Daimi Kanada göçmenlik başvuruları yapılırken zaman zaman başvuranlar tüm evraklarını maalesef yanlış vize ofislerine göndermektedirler ve bu da bazen telafisi çok zor hasarlar meydana getirmektedir. Başvuru esnasında evrakların hangi vize ofisine gönderilmesi gerektiğini anlayarak bu durum önlenebilir.
Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası (IRPA, Immigration and Refugee Protection Act) nın 11 Nolu Yönetmelik maddesi hangi vize ofisinin hangi tür başvuruları kabul edeceğini düzenlemiştir. Bu maddeye göre bir vize ofisi (başka bir ülkedeki büyükelçilik, ya da konsolosluk şubeleri de dahil);
- kendi yetki alanına giren ülke/ülkelerin vatandaşlarının;
- kendi yetki alanına giren ülke/ülkelere resmi olarak giriş yapmış ve o ülkede en az bir yıl ikamet etmiş ziyaretçilerin
başvuruların kabul edebilir.
Yani nerede yaşıyor olursanız olun vatandaşı olduğunuz ülke için sorumlu bulunan Kanada göçmenlik/vize ofisine başvurunuzu yapabilirsiniz. Ülkeniz dışında başka bir ülkede bulunuyor iseniz bu ülkeye ne sıfatla girdiğiniz, vizenizin süresi ve/veya ziyaret ettiğiniz ülkedeki oturum izniniz ve o ülke kanunlarına göre sizin resmi statünüz o ülkede bulunan Kanada vize ofisine başvuru yapıp yapamayacağınıza karar verir. Kolay görülmekle birlikte bu analiz biraz zor anlaşılabilir.
Birkaç örnekle açıklamaya çalışalım.
Bir Türk vatandaşı New York’da bir üniversitede iki yıllık yüksek lisans eğitimi alıyor olsun. Bu vatandaş daha sonra mesleğine göre Kanada Nitelikli Eleman Başvurusuna (Federal Skilled Worker Program) uygun olduğunu fark ettiğinde ABD’deki vize ofislerine başvurabilir. Kendisi iki yıllık devamlı oturum almıştır ve durumu en az bir yıllık oturum alma kuralına uygundur. Bu senaryodaki T.C. vatandaşı başvurusunu tabii ki Ankara’daki vize ofisine de gönderebilir.
Türkiye’de 3 yıl için üst düzey yönetici olarak bir firmada çalışan bir Pakistan vatandaşı Kanada göçmenlik başvurusunu Ankara’daki Kanada Elçiliği vize ofisine yapabilir. Tabii ki Kanada elçiliği kendisinden Türkiye’de sahip olduğu çalışma/oturum teskeresi istenecektir. En az bir yıl olması gereken bir çalışma ve oturum teskeresini gösterdikten sonra aday başvurusunu Ankara’ya yapabilecektir. Türkiye’deki bu Pakistan vatandaşı kendi ülkesinde Pakistan ülkesi başvurularından sorumlu olan Karaçi’de bulunan Kanada Elçiliği Vize ofisine de başvurusunu yapabilir.
Bir Ürdün vatandaşı ABD’ye 6 aylık ziyaretçi vizesi ile giriş yapmış olsun. Vizesi bitmiş olan ziyaretçimiz ABD’den 2 aylığına ayrılmış olsun. Bir süre sonra tekrar 6 aylık bir ziyaretçi vizesi ile ABD’ye giriş yapmış olsun. Bu senaryo ya göre bu kişi ABD’deki Buffalo şehrindeki vize ofisine herhangi bir Kanada Daimi göçmenlik başvurusu yapamayacaktır çünkü kendisine 1 yıllık devamlı yasal statü verilmemiştir. Bu senaryodaki Ürdün vatandaşı başvurusunu Ürdün ülkesinden başvurularla sorumlu olan Suriye Şam’da bulunan Kanada vize ofisinden yapmalıdır.
Anlaşılması gereken bir diğer nokta şudur ki başvurunuzu alan vize ofisi başvurunuzu değerlendirecek ve sonuçlandıracaktır. Yabancı bir ülkede geçici bir konumda iken o ülkedeki Kanada vize ofisine başvurduğunuzda başvuruyu yaptığınız vize ofisi başvurunuzu sonuçlandırmakla görevlidir. Başvurunuzu yaptıktan sonra ülkeyi terk ettiğiniz zaman başvurunuzu tehlikeye atmış olacaksınız zira vize ofisi sizi görüşme için arayabilir, sizden mektupla bir takım bilgiler isteyebilir. Mülakat çağrısı yapıldığında çağrıyı yapan vize ofisine gidememe durumu başvurunuzun reddedilmesine yol açabilir. Vize başvurusu yaptığınız ülkeden ayrıldığınız vakit Kanada göçmenlik departmanı gittiğiniz ülkedeki vize ofisine sonuçlanmamış başvurularınızı gönderme zorunluluğuna sahip değildir.
Durum böyle olmakla birlikte bazı durumlarda başvurunuzun başka bir vize ofisine transferini isteyebilirsiniz. Bu da özel izne tabi bir durumdur. Başvurusunu Buffalo’ya yapan bir T.C. vatandaşı ABD’den ayrılmak zorunda kaldığında başvurusunun Ankara’daki vize ofisine transfer edilmesini rica edebilir. Buffalo’daki vize ofisi aday tarafından kendisine sunulan evrakların (özellikle T.C. vatandaşlarına ait özel evrakların –sabıka kaydı, nüfus örneği vs) değerlendirilmesi konusunda tereddüt yaşarsa Ankara vize ofisine transferi mümkün olabilmektedir.
IPRU Kanununun 11. yönetmelik maddesi dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Ufak bir hata zaman konusunda telafisi zor hasarlar meydan verebilir. Önlem olarak önce yapacağınız başvurunun hangi başvuru olduğu ve başvurularla ilgili özel taleplerin olup olmadığını sorgulamak olmalıdır.
Federal Nitelikli Eleman Başvurusu –Federal Skilled Worker Application-
Kanada Tecrübe Sınıfı –Canadian Experience Class-
Aile Sponsorluğu –Family Sponsorship Applications-
Eyalet Aday Programı –Provincial Nominee Programs-
Yatırımcı, Girişimci ve Serbest Meslek Erbabı Programı –Business, Entrepreneur and SelfEmployed Applications-
Geçici İşci Sınıfı –Foreign Worker Program
gibi başvurular ile ilgili Rehber (Guide) ler hazırlanmıştır. Bu rehberlere www.cic.gc.ca adresinde sağ tarafta bulunan Find an Application kısmında ulaşılabilir.
Başvurularınızın gecikmesiz sonuçlanması dileğiyle,
Murat Kandemir (CCIC, FCMI) 9 Şubat 2011
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder