Kanada göçmenlik ve eğitim konularında en güncel bilgiye zamanında ulaşım. (Dikkat: Makalelerin yazım tarihlerine dikkat ederek güncel olup olmadığından emin olunuz.)
30 Eylül 2011 Cuma
Kanada Sağlık Sistemi
20 Eylül 2011 Salı
Kanada Pasaportları Daha Güvenli Oluyor
Kanada nihayet G8 ülkelerin vatandaşlarına verdiği elektronik pasaportları (e-Passport) vermeye başlıyor. Her ne kadar güvenlik uzmanları yeni pasaportların güvenliği konusunda şüpheli olsalar da Pasaport Dairesi Başkanlığı CEO’su Christine Desloges yaptığı basın açıklamasında önümüzdeki yılın (2012) sonuna kadar elektronik pasaportların basılma işlemine başlanacağını belirtti.
Desloges, Birleşmiş Milletler Sivil Havacılık Organizasyonu’nun (UN International Civil Aviation Organization) Montreal’daki merkezinde yaptığı konuşmasında, “e-pasaport konusunda çalışmalarımız tam hız devam ediyor. Önümüzdeki yıl vatandaşlarımıza ePasaportları vermeye başlayacağız” diye konuştu.
ePasaporta geçiş 2004’den beri Ottawa’nın ulusal güvenlik politikalarının bir parçasını teşkil ediyordu. 2008’de federal bütçede de pay ayrılan projeye aslında 2011’de başlaması öngörülüyordu.
Şu an için verilen Kanada pasaportunun zaten çok güvenli olduğu belirtilirken ePasaportlarla sahtecilikle mücadelenin daha etkin bir şekilde yapılması amaçlanıyor. ePasaportlar hali hazırda tüm G8 ülkeleri ve diğer yaklaşık 100 ülke tarafından kullanılmaya başlandı bile.
ePasaportlar görünürde şu anki pasaportlara çok benzemekle birlikte dijital olarak okunabilir bir çok bilgiyi içinde barındırıyor. İçine yerleştirilen ve insan yüzünü tanıma özelliği olan bir çipe sahip olması bu pasaportun diğer özelliklerinden. Pasaport için başvuran adayların yüzleri Pasaport Veri Tabanı ve çeşitli uluslararası güvenlik veri tabanları ile karşılaştırılacak. Bu ileri teknoloji ürünü pasaportlar sınır görevlilerinin işlerini kolaylaştıracak, ülkeye giriş çıkışlar hızlanacak ve Kanada güvenliğine ciddi tehdit unsuru oluşturan kişilerin ülkeye giriş çıkışları engellenecek. Hatta ülkeye sahte pasaportla giriş yapmak isteyenlerin bile engellenebileceği iddia edildi.
Tabii bir de madalyonun öteki yüzü var. Her ne kadar e-Pasaportların üstün teknoloji ürünü olduğu söylense bile güvenlik uzmanları bu teknolojiye tamamıyla güvenilmemesini belirtti. Pasaportun içindeki elektronik çipin içindeki bilgilerin değiştirilebileceği ve sahte bir kullanıcı bilgisinin yüklenebileceği de belirtiliyor. Özellikle e-Pasaport başvuru sürecinde oluşabilecek sahtecilik olaylarına (sahte belgeler ile başvurma gibi) karşı güvenli bir başvuru sürecinin sağlanmasının çok önemli olduğu aşikar.
Sınır kontrolleri ulusal güvenlik konusunda en çok dikkat çeken ve titizlikle yapılması gereken bir işlem. Sınır giriş çıkışlarının sıkı ve güvenli olması sınırda oluşan kuyrukları ve şüpheli görülen kişilerin uzun süre sorgulanmasına da yol açıyor. Pasaportların yenilenmesi ayrıca bunun altyapısının da oluşmasını ve bir çok görevlinin de bu konuda eğitilmesini gerektiriyor. e-Pasaporta geçmenin bir de maddi boyutu olduğu için Kanada pasaportlarının ücretinin arttırılması da gündemde.
e-Pasaportları daha yakından tanıyalım
2012 yılın sonlarına doğru verilmeye başlanacak olan e-Pasaportların tam olarak ne zaman dağıtılmaya başlanacağı Pasaport Departmanı (Passport Canada) tarafından ayrıca duyurulacak.
Yüksek güvenlikli bu pasaportların içinde bir çip olacak. Çip holografik görüntüler ve sadece ultraviyole ışığında görülebilecek pasaport sahibinin bir resmi yer alacak. Şu an ki Kanada Pasaportunun kimlik kısmında ki el alttaki iki sıra zaten bilgisayar tarafından okunabiliyor. Elektronik pasaportlarda ise bunlara ilave olarak bir elektronik çip ve içinde pasaport sahibinin resmi ve ayrıca pasaportun basıldığı ülkenin elektronik imzası da yer alacak.
Çipin hazırlık aşaması ve getirdiği ekstra kimlik bilgisi kontrolleri ile kopyalanması zor görünüyor. Çipteki bilgiler pasaporttaki gözle görünür bilgilerin ve makine tarafından okunan bilgilerin bir kopyası olacak. Pasaport hamilinin pasaportundaki gözle görünen resmi, çipteki resmiyle ve sadece ultraviyole ışında görünebilecek holografik resmiyle de aynı olmak zorunda.
Herhangi bir sebeple pasaporttaki çipe elektronik bir müdahale yapılırsa veya içeriği değiştirilmeye çalışılırsa çip elektronik olarak kilitlenecek ve kontrol esnasında makineye tutulan pasaport bu kilitlenme ile ilgili mesaj verecek.
Pasaportun içindeki çipteki bilgilere ulaşabilmek için pasaportun önce makinede okutulması gerekiyor. Bu yüzden de pasaportun sayfalarının önce açılması gerekiyor. Çipli pasaportun bu özelliği pasaport sahibinin haberi olmadan pasaportun uzaktan elektronik olarak okunmasını imkansızlaştırıyor.
Artık tüm sınırlarda pasaport okuyucuları bulunuyor. Buradaki makinelerin tarayıcılarında okunan pasaportlar çipleri sayesinde daha emin kontrollere imkan veriyor ayrıca okuyucu makineler çipin ve pasaportun üretildiği ülkeye ait elektronik imza bilgisi de içeriyor.
Şu anda tüm dünya genelinde 100 ülkede kullanılan çipli elektronik pasaportlarla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanmadığı belirtilirken Kanada Pasaport departmanının 2009’dan beri diplomatik pasaportları çipli yaptığı zaten biliniyor.
Son söz: Büyük birader bizi daha yakından izliyor
Murat Kandemir
12 Eylül 2011 Pazartesi
Dünyadaki En İyi Üniversiteler Sıralaması ve Kanada
12 Eylül 2011
Birçok Kanada üniversitesi dünyaca ünlüdür. Gerek eğitim kalitesi gerekse uygun eğitim maliyetleri yüzünden Kanada üniversiteleri dünyanın her tarafından gelen uluslararası öğrenciler arasında hala çok revaçta.
QS Dünya Üniversiteler Sıralaması (QS World University Rankings) Quacquarelli Symonds adlı konusunda uzman bir İngiliz eğitim kurumu tarafından dünyadaki en iyi 500 üniversite üzerinde yapılmış olan karşılaştırmalar sonucunda oluşturulur ve 2004’den beri her sene yayınlanır ve bu listeler tüm dünyada saygı görür.
Listede genelde en çok Amerika Birleşik Devletleri’nden üniversiteler bulunmakla birlikte İngiltere, Avusturalya, Japonya ve Fransa’dan bazı üniversiteler de listede yer alıyor. Maalesef Türkiye’den herhangi bir yüksek öğretim kurumu ilk 50 en iyi üniversite listesinde bulunmazken Kanada’dan sadece iki üniversite listede yer alabildi.
Kanada üniversiteleri içinde oldukça iyi bir yere sahip olan McGill Üniversitesi’de Pazartesi yayınlanan bu listeye göre dünya üniverstilere sıralamasında 17. sırayı almış durumda ve artık Kanada’nın Harvard’ı olarak görülüyor.
Tabii listedeki en iyi beş her zaman aynı kalıyor; Cambridge, Harvard, MIT, Yale ve Oxford.
McGill bu listede hep ilk 25’te bulunan ilk ve tek Kanada üniversitesi oldu. Son 8 yıldır en üstlerde bulunan bir üniversite. Bu sene 17. olan McGill 2007’de 12. sıradaydı.
Toronto Üniversitesi (23), British Columbia Üniversitesi (51) ve Alberta Üniversitesi de ilk 100’deki diğer Kanada üniversiteleri olarak göze çarparken Listeye 137. sıradan giren Montreal Universitesi’de listedeki Kanada’da Fransızca dilinde eğitim veren en iyi tek üniversite oldu.
Konuyla ilgili olarak bir röportajda konuşan McGill Üniversitesi rektörü Heather Munroe-Blum,“Üniversitemizin 190. yılını kutladığımız bu yılda James McGill’in misyon ve duruşunu koruma sorumluluğumuzu yerine getirdiğimizi bilmek çok güzel” diye konuştu.
İlk 25’e giren diğer üniversiteler ise şöyle:
- 1. University of Cambridge, United Kingdom
- 2. Harvard University, United States
- 3. Massachusetts Institute of Technology (MIT), United States
- 4. Yale University, United States
- 5. University of Oxford, United Kingdom
- 6. Imperial College London, United Kingdom
- 7. UCL (University College London), United Kingdom
- 8. University of Chicago, United States
- 9. University of Pennsylvania, United States
- 10. Columbia University, United States
- 11. Stanford University, United States
- 12. California Institute of Technology (Caltech), United States
- 13. Princeton University, United States
- 14. University of Michigan, United States
- 15. Cornell University, United States
- 16. Johns Hopkins University, United States
- 17. McGill University, Canada
- 18. ETH Zurich (Swiss Federal Institute of Technology), Switzerland
- 19. Duke University, United States
- 20. University of Edinburgh, United Kingdom
- 21. University of California, Berkeley (UCB), United States
- 22. University of Hong Kong, Hong Kong
- 23. University of Toronto, Canada
- 24. Northwestern University, United States
- 25. The University of Tokyo, Japan
QS Dünya Üniversiteler Sıralamasında üniversiteler 6 faktör üzerinden değerlendiriliyor. Üniversitenin akademik saygınlığı (% 40), üniversitenin işveren olarak durumu (%10), öğrenci/fakülte oranı (%20), fakültelerin itibarı (%20), uluslararası fakültesi (%5) ve uluslararası öğrencileri (%5).
Umarım yakında daha fazla Kanada ve Türk üniversitesi listeye girer ve saygınlık kazanır.
Son söz: Bir ülkedeki gelişmişlik düzeyi göstergelerinden biride o ülkedeki üniversiteler ve ülkenin eğitim kalitesidir.
Murat Kandemir (Member of CMI & ICCRC)
0 531 584 8951
Kaynakça
Vancouver Sun Gazetesi Makalesi
http://www.vancouversun.com/life/McGill+ranked+university+Canada/5354912/story.html
İlk 25 üniversite
http://www.vancouversun.com/life/World+University+Rankings+2011/5358176/story.html
QS Dünya Üniversiteler Sıralaması Resmi Sitesi
http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2011