İsviçre’deki Davos Dünya Ekonomik Forum buluşmasına katılan Kanada Başbakanı Stephen Harper ülkesinde emeklilik, göçmenlik, ve yatırım fırsatları konusunda hayata geçirecekleri planlarından bahsetti.
Tüm detayların bahardaki bütçe açıklaması sonrasında netleşeceğini ifade eden Kanada Başbakanı düşündüğü değişiklikleri göçmenlik, emeklilik ve yatırım başlıklarında özetledi.
Hernekadar Davos gibi farklı bir ortamda konuşmasını yapsada Başbakan Stephen Harper konuşmasında Kanada halkı, uluslararası finans çevreleri ve siyasi liderlere seslendi.
Uluslararası krizden fazla etkilenmemeye çalıştıklarını ifade eden Başbakan ülkenin bundan sonra da tam kapasiteyle çalışmasına gayret ettiklerini açıkladığı konuşmasında yönetimlerinin ana hedeflerini belirledi. “Bizim yönetimimizde Kanada gelecek nesiller için ekonomik büyümeyi sağlayacak, istihdam yaratacak ve refah durumumuzu arttıracak gerekli adımları atacak” diye sürdürdüğü konuşmasında göçmenlik, emeklili ve yatırım imkanları konularına da değindi.
İlk olarak Kanada’daki emeklilik konusunda değinen Harper özellikle Yaşlılık Ödeneği olarak bilinen OAS’lerin (Old Age Security) sistemi iflas ettirmemesine çalıştıklarına dikkat çekti. Bir sistem olarak iyi çalışan Kanada Emeklilik Planında (Canada Pension Plan, CPP) bir değişiklik düşünmediklerini ifade eden Harper hedeflerinde OAS aylık bağlanma yaşının 65’ten 67’ye çıkarılmasının gündemde olduğunu ifade eden Harper Kanada’daki artan yaşlı nüfusun kendilerini buna mecbur kıldığını işaret etti.
Kanada genel bütçesinden karşılanan OAS ödemeleri 65 yaşını dolduran ve daimi olarak ikamet eden tüm Kanada vatandaşlarına aylık olarak ödeniyor. Kanada Emeklilik Planında (CPP) çalışanların çalışma hayatı süresince plana yaptıkları katkı emekli olmaları durumunda kendilerine emekli maaşı olarak geri dönerken OAS ödemeleri katkı yapılmaksızın sosyal bir hizmet olarak herkese ödenmekte ve Kanada genel bütçesindeki vergi gelirlerinden karşılanmakta.
Resmi rakamlara göre 2010 yılında 36 milyar dolar tutan OAS ödemeleri 2030 yılında 108 milyar dolara ulaşacak. 2010 yılında 4.7 milyon olan 65 yaşını aşan Kanadalı sayısının 2030 yılında 9.3 milyon kişiye ulaşacak olması istatistik rakamlarını doğruluyor.
Gündemlerinde OAS yardımı alabilme yaşının 67’ye çıkarılmasının olduğunu açıklayan Harper ağır bir şekilde eleştiri yağmuruna tutuldu. ABD, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin vatandaşlarına yaptığı sosyal güvenlik ödemelerini gözden geçirdiği bir ortamda Harper’ın fikri aslında çok mantıklı görünebilir fakat Kanada’da yaşlı nüfusun içinde oy verme oranının yüksek olduğu düşünülürse (2008 yılında yaşlı nüfusun % 85’i oy kullandı) mantıklı görünen bir ekonomik fikirin her zaman akıllıca bir siyasi fikir olmadığı görülebilir.
Bu konuda ağır eleştirilen Harper bir başka konuşmasında eleştirilere cevap verdi. Kendilerine oy verenlerin siyasi programlarında bütçe açığını kapatma ve dengeleme hedeflerinin olduğunu bildiklerini söyleyerek 2 Mayıs genel seçimler döneminde bundan bahsedilmediği konusunda suçlamalara da yanıt vermiş oldu.
İki yıllık süre içinde OAS aylığı alabilme yaşı 65’ten 67’ye yükseltilecek.
Göçmenlik konusunda da düşüncelerini dile getiren Başbakan, “İnsan hakları konusundaki sorumluluklarımızı ve aile birleşimi başvurularında göstermemiz gereken ihtimamı göz önünde bulundurarak ekonomimizin ve iş gücü piyasasının hedefleri doğrultusunda bir göçmenlik politikası ana hedefimiz olacaktır” diye konuştu.
Aynı konuyla ilgili olarak Calgary’de bir konuşma yapan Göçmenlik Bakanı Jason Kenney göçmenlik politikasında düşünülen adımlar konusunda ipucu verdi. Daha önceki muhtelif makalelerde de yazdığım gibi Kanada Göçmenlik Bakanlığı göçmenlik programları için uygulanacak yeni bir dil şartı düşünüyor. Bakanlık göçmenlerden istenecek bir yabancı dil standardı oluşturulmasının en iyi seçenek olduğuna herkesi inandırmaya çalışıyor.
Harper hükümetinin göçmenlik konusunda düşündüğü diğer önemli bir nokta olan ve halihazırda göçmenlik sisteminde kullanılan puan sistemi konusunda da bilgi veren bakan Kenney mevcut puan sisteminin daha çok iyi eğitim almış kişilerin faydasına olduğunu ama Kanada’nın asıl eksikliğini hissettiği meslek sahipleri ve bazı ustalar için uygun olmadığını düşündüklerini bildirdi.
Hükümetin ayrıca devrim niteliğinde sayılacak başka bir planını da bizzat Kenney açıkladı. Göçmenlik Bakanı Kenney büyük firmaların deniz aşırı ülkelere gitmelerini isteyeceklerini, istedikleri nitelikte elemanları işe alabileceklerini ve firmalar tarafından kendilerine iş teklifi yapılan bu kişilerin hızlı bir şekilde Kanada’ya getirileceğinin de altını çizdi.
Göçmenlik konusunda sonuç olarak Kanada Göçmenlik Bakanlığı bir dizi reform gerçekleştirecek. Oluşturulacak yabancı dil standartları, federal nitelikli eleman başvurularında uygulanan puan sistemi ve yabancı işçi kategorisi düşünülen değişikliklerin odak merkezi olacak.
Dünya Ekonomik Forum’daki konuşmasında yatırım olanakları konusuna da değinen Harper, Ottawa’nın araştırma ve geliştirme programlarının kolay ve etkin uygulanması raporunda belirilen tavsiyeleri dikkate alacaklarını belirtti.
Vergi teşvikleri konusunda da bir takım değişikliklere gideceklerinin sinyallerini veren Harper Davos’ta hedeflerinin 21. yüzyılda refah, ilerleme ve kendinden emin bir ülke modeli olmak ve geleceği iyi şekillendirmek olduğunu söyledi.
Türkiye’nin Başbakanının “bir daha Davos’a gelmem” dediği Dünya Ekonomik Forum’unda Türkiye’yi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve AB Bakanı Başmüzakereci Egemen Bağış temsil etti. Gündemleri oldukça yoğun olan Türk heyeti Arap baharından, küresel finans krizi yönetimine ve Avrupa’nın tekrar şekillenmesinden Türkiye’nin AB adaylığı gibi bir çok konuda demeçler verdiler.
Avrupa’daki kriz durumu ülkeleri mecburi ve gerekli kararlar almaya itiyor. Türkiye ve Kanada’da oluşan bu küresel duruma göre kendi önlemlerini alıyor.
Kanada’da göçmenlik konusunda alınan tüm kararlara karşı gözümüz açık gelişmeleri yakından takip ediyor ve sizleri konuyla ilgili olarak bilgilendirmeyi amaçlıyoruz.
Bir sonraki makalede buluşmak üzere.
Murat Kandemir, (Member of CMI & ICCRC) 04 Şubat 2012,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder