15 Mayıs 2019 Çarşamba

Kanada’da Haddinden Fazla Çalışan Yabancı Öğrenci Sınırdışı Edilmek için Tutuklandı


13 Mayıs tarihinde Global News’te yer alan bir habere göre yasal çalışma süresinden fazla çalışan bir uluslararası öğrenci sınırdışı edilmek için tutuklandı. (Foto: Global News)

Hindistanlı Jobandeep Sandhu adlı öğrenci Kanada’da okurken boş zamanlarında kamyon şöförlüğü yapmaya başladı. Avukatının bildirdiğine göre uluslararası öğrencilerin çalışma süresini fazlaca aştığı gerekçesiyle tutuklandı ve sınırdışı edilme işlemleri başlatıldı.

22 yaşındaki Sandhu 13 Aralık 2017’de Toronto Montreal arasında ticari araç kullanırken 401 otoyolundaki rutin trafik kontrolünde Ontario eyalet polisi (OPP) tarafından durduruldu.

Şoför çalışma saat kayıtlarını inceleyen OPP polisi Sandhu’yu uluslararası öğrencilerin yasal olarak Kanada’da çalışma saati süresinden daha fazla çalıştığı gerekçesiyle tutukladı.

İfadesine göre Kanada’da tam zamanlı çalışma ile ancak geçinebileceğini ifade etti.

Şu anki kurallara göre Kanada’da okuyan uluslarası öğrenciler herhangi bir çalışma iznine ihtiyaç duymadan kampüs dışında haftada en fazla 20 saat çalışabilirler. Okul tatil dönemlerinde ise tam zamanlı çalışabilirler.

Anlaşılan okul ücreti ve yaşam maliyeti öğrenciyi tam zamanlı çalışmaya mecbur bırakmış.

Global News haberine göre anne ve babası tüm birikimleriyle oğullarının ilk sömestr ücretini ödemişler ve hatta Hindistan’da borçlanmışlar.

Önceleri sadece yarım zamanlı çalışan Sadhu okulunu değiştirdikten sonra kamyon şoförü olarak haftada 35-40 saate kadar tam zamanlı çalışmaya başlamış. Kazandığı para ile okul taksitlerini ödemiş ve Kanada’da yaşayabilmek için diğer masraflarını karşılayabilmiş.

Kanada sınır güvenliği teşkilatı (CBSA) Sandhu’nun tutuklanması üzerine rapor tuttu ve öğrenci izni şartlarını ihlal etmekten Kanada’ya kabul edilmez olduğuna karar verdi.

Kanada’da öğrenci iznine sahip olanların ülkedeki başlıca aktiviteleri okumak olmalıdır. Çalışma sürelerinin kısıtlanması öğrencilerin okurlarken yeterli iş tecrübesine sahip olmalarına imkan vermek içindir.

Ülkede tam zamanlı okuyan öğrencinin geçimlerini sağlamak ve okul paralarını ödemek için yine tam zamanlı çalışmaları tamamen kural dışıdır. Öğrenciler okudukları esnada sadece kendilerine verilen çalışma saati süreleri kadar çalışabilirler.  

Kanada’da polisin şüpheli göçmenlik kural ihlallerini CBSA’ya bildirmeleri olağandışı olmamakla birlikte bir OPP polisinin bir yabancı öğrencinin çalışma saatlerini kontrol ederek çalışma saati ihlalini sınır polisine bildirmesi ilk defa oluyor.

Yabancı öğrenci olarak çalışma saatleri kuralına uyun. “Kanada’da çalışırım ve okul paramı öderim” yaklaşımından uzak durun.

Murat Kandemir, 15 Mayıs 2019  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder