27 Mayıs 2012 Pazar

Kanada Federal Nitelikli Eleman Başvurularında Adaylardan Aldıkları Eğitimlerin Ölçüm Değerlendirilmesinin İstenmesi Gündemde


28 Mart 2012 tarihinde Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Jason Kenney yaptığı bir basın duyurusuyla Kanada’ya göç etmek isteyen nitelikli elemanların aldıkları eğitimlerinin nasıl ölçülmesi gerektiği tartışmasını başlattı.

Geçen hafta 19 Mayıs’ta yayınladığım Kanada Göçmenliğindeki Değişiklikler Özeti adlı makalemde 2012 yılında Kanada göçmenlik programlarında yürürlüğe giren ve uygulanması düşünülen değişikliklerden bahsetmiştim. Bu yazımda Kanada federal nitelikli eleman başvurularında adaydan istenmesi planlanan adayın aldığı eğitimin bir kurum tarafından değerlendirilmesi uygulaması hakkında bilgi vermek istedim.

Düşünülen değişikliğin federal nitelikli eleman başvurusu yapacak olan adayların başvurularını yapmadan ve Kanada’ya varmadan önce Kanada Göçmenlik Bakanlığı tarafından tanınmış bir kurum veya organizasyondan Kanada dışında aldıkları eğitimlerinin tam bir ölçüm raporunun alınması gerekliliği olduğu belirtilmekte.

“Hükümetimiz ekonomik büyümeye odaklı bir göçmenlik sistemi oluşturmaya çalışmakta ve göçmenlerde dahil olmak üzere tüm Kanadalıların buna tam kapasite ile maksimum katkı sağlamalarına emin olmak istemektedir” diyerek muhafazakar görüşlerine göre bir sistem inşa etme planlarının ilk sinyallerini vermiştir.

Jason Kenney yaptığı basın bildiriminde Kanada’ya gelmek isteyen nitelikli elemanların daha Kanada’ya varmadan önce tüm eğitimlerinin bir kurum tarafından tam bir ölçüm yapılmasıyla, “yeni gelecek olan nitelikli elemanların sahip oldukları eğitimlerinin Kanada iş gücü piyasasındaki yerini görmelerini sağlayacak ve böylelikle tüm becerilerini ekonomide daha hızlı kullanabilmelerine olanak sağlayacak” 

Kanada’ya varmadan önce yapılacak bu ön ölçümde Kanada göçmenlik adayı tüm eğitimlerinin ölçülmesi için Bakanlıkça tanınmış bir kurum veya kuruluşa başvuracak. Kurum adaya ait tüm eğitim belgelerini (diploma, transkript, sertifika, lisans veya kursiyer belgesi vs) değerlendirip bunları değerlendirecek ve başvuran kişiye değerlendirme raporu sunacak. Eğitim derecesi ve durumu değerlendirilen aday böylelikle Kanada’daki işverenlerin sahip olduğu eğitim ve profesyonel tecrübesine nasıl bakacağı konusunda somut bir fikri olacak.

Ontario Eyaletinde Comperative Education Service (CES), International Credential Assessment Service of Canada (ICAS) ve World Education Services Canada (WES) kurumları başvuranlara Kanada dışındaki eğitimlerinin değerlendirmesini yapmaktadır. Canadian Information Centre for International Credentials CICIC’den bu konuda daha detaylı bilgi edinilebilir. Web sitesi http://www.cicic.ca

Uluslararası eğitimlerin bir kurum tarafından ölçülüp adaya sunulması federal nitelikli eleman başvurusu yapan adayın Kanada’da otomatik olarak iş bulacağı anlamına gelmiyor. Kanada’da bazı meslekler bir kurum tarafından regüle edilmektedir. Ayrıca eğitim ölçüm raporu Kanada’da elektrikçi, hemşirelik, doktorluk vs. gibi regüle edilen meslekleri yapmalarında gerekecek lisans alımlarına yardımcı da olmayacak.

Mesleği regüle edilen bir işte çalışmak isteyenler mesleğin kurallarını belirleyen meslek odası tarafından detaylı bir şekilde değerlendirilmeye tabi tutulacak ve lisans alma süreci başlatılmış olacak.  

Federal Nitelikli Eleman sınıfı başvuruları kota dolumu sebebiyle şu an yapılamıyor. 28 meslekten alınacak göçmen kotası sayısı 1 Temmuz 2012’den itibaren yeniden başlatılacak. Bakanlık ayrıca federal nitelikli eleman başvuruları için yeni kıstaslar veya şartlar oluşturabilir. Hatta geçen sene kabul edilen bazı meslekler bu sene kabul edilmeyebilir veya yeni meslekler kabul edilecek meslekler listesine eklenebilir. Önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Biz izlemeye devam ediyoruz.

Murat Kandemir, Member of ICCRC & CMI, 27 Mayıs 2012

1 yorum:

  1. Özel başer akşam lisesi olarak sizlerin paylaşımlarını devamlı takip etmekte ve paylaşımlarınızın devamını dilemekteyiz.

    YanıtlaSil