24 Şubat 2012 Cuma

Şam’daki Kanada Büyükelçiliği Vize Departmanı Kapatıldı

Suriye’de çıkan olaylar yüzünden Şam’daki Kanada Büyükelçiliği’nin vize departmanı kapatıldı. Artık civar bölgelerdeki Kanada Büyükelçilikleri Şam’daki Kanada Elçiliği’nin vize & göçmenlik hizmetlerini yürütecek. İran’dan yapılacak tüm daimi göçmenlik başvuruları artık Ankara’daki Kanada Büyükelçiliği’nde sonuçlandırılacak. Uygulama Ankara’daki Kanada Büyükelçiliği’nin iş yükünü arttıracak.

Son dönemlerde artan Suriye’deki olayların bir türlü durmaması ve birçok ülkenin güvenlik sebebiyle elçilik/konsolosluk hizmetlerini durdurması Kanada’yı da harekete geçirdi. Şam’daki Kanada Büyükelçiliği’nde göçmenlik hizmetleri veren vize ofisi ileri bir tarihe kadar kapatıldı. Şam’daki vize ofisinin tüm işleri civar ülkelerdeki Kanada Büyükelçiliklerine dağıtıldı.

Kıbrıs Rum Kesimi, Lübnan ve Suriye’den gelen vize başvuruları ve Kıbrıs Rum Kesimi, İran, Irak, Ürdün, Lübnan ve Suriye’den yapılan daimi ikamet başvuruları Şam’daki Kanada Büyükelçiliği’ne yapılıyordu. Şam’daki vize ofisi ayrıca Suriye, Lübnan, Kıbrıs Rum Kesimi, Ürdün, İran ve Yunanistan’dan gelen mülteci başvurularına da cevap veriyordu.

Şu ana kadar Şam’daki Kanada Elçiliğine yapılan tüm vize başvuruları yine kapanan vize ofisi tarafından sonuçlandırılacak. Ankara’daki Kanada Elçiliği bölge program merkezi haline geldi.

Geçici bir süre için Suriye’de ikamet edenler Kanada’ya her türlü vize (turistik, ticari, öğrenci vs) başvurularını Ürdün Amman’daki Kanada Büyükelçiliği’ne veya Lübnan’daki Beyrut Kanada Büyükelçiliği’ne yapması gerekirken, Lübnan’da yaşayanların kendi ülkelerindeki Beyrut Kanada Büyükelçiliği’ne başvurmaları istendi. Ayrıca Güney Kıbrıs’tan gelecek Kanada vizesi başvurularına da İsrail Tel Aviv’deki Kanada Büyükelçiliği cevap verecek.

Federal Nitelikli Eleman, Quebec Nitelikli Eleman, Eyalet Aday Programı ve Yatırımcı Programı başvuruları bilindiği gibi önce Kanada, Sydney CIO (Centralized Intake Office) ofisine yapılıyor. Daha sonra da başvuranın bulunduğu ülkedeki büyükelçiliğindeki görevli vize ofisine gönderiliyordu. O bölgelerden gelecek Aile Sponsorluk dosyaları da her zaman olduğu gibi önce Kanada Mississauga’daki Case Processing Centre ofisine gönderiliyor. Ön kabul alan aile sponsorluk başvuruları daha sonra başvuranın sponsor etmek istediği kişinin yaşadığı ülkedeki büyükelçiliğe gönderiliyordu.

Şam’daki Kanada büyükelçiliği geçici bir süre kapandığı için hem Sydney’deki CIO ofisi hem de Mississauga’daki Case Processing Centre ofisi kendilerine Suriye, Ürdün ve Irak’tan gelen daimi göçmenlik başvurularını artık Ürdün Amman’daki vize ofisine gönderecekken, Lübnan’dan gelecek tüm göçmenlik başvuruları Beyrut’taki Kanada elçiliğine postalanacak. Kıbrıs Rum Kesimi başvurularının sonuçlanması işini Tel Aviv’deki Kanada elçiliği üstlenirken İran’dan gelen tüm göçmenlik başvurularını Ankara’daki Kanada Elçiliği sonlandıracak.

Daimi ikamet başvurusu Şam’daki Kanada elçiliğinde işlemde olanların dosyaları yeni belirlenen ilgili göçmenlik ofisine bitirilmesi için postalanacak.

Türkiye dışında Azerbaycan, Türkmenistan ve Gürcistan vatandaşlarının Kanada göçmenlik başvurularına cevap vermesinin yanında Ortadoğu’nun en büyük ülkelerinden olan ve ortalama 75 milyonluk nüfuslu İran’daki başvurulara da cevap verecek olması Ankara’daki Kanada Büyükelçiliği vize ofisinin iş yükünün artacağına işaret.

Ortadoğu kaynıyor. Kanada göçmenlik sürecini etkileyecek tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

Murat Kandemir (Member of CMI & ICCRC), 24 Şubat 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder