21 Eylül 2012 Cuma

Kanada Tecrübe Sınıfı, CEC Uluslararası Öğrencilerin Umudu


Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı, CIC, (Citizenship and Immigration Canada) 14 Eylül 2012’de yaptığı bir basın duyurusu ile 20.000 yeni göçmenin Kanada Tecrübe Sınıfı, CEC, (Canadian Experience Class) ile daimi ikamet sahibi olduklarını açıkladı. Hükümet CEC programı ile dünyada en iyi ve becerikli nitelikli işçileri Kanada’ya çekmeye çalışıyor.

Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik Bakanı Jason Kenney yaptığı basın açıklamasında CEC programı ile daimi ikamet statüsü kazanan 20.000’inci göçmen olan Gaurav Gore’yi tanıttı. “Tüm dünyadan gelen öğrencilerin içinden en iyilerini Kanada’ya kazanmak için çalışıyoruz. Gaurav bey yüksek tahsil görmüş ve iş becerileri ile donanımlı öğrencilerin ülkeye kazandırılması çabasının en iyi örneklerinden birisidir. Kendisi burada başarılı bir kariyer sahibi olacak ve ekonomiye katkıda bulunarak ilerde Kanada’da istihdam alanı yaratacaktır” diye konuşan Bakan CEC programının amacına başarılı bir şekilde hizmet ettiğini vurguladı.

BMO Finans Grubunda işe başlayan Gore Kanada’da eğitimini bitirdikten sonra CEC programıyla kabul edilen 20.000’inci daimi göçmen oldu.

Kanada üniversiteleri ve yüksekokulları dünyanın birçok yerinden gelen uluslararası öğrencilere CEC programı sayesinde eğitimleri bittikten sonra Kanada’da göçmenlik şansı sunuyor. 2008 yılından beri birçok uluslararası öğrenci mezunun Kanada’da göçmen olarak kalmasına fırsat veren CEC programı ülkenin en hızlı büyüyen ve popüler olan göçmenlik programı oldu.

CEC Programı

Öğrenciler: Kanada Tecrübe Sınıfından başvurularını yapmak isteyen adayların Kanada’da en az 2 yıllık bir lise sonrası eğitimi (üniversite ya da yüksekokul düzeyinde) bitirmesi gerekiyor. Okulu bitiren adaya okuduğu süre kadar açık çalışma izni veriliyor. Aday çalışma iznini aldıktan sonra Kanada’da Ulusal Meslek Sınıflandırması, NOC’de (National Occupational Classification) 0, A veya B kodlu herhangi bir meslekte 1 yıl çalışması durumunda CEC programı altında daimi ikamet başvurusu yapabiliyor. NOC 0 (idari meslekler), A (profesyonel meslekler) ve B (teknik meslek sahipleri ya da zanaatkarlar) sınıflarından en az bir yıllık iş tecrübesinin başvuru yapmadan önce edinilmiş olması gerekmektedir. Adayın CIC tarafından kabul edilmiş bir kurumdan dil testi sonuçlarını da (IELTS, TEF gibi) sunması gerekmektedir.  

Geçici İşçiler: Kanada’da en az 2 yıl geçici işçi statüsünde çalışmış olan işçiler de CEC kapsamında daimi ikamet başvuruların yapabilirler. Edinmiş oldukları iş tecrübeleri yine NOC 0 (idari meslekler), A (profesyonel meslekler) ve B (teknik meslek sahipleri ya da zaanatkarlar) sınıflarından olması gerekmektedir Yeterli derecede İngilizce veya Fransızca dil bilgisine sahip olması gereken adaylar CEC programıyla daimi ikamet başvurularını yapabilirler. NOC 0,A ve B türü mesleklerin dışında iş tecrübesi olan ya da Kanada içinde mülteci statüsünde ya da yasadışı bir şekilde çalışmış olan adaylar CEC programına kabul edilmezler.

CEC programı Kanada’ya eğitime gitmek isteyen öğrencilerin sayısını da arttırdı. CEC’ye uygun olan eğitim programlarını (önlisans & lisans eğitimi, master & doktora) başarı ile bitiren öğrencilere sunulan bu fırsattan birçok Türk öğrenci de faydalandı. Kanada’da eğitim almış adaylar iş aradıklarında daha şanslı oluyor. Gerekli bilgi ve becerilere Kanada’da aldıkları eğitimle ulaşan mezunlar edindikleri Kanada okul ve hayat tecrübesi ile kendi alanlarında iş bulmada fazla sıkıntı yaşamıyorlar.   

Kanada’da lise sonrası düzeyde bir eğitim almayı amaçlıyorsanız CEC programı tam size göre.

Murat Kandemir, 21 Eylül 2012, (Member of ICCRC) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder