22 Temmuz 2016 Cuma

Kanada Bulgaristan ve Romanya’ya Vizeleri Kaldırıyor

Kanada Bulgaristan ve Romanya’yı vize istediği ülkeler listesinden çıkarmaya hazırlanıyor. Açıklamayı geçen hafta Brüksel’i ziyaret eden Kanada göçmenlik bakanı John McCallum yaptı. Kanada ve AB arasında öteden beri bir vize anlaşmazlığı yaşanıyordu.
Kanada, bir süredir AB üyesi olan Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarından vize istiyor AB ise bu duruma itiraz ediyordu.
AB tarafından bu sene Nisan ayında ABD ve Kanada’ya Avrupa Birliği’nin vize politikalarına uymaları için üç ay süre tanınmıştı.
Aksi takdirde ABD ve Kanada’ya vize koyabileceğini düşünen AB’nin bunu vize koymanın finans ve siyasi sonuçlarını gözönüne alarak ne derece zorlayacağı merak konusu.
Ekim ayında Kapsamlı Ekonomik Ticaret Anlaşması (CETA) imzalanacak ve Kanada’nın da CETA’ya imza atması bekleniyor. O tarihe kadar Kanada’nın bu ülkelere vize uygulamasını kaldırması gerekiyor. Kaldırmadığı takdirde anlaşma bu iki ülke tarafından veto edilecek.
Romanya hükümeti CETA’yı Kanada’nın vize muafiyeti vermesine bağlı olarak destekleyeceğini duyurdu.
Geçtiğimiz günlerde Meksika vatandaşlarına vizeleri kaldıran Kanada hem Bulgaristan hem de Romanya’ya da vize uygulamasını kaldıracak gibi görünüyor.
Romanya ve Bulgaristan’a vize muafiyeti verildiği takdirde bu iki ülke vatandaşları daha ucuz ve kolay bir şekilde Kanada’yı ziyaret edecekler ve Kanada çalışma izinlerinde daha basit şekilde başvurabilecekler.
Kanada’nın vize istemediği ülkelerden gelenler Kanada’ya ziyaret, kısa süreli eğitim ya da çalışma için vize başvurusu yapmadan gelebiliyorlar. Kanada’nın vize muafiyeti koyduğu ülke vatandaşları elektronik ortamdan alınan eTA (elektronik seyahat belgesi) alarak Kanada’yı istedikleri zaman ziyaret edebiliyorlar.

Murat Kandemir, 22 Temmuz 2016     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder