28 Haziran 2018 Perşembe

Kanada’da Alkollü Araç Kullanma Cezası Göçmenlik Şansını Kaybettirebilir


Alkollü araç kullanma suçunun ‘ciddi suç’ olarak tanımlanması Kanada göçmenliğinde sıkıntı yaratacak.

Kanada ceza yasasında yapılacak yeni düzenleme Kanada’da yaşayan ve alkollü araç kullanma cezası alan yabancı ya da daimi oturum sahiplerinin (PR) statülerini kaybetmelerine ve sınır dışı edilmelerine yol açacak.

Bu durum aynı zamanda Kanada’ya daimi olarak göç ya da geçici olarak ziyaret etmek isteyenleri de etkileyecek.

Parlamentoda görüşmelerin devam ettiği kural değişikliğiyle alkollü araç kullanmak “ciddi suçlar” kategorisinde değerlendirecek ve karşılığında verilecek ceza 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası olacak.

Kanada Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası 36 (1) Maddesine göre ciddi suçlardan hüküm giyen daimi göçmenler ya da yabancılar Kanada’ya kabul edilmiyorlar.

Kanada Barolar Birliği Kanada içinde alınacak bir alkollü araç kullanma suçunun daimi oturum sahibi kişinin statüsünü kaybetme ve ülkeden sınırdışı edilme riskiyle karşılaşacağı uyarısı yaptı.

Birlik aynı zamanda Kanada dışında alınan alkollü araç kullanma suçu olan daimi oturum sahibi kişinin statüsünün geri alınabileceği ve sonrasında sınırdışı edilebileceğine de işaret etti.

Kanundaki bu revizyonun sonuçlarının çok sert olacağı ve en azından bu durumun göz önüne alınması gerektiğini belirtti.

Kanada göçmenlik bakanı Ahmed Hussen alkollü araç kullanmayı ciddi suç olaran niteleyen kanun değişikliğinden doğacak göçmenlik sorunlarını inceleyeceklerini belirtti.

Yabancılara gelince durum biraz daha karmaşıklaşıyor. Eğer alkollü araç kullanma ciddi suç oalrak sayılırsa yabancıların rehabilite olmuş olarak sayılması mümkün olmayacak.

Rehabilite olmuş olarak sayılmak Kanada göçmenlik açısından kabul edilmeyen bir kişinin Kanada’ya girebilmesine olanak sağlayan bir süreç olarak kullanılıyor. Kanada’da 10 yıl ve daha az bir süre gerektiren ve tek bir ceza almış kişiler için kullanılabiliyor.

Kanunun bu yeni haliyle daha önce değerlendirilen ve Kanada’ya kabul edilmeyeceği kararı verilen kişiler ya da daha önce Kanada’ya bir sabıka sahibi iken girmiş kişiler de artık Kanada’ya sokulmayabilecek.

Murat Kandemir, 28 Haziran 2018  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder