3 Mayıs 2011 Salı

Kanada Aile Sponsorluğu Programı İçin Düşünülen Değişiklikler


Kanada Hükümeti sponsorluk başvuruları için bazı değişiklikler tasarlıyor. Tasarı halindeki bu değişiklikler “aile sınıfı” üyelerinden herhangi birinin sponsorluğu hakkında. Aile Sınıfı kategorisinde Kanada daimi göçmenler veya vatandaşlar Kanada vatandaşı olmayan eşlerine/partnerlerine sponsor olabiliyorlar.

Tasarı halindeki değişiklik tekliflerinin sebebinin gittikçe artan sahte evlilikler (marriages of inconvenience) olduğu biliniyor. Sistemi kullanarak sahte evlilik yoluyla Kanada’ya gelenler olduğu ve bir çok Kanadalı veya göçmen sponsorunda art niyetli bu kişiler yüzünden çok muzdarip olduğu birçok olayla sabit.

Sponsor Edilen Eşlere Başka bir eş için Sponsorluk Yasağı
Düşünülen değişikliklerden birincisi hükümetin Kanadalı bir vatandaş veya daimi göçmen ile evlenip Kanada’ya gelen eşlere beş yıl süre için ikinci bir sponsor olma yasağının getirilmesi. Bilindiği gibi Kanada’ya sahte evlilik yoluyla -deyim yerindeyse- “kapak atan” bazı art niyetli kişiler evlendikten sonra ilk eşlerinden ayrılıp başka bir eşe sponsor oluyorlardı. Bu uygulamayla hükümet sahte evliliklerin büyük ölçüde önüne geçmeyi amaçlıyor.

Şu anki uygulama ile eşine sponsor olan Kanada vatandaşı veya göçmeni olan adaylar başka bir adaya üç sene –maddi olarak sorumlu oldukları süre- geçmeden sponsor olamıyor. Oysa sponsor edilen kişi için böyle bir yasak yok yani sponsor edilen kişi Kanada’ya giriş yaptıktan sonra eşinden ayrılırsa herhangi başka birisine (evlendiği /birlikte yaşadığı) sponsor olabiliyor.

Eş/partner Sponsorluğu için Şartlı Daimi Göçmenlik Statüsü
İkinci düşünülen değişiklik ise hükümetin oluşturmak istediği yeni bir daimi göçmenlik kategorisi. Bu plana göre iki yıl ve daha az ilişki yaşayan çiftlerden birisi Kanadalı veya Kanada göçmeni eşi/partneri tarafından Kanada’ya sponsor edildiğinde sponsor olunan eş/partner başvurunun kabulü durumunda Kanada’da iki yıl için (veya daha fazla) “şartlı” daimi göçmenlik statüsü alacak ve sponsoru ile en az iki yıl süreyle birlikte olması gerekecek. Bu süre içinde evliliklerinin gerçek olmadığı saptanırsa göçmenlik görevlileri kendisinin Kanada’dan gönderilmesi hakkında yasal işlemleri başlatacak.

Resmi Gazetede bu konudaki değişiklik düşünceleri yayınlanan Kanada hükümeti bu konuda yorumları bekliyor. Planlanan değişiklikler kabul edilirse Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası Yönetmelikleri de (Immigration and Refugee Protection Regulations IRPR) güncellenecek.

Tabii geçici göçmenlik statü uygulaması başlarsa Kanada’ya ayak bastıktan sonra geçici göçmen statüsü süresi içinde sponsor edilen kişi eğer aile içi şiddete maruz kalma gibi bir durumla karşılaşırsa kendi ülkesine gönderilmekten korkmadan durumunu rapor edebilmesi konusunda da bir esneklik gösterilmesi söz konusu olacak.

ABD, Avustralya ve İngiltere gibi ülkelerde sponsor edilen kişinin daimi statüsü almadan önce eşiyle en az üç yıl yaşama zorunluluğu var. Ayrıca bu ülkelerde de sponsor edilen eşe geçici göçmenlik statüsü veriliyor ve birlikte yaşama süresinin geçmesi bekleniyor. Kanada’da böyle bir uygulamanın yürürlüğe konarak evliliklerin suistimal edilmemesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Yaşanan bazı olaylarda ise sponsor edilen kişiler Kanada’ya vardıktan ve daimi ikamet kartlarını (permanent residency cards) kısa sürede aldıktan sonra ortadan kayboluyorlar. Tabii statülerini de hemen aldıkları için Kanada içinde daimi ikamet eden kişi olarak hayatlarına devam ediyor veya rahatça başka birisine eş sponsorluğu başvurusu yapabiliyorlar.

Ashpreed Badwal dosyası
Bu tür olayların belki de en ünlüsü Ashpreet Badwal davasıdır. Gazetelerde de çıkan olaya göre Toronto’da yaşayan Badwal kocasıyla online bir sitede tanıştı. Bir süre sonra birlikte evlilik kararı aldılar ve Badwal Hindistan’a uçtu. Evlendikten sonra da kocasına sponsor olmak için başvurdu. Hindistan’daki Kanada elçiliği evliliğin sahte olmasından şüphe duyduklarını belirtip sponsorluk dosyasını reddettiler. Badwal davayı temyiz etti ve kazanarak dosyanın kabul edilmesini sağladı. Kendisini beklediği havaalanında kocası ortaya çıkmadı ve Badwal’ı arayarak onunla yaşamak istemediğini söyledi. Tabii Badwal kocasını sponsor ettiği için imzaladığı sponsorluk sorumluluğu (Sponsorhip Undertaking) ile kocasının maddi olarak üç yıl sorumluluğunu da üstlenmiş oldu.

Olay Göçmenlik Bakanı Jason Kenney’e iletildi. Jason Kenny’de kocanın bir an önce Kanada’dan sınırdışı edilmesini istedi.

Eş Sponsorluğu ve Cezai Mahkumiyetler
Tasarı halindeki sonuncu değişiklikte maksimum 10 yıllık bir cezayı gerektirecek ve şiddet içeren bir suçtan mahkumiyet giyen veya böyle bir suça teşebbüs edenler sponsor olma hakkını kaybedecekler.

Yine aşağıda listelenen aile üyelerinden herhangi birine karşı işlenmiş ve yaralanmayla sonuçlanan suçlardan dolayı hüküm giymiş olanlara da sponsor olma yasağı getiriliyor.

Bu kişiler:
· sponsorun eski aile üyeleri,
· sponsorun aile üyelerinin aile üyeleri,
· sponsorun şu anki veya eski bir yakının aile üyeleri,
· sponsorun eskiden veya şu anki bakmakla yükümlü olduğu çocuklar,
· sponsorun bir yakınının eskiden veya şu anki bakmakla yükümlü olduğu çocuklar,
· birlikte yaşayıp yaşamadıklarına bakılmaksızın sponsorun eskiden veya şu an flört ettiği kişi ve o kişinin aile üyeleri,

Bu yasakla var olan veya muhtemel aile içi şiddetin olmasının ya da devamının önüne geçilmesi planlanıyor.

Tabii sonuç olarak sahte evlilik yoluyla Kanada’ya gelen küçük bir azınlık yüzünden koskoca bir aile sponsorluğu programının revize edilmesiyle faturayı yine dürüst olarak sevdiği kişilerle evlenip onları Kanada’ya getirmek isteyen ve bu değişikliklerle karşılaşacak çoğunluk ödeyecek.

Bu yeni değişiklikler kabul edilmese bile şu an aile sponsorluğu başvurularını kabul eden Kanada Elçilikleri eş/partner sponsorluğu evraklarını didik didik ediyor dosyalara çok sıkı bir şekilde yaklaşıyorlar. Bu yüzden evrakların çok düzgün doldurulması tam ve eksiksiz hazırlanması ve gerektiğinde çağrılan görüşmede de iyi bir performans sergilenmesi gerekiyor. Aksi takdirde başvuranlar kendilerinin temyiz mahkemesinde bulacaklar.

Teklif edilen değişiklikler konusundaki son durumlar blogumda güncellenecektir.

Murat Kandemir

Yararlanılan Kaynaklar

Konu ile ilgili teklif edilen değişikliklerin yer aldığı resmi Kanada Hükümeti duyurularını aşağıdaki linklerden izleyebilirsiniz

Diğer Kaynaklar
3. http://www.canadavisa.com/news/entry/proposed-changes-for-spousal-sponsorships-110330.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder