1 Temmuz 2012 Pazar

Kanada Federal Nitelikli Eleman Başvuruları: Olmadı Sil Baştan


1 Temmuz 2012’den itibaren Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) Federal Nitelikli Eleman (FSW) başvurularının (altı aylık bir süre için) 1 Ocak 2013’e kadar alınmayacağını bildirdi.

Bilindiği gibi Kanada Federal Nitelikli Eleman başvurularında kabul edilecek meslekler sayısı ve her meslekten kabul edilecek kişi sayısı belirleniyordu. Yılın Temmuz ayında kota ve kabul edilecek meslekler sayısının belirlenmesini bekliyor ve bu seneki kotanın geçen seneki liste ve kota ile aynı olacağını umuyorduk.

Ummadığımız başımıza geldi! Bakanlık daha once de başka göçmenlik programlarında yapmış olduğu gibi marjinal bir yaklaşımla –belki de kendince haklı sebeplere dayanarak– 1 Ocak 2013’e kadar hiç bir FSW başvurusu kabul etmeyeceğini ve altı aylık süre içinde Federal Nitelikli Eleman başvurusu sisteminde de kökten değişikliklere giderek revize edeceğini açıkladı.

Kanada göçmenlik sistemini yeniden dizayn etmeye kararlı olan Kanada göçmenlik bakanı Kenney daha önce de bir çok alanda yeni değişikliklerin hayata geçmesine sebep olmuştu. Altı aylık bu sürede sadece FSW basvuruları değil aynı zamanda yatırımcı göçmenlik başvuruları da kabul edilmeyecek.

Daha esnek olarak ve daha kısa sürede sonuçlandırılacak bir göçmenlik programı tasarlamak istediklerini ifade eden Kenney bu altı aylık sürede bunun gerçekleştirileceğine çok inanıyor.

Tüm FSW ve yatırımcı vizesi basvurularının 1 Ocak 2013’ten itibaren kabul edilmeye başlanacağını ve yeni başvuruların resmi gazetede yayınlanacak olan yeni sisteme göre kabul edileceği belirtiliyor.

İş teklifi olanlar ya da Kanada’da doktora yapan öğrenciler bu yeni uygulamadan etkilenmeyecek.

Kanada göçmenlik sistemi son iki yıldır çok değişikliklere uğradı. Küresel değişiklikler de göçmenlik sistemini oldukça etkiledi. Devletin özellikle 2008’den önce gönderilen ve işleme konmamış tüm FSW başvurularını işleme koymadan başvuranlara iade etme kararı çok eleştirildi. Bir değişikliklerden etkilenen bir çok avukat müşterilerinin dosyalarının kesinlikle işleme alınması için Bakanlık aleyhine ortak davalar açtı.

Son söz: Kanaa göçmenlik sisteminde altı aylık bir sure için (1 Ocak 2013’e kadar) FSW başvurusu kabul edilmeyecek. 1 Ocak 2013’ten sonra da uygulamaya girecek olan yeni sistemin Bakanlığın düşüncesinin tam aksine esnek olmaktan çok uzak olacağına inancım tam.

Gelişmeleri yakından takip ediyoruz.
Murat Kandemir, (ICCRC member), 1 Temmuz 2012

Bakan Kenney’in konu ile ilgili CIC web sitesinden duyurusu:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder