9 Nisan 2012 Pazartesi

2008 Şubat Öncesi Yapılan Tüm Kanada Federal Nitelikli Eleman Başvuruları (FSW) Sahiplerine Aynen İade Ediliyor!

Kanada Hükümeti’nin 29 Mart 2012 bütçesinin açıklanmasının ardından göçmenlikle ilgili birçok yeni alınan kararda ardından geldi. Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı, (CIC), 29 Mart 2012’den başlamak üzere 27 Şubat 2008’den önce yapılmış ve Bakanlıkça üzerinde herhangi bir işlem yapılmamış tüm Federal Nitelikli Eleman Başvurularını (FSW) işleme dahi koymadan başvuru sahiplerine ödedikleri ücretlerle birlikte iade etme kararı aldı.

Bu karardan etkilenen göçmen adaylarının dışında ilgili karar göçmenlik sektöründeki birçok avukat ve göçmenlik danışmanı ve sivil toplum kuruluşu tarafından da hayretle ve şaşkınlıkla karşılandı.

CIC, FSW programındaki biriken dosyaları eritmenin bir yolunu arıyordu. 2008’den önce her meslek gurubundan aday FSW programındaki puanlama sisteminde 100 üzerinden 67 puanı tutturduğunda Kanada’ya göçmen olarak gelmek için FSW başvurusunda bulunabiliyordu. Fakat başvuruların cevaplanma süresi bazen 7 yıla kadar uzuyordu.

Bu yüzden CIC, 2008’den sonra FSW programında birçok değişikliğe gitti. Önce adaylardan İngilizce ve/veya Fransızca dil bilgilerini Bakanlıkça kabul edilen dil yeterlik sınavlarından (IELTS, TEF vs.) aldıkları sonuç belgeleri ile ispat etmeleri şartını koydu. Daha sonra FSW programı için “kabul edilen meslekler” listesi oluşturdu ve sadece bu meslek grubunun başvurularını kabul etti. 2009, 2010 ve 2011 yılları Haziran aylarında güncellediği meslek listesini her defasında kısalttı. 28’e kadar düşen meslek sayısında 2011 yılında her bir meslek için kabul edilecek dosya sayısı için kota koydu. Her biri 500 adet kota ile kabul edilen her meslekten en fazla 500 başvuruyu kabul edeceğini duyurdu. Tüm bunları Hükümet sorumluluk anlayışıyla hem FSW başvuru işlem sürecinin kısalmasını sağlamak (önceleri bir FSW başvurusunu sonuçlanması 7 yılı bulabiliyordu) hem de 2008 öncesi biriken başvuruların sayısını azaltmak amacıyla yaptığını duyurdu.

Bu yeni karar ile Hükümet hem kolay hem de pahalı yolu seçti. Dosyası işleme konmamış ve 2008’den önce FSW başvuru yapan tüm adaylara artık başvuruları ödedikleri işlem ücreti ile birlikte iade edilecek.

Kanada Göçmenlik Bakanı Jason Kenney’in, “Federal Nitelikli Eleman Programındaki birikmiş dosyalar hızlı bir şekilde değişen iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına cevap vermemizde önümüzdeki en büyük engellerden biridir…...Bazıları neredeyse sekiz yıllık olan bu başvuruların işleme alınması ekonomimizin asıl ihtiyacını hissettiği beceri ve iş tecrübelerine sahip yeni göçmen adaylarıyla ilgilenmemizi engelleyecek” diyerek kararlarının arkasında yatan asıl nedeni açıklıyor. Yeni başvurularla ilgilen eskileri paralarını da iade ederek reddet.

Şubat 2008’den önce Bakanlıkça teslim alınan ve üzerinde hiçbir işlem yapılmayan yaklaşık 112.000 FSW başvurusunun reddedilmesi bakmakla yükümlü oldukları ve başvurulara eklenen 300.000 kişiyi doğrudan etkileyecek. 112.000 adet başvurunun tüm harçlarının geri ödenmesi de Hükümet’e ayrıca 130 milyon dolarlık bir yük getirecek.

Yeni elemanlar alarak Bakanlık organlarının daha etkin çalışması, yeni organizasyon sistemi oluşturulması ve biriken tüm başvuruların müspet ya da menfi bir şekilde nasıl hızlı sonuçlandırılması gerektiği üzerinde çalışmalar yapılması gibi seçenekleri hiç düşünmeyen Bakanlık çözümü 2008 öncesi yapılan tüm FSW başvurularını toptan reddederek hem 130 milyon dolarlık bir iade faturasının altına girmekte hem de yaklaşık 110.000 kişinin hayalleri yok etmekte buldu. CIC’nin bu kararı bu kişilerin dosyalarını hazırlayan avukatların ve göçmenlik danışmanlarını da sıkıntıya soktu.

Yazık çok yazık.

Murat Kandemir, 09 Nisan 2011 (Member of ICCRC & CMI)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder