22 Şubat 2017 Çarşamba

Kanada’dan Türk Mültecilere Özel Risk Ölçümü Başvurusu Hakkı

15 Şubat 2017 tarihi itibariyle Kanada’da bulunan ve siyasi sığınma başvurusu yapmış Türkler Göçmenlik ve Mülteci Kurulundan (IRB) son kararı almalarının ardından son bir PRRA (Gönderme Öncesi Risk Ölçümü) başvurusu yapabilecekler. Ayrıca Kanada göçmenlik bakanlığının kararıyle PRRA başvurusu yapıp 16 Şubat 2016 ile 15 Şubat 2017 tarihleri arası negatif cevap alan mülteciler de tekrar PRRA başvurusu yapmaya hak kazandılar.  

Normalde Kanada’da siyasi sığınma başvurusu yapıp ret kararı alan bir kişinin durumunun son bir kez gözden geçirilmesine olanak taşıyan PRRA’ya başvurması için bir sene beklemesi gerekiyordu. Göçmenlik bakanlığının bu yeni kararı ile artık beklemek zorunda kalınmayacak.

Kanada Sınır Güvenliği Teşkilatı (CBSA) yetkilileri davalarını kaybeden ve ülkeden sınır dışı edilmesi için işlem başlatılan Türk mültecilere tekrar PRRA başvurusu yapabileceklerini hatırlatacak.

Türkiye’den gelen mülteciler artık PRRA başvurusu yapmak için bir yıl bekleme şartından muaf olacaklar. Ülkenin yeni durumları göz önüne alınarak kişiye özel yeni bir risk ölçümü yapılabilecek.

Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) tüm siyasi sığınma başvurularını bireysel olarak değerlendiriyor.

Siyasi sığınma başvuruları ret olunan mülteciler PRRA başvurularını dosyalarındaki yeni gelişmelere göre yapmaları gerekiyor.

Son IRB veya PRRA kararlarını 15 Şubat 2017’den sonra alan kişiler 12 aylık bir süre için PRRA başvurusu yapamayacaklar. Ülke koşulları siyasi sığınma başvurusunda ya da yapılan PRRA başvurusunda değerlendirilecek.


Murat Kandemir, 22 Şubat 2017

1 yorum:

  1. abi selam ben martin türkiyede yaşıyorum hrıstiyanım ve tehdit ediliyom şiddette gördüm benim oraya sığınma kabul şansım nedir mesela saygılar

    YanıtlaSil