22 Ocak 2024 Pazartesi

Kategori Bazlı Kanada Göçmenlik Çekilişleri

 

Kanada’ya gitmek isteyen  göçmen adaylarının başvuru yaptığı Ekspres Giriş (Express Entry) göçmenlik programında öteden beri kategori bazlı çekilişler yapılıyor.

Bilindiği gibi Kanada’ya göç etmek isteyen adaylar Express Entry sistemine kayıt oluyor ve yaş, eğitim, dil becerisi, iş tecrübeleri, Kanada ile aile bağları, Kanada’da aldıkları eğitim ve Kanada’da çalışma durumlarına göre puanlandırılıyorlar. Bu faktörlerden her bir adaya verilen puan (CRS) adayın sistemde alacağı toplam puanı gösteriyor.

CRS puanı maksimum 600 puan üzerinden veriliyor. Şu anda kabul edilecek puan seviyesi 546’larda seyrediyor.

Bir örnek vermek gerekirse bekar ve 30 yaşında bir adayın eğitiminin yüksek lisans ve İngilizce seviyesinin de çok iyi olduğunu (IELTS 8 civarı skoru) varsayalım. Fransızca bilmiyor ve Kanada dışında toplam iş tecrübesinin de 3 sene (maksimum puan) olduğunu kabul edelim. Adayın Kanada’da kardeşi yok ve Kanada’da ne eğitim almış ne de çalışmış olsun. Bu adayın CRS puanı 476 olacaktır.

Eyalet adaylığı dışında yapılacak göçmen çekilişlerine Genel çekilişler deniliyor. Genel çekilişlerde şu an kabul alacak göçmen puanı 546 olarak görünüyor. Dolayısıyla az önce puanlamasını yaptığımız aday CRS puanı düşük olduğu için kabul edilmeyecektir.  

10 Ocak 2024’te yapılan son genel çekilişte 546 ve üzeri puanı olan 1520 kişi göçmen olarak kabul edilmiş. Her bir çekilişte kabul edilecek göçmen sayınısının artmasıyla bu puan seviyesinin 500’ün altına düşmesi bekleniyor.    

Kanada göçmenlik sisteminin Kanada’nın işgücü piyasasının ve göçmenlik hedeflerinin aradığı göçmen adayları için dezavantajlı olduğu yorumlarına karşı Kanada hükümeti Express Entry göçmen çekilişlerinde kategori bazlı çekiliş sistem getirdi.

Kategori bazlı çekilişlerde ekonomik bir hedef amacıyla Fransızca bilen,  bakanlıkça belirlenen mesleklerde çalışanlar ya da alınan eğitim odaklı olarak bazı adaylara öncelik veriliyor.

Kategori bazlı çekilişler belirli bir program olmayan çekilişler ve eyalet aday çekilişlerinden ayrıca düzenleniyor. Hangi kategorinin önceliklendirileceği bakanlıkça belirleniyor ve güncelleniyor.

Hükümet kategorileri işgücü piyasasının raporları, işgücü çevreleri ve eyaletler tarafından yapılan katkılara göre belirliyor.

2023 yılı için önceliklendirilen kategoriler Fransızca dil yeterliği, sağlık alanı meslekleri, STEM meslekleri, zanaatkarlar, ulaştırma ve zirai meslekler olarak belirlendi.

Kategori meslekerde çalışanlar farklı eşik puana göre kabul edilecekler. Geçen ay yapılan farklı çekilişerde bunu gösteriyor. Örneğin 21 Aralık 2023’te zirai alanda çalışan göçmen adaylarına özel çekiliş yapıldı ve 386 ve üzeri puanı olan 400 kişi göçmen olarak seçildi. Yine 20 Aralık 2023’te sadece ulaştırma alanında çalışanlara özel çekiliş yapıldı ve 435 ve üzeri puanı bulunan 670 kişi göçmen olarak kabul edildi. STEM meslekleri için ise en son 8 Aralık 2023’te çekiliş yapıldı ve 481 ve üzeri puanı olan 5900 kişi kabul edildi.

18-35 yaş arasında, İngilizce ve/veya Fransızcası iyi, en az y.lisans mezunu ve 3 sene ve daha fazla iş tecrübesi olan adaylar avantajlı olarak ekspres giriş sistemine kaydoluyorlar. Eğer meslekleri Kanada göçmenlik bakanlığının belirlediği meslekler arasında yer alıyorsa başvuruları daha farklı olarak değerlendirilebiliyor.

Kanada göçmenlik sisteminde ne kadar puan alacağınızı aşağıdaki linkten sizde hesaplayabilirsiniz.

https://ircc.canada.ca/english/immigrate/skilled/crs-tool.asp

Kanada’ya göç etmeyi ya da Kanada’da okumayı düşünüyorsanız ücretsiz değerlendirmemiz için bize başvurabilirsiniz.

info@academy-canada.com.tr adresine mesajlarınızı bekliyoruz.

Ya da sitemizi https://www.academy-canada.com.tr/ ziyaret ederek “Ücretsiz Değerlendirme” formunu doldurabilirsiniz.

Murat Kandemir, 22 Ocak 2024

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder