1 Mart 2012 Perşembe

“Kanadalılar ve Vatandaşlık” adlı Ulusal Kamuoyu Araştırması

2006 yılından beri bir çok alanda yaptıkları kamuoyu araştırmaları ile tanınan Environics araştırma ve danışmanlık kuruluşu diğer 4 kurumla birlikte gerçekleştirdikleri “Kanadalılar ve Vatandaşlık” (Canadians on Citizenship) adlı ulusal kamuoyu araştırmasının ilk sonuçlarını 16 Şubat 2012 tarihinde yayınladı.

Bu kamuoyu araştırmasında işbirliği yapan diğer kurumlar ise bir sivil toplum kuruluşu olan ve yeni Kanadalı olmuş olanlara yönelik çalışmalarıyla bilinen Kanada Vatandaşlık Enstitüsü ICC (the Institute for Canadian Citizenship), 1982’de kurulan ve eşitlik ve refah konusunda çalışmalar üreten Maytree Vakfı, Kanada’nın en büyük bankalarından Royal Bank of Canada ve Kanada Medya Kuruluşu olan CBC oldu.

19 Kasım – 17 Aralık 2011 tarihleri arasında telefonla yapılan araştırma Environics Araştırma Grubu tarafından 18 yaşından büyük 2.376 Kanada’lıyla görüşülerek yapıldı. Bu sayıdaki kişiyle yapılan kamuoyu araştırmasının sonuçlarının 20’de 19 oranıyla güvenilir olacağına işaret ediliyor.

Aynı tür bir araştırma ABD’de yaşayan ve 18 yaşından büyük 1.014 kişiyle de yapıldı. CARAVAN isimli kuruluş tarafından gerçekleştirilen araştırma Ocak 19’dan 22’sine kadar sürdü.

Araştırmada Kanadalı ve ABD’li katılımcılara “vatandaşlık” konusunda sorular sorularak bu konudaki görüşlerinin ortaya çıkması ve Kanadalıların Kanada içinde doğan ve sonradan Kanadalı olan kişilere olan bakışları hakkında bir fikir vermesi amaçlandı. İlk sonuçları 16 Şubat 2012’de yayınlanan raporun tüm sonuçlarının 6 Mart 2012’de yayınlanacağı duyuruldu.

Yayınlanan araştırma sonuçları “vatandaşlık” konusunda çarpıcı sonuçların ortaya çıkmasına sebep oldu. Kanada’lıların sadece pasaport sahibi olmak, kanunlara uymak ve vergi vermenin dışında gördükleri, “vatandaşlığın” aynı zamanda toplum içinde etkin rol oynamak, insanlara yardım etmek ve farklılıkları kabul etmek gibi değerleri de kapsadığına inandıklarını gösterdi.

“Kanada’da iyi bir vatandaş nasıl tanımlanır?” sorusuna katılımcıların verdiği cevapların % 35’i kanunlara uymak derken, %25’i toplum içindeki aktif etkinlik, %17’si de başkalarına yardım etmek ve %14’de başkalarının farklılıklarını kabul etmek olarak belirlendi. Diğer çok seçilen seçeneklerde “Kanada değerleri, diğer dinlere saygı, seçimlerde oy kullanmak ve vergi vermek” oldu.

Kanadalılar gönüllü çalışmalar içinde bulunmanın ve muhtaç olanlara yardım etmenin kendilerini daha iyi bir “vatandaş” olarak hissetmelerini sağladığı konusunda hemfikir. Katılımcılara sorulan “Kendinizi iyi bir vatandaş olarak hissetmek için neler yaparsınız?” sorusuna katılımcıların verdiği cevapların %34’ü “gönüllü çalışma” derken %26’sı diğer insanlara yardım etmek olarak belirledi. Ayrıca “vergi vermek (%21), kanunlara uymak (%20) ve seçimlerde oy kullanmak (%17)” faktörleri daha az oranlarda seçildi. Bu oranlar Kanadalıların “iyi bir vatandaş” olmanın özellikleri konusundaki fikirlerini ortaya çıkarıyor.

Kadın erkek eşitliği ve çevreye duyarlılıkta iyi bir Kanada vatandaşı olmanın gereklilikleri olarak görülüyor. Katılımcılara sunulan iyi bir Kanada vatandaşı olmak için gerekli 17 özellikten “kadın ve erkeklere eşit davranmak” %95 ile en çok seçilen şık olurken onu %89 oranla seçilen “kanunlara uymak”, ve %82 oranla seçilen “toleranslı ve saygılı olmak” şıkları izledi. Ayrıca katılımcılar %82 oranında “seçimlerde oy kullanmak” ve %80 oranında da “çevreyi korumak” faktörlerinin de iyi bir Kanada vatandaşı olmanın gereksinimleri olarak belirlediler.

http://www.icc-icc.ca/en/news/docs/2012/Canadians%20on%20Citizenship%20-%20Summary%20Report.pdf adresinden açıklanan ilk sonuçlara ulaşılabilir.

Bu araştırma ile Kanadalıların vatandaşlık konusundaki fikirlerinde emin oldukları ve “göçmenlik” te herhangi bir sorun görmedikleri de ortaya çıktı. Kanada’ya sonradan gelip Kanada vatandaşı olanları da iyi bir vatandaş olarak gören Kanadalıların oranı bir hayli yüksek.

Araştırma ayrıca Kanadalıların yeni gelenlerin topluma adapte olmalarını beklediklerini ve toplumunda bu süreci desteklemek için elinden geleni yapması gerektiğine inandıklarını da teyit etti. Katılımcıların hemen hemen hepsinin Kanada’da yasal olarak vatandaş olma şartlarının şu an için uygun olduğuna ve herhangi bir değişiklik yapılmasına gerek olmadığına inandıklarını da gösteriyor.

Sürekli göçmen alan ülke olan Kanada’da böylesine yapılan kamuoyu araştırmaları aslında Kanada’ya gelen göçmenlerin nasıl bir ülkeye gittiklerini de gösteriyor. Kanadalıların yeni gelenler konusundaki görüşleri çok önemli. Bu görüşler sadece Kanadalıların kafalarındaki göçmen profilini ortaya çıkarmıyor, göçmenlerin Kanadalılar hakkında düşünceleri de belirginleşiyor ve aynı zamanda diğer kurum ve kuruluşların (Göçmenlik Bakanlığı, sivil toplum kuruluşları vs) plan ve programlarının da şekillenmesine yardımcı oluyor.

Sonuç olarak Kanadalılar “vatandaşlığı” başkalarına yardım etmek, gönüllü çalışmalarda bulunmak ve topluma katkıda bulunmak olarak algılıyor. Siz “vatandaşlık” deyince ne anlıyorsunuz?

Murat Kandemir, (Member of ICCRC & CMI), 1 Mart 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder