21 Eylül 2012 Cuma

Kanada Tecrübe Sınıfı, CEC Uluslararası Öğrencilerin Umudu


Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı, CIC, (Citizenship and Immigration Canada) 14 Eylül 2012’de yaptığı bir basın duyurusu ile 20.000 yeni göçmenin Kanada Tecrübe Sınıfı, CEC, (Canadian Experience Class) ile daimi ikamet sahibi olduklarını açıkladı. Hükümet CEC programı ile dünyada en iyi ve becerikli nitelikli işçileri Kanada’ya çekmeye çalışıyor.

Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik Bakanı Jason Kenney yaptığı basın açıklamasında CEC programı ile daimi ikamet statüsü kazanan 20.000’inci göçmen olan Gaurav Gore’yi tanıttı. “Tüm dünyadan gelen öğrencilerin içinden en iyilerini Kanada’ya kazanmak için çalışıyoruz. Gaurav bey yüksek tahsil görmüş ve iş becerileri ile donanımlı öğrencilerin ülkeye kazandırılması çabasının en iyi örneklerinden birisidir. Kendisi burada başarılı bir kariyer sahibi olacak ve ekonomiye katkıda bulunarak ilerde Kanada’da istihdam alanı yaratacaktır” diye konuşan Bakan CEC programının amacına başarılı bir şekilde hizmet ettiğini vurguladı.

BMO Finans Grubunda işe başlayan Gore Kanada’da eğitimini bitirdikten sonra CEC programıyla kabul edilen 20.000’inci daimi göçmen oldu.

Kanada üniversiteleri ve yüksekokulları dünyanın birçok yerinden gelen uluslararası öğrencilere CEC programı sayesinde eğitimleri bittikten sonra Kanada’da göçmenlik şansı sunuyor. 2008 yılından beri birçok uluslararası öğrenci mezunun Kanada’da göçmen olarak kalmasına fırsat veren CEC programı ülkenin en hızlı büyüyen ve popüler olan göçmenlik programı oldu.

CEC Programı

Öğrenciler: Kanada Tecrübe Sınıfından başvurularını yapmak isteyen adayların Kanada’da en az 2 yıllık bir lise sonrası eğitimi (üniversite ya da yüksekokul düzeyinde) bitirmesi gerekiyor. Okulu bitiren adaya okuduğu süre kadar açık çalışma izni veriliyor. Aday çalışma iznini aldıktan sonra Kanada’da Ulusal Meslek Sınıflandırması, NOC’de (National Occupational Classification) 0, A veya B kodlu herhangi bir meslekte 1 yıl çalışması durumunda CEC programı altında daimi ikamet başvurusu yapabiliyor. NOC 0 (idari meslekler), A (profesyonel meslekler) ve B (teknik meslek sahipleri ya da zanaatkarlar) sınıflarından en az bir yıllık iş tecrübesinin başvuru yapmadan önce edinilmiş olması gerekmektedir. Adayın CIC tarafından kabul edilmiş bir kurumdan dil testi sonuçlarını da (IELTS, TEF gibi) sunması gerekmektedir.  

Geçici İşçiler: Kanada’da en az 2 yıl geçici işçi statüsünde çalışmış olan işçiler de CEC kapsamında daimi ikamet başvuruların yapabilirler. Edinmiş oldukları iş tecrübeleri yine NOC 0 (idari meslekler), A (profesyonel meslekler) ve B (teknik meslek sahipleri ya da zaanatkarlar) sınıflarından olması gerekmektedir Yeterli derecede İngilizce veya Fransızca dil bilgisine sahip olması gereken adaylar CEC programıyla daimi ikamet başvurularını yapabilirler. NOC 0,A ve B türü mesleklerin dışında iş tecrübesi olan ya da Kanada içinde mülteci statüsünde ya da yasadışı bir şekilde çalışmış olan adaylar CEC programına kabul edilmezler.

CEC programı Kanada’ya eğitime gitmek isteyen öğrencilerin sayısını da arttırdı. CEC’ye uygun olan eğitim programlarını (önlisans & lisans eğitimi, master & doktora) başarı ile bitiren öğrencilere sunulan bu fırsattan birçok Türk öğrenci de faydalandı. Kanada’da eğitim almış adaylar iş aradıklarında daha şanslı oluyor. Gerekli bilgi ve becerilere Kanada’da aldıkları eğitimle ulaşan mezunlar edindikleri Kanada okul ve hayat tecrübesi ile kendi alanlarında iş bulmada fazla sıkıntı yaşamıyorlar.   

Kanada’da lise sonrası düzeyde bir eğitim almayı amaçlıyorsanız CEC programı tam size göre.

Murat Kandemir, 21 Eylül 2012, (Member of ICCRC) 

18 Eylül 2012 Salı

Binlerce Yeni Kanadalı Vatandaşlıklarını Kaybedebilir


Kanada Hükümeti Kanada’da zorunlu ikamet süresini geçirmeden yalan beyan, yanlış bilgi ve belgelerle başvurularında ikamet etmiş gibi göstererek Kanada vatandaşlığına geçmiş yaklaşık 3.139 kişinin vatandaşlıklarının geri alınması için yasal süreci başlattı. Şu ana kadar 19 kişinin vatandaşlığı iptal edildi. 11.000 kişinin vatandaşlık veya daimi ikamet statüsü başvuruları da mercek altında.

“Vatandaşlığını yasadışı yollardan edinenlere karşı Kanada kanunlarının tüm gücünü kullanıyoruz” diyen Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik Bakanı Jason Kenney, “Kanada vatandaşlığı satılık değil. Kurallara uymayan, Kanada vatandaşı olmak için yalan beyanda bulunan ya da sahte evrak kullananların daimi ikamet ve vatandaşlıklarını geri almak için yasal yollara başvuruyoruz” diyerek Bakanlığın bu konudaki ciddiyeti üzerine ipuçları vermiş oldu.

Konuyla ilgili olarak daha önce 28 Ağustos 2011 tarihli Bakan Kenney’in ifadesi ile aynı Kanada Vatandaşlığı Satılık Değildir adlı bir makale yayınlamıştık. Bu makalemizde Bakanlığın yaptığı çalışmalar sonucunda 1.800 kişinin vatandaşlıklarını sahte bilgi ve belgeler vasıtasıyla elde ettiklerinin belirlendiği ve hatta bunların bazılarının yetkili olmayan Kanada göçmenlik danışmanlarından yardım aldıklarının belirlendiğini ifade etmiştik.

Bu bir yıllık süre içerisinde konuyla ciddi olarak ilgilenen Kanada Vatandaşlığı Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı, CIC (Citizenship and Immigration Canada) yetkilileri şu ana kadar 3.139 yeni Kanada vatandaşının vatandaşlık başvurularında usulsüzlük yaptıklarının tespit edildiğini ve bu kişilerin vatandaşlıklarının iptal edilmesi için yasal sürecin başlatıldığını bildirdi. Yalan beyan ve usulsüzlük ile elde edilen vatandaşlıklar konusunda geçen sene Bakan Kenney açıklama yapmış ve bu konuda gerekli yasal sürecin başlatılacağını duyurmuştu.

CIC başvurulardaki sahtekarlıkla mücadelede Kanada Sınır Güvenliği Departmanı, CBSA (Canadian Border Services Agency) yetkilileri, Kanada Kraliyet Polisi, RCMP (Royal Canadian Mounted Police) ve Kanada dış temsilcilikleri ile ortak çalışıyor.

Bakanlık aynı zamanda ikamet şartını yerine getirmeyen daimi ikamet sahiplerinin (permanent residents) dosyasıyla da ilgileniyor. Daimi ikamet kartları 5 yıl süreli veriliyor ve kartını uzatmak isteyen göçmenin son beş yılda en az 2 yıl Kanada’da yaşaması gerekiyor. Çeşitli sebeplerle Kanada’da yaşamayan fakat daimi ikamet statüsünü kaybetmek istemeyenler ise daimi ikamet kartlarının, PR (permanent residence card) yenilenmesi başvurularında yalan beyan yapabiliyor. Yaklaşık 5.000 daimi ikamet sahibinin aslında Kanada dışında yaşadıkları halde kendilerini Kanada’da yaşıyormuş gibi gösterdikleri saptandı. Bu 5.000 kişinin daimi ikamet yenileme veya Kanada vatandaşlık başvurusu yapmaları halinde başvuruları ile özel olarak ilgilenilecek.

Bilindiği üzere Kanada vatandaşı olmak için vatandaşlık başvurusu yapıldığı tarihten son 4 yıl içinde en az 3 sene Kanada’da daimi ikamet sahibi olarak yaşamış olmak gerekiyor. Daimi ikamet statüsünü korumak için de PR kartlarının süresi biten kişiler kartları yenilemek için son 5 yıl içinde en az 2 yıl Kanada içinde bulunmaları gerekiyor. 

Birçok daimi ikamet sahibi yasal statülerini korumak için kanuni yollara başvurabiliyorlar. Kanada dışında çalıştıkları halde Kanada’da yaşadıklarını beyan ediyor ve dolandırıcı birçok göçmenlik temsilcileri yardımıyla sahte kanıt ve belge sunabiliyorlar. 300 daimi ikamet sahibinin Kanada vatandaşlığı başvuru formunda Mississauga’daki bir göçmenlik danışmanının evi adres olarak gösterilmiş.

Vatandaşlık başvuruları ya da daimi ikamet kart yenileme başvurularında başvuran kişi Kanada’da göstereceği bir adreste yaşadığını telefon faturaları, kira kontratı vs. gibi evraklarla sağlayabiliyor. Bu tür belgeleri almak içinde Kanada içinde bulunmak gerekmiyor. Böyle yaparak daimi ikamet statülerini kanundışı olarak korumuş bu kişiler 3 yıl sonra da aynı yöntemle Kanada vatandaşlığına başvuruyor ve hak etmediği halde vatandaşlığı elde ediyorlar.

RCMP ve CBSA yetkililerinin araştırmaları sonucunda 5 kişilik bir ailenin 3-4 yıl Kanada içinde yaşamış gibi gösterilmesine karşılık 25.000 Kanada dolarına kadar fiyat biçildiği belirlendi.

CIC yetkilileri 2.500 kişinin dosyalarının –ki bu aile üyeleriyle birlikte 11.000 kişi demek– çeşitli sebeplerle mimlendiğini ve bu kişilerin PR kart yenileme veya Kanada vatandaşlık başvuruları yaptığında sıkı olarak inceleneceğinin bilgisini verdi. 

CIC şu ana kadar adı soruşturmaya karışmış 600 daimi ikamet sahibini Kanada’ya kabul etmedi. 500 vatandaşlık başvurusu başvuran kişinin ikamet şartlarını yerine getirmediği sebebiyle reddedildi. Soruşturmaların derinleştiği haberlerinin yayılmasından sonra adı soruşturmaya karışmış 1.800 kişi vatandaşlık başvurularını süreç tamamlanmadan geri çekti.

Bakanlık vatandaşlık başvurusu ve daimi ikamet kartlarının yenilenmesi başvurularında yapılan sahtekarlık olaylarına karşı çok ciddi yaklaşmakta. Hatta Bakanlık bünyesinde bu tür sahtekarlıkların rapor edileceği bir çağrı merkezini de hizmete soktu. CBSA’nın şüpheli sınır aktiviteleri, sahte evlilik, geçici & daimi göçmenlik başvurularında yalan beyan veya göçmenlik bakanlığınca aranan kişilerin ihbar edilmesi gibi birçok konuyla ilgilenen ihbar hattı da artık devrede.

Bakanlık bir çok devlet kurumu ile bilgi ve belge sahtekarlığına karşı savaş açmış durumda. Oyunu kuralına göre oynayın sonra pişman olmayın.

Murat Kandemir, 18 Eylül 2012, (Member of ICCRC)      



“Kanada Vatandaşlığı Satılık Değildir” adlı makalem,

13 Eylül 2012 Perşembe

Uluslararası Firmalar için İyi Bir Seçenek: Intra-Campany Transfers Programı


Uluslararası firmalar Intra-Company Transfer, ICT (Firma İçi Transfer) programı sayesinde Kanada’ya çalışanlarını getirebiliyorlar. ICT programı yurtdışındaki bir firmanın Kanada içindeki firmasına programa uygun olan çalışanlarını geçici bir süre için getirilmesine olanak tanıyor. Bu program sayesinde hem firmalar hem de Kanada iş gücü piyasası bir bütün olarak transfer olarak getirilen bu çalışanların becerilerinden ve iş tecrübelerinden faydalanma imkanı buluyor.

ICT Programı
Kanada hükümeti Kanada ekonomisine “katkı” sağlayacak olan geçici işçiler için özel programlar oluşturdu. Bu programların içinde ICT programı çok önemli bir yere sahip. Uluslararası firmaların Kanada’ya eleman getirebilmesi için Kanada’da bulunan operasyonları ana firma, şube, bağlı ortaklık veya alt firma şeklinde olmalıdır.

ICT programı sayesinde uygun olan firma çalışanları LMO (Labour Market Opinion –İşgücü Pazarı Fikri-) alınmadan Kanada’ya geçici işçi statüsünde getirilebiliyorlar. Normalde yurtdışından yabancı işçi getirmek isteyen Kanadalı firmalar getirmek istedikleri işçilerin Kanada’daki iş gücü piyasasına negatif bir etkisi olmayacağını alacakları LMO ile ispatlamak zorundalar. LMO prosedürünün olmaması ile işletmeler kendi personellerini Kanada’ya hızlı ve daha az masrafla getirebilmekteler.

LMO gerekli olmasa bile Intra-Company Transfer başvurusu yapacakların Kanada’da çalışabilmesi için geçici çalışma izni (Temporary Work Permit) almaları gerekmektedir. Hatta Kanada’nın vize uyguladığı ülke (Türkiye gibi) vatandaşları Kanada’ya varmadan önce geçici ikamet vizesi (Temporary Residence Visa) de almaları gerekmektedir. Tüm ICT başvuru sahipleri Kanada’ya giriş yapabilmek için gerekli olan tüm güvenlik ve sağlık prosedürlerini de bitirmek zorunda.

ICT kategorisinde aşağıdaki kişiler başvurularını yapabilirler.
1 Yöneticiler (executive): Bir organizasyon ya da kurumda üst düzey yöneticiler;
2 İdareciler (managerial: bir organizasyonda ya da kurumda idareci sınıfında olan çalışanlar ve
3 Uzmanlar (specialized knowledge): bir organizasyonda ya da kurumda çalışan ve bir işte yılların tecrübesini edinmiş ve işinde uzmanlaşmış olan çalışanlar (specialized knowledge). Bu alt kategorideki çalışanlar Kanada’da genel iş gücü piyasasında az bulunan kalifiye elemanlar olmalıdır.

ICT Programının Avantajları
Firma İçi Transfer programını kullanmak için birçok avantaj bulunmaktadır.

Hızlı Başvuru Süreci– Yukarıda da anlatıldığı üzere ICT başvurularından LMO istenmemektedir. Service Canada LMO başvurularını ortalama 3 ay içerisinde tamamlamaktadır. Tabii LMO başvuru öncesi harcanan zaman da cabası. Bu süreçte yabancı işçi Kanada’da çalışamamakta ve bu iş için büyük kayıp anlamına gelmekte. Bu yüzden ICT başvurularında LMO başvurusu olmadığı için başvuru onay süreci daha hızlı cevaplandırılmaktadır.

Uzun Süreli Çalışma İzni– Intra Company Transfer başvurusu yapacak olan kişiler normal yabancı işçi statüsünde başvuracak adaylardan daha uzun süreli çalışma izni alırlar. Standart çalışma izinleri en fazla 4 yıla kadar uzatılırken ICT çalışma izinleri uzmanlar için 5 yıl ve yönetici & idareciler için 7 yıl kadar uzatılabiliyor.

Daimi İkamet Statüsü– Kanada’ya getirilen firma elemanın eğer Kanada’da daha uzun süre kalması arzu ediliyorsa ICT programı ile çalışanın elde ettiği geçici ikamet statüsü daimi ikamete çevrilebiliyor.

Kanada Hükümeti bir şirket için önemli olan çalışanların Kanada’daki firmasına ve Kanada işgücü piyasasına katkısının farkında. ICT programı uygun olan firmalar için Kanada’da çalışma izni elde etmenin en popüler yöntemlerinden birisi olarak kalacaktır.

Murat Kandemir, 13 Eylül 2012, (Member of ICCRC)