20 Mart 2020 Cuma

Kanada Göçmenlik: Corona Virüs Güncelleme 2


Kanada’da Corona Virüs (COVID19) ile ilgili alınan önlemleri bu yazımızda güncelliyoruz.

Kanada hükümeti tüm Kanadalıları veya göçmenleri COVID19 riskine karşı uyardı ve gerekli olmadıkça ülke dışına çıkmamalarını istedi.

Kanada’ya dışardan gelen vatandaşların ve göçmenlerin kendilerini 14 gün karantinaya almaları istedi. Bu süre zarfında yüksek ateş, öksürük ve nefes zorluğu gibi semptomları yaşayanların sağlık kuruluşuna başvurmaları istendi.

Kanada’da test edilen kişi sayısı 54,956 olurken testi pozitif çıkan kişi sayısı 628 ve tam negatif çıkan kişi sayısı ise 42,157 oldu.

Başbakanlık ofisi de COVID 19 ile ilgili olarak alınan önlemlerle ilgili bir duyuru yayınladı. Kanada bu süreçte işçi ve işverenlere destek olmak üzere kullanılacak 27 milyar dolarlık bir yardım ayırdı. Bunun yanında ekonomiyi canlı tutmak ve Kanada işletmelerinin ve hane halklarının nakit ihtiyacını karşılamak için 55 milyar dolarlık vergi ertelemesinin yapılmasına karar verildi. Toplamda 82 milyar dolarlık yardım işverenlerin işçilerin maaşını ödeyebilmelerine, Kanadalıların kiralarını ödeyebilmeleri ve bakkal alışverişlerini yapabilemelerine olanak sağlayacak.

18 Mart 2020 tarihi itibariyle Kanada sınırları ABD vatandaşları hariç tüm yabancılara kapatılmış durumdadır. Sınırlar açılıncaya kadar Kanada vizeniz bile olsa ülkeye giriş yapamayacaksınız.

Ev kredisi ödemelerinde erteleme yapılmaya başlandı. Tüm bankalar tarafından alınan karar ile mortgage ödemeleri ertelenebiliyor. Bunun için bankanızı arıyor ve mortgage departmanıyla iletişime geçiyorsunuz. Ev kredisi ödemelerinize en fazla altı ay erteleme yaptırabiliyorsunuz.        

COVID19 ile mücadele kapsamında Kanada göçmenlik bakanlığı bünyesindeki tüm yüzyüze görüşmeler iptal edildi. Daimi ikamet sahiplerine verilen tüm yüzyüze görüşmeler 13 Nisan 2020’ye kadar iptal edildi. Eğer daimi ikamet sahibi olarak size verilen bir görüşme tarihi var ise bu görüşme telefonla yapılacak ya da ileri bir tarihe atılacak.

Kanada içerisinde Service Canada merkezlerinde biyometrik randevunuz var ise bu randevular da ikinci bir tarihe kadar ertelendi. Ertelenme ile ilgili size yazılı bilgi gelecek ve başka bir tarihe randevu almanız istenecektir.

Kanada’daki tüm siyasi sığınmacı görüşmeleri de 13 Nisan 2020’ye kadar iptal edildi. Siyası sığınmacı olarak bu tarihten önce duruşmanız ya da görüşmeniz varsa size yeni bir tarih verilecek.

Daha önce de duyurduğumuz gibi tüm vatandaşlık törenleri ve sınavları 14 Mart itibariyle sonraki bir tarihe ertelendi.

Tüm ülkelerin asıl önceliği COVID19 ile mücadele. Bu süreçte Kanada’ya turist olarak gitmeyi düşünmeyin.

Murat Kandemir, 20 Mart 2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder