31 Mart 2012 Cumartesi

Kanada Göçmenlik Bakanlığı 2012 Yılı Göçmenlik Hedeflerini Açıkladı

Kanada Göçmenlik Bakanlığı, CIC (Citizenship and Immigration Canada) her sene Kanada Hükumetinin ekonomik, aile birleşimi ve insani yardım hedeflerine ulaşması için yıllık göçmenlik kotası belirler. 2012 yılı denizaşırı ülkelerden verilecek Kanada vizelerinde büyük bir artışa sahne olacak. 2011 yılında 217.800 adet olarak verilen toplam vizenin bu sene 255.100’e ulaşacağı tahmin ediliyor.

Tüm göçmenlik kategorilerinde büyük artışların beklendiği bu yılda özellikle yeni uygulamaya konulan anne-baba ve dede-nine vizelerinde geçen yıla oranla büyük bir artış beklenmekte. 2011’de toplamda 11.200 adet anne-baba ve dede-nine vizesi verilmişken 2012’de bu sayı 36.500 anne-baba/dede-nine vizesi olarak belirlendi. Vize artışının bekleneceği diğer bir sınıfta Federal Nitelikli Eleman (Federal Skilled Worker Category) kategorisinde gözlemlenecek. Geçen sene 55.900 vizenin verildiğibu sınıfta 2012 yılı için 61.000 vize verilmesi öngörülüyor. Son olarak 2011’de 73.600 adet verilen Eyalet Aday Programları ve Quebec Aday Programları kapsamında verilen vizeler de bu sene 78.000’eçıkacak. Geçen seneye oranla bu sene %17 daha fazla vize verilecekken 26.884 adet vizenin de Kanada içinde olan göçmenlere verileceği de diğer hedefler arasında.

Afrika/Ortadoğu bölgesinden daha fazla Federal Nitelikli Eleman başvurularının olacağı beklenirken iç savaşın eşiğinde olan Şam vize ofisinden verilen anne-baba/dede-nine vizelerinin artmasi bekleniyor. Avrupa ve Amerika bölgesinden de göçmenlik başvurularında artış olması umulurken özellikle Meksika ve Havana vize ofislerinden daha fazla vize talebi olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Göçmenlik hedefleri başka alanlardaki bir çok hedeflerle birlikte Federal Hükumet tarafından belirleniyor. Hükumetin göçmenlik konusundaki hedefleri 2002 yılından beri uygulamada olan Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası, IRPA (Immigration and Refugee Protection Act) kapsamında değerlendiriliyor. IRPA yasası zaten göçmenlik hedeflerinin ana hatlarını belirlerken önceliklerin hangi göçmenlik kategorisine verileceğini günün şartlarına ve ekonomik duruma göre federal hükumet belirliyor.

Muhafazakar Hükumet Başbakanı Stephen Harper göçmenlik programlarını Kanada’nın ekonomik ihtiyaçlarına öncelik vererek planlıyor. Bunun sonucu olarak ta ülkeye ekonomik katkısı olan göçmenlik programlarının (federal nitelikli eleman sınıfı ve eyalet aday programları vs.) hem kotası arttırılıp hem de şartları kolaylaştırılırken ülkeye ekonomik katkısı olmayan göçmenlik başvurularıda (anne-baba sponsorluğu vs) maalesef ağırdan alınmaktadır.

Ekonomik hedeflerinin yanısıra Kanada Hükumeti aynı zamanda diğer göçmenlik öncelikleri de belirledi. Bunların en önemlileri göçmenlik başvurularının sonuçlanma sürelerini hızlandırmak ve bazı göçmenlik kategorilerinde daha önce yapılmış olan birikmiş başvuruların bir an önce sonuçlandırılmasını sağlamak. Daha önce de duyurusunu yaptığımız aile sponsorluğu kategorisi gibi bazı sınıflarda değişiklikler de yapıldı. İltica sistemi ve yeni gelenlere yönelik yerleştirme sosyal programları da yeni hedeflerde yer aldı.

Öncelik verilecek göçmenlik sınıfları ve belirlenecek yıllık hedefler uzun bir araştırma ve ekonomik ve sosyal bir çok ilgili kurum/kuruluşlarla yapılan uzun dialoglar sonucunda mümkün olabiliyor. Ayrıca bu süreçte eyaletler de kendi bölgelerinin ihtiyaçları konusunda katkı yapıyorlar. Kanada’nın ekonomik şartları, iş gücü piyasası ve işverenlerin ihtiyaçları da göçmenlik hedeflerinin belirlenmesinde göz önüne alınıyor. İşgücünün tüm Kanada'ya adil bir şekilde dağılımının sağlanması ve yaşlanan Kanada nüfusu gibi uzun dönem sorunların çözümüne de katkı sağlanmaya çalışılıyor.

Murat Kandemir,31 Mart 2012, (Member of ICCRC & CMI)

Aşağıdaki listede 2012 yılına ait CIC'nin göçmenlik hedefleri bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder