25 Aralık 2011 Pazar

Kanada Vatandaşlığı Sınavı & Töreni ve Planlanan Değişiklikler

Kanada Vatandaşlık sürecinin ve özellikle sınav sisteminin yetersiz olduğunda ısrar eden Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı bir dizi değişiklikleri yürürlüğe koyma çabasında.

Bu konuyla ilgili olarak daha önce yazdığım “Kanada Vatandaşlığı Satılık Değildir” adlı makalemde Bakanlığın yaklaşık 1.800 yeni vatandaşın Kanada vatandaşlıklarını sahte bilgi ve belgeler ile elde ettiklerini tespit ettiklerini ve hatta bunların bazılarının yetkili olmayan Kanada göçmenlik danışmanlarında yardım aldıklarının belirlendiğini yazmıştım.

Gerçeğe aykırı beyanlarla Kanada vatandaşı oldukları tespit edilen bu 1.800 kişi hakkında Bakanlıkça Kanada vatandaşlıklarının iptal istemi işlemleri başlatılmıştı. Şu an itibariyle federal hükümet 100 değişik ülkeden toplamda 6.500 kişinin vatandaşlık veya daimi oturum başvurularını sahtecilik yaptıkları nedeniyle incelemeye aldı.

Kanada Göçmenlik Bakanı Jason Kenney Montreal’da bir basın toplantısında Federal Hükümetin ayrıca 4.400 göçmenin daimi oturum kartlarını (Permanent Resident Card) yenileme başvurularında Kanada içinde ikamet sürelerinde yalan beyan verdiklerinin tespit edildiğini ve bu sayının 1.400’ünün de Kanada dışında olduğu halde kendilerini Kanada içinde göstermeye teşebbüs ettiklerinin belirlendiğini bildirdi.

Bugünkü yazımın konusu da Kanada Vatandaşlığı sınavı için düşünülen son yenilikler ve vatandaşlık sınavı dil (İngilizce veya Fransızca) yeterliliklerin saptama usülünün belirlenmesi. 15 Ekim 2011 tarihli Resmi Gazetede de yayınlanan bir teklifle Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı Kanada vatandaşlık başvurusunda tarafsız bir dil (İngilizce/Fransızca) ispatı şartı koymayı düşündüklerini ve bu konuda kamuoyunun katkılarını beklediklerini beyan etmişti.

Uygulamadaki Sistem

1947 tarihli Vatandaşlık Yasası’na (Citizenship Act) göre Kanada vatandaşlığına başvuracak adayların Kanada’nın resmi dillerinden –İngilizce veya Fransızca– biriyle iletişim kurabilmeleri gereklidir. 18 yaş altı ve 54 yaş üstü olanlar dışında tüm başvuran adaylar İngilizce veya Fransızca dillerinden birini yeteri kadar bilmek durumundadırlar.

Şu an ki uygulamada Bakanlık yetilileri başvuranların İngilizce veya Fransızca dil seviyesini vatandaşlık sınavı ve sınav esnasında yapılan birebir görüşmelerle değerlendiriyorlar. Eğer Kanada vatandaşı olmak isteyen adayın İngilizce veya Fransızca’sında yetersizlik olduğu düşünülürse sınavı iptal edilip bir kereye mahsus vatandaşlık hakimi ile mülakata çağrılıyor. Tabii mülakatın da oluşmasıyla vatandaşlık süreci iyice uzayabiliyor.

Düşünülen Sistem

Yeni sistemde yeni vatandaş adayı başvurusunu yaparken şahsi dil düzeyini objektif olarak ispat etmek zorunda kalacak. Düşünülen bu uygulamayla adayın dil seviyesini arttırmasının amaçlanmadığı sadece dil seviyesinin ispatını Bakanlıkça onaylanan bir dil sınavına girerek VEYA İngilizce/Fransızca dillerde bir lise/üniversite okuduğunu belirterek VEYA devlet destekli bir dil programına gittiğini göstererek gerçekleştirmesi amaçlanıyor.

Kanada vatandaşlığını düşünen adayların dil seviyelerini ispat etmesiyle vatandaşlık hakiminin karar vermesi daha kolay olacak. Başvuruları esnasında dil yeteneklerini bir şekilde ispat edemeyen adayların başvurularının da kabul edilmemesi yani başvurularının adaya geri gönderilmesi planlanıyor.

Vatandaşlık Yemini ve Yüzdeki Peçeler

Bakanlık ayrıca 12 Aralık 2011’den itibaren yeni bir uygulamaya da geçti. Vatandaşlık sınavının kazanılması sonrasında düzenlenen vatandaşlık seremonisinde artık tüm adayların yüzlerinin görünür biçimde olması gerekecek.

Vatandaşlık Yemini (oath of citizenship) vatandaşlık sürecinin en önemli kısmını oluşturmaktadır. Vatandaşlık sınavını geçmiş adaylar vatandaşlık yeminine çağrılırlar. Bu günde tüm adaylar vatandaşlık yemini eder. Bu yemin esnasında hakim ve görevlilerin vazifelerinden biride adayların gerçekten yemin edip etmediğini belirlemektir.

Vatandaşlık süreci çok önemli ve manevi bir anlam taşıdığı için vatandaşlık yemini önem arzetmekte ve kişilerin gerçekten yemin edip etmediği görülmek zorundadır. Yeni uygulamada vatandaşlık törenine katılan adaylara bir takım uyarılarda bulunulacak. Özellike yüzleri peçe ile örtülü olan adaylar en azından yemin esnasında peçelerini açmaları ve gerçekten yemin ettiklerini göstermeleri istenecek. Hatta yemin ettiği belli olmayan veya peçelerini bilerek açmayan adayların vatandaşlık sertifikalarının verilmeyeceği de belirtiliyor.

Muhafazakar Parti Başkanı ve Başbakan Stephen Harper peçeli Müslüman kadınların vatandaşlık yemini esnasında yüzlerini açmaları uygulamasında tepki çekmekten korkmuyor; hatta Kanada’lıların çoğunun kendisiyle aynı fikirde olacaklarını düşünüyor.

Kanada vatandaşlığı konusundaki tüm değişiklikleri burada sizinle paylaşacağım. Beni izlemeye devam edin.

Murat Kandemir

(ICCRC & CMI Üyesi), 25 Aralık 2011

Konuyla İlgili Önceki Bloglarım

“Kanada Vatandaşlığı Satılık Değildir”

http://www.muratkandemir25.blogspot.com/2011/08/kanada-vatandaslg-satlk-degildir.html

Güncellenmiş Kanada vatandaşlık sınavına hazırlık rehberi çıktı!

http://www.muratkandemir25.blogspot.com/2011/04/guncellenmis-kanada-vatandaslk-snavna.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder