18 Şubat 2017 Cumartesi

Kanadalıların Kanada Dışında Doğan Çocukları Kanadalı mıdır?

Bu platformda elimizden geldiği kadar Kanada göçmenlik, mülteciler ve vatandaşlık hakkında bilgi vermeye çalışıyoruz. Turist ya da öğrenci olarak gitmenin dışında Kanada’ya göçmen olmak hem maddi hem de manevi çaba gerektiriyor. Bu çabayı gösterip göçmen olanlar belli bir süre sonra vatandaş oluyorlar. Bazıları Kanada’da yaşamaya devam ederken bazıları da geri dönüyorlar.  

Bugünkü konumuz Kanada vatandaşlarının Kanada dışında doğan çocukların Kanada vatandaşlığı edinebilmeleri üzerine.  Kanada içinde doğanlar Kanadalı olarak kabul ediliyor onda bir sorun yok. Peki ya Kanada dışında doğan çocuklar? Çocukları Kanada dışında doğan Kanadalıların çocuklarının vatandaşlık durumunu Kanada göçmenlik bakanlığı sitesindeki bilgilerle biraz inceleyelim.

Her bir durumun farklı olduğunu belirterek söze başlayalım. Teoride kişinin Kanada vatandaşı olup olmadığını basit bir testle belirleyebiliriz. Aşağıda bunu anlatacağım. Karmaşık durumlar için Kanada göçmenlik bakanlığına vatandaşlık kanıtı (proof of citizenship) başvurusu yapılmalıdır.

Tekrar hatırlatmakta fayda var. Cevabını aradığımız soru çocukları doğduğu esnada Kanada vatandaşı olanları ilgilendiriyor. Aksi takdirde çocukları doğduktan sonra Kanada vatandaşı olanların çocukları otomatik olarak vatandaş olamıyorlar.

Vatandaşlık kanunları dönem dönem değişikliğe uğrasa da son büyük değişiklik 17 Nisan 2009’da gerçekleşti. Bu revizyon Kanada dışında doğan ve bu esnada anne ve/veya babası Kanadalı olanları çok ilgilendiriyor.  

Kanada dışında doğan çocuğunuz 17 Nisan 2009’dan önce doğduysa Kanada vatandaşı olarak sayılacaktır.

17 Nisan 2009’dan sonra doğan çocuklarınız siz Kanada doğumluysanız veya onlar daha doğmadan önce Kanada vatandaş olmuşsanız Kanada vatandaşı sayılır.

Kanada dışında doğmuşsanız ve bir Kanadalı tarafından evlat edinilerek vatandaş olmuşsanız Kanada dışında doğmuş çocuklarınız Kanadalı sayılmaz. Fakat çocuğunuzun bir ebeveyni Kanada içinde doğmuşsa veya sonradan Kanada vatandaşı olmuşsa o zaman çocuğunuz vatandaş sayılır.

Kanada hükümeti için Kanada dışında çalışan Kanadalıların çalıştıkları ülkede doğan çocukları Kanadalı sayılır. Özellike ordu, kamu ya da eyalet kamu hizmetleri için Kanada dışında çalışanların çocukları otomatik olarak Kanada vatandaşı saylırlar.

Kanada resmi makamların (elçilik gibi) Kanada dışında işe aldığı yabancılar bu maddenin dışındadır.


Murat Kandemir, 18 Şubat 2017 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder