27 Ekim 2011 Perşembe

Kanada Göçmenlik Bakanlığının anne-baba sponsorluğunda değişiklik planları

Muhafazakar partisi (conservative party) hükümeti Kanada’ya sponsorlukla getirilecek olan anne-baba ve dede-nine sayılarını kısıtlayarak bu zamana kadar birikmiş olan başvuruları da eritmeyi planlıyor.

Vatandaşlık ve göçmenlik komitesi toplantısında “Kanada göçmenlik konusunda dünyadaki en cömert ülkedir….fakat cömertliğimizinde bir sınırı olmalı,” diye konuşan Göçmenlik bakanı Jason Kenney bakanlığının anne-baba sponsorluğuna bakış açısının sinyallerini de vermiş oldu.

Göçmenlik bakanlığının verilerine göre şu an beklemedeki göçmenlik başvurularının sayısı bir milyondan fazla. Yönetimdeki muhafazakar hükümet daha önce 2012 yılı için 336.000 adet göçmenlik vizesi verilmesi hedefi koymuştu ama 2012 yılında verilecek vize sayısının bunun çok altında olacağı belirtiliyor. Önceleri yılda ortalama 400.000 göçmen alan Kanada muhafazakar hükümetin başa geçmesinden bu yana bu rakamı yıllık ortalama 254.000’de tuttu.

Geçen sene Kanada’ya kabul edilen göçmenlerin 38.000’in anne-baba ve dede-ninelerden oluştuğu belirtildi. Sol parti olan NDP’den Don Davies bu sayının arttırılması gerektiğini belirterek daha fazla insanın göçmen olarak ülkeye kabul edilmesiyle işçi sıkıntısının çözüleceği ve Kanada için daha güçlü bir ekonominin sağlanacağı görüşünde.

Kanada’ya gelen göçmenlerin ancak % 20’si Kanada iş gücüne etkin olarak katılmakta ve iş tecrübelerine göre çeşitli işlerde çalışmaktadır. Kalan % 80’lik bölüm ise daha çok göçmenlerin eşleri, çocukları ve diğer aile üyelerinden (nine-dede vs) oluşmaktadır. Bu yüzden de göçmenlik bakanı Kanada’ya kabul edilecek göçmen sayısının arttırılması fikrine sıcak bakmıyor.

Kanada’ya yakınları tarafından getirilen ve çoğunlukla da emekli olan kişilerin Kanada’da çalışma ihtimalinin çok düşük olacağı ve Kanada sağlık sistemini fazlasıyla kullanacağı aşikar.

Hâlihazırda anne-baba veya nine-dede sponsorluk işlemleri çok uzun sürmektedir. Zaten birikmiş dosyalar da uzun olan bu süreci daha da uzatmaktadır. Kanada’ya anne-babasını veya nine-dedesini sponsor olup getirmek isteyenleri 4-8 yıl arası bir süreç beklemekte.

Göçmenlik Bakanı Kenney’in düşündüğü bir çözüm de sponsor olacak kişiye uygulanacak bir aile geliri kriterinin saptanmasıdır. Yani sponsor olacak kişinin Kanada’daki tüm aile gelirine bakılacak daha önceden belirlenmiş aile geliri miktarını geçmesi halinde sponsor olmak isteyen kişiye istediği kişiyi Kanada’ya göçmen olarak getirebilmesi sağlanacak.

Kanada Göçmenlik Bakanlığı tarafından anne-baba sponsorluğu için düşünülen değişikliklerin uygulamaya geçip geçmeyeceğini zaman gösterecek.

27 Ekim 2011

Murat Kandemir

(Member of CMI ve ICCRC)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder