14 Temmuz 2016 Perşembe

Kanada Eş Sponsorluğunda Kabul Edilen İlişki Türleri

Kanadalı göçmenler ve vatandaşlar yabancılarla evlilik yapıyor ya da evlilik benzeri ilişkilere giriyor ve sonrasında eşlerini Kanada’ya aile sponsorluğu vasıtasıyla getirmeye çalışıyorlar. İyi şekilde yapılmış bir sponsorluk başvurusu yabancı eşlerin makul bir sürede Kanada’ya göçmen olarak gelmelerine olanak sağlıyor.
Kanada göçmenlik mevzuatı aşağıdaki üç ilişki türünü ve eşleri kabul etmektedir.
Yasal evlilik yapan çiftler -Adından da anlaşılacağı üzere iki kişi bir ülkede yasal olarak evlenmişse eşler Kanada göçmenlik mevzuatı açısından tanınmaktadır. Buna benzer cinsiyet evlilikleri de dahildir.
Nikahsız beraber yaşayan çiftler -Nikahsız olarak birlikte yaşayan çiftler (common-law relationship) de Kanada göçmenlik mevzuatında kabul edilmektedirler. Tabi en az bir senedir birlikte yaşadıkları ve ilişkilerinin gerçek olduğu gibi konular çeşitli kanıtlarla ispat edilmelidir.
Evlilik benzeri ilişkileri (conjugal relationships) olan çiftler -Bazen insanlar çeşitli makul sebeplerle bir arada yaşayamamakla birlikte birlikteliklerini devam ettirirler (conjugal partners). Bu tür ilişkilerin cinsel, mali ve bir arada yaşama gibi çeşitli unsurları bulunmaktadır. Eş sponsorluğu esnasında ilişkilerinin gerçek olduğu çeşitli kanıtlarla ispatlanmalıdır.
Kanada göçmenlik açısından kabul edilmeyen birliktelikler şunlardır.
  • Kanada’ya göç etmek maksadıyla oluşturulan birliktelikler/evlilikler,
  • Gerçek olmayan evlilikler,
  • Resmi evliliğin gerçekleştiği esnada eşlerden birisinin 18 yaşın altında olduğu evlilikler,
  • Resmi evliliğin gerçekleştiği esnada eşlerden herhangi birisinin başka bir eşinin de olduğu durumlar,
  • Kanada’ya eş sponsorluk başvurusunun yapıldığı esnada eşlerin en az 12 ay ayrı kaldığı birliktelikler,
  • Bazı muafiyetler dışında, eşlerden birisinin hazır olmadığı esnada yapılan resmi nikah/evlilikler.

Kanada’ya eş sponsorluğu ile gelen ve göçmen/vatandaş olanlar beş sene geçmedikçe başka bir yabancıya eş sponsorluğu işlemini yapamazlar.
Kanada aile sponsorluğu başvurularında incelenecek farklı durumlar bulunmaktadır. Kanada göçmenliği yetlilileri yapılan eş sponsorluğu başvurularında evliliğin/ilişkinin gerçek olup olmadığını tespit edecek ve ona göre karar verecektir.
Nikahlı eşinize, nikahsız eşinize ya da evlilik benzeri birliktelik yaşadığınız partnerinize sponsor olmak istiyorsanız başarılı bir aile sponsorluğu yapmak zorundasınız. Düzgün yapılmayan aile sponsorluğu başvurularınız gecikmeye uğrayacak ya da reddedilecektir.

Murat Kandemir, 14 Temmuz 2016  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder