yapılabilir’ Peki doğru mu? Maalesef değil.
Halbuki Kanada’ya yapılacak bir çok göçmenlik başvurusu kurallar gereği Kanada dışından yapılması gerekiyor. Çok az bir kısım başvurular (eş sponsorluğu vb.) Kanada içinden yapılabilir.
Kanada’da öğrenci veya ziyaretçi olarak bulunan ve Nitelikli Eleman olarak başvurmaya uygun adaylar başvurularını ya Türkiye’den yapabilirler (bu da Türkiye’ye dönmek demek) ya da ABD’nin Buffalo kentindeki Kanada Konsolosluğuna yapabilirler. Tabii konsolosluğa görüşmeye çağrıldıklarında ABD’ye giriş yapmaları gerekiyor ve buda alınması hiçte kolay olmayan ABD vizesi demektir.
Anlaşıldığı üzere Türkiye’de iken basitçe yapılabilecek bir başvuru maalesef Kanada’da iken sadece Buffalo kentindeki Kanada Konsolosluğuna yapılabilir. Tabii bu başvuruyu yapabilenler hem maddi kaybı, hem ABD vizesi sorununu hem de daha uzun bekleme süresini göze alabilirlerse. Aksi takdirde bu başvuruyu yapacak aday Türkiye’ye geri gelmek zorundadır.
Kanada’ya göçmen olarak başvurmayı düşünen adayların bir Kanada barosu ‘LSUC’ üyesi Göçmenlik Avukatına ya da Kanada Göçmenlik Danışmanları Odası, ‘CSIC’ üyesi bir Yetkili Göçmenlik Danışmanına danışmaları gerekir. İnanın bana bu deyim yerindeyse onların zamanını, parasını ve umutlarını kurtaracaktır.
Murat Kandemir
Yetkili Kanada Göçmenlik Danışmanı, CCIC