23 Ekim 2011 Pazar

Geçici Yabancı İşçiler -Temporary Foreign Workers-

Her yıl farklı göçmenlik kategorilerinden Kanada’ya gelen göçmenler Kanada ekonomisi için çok önem taşıyor. Kanada Hükümeti de uluslararası ekonomik krizden çıkmanın en önemli faktörlerinden birisinin Kanada’ya gelen göçmenler olduğunun farkında. Kriz dönemi sebebiyle neredeyse durdurulan geçici yabancı işçi programında da (temporary foreign worker program) değişiklikler yapılması planlanıyor.

Konuyla ilgili görüşlerini medyaya bildiren Göçmenlik Bakanı Jason Kenney Kanada ekonomisinin krizden en az hasarla çıktığını ve göçmenliğin ekonomik büyüme için bir anahtar olduğunu kaydetti.

“Yıllarca Kanadalılar nüfus sayımızı korumamız ve ekonomik olarak büyümemiz için gerekli olandan daha az sayıda çocuk sahibi olmaktalar ve bu da Kanada için emekli olan vatandaşların sağlık bakımları ve emeklilik fonunun yükünü kaldıracak daha az vergi mükellefi anlamına geliyor…. İşte burada Kanada göçmenliğinin önemi ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Geçici yabancı işçilerin iş gücü piyasasındaki önemine de dokunarak, “2009 yılında işsizlik oranı arttığı ve çok sayıda Kanada vatandaşımız işinden olduğu için ekonomimizde resesyon oldu ve bu yüzden de Kanadalılar işsizken geçici işçilerin onların işlerini ellerinden almasına mani olduk. Şimdi işsizlik düşmekte ve geçici işçi vize işlemlerinin daha kolaylaşması gerektiği kanısındayız” diyerek geçici işçi başvurularının bundan sonra daha esnek olarak ele alınacağının sinyalini verdi.

Geçici işçi programı konusunda kriz döneminde bazı önlemler alınmış Kanada’ya getirilecek geçici işçi sayısına ve başvuru sürecine bazı kısıtlamalar konmuştu. Krizin etkisinin iyice bittiği Kanada’da önümüzdeki aylarda geçici işçi kategorisinin revize edilmesi konusunda çalışmalar sürdürülecek.

Bilindiği gibi inşaat, üretim ve hizmet sektöründe geçici işçi getirtiliyor. En çok talep edilen meslekler ise marangozlar, sıhhi su tesisatçısı, sanayi elektrikçiler, boyacılar, sıva ustaları, fayans ustaları, alçıpan ustaları, ağır iş makinaları operatörleri, aşçılar ve tır şoförleri vs. olarak sıralanıyor. Bu kategoride Kanada’ya gelecek yabancı işçiye bir ila iki yıllık çalışma izni veriliyor ve belli bir iş tecrübesi gösterebilen adaylar daha sonra daimi Kanada göçmenlik başvurusu yapabiliyorlar.

Eğer beton işi, iş makinaları tamircisi, sondaj işçisi, marangoz, metal işçisi, elektrikçi ve yol yapımı işçisi gibi inşaat işlerinde tecrübeniz ve iş tecrübenizle ilgili referansınız varsa, orta derecede İngilizce de biliyorsanız bana hemen İngilizce hazırlanmış bir CV’nizi atın. Kanada’dan iş teklifi almak suretiyle hem Kanada’ya varır varmaz dolgun bir ücret karşılığında çalışmaya başlarsınız hem de belli bir süre geçici işçi olarak çalıştıktan sonra Kanada’ya daimi göçmen kategorisinden başvurma şansını yakalayabilirsiniz.

Murat Kandemir

00 90 531 584 8951

muratkandemir25@hotmail.com

23 Ekim 2011

1 yorum:

  1. Bloğunuzda ki yazıları sürekli takip etmekteyiz, iyi yorumlar diliyoruz. Firmamız dell şarj cihazı sizlere başarılar diler.

    YanıtlaSil