6 Mayıs 2011 Cuma

2011 Yılı Kanada Genel Seçimler ve Göçmenlik Politikasının Geleceği

Kanada 2011 yılı Genel Seçimleri 2 Mayıs 2011’de yapıldı. Maalesef ben Türkiye’de bulunduğum için 41’incisi düzenlenen bu genel seçimlerde oy kullanamadım. Seçimler ve sürpriz sonuçları sebebiyle de bu yazıyı kaleme almak gereğini duydum.

Önce partileri tanıyalım. Kanada’da Muhafazakarlar (Conservative Party) merkez sağı, Liberaller (Liberal Party) ise merkez solu temsil ediyor. NDP (National Democratic Party) ise sosyalist bir program izlerken Quebec Bloku (Block Quebecois) ise Quebec Eyaletinin bağımsızlığını savunan bir parti olarak göze çarpıyor. Yeşiller (Green Party) gibi diğer partilerin oy oranı yok denecek kadar az.

2011 yılı seçimleri ulusal sonuçlar

Ulusal sonuçlara göre en çok oyu Muhafazakar Parti (Conservative Party) topladı. Tüm Kanada genelinde oy sayıları 5.832.401 adet olan Muhafazakarlar %39,6 oy oranıyla parlamentoda 167 milletvekili çıkardılar. En yüksek ikinci oy alan parti bu sefer Liberaller değil Yeni Demokratik Parti (National Democratic Party) NDP oldu. Sosyalist parti NDP tüm Kanada genelinde 4.508.474 oy sayısı ve %30,6 oy oranıyla parlamentoda 102 milletvekilini garantiledi. Geçen seçimlerin ikinci büyük partisi olan Liberaller is bu seçimde hüsrana uğradılar. Tüm Kanada genelinde 2.783.175 oy ve %18,9 oy oranıyla kazandıkları sandalye sayıları 34’de kaldı. Liberal Parti lideri Ignatief beklendiği üzere görevinden istifa etti. Son olarak Quebec’in partisi olup sadece Quebec Eyaletinde seçimlere giren Quebec Bloku (Bloc Quebecois) şok ederek eyalette 889.788 oy ve %6 oy oranıyla sadece 4 sandalyeyi elde edebildiler.

Eyaletler

Eyalet bazında incelediğimizde seçim sonuçları farklılık göstermektedir. Daha önce Liberallerin güçlü olduğu Ontario Eyaleti bu sefer oylarının büyük çoğunluğunu Muhafazakarlara verdi. 2.455.900 oy alan Muhafazakarlar %44,4 oy oranıyla birinci olurken bir önceki seçime göre oylarını arttıran NDP 1.416.537 oy sayısı ve % 25,6 oy oranı ile ikinci çıkmayı başardı. 1.400.280 oy alan Liberaller %25,3 oy oranıyla üçüncü oldu.

Quebec Eyaletinde en çok oy olan parti 1.628.483 oy ve %42,9 oy oranı ile NDP oldu. İkinci parti gelen Quebec Bloku’nun oy sayısı 889.788 oldu ve oy oranları %23.4’te kaldı. 627.650 oy syısı ve %16.5 oy oranı ile Muhafazakarlar üçüncü gelirken 538.417 oy sayısı ve %14.2 oy oranı ile Liberaller sonuncu oldu.

Alberta’da pek bir değişiklik olmayarak yine Muhafazakarlar bu eyalette birinci gelmeyi başardı. Eyalette 933.201 oy sayısı ve %66,8 oy oranı alan Muhafazakarları 234.851 oy ve %16.8 oy oranı ile NDP izledi. Liberaller ve Yeşil Partisi de diğer oy alan partiler oldu.

Göçmenlik Politikaları

Göçmenlik politikaları federal bir sorumluluk olduğundan Kanada Göçmenlik Bakanlığı önceki iktidar olan muhafazakarların elindeydi. Bu yeni dönemde hükümet kurmakta zorlanmayacak olan muhafazakarlar eski politikalarına devam edecekler.

Bir önceki Göçmenlik Bakanı Jason Kenney’in yeni görevinin başka bir bakanlık olacağı düşünülüyor. Kendisi göçmenlik bakanı görevi süresince bir çok uygulamaya imza attı. Geçen sene C-35 Yasası (Bill C-35) hazırlayan Kenney’in hedefinde Kanada içinde faaliyet gösteren gölge (yetkisiz) danışmanlar (ghost consultants) vardı. Resmi gazete de yayınlandıktan sonra kabul edilen bu yasa göçmenlik danışmanlarının hali hazırdaki odası CSIC’in de değiştirilmesi fikri ve yetkili olmayan ve göçmenlik hizmetleri verenlere uygulanacak ağı para cezalarının kabul edilmesi ile sonuçlandı.

Kanada’da aile üyeleri göçmenlik başvuruları (anne-baba, nine-dede vs) en ağırdan alınan başvurular olarak biliniyor. En iyimser tahminle bir anne-baba sponsorluğu 48-60 ay sürmektedir. Bu kadar ağır olmasının sebebi tabii ki yaşlı insanların ekonomik olmayan sınıfta görülmeleridir. Büyük bir ihtimalle sağlık sorunları yaşayacaklar ve Kanada’nın sağlık sistemine ek bir masraf kalemi yaratacaklar endişesiyle ağırdan alınan bu sınıfta Jason Kenney 2011 yılı içinde 58.500-65.000 başvuruyu sonuçlandıracaklarının sözünü veriyor.

Konusunda yazı yazdığımız Jason Kenney’in başka bir icraatı da vatandaşlık sınavının revize edilmesi ve sınav için dağıtılan kitapçığın güncellenerek tanıtılması oldu. Yeni unsurlarında eklendiği (eşcinsel evliliklerin kanun önünde eşit olacağı vurgusu, zorla yapılan evliliklerin kabul edilmezliği, yeni gelenlerin nefret düşüncelerinden ve negatif önyargılardan uzak durması gerektiği vs) kitapçık artık yeni sınava girecek adaylara gönderilmeye başlandı.

Kanada iltica sisteminin daha iyi hale getirilmesi düşüncesiyle hazırlanan Dengeli Mülteci Reformları (Balanced Refugee Reforms) tanıtıldı. Bu uygulama daha çok Kanada dışındaki belirli yerlerde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (United Nations High Commissioner for Refugees UNCHR) tarafından belirlenen 2500 kadar mültecinin Kanada’ya alınmasını hedefliyor.

Tabii muhafazakarların uygulamaları bir çok konuda eleştiriliyor. Federal Nitelikli Eleman sınıfına başvuracak adayları mesleklere göre eleyip 29 mesleğe indirgemeleri ve her bir meslek için senede 1000 adet kota koyup toplamda 25bin adet Nitelikli Eleman adayı hedeflemek çok eleştirilmişti. Ayrıca zaten çok uzun süren Aile Sponsorluğu (anne-baba, dede-nine vs) çok uzun sürdüğü ve kısalacak gibi görünmediği belirtildi. Ayrıca Kanada içinde İltica davalarının bekleme süreleri konusunda da çok eleştiri alan Jason Kenny 11 Şubat 2011’de yaptığı bir basın açıklamasıyla uzun süren davalarda suçlu olarak hakimleri, hukuk sistemini ve hatta sistemi bilip ona göre oynayan akıllı avukatları hedef göstermişti.

Sonuç

Muhafazakarların çoğunluk hükümeti kuracakları ve dolayısıyla göçmenlik politikalarına devam etmeleri muhtemel olacaktır. Federal nitelikli eleman başvuruları için Temmuz ayında yeni kota belirlenmesi şu anki kabul edilen meslekler listesine eklenecek veya çıkarılacak meslekler olmasıda muhtemeldir. Hükümeti kurduktan sonra her şey daha iyi şekillenecektir. İzlemeye devam edip yeni uygulamaları burada yayınlamaya devam ediceğiz.

İşlerinizde kolaylıklar dileğiyle.

Murat Kandemir

Yararlanılan Kaynaklar

Elections Canada

www.elections.ca

Tam liste sonuçlar;

http://www.elections.ca/enr/help/map_41ge.pdf

Makaleler

Conservative majority gears up to govern

http://www.thestar.com/news/canada/politics/article/985853--conservative-majority-gears-up-to-govern

Finally, good news for Ontario

http://www.thestar.com/opinion/editorialopinion/article/985932--finally-good-news-for-ontario

Why Quebecers switched en bloc?

http://www.thestar.com/news/canada/politics/article/985313--why-quebecers-switched-en-bloc

NDP’den Jack Layton’un basın açıklaması

http://www.ndp.ca/press/together-we-can-bring-change-to-ottawa

Jason Kenney’ tüm haberler

http://www.jasonkenney.ca/media-centre/news/

Muhafazakar Parti’den Jason Kenney’in gazete haberi

http://www.vancouversun.com/news/Kenney+blames+courts+refugee+backlog/4266255/story.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder