30 Haziran 2018 Cumartesi

Amerikalı Sınır Görevlileri Artık Telefonları İnceleyecek


ABD’ye girmek isteyenler telefonları görevlinin incelemesine hazırlayın zira izin vermezseniz ülkeye giriş yapamayabilirsiniz Fotoğraf Carolyn Kaster AP. 

Yaz sezonunun geldiği şu aylarda Kanadalı olarak ABD’ye giriş yapmanız daha öncekiler gibi olmayabilir. Hele AB Yüksek Mahkemesinin Başkan Donald Trump’ın seyahat yasağını onaylayan kararından sonra ABD’li sınır görevlileri giriş yapmak isteyen Kanadalıların cep telefonlarının ve bilgisayarlarının şifresini herhangi bir sebep öne sürmeden isteyebilecek.

ABD Yurt Güvenliği Bakanlığı’na göre bu yetki özellikle teröre ve çocuk pornografisine karşı savaşta gerekli.

Kanada vatandaşlık ve göçmenlik kaynak merkezine (CCIRC) göre geçen sene ABD sınır yetkilileri tarafından sınırı geçmek isteyen Kanadalıların telefon kontrolleri yüzde 60 arttı ve 30,000 telefon kontrol edildi.

Tüm bu gelişmelerin ışığında seyahat edeceklere cep telefonlarını uçuş modunda bulundurmaları ve bu sayede telefonlarda uzaktan dosya indirme ya da bulut dosya paylaşımını engellemeleri tavsiye ediliyor.

Uzmanlar ayrıca ABD’ye geçiş esnasında telefonların her an inceleneceği göz önünde bulundurularak telefonlarda hassas bilgilerin taşınmaması uyarısında bulunuyorlar.

Sınırı geçiş esnasında telefonu istenen kişi telefonunun incelenmesine izin vermezse ABD sınır görevlisi ziyaretçinin telefonuna beş güne kadar el koyabilir. Bu süre daha da uzatılabilir.

Bazı ziyaretçiler telefonlarına haftalarca el konduğu şeklinde şikayetlerde bulunuyorlar.

ABD’ye giriş yapmak isteyen kişi ABD vatandaşı olsa bile elektronik aygıtlarının incelenmesine izin vermezse göz altına alınabilir ve telefonuna haftalarca el konulabilir.

ABD vizesi gerekmeyen ülkelerden gelerek sınırı geçmek isteyen yabancılar ise elektronik aygıtlarının şifrelerini vermeyi reddederlerse ABD’ye kabul edilmeyebilirler. Kanadalılar da buna dahil.

Yurt Güvenliği Bakanlığı bunu bir adım ileri götürerek bazı ülkelerden gelenlerin vize başvurularında sosyal medya şifrelerini de istemeyi düşünüyor.

ABD sınır görevlisi neler yapabilir? CCIRC’ye göre ABD sınır görevlisi kendi telefonunun incelenemesine izin vermeyen kimseyi ABD’ye sokmayabilir. Sınır görevlisi telefona bakmak için herhangi bir sebep göstermek zorunda değil.

Görevli incleme yaparken aygıtın internet bağlantısını kapatmalıdır. Bilgisayar ya da telefon sahibi incelemenin kapsamını sınırlandırmak için aygıtının internet bağlantısını kendisi kapatabilir.

Ulusal güvenlik açısından gerekli görüldüğünde seyahatçilerin aygıtlarına daha kapsamlı bir inceleme yapılabilir. Bu durumda telefondaki tüm içerik incelenmek için bir harici diske kopyalanabilir.

Telefonunun incelenmesine izin vermeyenlerin telefonlarına beş gün süreyle tutanakla el konulabilir. Gerekli izinlerin alınmasıyla telefon el koyma süresi daha da uzatılabilir.

ABD’ye giriş yapmak isteyen tüm Kanadalılar cep telefonları, bilgisayar ve tabletleri ve içerisindeki bilgiler konusunda uyarılıyorlar.

Birleşik Devletler’e giriş yaparken cep telefonlarınızı hazırlayın. Sınırda sıkıntı yaşamamak için ne tür bilgi sakladığınızdan emin olun.

Murat Kandemir, 30 Haziran 2018  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder