13 Nisan 2017 Perşembe

Kanada’dan Yabancı Göçmen Doktorların Taksi Sürmelerini Bitirecek Plan

Trudeau hükümeti Kanada’ya gelen göçmenlerin mesleklerinin dışında çalışmalarının önüne geçecek planı yürürlüğe koyuyor. (Fotoğraf Jenny Uechi) 

Plan işe yararsa Kanada’ya doktor olarak gelen fakat bir türlü ruhsat alamadığı için mesleği yerine taksicilik yapan doktorlar önlüklerine kavuşacak.

Ya da kavuşamayacak. Önceki Muhafazkar Stephen Harper hükümeti de yabancı meslek denkliğinin Kanada’da tanınması konusunda çalışmalar yapmış fakat somut bir netice çıkmamıştı.   

İşe yararsa bu sorundan etkilenen bir milyon göçmenin sorunu çözülecek.

2016 Ocak ayında yayınlanan bir rapor yüzde 60’dan fazlasının göçmen olduğu 850.000 Kanadalının işsiz  ya da daha düşük kazançlı işlerde çalıştığı ve yurtdışında elde ettiği meslek sertifikasyonlarının Kanada’da tanınmadığını ortaya koydu.  

Konuyla ilgili geçen Perşembe Vancouver’de de konuşan Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanı Ahmed Hussen 22 Mart’ta açıklanan yeni federal bütçe planında öngördükleri göçmen meslek denkliği planının detaylarını kamuoyuyla paylaştı.  

Kanada’ya yeni gelen göçmenlerin özellikle mesleklerinin denkliği konusunda zorluklarla karşılaştıklarını belirten bakan yeni mesleki bilgi ve uzmanlıklarını kullanamayan göçmenlerin başarılı olmamasının hem onlar hem de ülke için kayıp anlamına geldiğinin altını çizdi.

Federal göçmenlik bakanlığının önceki 2012 raporuna göre tüm Kanada’da taksicilik yapan 50 bin taksi şöföründen 200’ünün doktor ya da doktora sahibi olduğu ortaya çıktı. Taksilik yapanların yüzde 20’sinin ise üniversite veya yüksek lisans sahibi olduğu tespit edilmişti.

Kanada’ya göç eden ve geldiği ülkede yüksek nitelikli işlerde çalışan fakat Kanada’da mesleklerini yapamayanlar konusunda özellikle son yıllarda medya da konuyla ilgili eleştiriler çokça yazılmıştı.

Maliye bakanı Mill Morneau’nun bütçesine göre Ottawa Kanada’ya yeni gelenlerin istihdam stratejilerinde harcanmak üzere önümüzdeki beş yıl için 27 buçuk milyon dolar ayırdı.

Mesleki denklik almak çok önemli.

Düşünülen stratejiye göre federal hükümet yeni gelen göçmenlerin mesleki denklik alabilmeleri için mesleki sınavlara girme zorunluluğunu kaldırmayacak fakat sürecin daha hızlı ve yalın hale getirilmesine çalışılacak.

Öngörülen süreç göçmenlerin geçici işlerde çalışmalarını engelleyecek ve onlara maddi destek verilerek uzman oldukları alanda çalışmaları hedeflenecek.

Bakan Hussen hükümetlerinin stratejileri arasında göçmenlere daha Kanada’ya gelmeden önce hizmet verileceğini de söyledi. Kanada’ya yerleşecek göçmenlere mesleki denklik ve yapacakları iş için gerekli olabilecek ruhsatlama konularında destek verilecek. Göçmenlere sahip oldukları yabancı mesleki denkliklerini alabilmeleri için sınav, eğitim, seyahat ve meslek kursları için nakit kredi de verileceğini belirtti.

Örneğin yabancı bir doktor bu krediden faydalanarak Kanada içinde sınav başvuru ücretini ödeyecek ve lisanslı bir doktor olana kadar evine bakabilecek. Bir mühendis de Kanada’da ruhsatlı bir mühendis olana kadar bu tür nakit destek sistemiyle hem ailesine bakabilecek hem de mesleğe giriş sınavın ve diğer alması gereken eğitimlerin ücretini ödeyebilecek.

Bakanlık bu yeni insiyatifin işe yarayacağından emin. Kanada’ya gelecek göçmenlere yerleşim öncesi hizmetler verilmesi bence de çok akıllıca.

Kanada’ya giden göçmenlerin ustası olduğu mesleği yapabilmeleri umuduyla.


Murat Kandemir, 13 Nisan 2017  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder