19 Ocak 2018 Cuma

Toronto Üniversitesi Yabancı Öğrencilerin Doktora Eğitim Ücretini Düşürdü

Toronto Üniversitesi uluslararası öğrenciler için doktora eğitimi ücretlerinde indirim yaptı. Yönetimce alınan ve pekte alışık olunmayan bu adımın üniversiteye daha çok yabancı doktora öğrencisi getirmek için atıldığı bildirildi. (Foto: Vince Talotta / Toronto Star)

Üniversitenin uluslararası öğrenciler için doktora eğitim ücretleri şu sıralar 21.560 dolar civarında. Doktora eğitim ücreti Kanadalı öğrenciler için ise 6.960 dolar seviyesinde. Önümüzdeki eylül ayından itibaren uluslararası öğrencilerin doktora eğitim ücreti Kanadalı öğrencilerle aynı olacak.

Toronto Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Fakültesi dekanı Joshua Barker 17 Ocak 2018 tarihinde Toronto Star gazetesine verdiği mülakatta Toronto Üniversitesi’nde yabancı öğrenci sayısını arttırmak için çabaladıklarını ve ücret indirimi adımının bunlardan birisi olduğunu beyan etti.

Öğrenciler ücret düşüşünden beşinci sınıfa kadar yararlanamayacak. Eğitimlerinin ilk dört yılında olan lokal ya da yabancı öğrenciler ise üniversitenin fon paketinden yararlanıyorlar. Fakat dördüncü senesinde olan doktora öğrenciler eğitimlerini bitirmek için beşinci seneyi de bitirmeliler. Bu durumda öğrenci yararlanacak mı yoksa yararlanamayacak mı orası hala net değil.

Akademik dünyanın sınırları yoktur. Eğer bir üniversite uluslararasılaşmak ve dünyanın her tarafından daha fazla parlak öğrenci istiyorsa ücret indirimi gerçekten akıllıca bir adım.

Toronto Üniversitesinden mezun olan öğrencilerin bazıları Kanada’da kalacak ve çalışacaklar. Doktora derecesi ile mezun olacak bu öğrenciler Kanada göçmenliğinin de hedeflediği kalifiye göçmenler olarak görülmektedir.

Kanada’daki yüksek okullar ve üniversitelerde okuyan yabancı öğrenciler eğitimleri için Kanadalı öğrencilerden yaklaşık beş katı daha fazla ücret ödüyorlar. Toronto Üniversitesinin yabancı öğrencilerin ücretini lokal öğrenci ücretine düşürdüğü bu adımı ekonomik açıdan dikkate değer.

Yabancı öğrecilerin yüksek ücret ödemesini destekleyenler üniversitelerin devletten fon aldığını ve bu fonla Kanadalı öğrencilere destek olunduğunu belirtiyorlar. Tüm Kanada’da yaygın olarak yabancı öğrencilerden daha fazla okul ücreti isteniyor. Bu oran bazen beş katı olabiliyor.

McGill Üniversitesinin uluslararası öğrenciler için doktora ücreti yıllık 17.198 dolar iken Kanadalı öğrenciler 4.141 dolar ödüyorlar. Western Ontario Üniversitesinde ise yabancı öğrencilerin doktora ücreti 11.796 iken lokal öğrenciler sadece 4.660 dolar ödemektedirler.

Gelirlerinde indirim olmasına karşın Toronto Üniversitesi bu adımla daha fazla uluslararası öğrenciye ve bu öğrencilerin akademik çevresine sahip olacak. Daha fazla yabancı öğrenci hem araştırma ekosisteme katkıda bulunacak hem de okuldaki lisans öğrencilerin eğitim çevresine katkıda bulunacaklar.


Murat Kandemir, 19 Ocak 2018 

18 Ocak 2018 Perşembe

Kanada Startup Vize Başvuru Şartları

1-Yeni kuracağınız işinizin bir organizasyon tarafından desteklendiğini ispat etmelisiniz
Kanada start-up vize programının başvuru şartları içinde en önemlisi işinizin akredite bir organizasyon tarafından desteklendiğini göstermenizdir. Bu organizasyonlar Kanada göçmenlik bakanlığınca (IRCC) çeşitli start-up firmalara yatırım yapmak ya da desteklemek için uygun görülmüş kurumlardır.

Bu uygun görülen organizasyonlardan birisi işinizi desteklemeye karar verise size bir destek yazısı verecektir. Bu mektubu başvurunuzun içine eklemelisiniz. Bu mektup olmazsa ya da diğer şartlardan birini taşımadığınız takdirde başvurunuz kesinlikle reddedilecektir.

Şu an itibariyle aşağıdaki risk sermayesi grupları start-up vize programı uyarınca göçmenlik bakanlığınca start-up firmalara yatırım yapmak için akredite olmuşlardır.

BDC Venture Capital, Blackberry Partners Fund II LP, Celtic House Venture Partners, Extreme Venture Partners LLP, Golden Opportunities Fund Inc.,iNovia Capital Inc., Lumira Capital, New Brunswick Innovation Foundation Inc., OMERS Ventures Management Inc., Pangaea Ventures Fund III LP, PRIVEQ Capital Funds, Real Ventures, Rho Canada Ventures, Top Renergy Inc., Vanedge Capital Limited Partnership, Version One Ventures, Wellington Financial LP, Westcap Mgt Ltd., Yaletown Venture Partners Inc.

Aşağıdaki melek yatırımcı gruplarından da start-up vize programı uyarınca destek alınabilir. Bu gruplara bağlı bir ya da birkaç yatırımcıdan en az 75.000 Kanada doları yatırım tahhüdü alınmalıdır.

Angel One Network Inc., Canadian International Angel Investors, First Angel Network Association, Golden Triangle Angel Network, Oak Mason Investments Inc., Southwestern Ontario Angel Group, TenX Angel Investors Inc., VANTEC Angel Network Inc.

Aşağıdaki iş kuluçka merkezlerinden de start-up vize programı kapsamında destek alınabilir.

Alacrity Foundation, Alberta Agriculture and Forestry, Communitech, Creative Destruction Lab., The DMZ at Ryerson University, Empowered Startups Ltd., Extreme Innovations, Genesis Centre, Highline BETA Inc., INcubes Inc., Innovacorp, Innovate Calgary, Interactive Niagara Media Cluster/Innovate Niagara, Invest Ottawa, Knowledge Park/Planet Hatch, Launch Academy, LaunchPad PEI Inc., NEXT Canada, Real Investment Fund III LP, Ryerson Futures Inc., Spark Centre, Spring Activator, TSRV Canada Inc., Waterloo Accelerator Centre, York Entrepreneurship Development Institute                   

2-İşletmeniz hisse payı kurallarına uygun olmalıdır
Birden beş kişiye kadar ortak olunan işler için start-up vize başvurusu yapılabilir. Hisse payı kuralları şu şekildedir.

-Başvuran her bir kişi işin en az yüzde 10 hissesine ve oy hakkına sahip olmalı ve
-Hem akredite kurum hem de başvuranlar ortak olarak işin yüzde 50’sinden daha fazla hissesine ve oy hakkına sahip olmalıdır.

Oy hakkı bir şirkette şirket sahiplerinin oy verme hakkıdır. Oy verme hakkı şirketin her bir hissesine orantılıdır.

3-Dil şartları yerine getirilmelidir
İngilizce veya Fransızca dillerinde iletişim kurabilmek Kanada’da başarılı olmanın şartlarından birisidir.

Kural olarak ta Kanada göçmenlik bakanlığı tarafından kabul edilen dil sınavlarından birisine girerek sonucu başvurunuza eklemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde başvurunu işleme alınmaz.

Adayın İngilizce veya Fransızca dil seviyesi Kanada Dil Seviyesi (CLB) 5 olmak zorunda. CLB 5 dil seviyesi konuşma, okuma, dinleme ve yazma alanlarında olmalıdır. Minimum dil bilgisi seviyesini taşımıyorsanız başvurunuz reddedilecektir.

4-Yerleşmek için yanınızda yeteri kadar para getirmelisiniz
Kanada hükümeti Start-up vize göçmenlerine maddi destek sağlamamaktadır. Kanada’ya vardıktan sonra kendinize ve çocuklarınıza bakacak kadar paranız olduğunu göstermek zorundasınız. Bu parayı başka birisinden borç alamazsınız. Aile büyüklüğüne göre değişken olan bu para miktarına sahip olduğunuzu kanıtlamak zorundasınız. Bu miktarlar her sene güncellenir.

Yeteri kadar paranız olduğunu mesela bankadaki nakit ile gösterilebilirsiniz. Bunun dışında karşılığında para ödemesi olan hisse senedi, hazine bonosu ve tahvil vb. belgelerde gösterilebilir. Çek, seyahat çeki, banka ödeme emri gibi başvuran kişiye yapılacak bir ödemeyi teyit edecek belgelerde kullanılabilir.

Aile büyüklüğü
2018 Minimum Tutar (Kanada Doları)
1
12.474 Dolar
2
15.530 Dolar
3
19.092 Dolar
4
23.181 Dolar
5
26.291 Dolar
6
29.652 Dolar
7
33.013 Dolar
Her bir yeni aile üyesi için eklenecek tutar
3.361 Dolar


Murat Kandemir, 18 Ocak 2018, Perşembe

17 Ocak 2018 Çarşamba

Kanada Göçmenliğinde İstenen Minimum Yerleşim Para Miktarı Güncellendi

Kanada göçmenliğinde küçük fakat önemli bir güncelleme yapıldı. Göçmen olmak isteyen adayların göstermek zorunda olduğu minimum yerleşim para miktarı (settelement funds) Kanada göçmenlik bakanlığı (IRCC) tarafından güncellendi.

Yüzde 1.42 artış oranıyla yeniden güncellenen minimum tutarlar 5 Ocak 2018’den geçerli olmak üzere aşağıdaki şekilde belirlendi.
Aile büyüklüğü
2017 Tutarları (Kanada Doları)
2018 Tutarları
(Kanada Doları)
Artış
1
12.300 Dolar
12.474 Dolar
174 Dolar
2
15.312 Dolar
15.530 Dolar
218 Dolar
3
18.825 Dolar
19.092 Dolar
267 Dolar
4
22.856 Dolar
23.181 Dolar
325 Dolar
5
25.923 Dolar
26.291 Dolar
368 Dolar
6
29.236 Dolar
29.652 Dolar
416 Dolar
7
32.550 Dolar
33.013 Dolar
463 Dolar
Her bir yeni aile üyesi için eklenecek tutar
3.314 Dolar
3.361 Dolar
47 Dolar
Kaynak IRCC.
IRCC, göçmenliğe kabul edilen adayların Kanada’ya yerleşirlerken ihtiyacı olacağı para miktarını belirliyor ve ilan ediyor. Aile büyüklüğü adayla birlikte eş ve çocukların sayısı eklenerek bulunuyor. Örneğin çocuksuz bir çiftin aile büyüklüğü 2 iken bir çocuklu bir çiftin aile büyüklüğü 3 olarak hesaplanıyor.

Aile büyüklüğü hesaplanırken Kanada’ya gelenlerle Kanada’ya gelmeyenlerde hesaba katılmalıdır.

Güncellenen miktar çok küçük olmasına karşın bir adayın göçmenlik başvurusunun reddedilmesine yol açabilir.

Minimum yerleşim tutarı Kanada ekspres giriş (express entry) havuzunda bulunan ve federal nitelikli işgören (FSW) ve federal kalifiye işçi (FSTC) programları kapsamında başvuru yapan adaylardan isteniyor. Bunun dışında aynı havuzda bulunan ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) başvurusu yapanlar da yerleşim parası göstermek zorunda.

Bu yüzden ekspres giriş havuzunda bulunan ve henüz göçmenlik davetiyesi (ITA) almamış tüm adayların gerekiyorsa gösterecekleri para miktarını güncellemeleri önemli.

Yerleşim parası ne tür maddi biçimlerde gösterilebilir?

Mesela bankadaki nakit gösterilebilir. Bunun dışında karşılığında para ödemesi olan hisse senedi, hazine bonosu ve tahvil vb. belgelerde gösterilebilir. Çek, seyahat çeki, banka ödeme emri gibi başvuran kişiye yapılacak bir ödemeyi teyit edecek belgelerde kullanılabilir.

IRCC, başvuran kişiden ispat için banka ya da finans kurumundan resmi yazı istemektedir. Bu mektuplar kişinin parasını ve bir yandan da borçlarını da listelemelidirler. Son 6 aylık ortalama mevcut bakiyesi de belirtilmelidir.

Kanada’ya göçmen olarak gidecek kişiler yerleşim için göstereceği parayı birisinden borç almamalıdırlar. IRCC alınan borç parayı kabul etmemektedir. Bu kapsamda adayın göstereceği banka hesap ekstrelerinde başka kişilerce yapılan çoklu miktar para transferleri de ayrıca sorgulanacaktır.

Kanada’da çalışmakta olan ve geçerli bir iş teklifi alıp ekspres giriş havuzunda bekleyen göçmen adayların herhangi bir yerleşim parası gösterme zorunlulukları yoktur.

Murat Kandemir 17 Ocak 2018 

15 Ocak 2018 Pazartesi

Kanada’da 2017 Üçüncü Çeyrekte Geçen Seneye Göre Daha Fazla İş Yaratıldı

2017 üçüncü çeyreğinde Kanada işverenleri tarafından yaratılan iş sayısı 2016 yılının aynı dönemine göre yüzde 15 daha fazla oldu.

Kanada’da 2017 yılının üçüncü çeyreğinde 468.000 yeni iş yaratıldı. Böylelikle geçen sene aynı dönemden 62.000 daha fazla iş yaratılmış oldu.

Kanada istatistik bürosuna göre işgücünde yaratılan yeni işlerin yüzde 80.2’si daimi istihdam pozisyonlarında oluştu.

İşgücünde yaratılan yen işler en çok Kebek, Britanya Kolumbiyası bölgelerinde oldu. Toplamda dokuz Kanada eyaletinde 2016 yılına göre 2017 yılında daha fazla yeni istihdam alanları açıldı.

Kebek bölgesinde 87.000 yeni iş yaratılırken bu rakam geçen seneki rakamın 21.000 daha fazlasına denk oldu. Yeni iş sahaları her sektörde görünürken üretim sektörü en çok işçi arayan sektör oldu. Yeni iş sahalarının artması Kebek’teki işsizlik oranını yüzde 6’ya düşürdü.

Britanya Kolumbiyası’nda yaratılan yeni iş 2016’ya göre yüzde 20.2 artarak 16.000 oldu. Kanada istatistik bürosu rakamlarına göre bu eyaletteki iş artışları en çok ulaştırma ve depolama işlerinde görüldü.

Alberta bölgesinde ise 2017’nin üçüncü çeyreğinde 9.400 yeni iş oluşturuldu. Aynı dönem 2016 rakamlarına göre yüzde 21.3 artış görüldü ve yeni işler özellikle inşaat, ulaştırma ve depolama işlerinin dışında madencilik, gaz ve petrol çıkarma sektörlerinde görüldü.

Kanada’nın en kalabalık eyaleti Ontario’da ise yeni açılan iş sayısı 11.000 olarak kaydedildi. Yeni işler daha çok sağlık sektörü, sosyal yardım ve üretim alanlarında görüldü.

Newfoundland ve Labrador eyaletinde ise 2017 son çeyreğindeki iş artışı geçen seneye aynı döneme göre düşük çıktı.

Tüm Kanada’da en çok iş hizmet, satış, ekipman operatörlüğü ve zanaatkar mesleklerde daha fazla işin açıldığı görüldü.


Murat Kandemir 15 Ocak 2018  

13 Ocak 2018 Cumartesi

Kanada Göçmenlik Sisteminde 2018 Yılının Ayının İlk Çekilişi Yapıldı

Kanada’nın ekspres giriş göçmenlik sisteminde 2018 yılının ilk çekilişi 10 Ocak 2018’de yapıldı. Aday havuzunda bulunan ve 446 ve üzeri puanı (CRS) olan 2.750 kişi Kanada’ya göçmenlik davetiyesi aldı.

Göçmen olarak kabul edilenlere davetiye (ITA) gönderiliyor ve göçmenlik başvurularını tamamlamaları için 90 gün süre veriliyor.

Sistemde geçen Aralık ayındaki son çekiliş 20 Aralık’ta yapıldı ve 446 ve üzeri aday puanı olan 2750 kişi Kanada’ya göçmen olarak kabul edildi.

Aralık ayının ilk çekilişi ise 6 Aralık günü yapıldı ve yine 2750 kişi göçmen olarak kabul edildi.  Bu çekilişte 452 ve üzeri puanı olan 2.750 kişi göçmen olma hakkı kazandı.

Kasım ayında ise son çekiliş 15 Kasım’da yapıldı ve 439 ve üzeri aday puanı olan 2.750 kişi Kanada’ya göçmenlik davetiyesi aldı.

15 Kasım’dan bu yana yapılan son dört çekilişte seçilen aday sayısı 2.750 olarak göze çarparken seçilmek için gereken minimum aday puanı ise 440’lara yükseldi.

8 Kasım’da yapılan çekilişte ise 2.000 kişiye ITA düzenlendi. ITA alabilmek için gerekli minimum puan seviyesi 458 olarak belirlendi.

Kanada göçmenlik bakanlığının resmi sitesine göre 4 Ocak 2018 tarihi itibariyle ekspres giriş havuzunda bekleyen aday sayısı ve puanları şöyle:

Aday Puanı (CRS Score)
Aday Sayısı
601-1200
233
451-600
1.374
401-450
19.972
441-450
1.274
431-440
4.021
421-430
4.139
411-420
4,805
401-410
5.733
351-400
29.149
391-400
5.087
381-390
6.040
371-380
6.068
361-370
5.988
351-360
5.966
301-350
17.814
0-300
2.969
Total
71.511
2017’nin son aylarında 430’larda seyreden minimum kabul puanının kısa bir süre içinde 440’lere çıktığını görüyoruz. Çekilişlerde kabul edilen göçmen sayısının artmasıyla minimum kabul puanının tekrar düşüşe geçeceğini umuyoruz.


Murat Kandemir, 13 Ocak 2018   

29 Aralık 2017 Cuma

Kuralların Yumuşatılması Sonrası Kanada Vatandaşlığı Başvurularında Rekor Artış

Kanada vatandaşlık kurallarının revize edilmesi sonrasındaki haftada 17.500 vatandaşlık başvurusu yapıldı daha önce haftada ortalama 3.653 başvuru yapılıyordu.

Hükümetin Ekim ayında zorunlu ikamet ve minimum gerekli dil kurallarındaki esnetmesi sonrasında Kanada vatandaşlığı başvurularında rekor artış görülüyor.

Kuralların esnetildiği hafta sonrasında 17.500 yeni başvuru yapıldı. Sonraki hafta ise 12.530 başvuru yapıldı.

Kanada vatandaşlığında istenen zorunlu fiziksel ikamet süresinin kısalması başvuru yapmayı daha esnek hale getirdi ve daha çok göçmen Kanada vatandaşı olmayı seçti.

Son yıllara kadar her sene ortalama 200.000 vatandaşlık başvurusu yapıldı.

Vatandaşlık başvurularındaki artış yaşanırken vatandaşlık başvuru işlem süreci 12 ay sürüyor.

İşte başvuruların artmasına sebep olan yeni kurallar:

Kanada içinde gerekli olan minimum ikamet süresi son 6 yılda 4 yıl iken bu süre son 5 yılda 3 yıla düşürüldü. Başvuru yaptığı tarihten başlayarak önceki son 5 yılda en az 3 yıl Kanada’da daimi ikamet sahibi (PR) olarak ikamet edenler vatandaşlığa başvurabiliyor.

Kanada’da PR sahibi olmadan geçici ikamet süresiyle (öğrenci, işçi, mülteci vs.) geçirilen süreler vatandaşlık için gerekli zorunlu ikamet süresinde kullanılabiliyor.

Dil ve vatandaşlık bilgisi zorunluluğu 18-54 yaş aralığına düşürüldü. 18 yaşından küçük ya da 54’den büyük olanlar dil bilgisi ve vatandaşlık sınavından muaftırlar. Bu kural eskiden 14-64 yaş arasıyla sınırlıydı.

Kanada vatandaşlık başvuru işlem ücreti 630 dolara yükseltilmişti. Bu ücretin 100 doları vatandaşlık hakkı ücreti olarak sayılıyor. Bu miktar İngiltere, ABD ve Hollanda gibi ülkelerden düşük olmakla birlikte Yeni Zelanda, Almanya, Avustralya ve Fransa’dan yüksek.


Murat Kandemir 29 Aralık 2017 

28 Aralık 2017 Perşembe

Yazılım Mühendisleri ve Tasarımcılar Ontario Eyaletini Tercih Etti

Önceki günlerde açıklanan Ontario eyaletinin göçmenlik stratejisi ilerleme raporuna göre 2017 yılında eyalet aday programında yazılım mühendisleri ve tasarımcılar eyalete en çok kabul alan meslekler olurken Hindistan ve Çin Ontario eyaletine en çok göçmen gönderen kaynak ülkeler oldu.

Ontario Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı geçtiğimiz günlerde eyaletteki nitelikli işçi eksikliğini gidermek için 2012’den beri uygulamada olan Ontario Göçmenlik Aday Programı (OINP) hakkında bilgi güncellemesi yaptı.

OINP programı sayesinde Ontario eyaleti istedikleri göçmenleri aday gösterebiliyor ve sertifika düzenleyebiliyor. Nitelikli işçiler, uluslararası öğrenciler ve girişimciler eyaletin hedef kitlesinde bulunuyor. OINP ayrıca eyaletteki işverenlerle de ortak çalışarak onların aradığı nitelikli işçileri bulmalarına destek oluyor.

Kanada eyalet aday programları vasıtasıyla Ontario eyaletine 6.000 kişiyi aday gösterme hakkı verildi. Bu son yıllardaki en yüksek sayı. Aralık ayında Kanada Göçmenlik Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) Ontario’ya ek kota tahsis etti.

Ontario, yayınladığı raporda OINP programının iyiye gittiği ve göçmenlik stratejisinde daha fazla aday göçmen sayısının önemli olduğu vurgulandı.

Raporda 2013’te sadece 1.300 olan aday kotasının 2017’de 6.000’e çıktığı kaydedildi.

Yazılım mühendisleri ve tasarımcılar OINP kapsamında en çok kabul edilen beş meslek listesinin başında yer alıyorlar. Onları bilgisayar programcıları ve interaktif medya geliştiricileri takip ediyor. Raporda ayrıca 2017 göçmen adaylarının çoğunun bilgi ve iletişim teknolojileri mesleklerinde işe alındığını da yer aldı.

30 Eylül 2017 tarihi itibariyle eyalet aday programı ile kabul edilen göçmenler en çok 1.835 adayla Hindistan ve 1.608 adayla Çin’den geldi.

Ontario OINP programı kapsamında iki yeni alt göçmenlik programı başlatmıştı. Ekspres Giriş: Nitelikli Zanaatkar Programı ve İş Teklifi: Talep Edilen Meslekler Programı.

Ontario göçmenlik bakanlığının etkin çalışması sonucunda OINP programı kapsamında kabul edilen göçmenlerin başvuruları 60 günde sonuçlanıyor ve kendilerine eyalet aday sertifikası düzenleniyor. Eyalet aday sertifikası düzenlenen kişiler federal ekspres giriş göçmenlik sistemi aday havuzundan göçmenlik kabul mektubu alıyorlar.

OINP’in popüler olan ve 2017’de birkaç defa açılan İnsan Sermayesi Öncelikleri Programı federal ekspres giriş göçmenlik programı ile uyumlu hale getirildi. Bu program kapsamında kabul edilecek adaylara İlgi Beyanı (NOI) mektubu gönderiliyor ve bu mektubu alan adaylar daha sonra eyalet aday programı kapsamında aday olarak gösteriliyorlar.

Haziran 2017’de yeni İnsan Sermayesi Öncelikleri program insiyatifi başlatıldı ve federal ekspres giriş havuzunda bulunan ve bilgi ve iletişim teknolojileri mesleklerinde tecrübesi olan adaylara öncelik tanınarak davetiye gönderildi.


Murat Kandemir, 28 Aralık 2017