31 Ağustos 2019 Cumartesi

Kanada’nın Eyaletleri Göçmen Almada Daha Aktif


Kanada’nın eyalet göçmenlik programları (PNP) göçmen alımında oldukça aktif olarak öne çıkıyorlar.

Dolayısıyla size Kanada’nın federal göçmenlik programı ekspres giriş (express entry) sistemine göre alternatif sunabilirler.

Federal hükümetçe işletilen ekspres giriş sistemi kapsamında Kanada’nın en büyük göçmenlik programları olan federal nitelikli işgören sınıfı (FSWC), federal kalifiye işçi sınıfı (FSTC) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) programları göçmen kabul ediyor.

Federal ekspres giriş sistseminde kayıtlı olan adaylara yaş, eğitim, dil seviyesi ve iş tecrübesi gibi faktörlerden puan veriliyor. Ekspres giriş sisteminde her ay en az iki kere olmak üzere çekiliş yapılıyor ve her bir çekilişte belirli sayıda göçmen kabul ediliyor. Kabul edilen göçmenlere göçmenlik davetiyesi (ITA) gönderiliyor ve aday başvurusunu tamamlayarak Kanada’ya göçmenlik vizesini alıyor.

Federal göçmen aday havuzunda bulunan her adayın bir puanı oluyor ve adayın seçilebilmek için gerekli minimum puanı tutturması gerekiyor. Bu sene seçilmek için gerekli minimum puan seviyesi 438 ile 470 arasında gerçekleşti. Bu kadar yüksek puanı olan adayların havuzdaki toplam adaya oranının ise sadece yüzde 13 olduğunu da belirtelim.

Havuzda kayıtlı ve puanı düşük çoğunluk için eyalet aday göçmenlik programları bulunuyor.

Bu programlar Kanada’nın eyalet aday göçmenlik programları (PNP) kapsamında işletiliyorlar. PNP’ler sayesinde eyaletler federal hükümetten ayrı olarak istedikleri nitelikteki yabancıları Kanada’ya göçmen olarak seçebiliyorlar.

Ocak ayından bu yana çeşitli eyalet göçmenlik kategorilerinde 160’dan fazla çekiliş yapıldı. Oysa federal ekspres giriş sisteminde yapılan çekiliş sayısı ise sadece 17.

Eğer puanınız federal ekspres giriş sisteminde seçilmeye yetmiyorsa eyalet göçmenlik aday göçmenlik programlarını inceleyebilirsiniz.

İki türlü eyalet aday programları bulunuyor.

-Federal ekspres giriş sistemine bağlı olarak çalıştırılan göçmenlik kategorileri ve
-Federal ekspres giriş sisteminden bağımsız olarak çalıştırılan göçmenlik kategorileri

Eyaletlerin çoğunda federal ekspres giriş sistemine uyumlu göçmenlik kategorileri bulunuyor.

Bu kategorilerde seçilebilmek için gerekli minimum puan oldukça düşük olabiliyor. Örneğin Alberta bu sene sadece 300 puanı olan bazı adayları göçmen olarak kabul etti.
Bunun yanında Saskatchewan ve Nova Scotia gibi eyaletlerde adayın federal göçmenlik puanına bakılmıyor.

Eyaletlerin ayrıca federal ekspres giriş sisteminden bağımsız olarak çalıştırdığı göçmenlik kategorileri de bulunuyor. Yani ekspres giriş sistemine uyumlu olmayan adaylar eyaletin aradığı mesleki becerilere ya da eğitime sahip olarak kabul edilebiliyorlar.

Herhangi bir eyaletten seçilerek aday olan kişilere ek olarak 600 puan veriliyor. 600 ve üzeri puanı olan adaylar ise federal ekspres giriş sisteminde çok kısa sürede kabul mektubu alıyorlar.

Eğer düşük bir ekspres giriş puanınız varsa moralinizi bozmayın ve eyaletlerin resmi göçmenlik sayaflarını inceleyin.

Ücretsiz Kanada göçmenlik değerlendirmesi için lütfen CV’nizi, varsa dil sınav (TEF, IELTS vs.) sonucunuzu murat_kandemir@outlook.com adresine gönderin.   

Eyaletler ve göçmenlik bakanlığı resmi internet siteleri şöyledir:

Newfoundland and Labrador

Nova Scotia

New Brunswick

Prince Edward Island

Ontario

Manitoba

Saskatchewan

Alberta

British Columbia



Murat Kandemir, 31 Ağustos 2019   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder