25 Haziran 2012 Pazartesi

Kanada Hükümeti’nin “Yabancı Suçluların Hızlı Sınırdışı Edilme Yasası” Tanıtıldı


20 Haziran 2012’de Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanı Jason Kenney, Kanadalıların güvenliği ve emniyetini düşünerek hazırladıkları yabancı suçluların Kanada’dan hızlıca tehcir edilme yasa tasarısını kamuoyuna tanıttı.

Harper Hükümeti Kanada topraklarında bitmek tükenmek bilmeyen temyiz davalarıyla Kanada’dan gönderilemeyen ve aynı zamanda masum Kanadalıları korkutan yabancı suçluları durdurmaya kararlı” diyen Kenney, “Kanadalılar cömert ve konuksever insanlardır ama bu cömertliği kötüye kullanan suçlulara ve sahtekarlara karşı da toleransı yoktur” diye konuştu.  

“Yabancı Suçluların Hızlı Sınırdışı Edilme Yasası” üç ana konuya ağırlık veriyor;
1.Kanada Hükümetinin tehlikeli yabancı suçluları sınır dışı etmelerine kolaylık sağlaması,
2.Kanada’ya girmek isteyen ve Kanada için risk teşkil eden kişilerin girişlerini zorlaştırması,
3.Kanada’ya gelmek isteyen gerçek ziyaretçilerin önünü açması.

Yabancı Suçluların Hızlı Sınırdışı Edilme yasasıyla Hükümet Kanada’ya giriş yapmış ve yabancı suçlu olarak gördükleri kişileri daha hızlı sınır dışı etme amacına bu kişilerin Göçmenlik ve İltica Kurulu (Immigration and Refugee Board) Göçmenlik Temyiz Şubesinde temyiz etme haklarını engelleyerek ulaşmayı planlıyor. Daha önce Kanada’ya iltica etmiş olan kişiler çeşitli temyiz haklarıyla Kanada içinde 14 ay kalabiliyorlar ve Kanada topraklarında suç işleyebiliyorlardı.

Yasa tasarısıyla güvenlik, insan hakları ihlali veya organize suç işlemekten sabık olan kişilerin Kanada içinde iltica davalarında son kapı olarak gördükleri “insan hakları başvurusuyla” iltica davalarının tekrar gözden geçirilmeleri hakkından da mahrum edilmesi ve böylelikle daha hızlı sınır dışı edilmelerinin planlanması da gündemde.

Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası’nda (Immigration and Refugee Protection Act) yapılacak olan yeni düzenleme ile aynı zamanda Bakanlığa bazı özel durumlarda kişilerin ülke girişlerini engelleme yetkisi ve sistemi kötüye kullananlara da ağırlaştırılmış ceza hakkı da veriyor. Göçmenlik Bakanı kimin girip giremeyeceğine karar verecek ve hatta bazı kişilerin ülkeye girişlerini de bir süre (3 veya 5 yıl) engelleme hakkı olacak. Göçmenlik başvurularında yalan beyanda bulunanlara 5 yıl ülkeye girmeme cezası da öngörülürken Kanada çıkarlarına ters düşen ve casusluk gibi suçlara karışan Kanada daimi ikamet sahipleri veya ziyaretçilerin Kanada girişleri  otomatik olarak süresiz yasaklanacak.  

“Suç işleyen yabancıların” hızlıca Kanada’dan sınır dışı edilmeleri geçen sene Muhafazakar Partinin (Conservatives Party) seçim vaatlerinden biriydi.

Hazırlanan yasa tasarısında daha önce göçmenlik müracaatı yapmış fakat aile üyelerinden birinde bulunan sağlık durumu yüzünden iptal edilen kişilerin ülkeye girişlerinin artık kabul edilebilmesi de yer aldı.

Yeni tasarlanan bu yasa tasarısı ile aslında Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı bir çok konuda karar verme yetkisi sahibi olacak. Yasanın kabul edilmesi halinde Bakanlık altı ay ve daha fazla “ciddi suçlardan” hüküm giyen bir çok mülteciyi, daimi ikamet sahibini ve ziyaretçiyi ülkeden kovabilecek. Yani bu tasarı ile 6 ay ve daha fazla ciddi suçtan hüküm giyenler Kanada’dan otomatik tehcir uygulamasıyla kovulacak.

Tasarıyı ağır eleştiren de var. Bazı göçmenlik avukatları 6 ay ve daha fazla suç işleyen kişilerin temyiz hakkının elinden alınması kuralını oldukça eleştiriyor. Bu yasa tasarısı ile temyiz hakkı elinden alınan kişinin içinde bulunduğu şartlar göz ardı edilecek diye düşünüyorlar. Kişinin Kanada’da yaşadığı süre göz önünde bulundurulmadan sadece işlediği suç yüzünden sınır dışı edilmesi özellikle aile ve çocukları oldukça etkileyecek.

Parlamentoya yaz tatiline girmeden imzalanması için sunulan yasa tasarısı diğer partilerin de eleştirisini çekiyor. Liberal Parti siyasi gündemlerinde bir problem çıkması durumunda Muhafazakar Partinin sorunu kanun ve düzen çerçevesinde çözmeye çalıştığını düşünüyor. Liberal Parti Haziran’nın son günlerinde böyle bir kanun tasarısının gündeme gelmesinden rahatsız ve tasarıyı etraflıca inceleyecekler.

Kanada göçmenlik ve iltica sisteminde ciddi değişikliklere sebep olacak yasa ile 2008 yılı öncesinde Federal Nitelikli Eleman göçmenlik başvurusu yapmış olanların başvuruları kendilerine para iadesi ile birlikte geri gönderilecek. Ayrıca özellikle ilticacıların sağlık kapsamına alındığı Geçici Federal Sağlık Programı, IFH (Interim Federal Health Program) kapsamında ödenen bazı sağlık giderleri de artık IFH tarafından karşılanmayacak. Bu durum yaklaşık 128.000 mülteciyi doğrudan ilgilendiriyor.

Türkiye’de yasadışı yaşayan ya da yasal giriş yapıp daha sonra vize bitiminde ülkeden çıkmayan kişiler herhangi bir olayda göz altına alındıklarında hemen sağlık muayeneleri yaptırıldıktan sonra sınır dışı ediliyorlar. Bu kişilere Türk adalet sistemine ulaşma imkanı verilmiyor. Uygulama halen böyle. Kanada bu yeni kanuni düzenleme ile Türkiye’ye biraz daha yaklaşmıyor mu? Ne dersiniz?

Murat Kandemir, (Member of ICCRC) 25 Haziran 2012 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder