27 Ocak 2012 Cuma

Kanada Göçmenlik Departmanı (CIC) Randevuları ve Gitmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kanada Göçmenlik Departmanının (CIC) Kanada’nın bir çok yerinde lokal ofisleri vardır. Gerek göçmenlik gerekse vatandaşlık başvurularında başvuran kişiler zaman zaman bu ofislere yüz yüze görüşmelere çağrılırlar. Bu görüşmeler kimi zaman daimi göçmenlik kartı, PR (Permanent Residence Card) verilmek için düzenlendiği gibi kimi zaman da Kanada içinde bazı iltica etmiş kişilerin güvenlik soruşturmaları kapsamında kendilerinden daha fazla bilgi almak için ya da vatandaşlık müraacatı yapan adayların sınav ya da mülakat görüşmeleri de olabilir. Kanada göçmenlik ve/veya vatandaşlık süreci esnasında bir çok kez CIC ofisine gitmemiz gerekebilir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıralayabiliriz.

Dosyanız hakkında bilgi ya da Kanada Göçmenliği ve Vatandaşlığı hakkında genel bilgi sahibi olmak isterseniz CIC Çağrı Merkezini (1-888-242-2100) çalışma saatlerinde 8:00-16:00 arası arayın. Randevu için gittiğiniz yerdeki ön büro elemanları dosyanız hakkında detaylı bilgi sahibi olmayabilir.

Bakanlığın web sitesi: Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığının (Citizenship and Immigration Canada) CIC’nin web sitesi çok ayrıntılı hazırlanmış mükemmel bir online kaynaktır. Web site bakanlıkça düzenli olarak güncelleniyor ve daha kullanışlı hale getiriliyor. Formlar, programlar ve vizeler konusunda doğru ve güvenilir bilgi arıyorsanız gideceğiniz adres www.cic.gc.ca olmalıdır. Merak ettiğiniz bir çok konuda mükemmel bir kaynak özelliği olan sitede Kanada için sponsorluk, daimi ikamet başvurusu veya ilk defa daimi ikamet kartı (PR) başvurusu veya yenileme başvuruları vs takip edilebiliyor. Bakanlık sitesinde sağ taraftaki Client Application Status kısmında dosyanızın takibini yapabilirsiniz.

Tercüman ayarlama: Görüşmeye gitmeden önce eğer ihtiyacınız varsa kendi tercümanınızı kendiniz ayarlayınız. Eğer İngilizce/Fransızca dillerini etkin konuşamıyorsanız CIC’nin görüşmelerine mutlaka tercüman ile gidiniz. Bakanlık size tercüman ayarlamaz. Tercüman ayarlama sorumluluğu sadece size aittir. Size gelen davetiye mektubunda da ayrıca tercüman ayarlamanız gerektiği de belirtilir. Görüşmenin çok önemli olduğunu kabul edersek tercümanın önemini anlayabiliriz.

PR Kartı teslimatları: Şayet daimi ikamet kartınızı (Permanent Residence Card) almaya gidiyorsanız yanınıza gerekli olan belgeleri mutlaka alınız. Size gönderilen davetiye mektubunda bu belgeler listelenmiştir. Pasaportlar, sağlık kartları, ehliyet, Maliye (Revenue Canada Notice of Assessment) ve T4 kazanç belgeleri vs genel olarak istenen belgelerdir. Sizin durumunuza göre getirmeniz istenen belgeleri mutlaka ibraz etmelisiniz.

Randevuyu kaçırma: Daimi ikamet kartınızı randevu gününde alamayacaksanız davetiye üzerindeki süre içerisinde (davetiye tarihinden itibaren 180 gün) kartınızı almanız gerekmektedir. Bu süre maalesef uzatılamamaktadır. Acil durumlar oluştuğundan dolayı randevunuzu kaçırdığınızda ya da acil olarak PR kartınızı almak durumundaysanız CIC çağrı merkezini arayınız.

Interim Federal Health Coverage: İlticacılara özel olarak verilen sağlık belgeleri (Interim Federal Health document -Geçici Federal Sağlık Sigortası) statüleri kesinleşene kadar mültecilerin Kanada içinde sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesini sağlar. Bu belgenin üzerinde bitiş tarihi vardır. Belgenin son kullanma tarihi gelmeden en az 3 ay önce yenisi için başvurulmalıdır. Daha önce ofise giderek başvurulabilen bu kart şimdi sadece posta yoluyla yapılabiliyor. http://www.cic.gc.ca/english/information/applications/ifh.asp adresinden indireceğiniz formu doldurduktan sonra form içinde bulunan CIC’nin tüm adreslerinden size en yakın olanına gönderiniz.

Acil doktor ihtiyacı: Acil doktor görmesi gereken ama geçici sağlık belgesi tarihi geçmiş olan kişiler CIC’nin lokal ofislerinden birine doktordan aldıkları bir belge ile şahsen başvurmaları gerekmektedir. Muayene olmak isteyen kişilerin doktorlarından aldıkları belgede, acil tıbbi muayene veya diş tedavisi için –the Interim Federal Health- belgesine ihtiyaç vardır ibaresinin olması gerekmektedir.

Küçükler: Randevuya giden 14 yaş altı küçüklerin yanında mutlaka resimli kimlik belgeleri olan ebeveynlerinden birisi ya da yasal vasisi bulunmalıdır. Görüşmeye gelen ebeveyn veya yasal vasi görüşme öncesi kimliklerini görüşme yapacak kişiye ibraz etmelidir.

Verification of Entry: Kaybolan Kanada göçmenlik belgelerinin onaylı suretleri talep başvuruları sadece posta yoluyla yapılabiliyor. Birçok insan Kanada göçmenlik belgelerini kaybediyor ve daha sonra başka işlemlerin tamamlanması için kaybettiği bazı belgeler kendisinden yeniden isteniyor. İşte bu durumda Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığına kaybolan belgelerin onaylı bir süreti için başvurulabiliyor. Immigrant Visa and Record of Landing (IMM1000), Confirmation of Permanent Residence, Visitor Record, Work Permit, Study Permit vs gibi belgelerin onaylı sureti Bakanlıktan istenebiliyor.

Internet dünyasıyla bilgi her an ulaşılabilir duruma geldi. Bilinçli olmak sorunsuz bir Kanada göçmenliği veya vatandaşlığı başvuru süreci için çok önemli.

Son söz: Bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olunmaz

Murat Kandemir (CMI, ICCRC üyesi), 27 Ocak 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder