31 Temmuz 2019 Çarşamba

Alberta Kırsal Göçmenlik Programları için İlk Adım Atıldı

Alberta’nın başkanı Jason Kenney iki yeni göçmenlik program üzerinde çalıştıklarını ve bu programlar ile eyaletin kırsal bölgelerine 2024’e kadar 40.000 göçmen getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Eyaletin başkanı Jason Kenney’in söz verdiği iki göçmenlik programı üzerinde paydaşlarla yapılacak görüşmeler bu sene sonuna doğru başlayacak.

CIC habere konuşan sözcü Gurshan Dhillon Alberta göçmenlik bakanlığının programın detayları üzerinde çalışmalarını yürüttüğünü ve farklı seçenekler üzerinde durulduğunu belirtti.

2019 kışına doğru özellikle işverenler, yerleşim kurumları, uzmanlar ve Alberta’ya yerleşen göçmenler gibi çeşitli paydaşlarla görüşmeler yapılacak.

Kanada’nın göçmenlik bakanlığı görevini 2008-2013 arası yürüten Kenny’nin seçim dönemindeki vaatlerinden birisi de oluşturulacak kırsal gelişme programı ve kırsal girişimcilik göçmenlik programı ile küçük ve orta büyükükteki şehirlerde kalkınma sözüydü.

Geçtiğimiz şubat ayında Kenney tarafından verilen basın açıklamasında tasarlanacak olan programların Alberta’nın Brooks ve Wood Buffalo gibi kırsal şehirlerine kalifiye göçmen ve girişimcilerin gelmelerine olanak sağlayacağını duyurmuştu.

Kenney bu programlar aracılığı ile 32.000 kişi kırsal gelişim programı ve 8.000 kişi de kırsal girişimcilik programı ile olmak üzere toplamda 40.000 yeni göçmenin Alberta’ya gelmesini hedefliyor.

Kenney kampanya sürecinde kırsal gelişim programının federal ekspres giriş göçmenlik programı ile uyumlu hale getirileceğini açıkladı.

Federal hükümetçe işletilen ekspres giriş sistemi kapsamında Kanada’nın en büyük göçmenlik programları olan federal nitelikli işgören sınıfı (FSWC), federal kalifiye işçi sınıfı (FSTC) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) programları göçmen başvurularını kabul ediyor.

Federal ekspres giriş sistseminde (express entry) kayıtlı olan adaylara yaş, eğitim, dil seviyesi ve iş tecrübesi gibi faktörlerden puan veriliyor. Herhangi bir eyaletten seçilerek aday olan kişilere ek olarak 600 puan veriliyor.

Alberta’nın şu anda ekspres giriş sistemine uyumlu Alberta ekspres giriş sistemi var.

Kırsal girişimci göçmen programı her sene 500 tecrübeli girişimcinin aileleriyle birlikte eyalete yerleştirilmesini amaçlıyor.

Girişimci adayların eyalette yeni bir işe yatırım yapmasını ve yönetmesini şart koşuyor.

Kabul edilecek başarılı girişimcilere önce iki senelik çalışma izni verilecek ve diğer şartları taşıması durumunda ise girişimciler eyaletten aday gösterilecek.

Murat Kandemir, 31 Temmuz 2019  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder