23 Eylül 2017 Cumartesi

Kanada Öğrenci Vize Başvurularında Yaş Faktörü

Kanada’ya her sene binlerce uluslararası öğrenci kolej ve üniversitelerde okumaya gidiyorlar. Özellikle şu son dönemde dünyanın her bölgesinden daha fazla uluslararası öğrencinin okumak için Kanada’yı seçtiğine şahit oluyoruz. (Foto: IRCC)

Daha önce yazdığımız birçok yazıda uluslararası öğrenciler ve öğrenci vizeleri konularına değindik. Bu yazımızda daha belirli bir konudan bahsetmek istiyoruz. Öğrenci vize başvurularında öğrencinin yaşının önemine değineceğiz.

Kanada’da okumak isteyen öğrencilerin değerlendirilmesi öğrenci vize başvurusunu yaptığı vize ofisi (konsolosluklar/elçilikler) tarafından yapılır. Ülkemizden yapılan öğrenci vize başvurularında başvuru yapan öğrencinin maddi durumu, okumak istediği bölüm, eğitim/kariyer planı, daha önce yurtdışına çıkıp çıkmadığı ve hem Türkiye’de hem de Kanada’daki bağları vs. irdelenecek ana başlıklardandır.

Öğrencinin yaşı da bir diğer konu olarak göze çarpmaktadır. Tüm şartları eşit olan iki başvuruyu ele alalım. Birinci aday liseyi yeni bitirmiş ve Kanada’da bir yüksek okulda iki yıllık turizm programı eğitimine gidecek 23 yaşında bir öğrenci olsun ve ikinci aday da yine aynı yüksek okul eğitimine ve aynı programa gidecek fakat Türkiye’de bir turizm firmasında yönetici olan 45 yaşında bir aday olsun.

İncelemek istediğimiz iki soru var. Bu iki aday içinde 45 yaşında olan adayın yaşı Kanada öğrenci vize başvurusunda dikkat edilecek bir faktör müdür? Kanada göçmenlik bakanlığı (IRCC) bu adaya yönetici olmasına karşın yüksek lisans değil de 2 yıllık kolej diploma programı okumak istediğinden dolayı alehyine olacak şekilde şüpheci yaklaşır mı?

Kısadan hemen cevap vermek gerekirse 45 yaşında olan öğrencinin başvurusunun çok dikkatle inceleneceği ve muhtemel ret ile sonuçlanacağını söyleyebiliriz.

Çoğu zaman öğrenci adayları herhangi bir okulun programına kayıt olduktan sonra kolayca okuma izni alabileceklerini düşünür. Halbuki öğrenci vizesi başvurusunu inceleyen görevlinin başvuran kişinin gerçek bir öğrenci olduğuna, geçici bir süre için Kanada’ya okumaya geleceğine ve eğitim süresi sonunda Kanada’yı terk edeceğine ikna olması gerektiğini bilmemiz gerekir.

Kanada Göçmenlik Mülteci Koruma Yasası Yönetmelikleri (IRPR) 216’ın maddesinde bu durum açıkça işlenmiştir. İlgili maddede vize görevlisinin yaptığı dosya incelemesi sonucunda öğrenci vizesini eğitimi bitiminde ülkeyi terkedeceğini düşündüğü, bakanlıkça uygun görülen bir okula kayıt yaptıran ve diğer şartları taşıyan yabancıya vereceği belirtilmiştir.

Öğrenci başvurularında bakanlıkça istenen ‘temel belgeler’ karmaşaya yol açmaktadır. Öğrenci adayları sadece bu belgeleri sağlayınca vizeyi kolayca alabileceğine inanmaktadır. Tecrübelerimiz bize bunun tersini göstermiştir.

Üzerinde pek durulmayan ama bence en önemli belgelerden birisi eğitim planıdır. Detaylı bir eğitim planında Kanada’da alınmak istenen eğitimin ve diğer detayların gerekçeli açıklaması yapılmalıdır. Örneğin Kanada’da alınmak istenen eğitim adayın geçmiş iş ya da eğitim tecrübesine göre makul bir eğitim mi?. Bu eğitim adaya hem iş hem de eğitimi açısından makul bir ilerleme sağlayacak mı? Belki de en önemlisi, bu eğitim adaya Türkiye’de yeni iş fırsatları yaratacak mı?

Söylediğimiz gibi tüm öğrenci vize başvurularında adaylar Kanada mezunu olarak kendi ülkelerine dönecekleri ve kendi ülkelerinde işgücü pazarında daha fazla fırsat sahibi olacaklarını gösterebilmelidirler.

Vize görevlileri Kanada’ya yerleşebilmek için öğrenci vizesini kullanmak isteyenlere karşı daima uyanıktırlar. Öğrenci adayı vize görevlisine hem gerçek bir öğrenci olduğuna ama aynı zamanda ilerde Kanada göçmenliği başvurusu yapmaya niyeti olduğuna inandırabilir. Bu durum yasada da çift niyet (dual intent) olarak tanımlanmıştır. Yani bir kişi aynda anda iki niyete da sahip olabilir. Fakat Kanada’da alınması planlanan eğitim mantıklı gelmezse vize görevlisi öğrenci adayının sadece Kanada’ya göçmen olmak için gelmeye niyeti olduğuna inanacaktır.

Yaşı ileri olan adayımızın başvurusunda Kanada’ya gerçekten bir öğrenci olarak gidileceği eğitim planında gerekçelendirilebilir. Zordur ama mümkündür.

Bunun dışında vize görevlisi ayrıca öğrencinin kendi ülkesiyle olan bağlarını da inceleyecektir. Vizeye başvuran kişinin arkada bıraktığı bir ailesi olup olmadığı, başvuran kişinin malvarlığı, Türkiye’de onu bekleyen bir işinin olup olmadığı, başvuran kişinin Kanada’da yakınlarının bulunup bulunmadığı gibi faktörler vize görevlisinin değerlendireceği diğer faktörler arasında yer alır.

Şimdi 45 yaşındaki öğrenci adayımıza dönelim. Bu adayla ilgili olarak aşağıdaki konular göz önüne çıkacaktır.

Adayın iki yıllık turizm bölümü okuması eğitim açısından bakıldığında vize görevlisine pek mantıklı gelmeyecektir.

Eğer adayın zaten turizm sektöründe lisans derecesi varsa ya da sektörde yönetici olarak çalışıyorsa aynı alanda ayrıca Kanada’dan kolej diploması almak istemesi de pek mantıklı gelmeyecektir. Buna karşın yüksek lisans eğitimi biraz daha makul görülebilir. Öğrenci alacağı eğitimin kendi finans, eğitim ya da kariyer açısından önemli olduğuna inandırmalıdır.

Turizm alanında zaten müdür olarak çalışan bir kişinin Kanada’da alacağı eğitimin ne işine yarayacağı ya da bu eğitimin kişiye Türkiye’de daha iyi iş fırsatları yaratıp yaratmayacağı da incelenecektir. Öğrencinin bu konuda vize görevlisine söyleyecekleri olmalıdır.

Yaş tek başına bir ret sebebi olmasa da başvuranın yaşı kesinlikle dikkate alınacak ve görevli başvuranın kariyerinin bu noktasında neden böyle bir eğitimi almak istediğine odaklanacaktır. Zaten istikrarlı bir kariyeri olan birinin bu yaşta okula gitmesi normal olmadığı düşünülecektir. Eğer düşünülmemesi için bir sebep varsa onu açıklamalısınız.

Eğitim almak güzel bir şeydir. Hele hele Kanada’da okumak daha güzeldir. Yaşınız ne olursa olsun eğer okumaya niyetiniz varsa öğrenci vize başvurusu yapabilirsiniz.

Her ne kadar bir kişi aynı anda iki niyeti taşıyabiliyor olsa da eğer 45 yaşında iseniz ve Kanada’ya gerçekten de sadece okumaya gitmek isteseniz dahi yaşınız yukarıda anlatmaya çalıştığım faktörler çerçevesinde mutlaka irdelenecektir. Mutlaka önleminizi alın gerisi vize görevlisine kalmış.


Murat Kandemir, 23 Eylül 2017  

22 Eylül 2017 Cuma

Kanada Göçmenlik Sisteminde Eylül Ayının İkinci Çekilişi Yapıldı

Kanada göçmenlik ekspres giriş sisteminde Eylül ayının ikinci çekilişi 20 Eylül’de yapıldı. Bu çekilişte göçmen aday havuzunda bulunan ve 433 ve üzeri aday puanı (CRS) olan 2871 kişiye göçmenlik davetiyesi (ITA) gönderildi.  

Eylül ayındaki ilk çekiliş 6 Eylül’de yapılmış ve 435 ve üzeri CRS puanı olan 2772 kişiye ITA gönderilmişti.

ITA alan adayların göçmenlik başvurularını tamamlamaları için 90 günü var.

Son birkaç aydır minimum kabul puanları 430’larda seyrediyor.  

Geçtiğimiz Ağustos ayındaki son çekiliş 23 Ağustos günü yapılmış ve 3.035 göçmen adayı Kanada’ya kabul edilmişti.  Minimum kabul puanı ise 434 olarak göze çarpmıştı.

Aynı ayda 9 Ağustos’ta bir çekiliş yapılmış ve 2,991 kişiye göçmenlik davetiyesi almıştı. Bu çekilişte minimum gerekli CRS puanı 433 olarak belirlenmişti.

Toplamda üç kere çekiliş yapılan Ağustos ayının ilk çekilişi ise 2 Ağustos’ta yapılmış ve 441 ve üzeri puanı olan 3,264 adaya davetiye gönderilmişti.

Böylelikle 2 Ağustos’ta 440’larda seyreden CRS puanı  son iki aydır 430’lara kadar düştü.


Murat Kandemir, 22 Eylül 2017   

16 Eylül 2017 Cumartesi

Kanada Mülteci Mahkemelerinde İptaller Var

Kanada’ya siyasi sığınma başvurusu yapan kişiler davaların görüldüğü ve Kanada Göçmenlik ve Mülteci Kurulu (IRB) bünyesinde faaliyet gösteren Mülteci Koruma Şubesi (RPD) bünyesinde mahkemeye çıkmaktadır. Duruşmada mülteci adayının sunduğu dosya inceleniyor ve siyasi sığnma başvurusu kabul ya da ret ediliyor.

Eğer sığınma başvurusu 15 Aralık 2012’den sonra yapıldıysa duruşma için bekleme süreleri artık normalden biraz daha uzun olabiliyor.

Kanada Mülteci Koruma Şubesi (IRB) 12 Eylül 2017 tarihinde resmi internet sayfasından konuyla ilgili bir duyuru yaptı.

Yapılan duyuruda RPD departmanına şu an çok yoğun mülteci başvurularının yapıldığı bu durumun dosya birikmelerine yol açtığı bilgisine yer verildi. RPD’de 120’den fazla hakimin görev yaptığı ve bu hakimlerin bekleyen 30 binden fazla siyasi sığınma başvurusuyla ilgilenmek zorunda olduğu detayları da kamuoyuyla paylaşıldı.

Daha önce mahkeme günü alıpta duruşma günün ertelenebileceği ve ertelenmesi durumunda yeni bir duruşma gününün verilmesinin aylar alabileceği ifade edildi.

Eğer sizin de mahkemeniz ertelenmişse IRB size yeni bir mahkeme günü verecektir.

IRB sadece duruşma yapılmaya hazır davaları mahkemede görmektedir ve dava duruşmaya hazır değilse mutlaka ertelenecektir. Tercüman ya da karar verici hakimin bulunamaması veya gerekli olan belge veya formların tamamlanması gibi sebepler duruşmanızın ertelenmesine yol açacaktır.

Son dönemlerde özellikle ABD sınırından kaçak olarak gelen çok sayıda kişinin de siyasi sığınma başvurusu yaptığı göz önüne alındığında IRB’nin bugünlerde çok meşgul olduğunu söyleyebiliriz.

Duruşma gününüz herhangi bir sebepten dolayı iptal edilirse size yeni bir gün verilmesi ayları bulabilir. Duruşma gününüzün iptal edilmesi durumunda avukatınız size bilgi verecektir. Hem avukatla hem de IRB ile iletişim bilgilerinizi sürekli güncel tutunuz.

Eğer sizde ABD’den kaçak olarak Kanada’ya giriş yaparak siyasi sığınma başvurusu yapmışsanız mahkemeye çıkabilmeniz için dosyanızın önce IRB’ye gönderilmesi gerekiyor. Sürecin başlaması için dosyanızın Kanada Sınır Güvenliği Teşkilatı (CBSA) ya da Kanada Göçmenlik Bakanlığı (IRCC) yetkilileri tarafından IRB’ye gönderilmesi gerekmektedir. Eğer IRCC ya da CBSA yetkilileri ile siyasi sığınma başvurusu uygunluk mülakatına girmediyseniz dosyanız IRB’ye gönderilmemiş demektir. Bu durumda davanızla ilgili olarak IRCC ya da CBSA ile görüşmeniz gereklidir.

Davanızla ilgili olarak daha fazla gecikmeleri önlemek için sizden istenen belgeri ilgili ofise sunmanız yeterlidir. Bunun dışında yapacağınız bir şey yok. Sadece acil durumların varlığı durumunda avukatınız daha erken duruşma günü verilmesi talebinde bulunabilir. Duruşmanın erkene alınması talebiniz IRB tarafından değerlendirilir ve ona göre karar verilir.

Bazı sığınma talepleri hızlandırılmış bir şekilde işleniyor ve dava daha kısa duruşmalarda görülüyor ve karara bağlanıyor. Dosyanızın hızlandırılmış şekilden ele alınması kararı her bir dosya ve içeriğine göre değerlendiriliyor. Dosyanızın daha hızlı şekilde ya da daha kısa duruşmada ele alınması talebinde bulunamazsınız.

Bazı ülkelerden gelen başvurular daha hızlı değerlendiriliyor ve karara bağlanıyor. Hatta bazı durumlarda herhangi bir duruşma bile yapılmıyor.  

Bazı davalar ise kısa süreli duruşmalarda karara bağlanıyor. Duruşmada sadece birkaç soru soruluyor ve duruşmayı yöneten hakim davayı karara bağlıyor.

Davanızın hızlandırılacağı ve/veya kısa süreli duruşmada ele alınacağına IRB karar veriyor. Eğer davanız ertelenmişse IRB size yeni bir mahkeme günü verecektir.

Kısacası siyasi sığınma başvurularında size sadece beklemek düşüyor.


Murat Kandemir, 16 Eylül 2017  

9 Eylül 2017 Cumartesi

Kanada Göçmenlik Sisteminde Eylül Ayının İlk Çekilişi Yapıldı

Kanada göçmenlik ekspres giriş sisteminde Eylül ayının ilk çekilişi yapıldı. 6 Eylül’de yapılan çekilişte 435 ve üzeri aday puanı olan 2772 kişiye göçmenlik davetiyesi (ITA) gönderildi.

Son birkaç aydır minimum kabul puanları 435 seviyesinde seyrediyor.  

Geçtiğimiz Ağustos ayının son çekilişi 23 Ağustos günü yapılmış ve 3.035 göçmen adayı Kanada’ya kabul edilmişti.  Minimum kabul puanı (CRS) ise 434 olarak göze çarpmıştı.

ITA alan adayların başvurularını 90 gün içinde tamamlamaları gerekiyor.

Sistemde 9 Ağustos’ta diğer bir çekiliş yapılmış ve 2,991 kişiye göçmenlik davetiyesi almıştı. Bu çekilişte minimum gerekli CRS puanı 433 olarak belirlenmişti.

Geçtiğimiz aylarda 440’larda seyreden CRS puanı  son iki aydır 434’e düştü.


Murat Kandemir, 9 Eylül 2017   

31 Ağustos 2017 Perşembe

Kanada Rekor Sayıda Süper Vize Verdi

Kanada’nın anne-baba ve diğer aile büyükleri sponsorluk göçmenlik programının (PGP) kapalı olduğu şu günlerde anne-babanızı ya da dede-ninenizi Kanada’ya getirebilmenin diğer yolu süper vizeye (super visa) başvurmak.

Süper vize alarak Kanada’ya gelenler hem 10 yıllık çok girişli vizeye sahip oluyorlar hem de sadece altı aylık oturum veren turist vizesinin aksine bir girişte iki yıla kadar Kanada’da çocuklarıyla ya da torunlarıyla birlikte kalabiliyorlar.

2011 yılında ilk uygulamaya konduğundan bu yana 100.000’e yakın süper vize verildi. Herkese açık olarak verilen bu vizelerin yüzde 40’ı Hindistan’dan gelenlere düzenlendi. En çok vize düzenlenen diğer ülkeler ise Çin, Pakistan, Filipinler ve Bangladeş gibi diğer Asya ülkeleri.

Süper vize ile PGP programı arasındaki farkları inceleyelim.

Öncelikle süper vize programının hala açık olduğunu fakat PGP programının kapalı olduğunu söyleyerek başlayalım. Süper vize başvurularında program uygunluğu vize görevlisi tarafından denetleniyor ve kriterlere uyan yabancı kişiye süper vize düzenleniyor. PGP programı ise daha çok davetiye sistemiyle çalışıyor. Programa başvuranlar içinden kabul edilen adaylar PGP başvurularını tamamlıyorlar.

İşlem süresi: Süper vizelerin en çok 8-10 hafta içinde sonuçlandırıldığı oysa PGP programında ise başvuruların daha uzun sürdüğü görülüyor. Kanada göçmenlik bakanlığının (IRCC) elinde hala tamamlanmayı bekleyen ve 2014 yılında yapılan başvurular var.

Çalışma hakkı:  Süper vize sahibi Kanada’da çalışamazken PGP ile gelenler Kanada’da rahatlıkla çalışabilirler.

Kanada’da yaşayan yakınların gelir şartı: PGP ve süper vize başvurularında Kanada’da bulunan kişiler belirli bir seviyede gelir kazandıklarını göstermek zorundalar. Süper vize için son bir yılda en düşük gelir seviyesi (LICO) miktarınca gelir kazanıldığı gösterilmek zorunda iken PGP kapsamında ise son üç sene için en az LICO + %30 tutarında gelir kazanıldığı gösterilmek zorunda.

Sağlık sigortası: Süper vize sahibi kişinin Kanada’da özel sağlık sigortası olmak zorunda. PGP ile gelenler ise devletin sağlık sigortası kapsamından yararlanıyor.

Statü: Süper vize sahibinin statüsü geçici iken PGP ile gelenin statüsü daimi göçmen olarak değerlendiriliyor.

Süper vize başvuru uygunluk kriteri:

Anne-babasını ya da diğer aile büyüklerini Kanada’ya süper vize ile getirmek isteyen Kanadalı göçmen ya da vatandaşlar aşağıdaki kriterlere uygun olmak zorundadırlar.

Aile büyüklerini Kanada’ya getirmek isteyen kişinin Kanada göçmeni ya da vatandaşı olması gerekiyor. Ayrıca minimum gerekli geliri olan kişi getirmek istediği aile bireyi için maddi destek sağlayacağını yazılı olarak tahhüt etmek zorundadır. Kanadalı göçmen ya da vatandaş kişi Kanada’ya gelecek aile büyüğü için en az bir yıllık özel sağlık sigortası satın almalıdır. Kanada’ya gelecek yabancının Kanada’ya kabul edilmesini engelleyecek tıbbi ya da kriminal bir durumu olmaması gerekiyor.


Murat Kandemir, 31 Ağustos 2017     

British Columbia Tech Pilot Programı

Kanada’nın Britanya Kolombiyası (BC) eyaleti özellikle teknoloji sektöründe hissettiği eleman açığını kapatmak için daha fazla teknoloji sektörü çalışanı ve mezunu arıyor.

Eyalet aday programında (BC PNP) Tech Pilot adlı bir pilot programına sadece BC’nin belirlediği 32 meslekten birisini yapan ve eyaletteki bir işverenden iş teklifi alanlar başvurabiliyor. Programa uygun olup başvuru yapanlara BC eyaleti eyalet aday sertifikası düzenliyor. Bu sertifika daha sonra Kanada daimi göçmenlik başvurusunda kullanılıyor.

BC PNP, programa kayıtlı ve uygun görülen adaylara haftalık olarak davetiye gönderecek. BC PNP programı Tech Pilot programından kabul edilen adayların eyalet aday sertifikası başvuruları hızlı sonuçlandırılacak.

Başvurmak isteyen adayın kriterlere uygun bir işverenden süresiz bir iş teklifi alması zorunludur. BC PNP kendi kayıt sisteminde adayların meslek, iş tecrübesi ve eğitim seviyelerine göre farklı kategorilerde aday kabul ediyor.

Uygun olduğunu düşündüğü kategoriye başvuran aday kayıt yaptırdıktan sonra ücretsiz olarak skorunu öğrenebiliyor. BC PNP her hafta Tech Pilot programı için çekiliş yapacak ve kabul edilen adaylara davetiye gönderecek. Davetiye alan adayların tüm online başvurusunu tamamlaması için 30 günü olacak. Başvuru ücreti 700 dolar.


Murat Kandemir, 31 Ağustos 2017   

30 Ağustos 2017 Çarşamba

Kanada’ya Rekor Mülteci Girişi

Son dönemlerde özellikle Kebek bölgesiden olmak üzere Kanada’ya rekor sayıda sığınmacı ABD sınırından giriş yaptı. (Fotoğraf The Canadian Press/Paul Chiasson). 

Kanada sınır güvenliği teşkilatı (CBSA) şu sıralar sınırı yaya ve yasadışı şekilde geçerek siyasi sığınma isteyen kaçaklarla meşgul durumda. Geçen hafta yayınlanan Calgary Üniversitesinin analizine göre toplamda 36.000’den fazla kişi Kanada’ya sığınmış durumda.

Üniversite tarafından yapılan analize göre 2017 yılındaki bu siyasi sığınmacı sayısı 2000 yılından beri görülen siyasi sığınmacı sayılarının en büyük dördüncüsü oldu. 2000-2017 yılları arasında en çok mülteci 2001 yılında görülmüş ve 44.695 siyasi sığınmacı Kanada’ya giriş yapmıştı.

Kanada’ya rekor sayıda kişinin gelerek siyasi sığınma başvurusu yapması kimi çevrelerde mutlaka statü kazanıldığı ve Kanada’da kimsenin reddedilmediği inanışına sebep oldu.

Halbuki durum hiç te öyle değil.

ABD sınırında Kanada’ya gelen siyasi sığınmacılarda artış görünürken diğer taraftan Kanada’da göçmenlerin sınır dışı işlemleri devam ediyor.
Vize serbestisi getirilmesinin ardından Kanada’ya giriş yaparak iltica eden Meksikalıların sınır dışı işlemleri tüm hızla sürüyor. Kanada’ya yasadışı şekilde giriş yapan bazı Haitililerin de sınır dışı edildiği belirtiliyor.

Bu sene şu ana kadar toplamda 5.529 kişi Kanada’dan sınır dışı edildi. 2016 yılında sınır dışı edilenlerin sayısı 7.357 olarak kayıtlara geçti.

IRB, ABD sınırından yapılan siyasi sığınmacı sayısının artık sürdürlemez bir duruma geldiğini düşünüyor. Diğer taraftan Kanada sınırdan giriş yapan sığınmacılara sağlık hizmetleri de vermeyi planlıyor. Yakında sınır geçişleri yapanlara çalışma izinleri de verilecek.

Kanada sığınmacıları kabul etmese bile konukseverliğini gösteriyor.

Sığınma başvurusu sistemi şöyle işliyor:

Önce siyası sığınmacı kişi yasadışı şekilde Kanada’ya giriş yapıyor buna müteakip gözaltına alınıyor ve CBSA görevlilerine teslim ediliyor.

Vize ile gelenler de aynı şekilde sınırda ya da havalimanında isterlerse siyası sığınma başvurusunda bulunabiliyorlar.

Sınır görevlisi ön inceleme sonrasında kişinin sığınmacı iddiasının göçmenlik ve mülteci kuruluna (IRB) sevkedilerek mahkeme sürecinin başlatılmasının uygunluğuna karar veriyor.

Bir mahkeme günü tayin ediliyor ve başvuru dosyasının tamamlanması için 15 gün veriliyor. Dosyalarda bulunan formlarda kişinin ailesi, geçmişi ve siyasi sığınma talebinde bulunma sebepleri gibi konularda detaylı bilgi isteniyor.

Sığınmacıların parmak izleri alınıyor, bire bir mülakatlardan geçiriliyor ve haklarında güvenlik araştırması yapılıyor.

Belirtilen günde duruşmaya çıkan sığınmacılara mülteci başvurusu yapıp yaapmayacakları kararı veriliyor. Sabıka kaydı bulunanlar, başka ülkede mülteci başvurusu yapıp reddedilenler ya da başka bir ülkede mülteci statüsü sahibi olanlara Kanada’da mülteci başvurusu yapma şansı verilmiyor ve haklarında geri gönderme işlemi başlatılıyor.

Mülteci başvurusu yapmaya uygun görülen adayların dosyaları IRB’ye duruşma için gönderiliyor. Bu noktada IRB’de süreç tamamlanana kadar Kanada’da bulunmalarına izin veriliyor.


Murat Kandemir, 30 Ağustos 2017