23 Haziran 2011 Perşembe

Kanada Göçmenlik Müracaatlarında Sık Yapılan Hatalar

Kanada göçmenlik başvurusu yapmak kimi zam zor bir süreç gerektirir. Özellikle hangi evrakların doğru olarak doldurulması gerektiği ve takip edilmesi gereken talimatlar ve evrakların aslının mı yoksa orijinalinin mi sunulması gerektiği gibi konular çok önem arz eder. En ufak bir hata veya formlardaki bir bilgi eksikliği tüm başvurunun göçmen adayına geri gönderilmesine ve hatta reddedilmesine yol açabilir. Şimdi gelelim başvuru esnasında sık yapılan hatalara.

1. Puanların yanlış hesaplanması

Federal Nitelikli Eleman Programı, Quebec Nitelikli Eleman Programı ve bazı Eyalet Adayı Programları puan sistemine göre göçmen kabul ederler. Başvuran adaylar kabul edilebilmek için gerekli olan minimum puanı tutturmak zorundalar. Hangi durumlarda kaç puan verilecek' kafa karıştırabilir. Örneğin 4 yıllık mühendislik diploması kaç puan eder ya da tıp doktoru diploması kaç puan alır? Ayrıca yüksek lisans ve doktora puanları nasıl hesaplanacak? Puan sistemini iyi anlamak zordur. Yanlış verilmiş puan başvurunun kesin reddedilmesine yol açar.

2. Formların yanlış adrese gönderilmesi

Hangi başvurunun hangi vize ofisi tarafından işlendiğinin iyi bilinmesi gerekir. Yanlış vize ofisine gönderilen başvurular işleme konmadan başvuran göçmen adayına geri gönderilir. ABD’deki Buffalo vize ofisine gönderilen başvurular başvuranın ABD ülkesindeki yasal statüsüne göre cevaplandırılır. Kişinin ABD’de yasal statü sorunu varsa Buffalo’daki Kanada konsolosluğuna yaptığı göçmenlik başvurusunda problemler çıkacaktır. Bazı başvurular sadece Kanada içinde belirli ofislere yapılırken bazı başvurular başvuran kişinin ülkesinden sorumlu olan konsolosluk veya elçilik kanalıyla işleme konur.

3. Gösterilen meslek tecrübesi ve yanlış NOC kodu

Federal Nitelikli Eleman Programına (Federal Skilled Worker Program) başvuran adaylar Ulusal Meslek Sınıflandırması (National Occupation Classification, NOC) listesinde bulunan ve programca kabul edilen 29 meslek grubundan birinde en az bir yıllık tam zamanlı iş tecrübesi ispatlamak zorundadır. Kanada’lı bir işverenden iş teklifi alan adaylar bundan muaftır. Ulusal Meslek Sınıflandırması listesinde tüm mesleklerin bir kodu vardır. 4 haneli bu koda ‘NOC kodu’ denir. Başvuran adayın mesleğinin NOC kodu karşılığını bulmak o kadar da kolay olmayabilir. Birçok meslek grubundaki görev tanımları birbirine benzerlik göstermektedir.

Olay sadece kodun doğru yazılması da değildir. Geçmişteki iş tecrübelerini referans göstererek ispatlayan adaylar çalışırlarken yapmış oldukları görev ve sorumluluklar NOC listesinde kendi mesleklerinden beklenen görev ve sorumluluklarla örtüşmek durumundadır.

4. Eksik ve tutarsız şekilde doldurulmuş formlar

Kanada göçmenlik başvurularında bir dizi formun tam ve doğru olarak doldurulması gerekir. Bazen aynı bilgi değişik formlarda tekrar istenebilir. Bazen başvuran adaylar formları gelişigüzel doldururlar. Bazı bilgiler tutarsız olur. Örneğin son 10 yıl içindeki aktivitelerinizi sıralamanızı isteyen soruya cevap verirken kronolojik olarak sıralama yapılmayıp arada boşluklar bırakılabilmektedir. Son 10 yıldaki aktiviteler sorulduğu zaman form üzerine ay ve yıl olarak bilgilerin girilmesi gerekiyor. Aynı durum 18 yaşından beri kullandığınız adreslerin sorulduğu soruya cevap verilirken de beliriyor. 18 yaşından beri yaşadığınız tüm adresleri ay/yıl olarak belirtirken son adresten başlayıp 18 yaşına kadar gitmeli ve arada hiç boşluk bırakılmamalıdır.

İmza atılırken de sorunlar yaşanabilmektedir. Bazı formlarda –örneğin Ek Aile Bilgisi Formunda (Additional Family Information)- üç ayrı yerde imza yeri bulunmaktadır. Bölümleri boş bıraksanız bile imzalanması gerekmektedir. Eksik imzalı başvurular kesinlikle geri gönderilir.

5 Eksik ya da verilmeyen belgeler

Her başvuru programında istenen bir dizi evraklar vardır. Ayrıca Kanada dışındaki elçilik ve konsolosluklarında formlara eklenmesini istediği özel evraklar vardır. Vize ofislerince istenen bu evraklar ülkeye veya bölgeye göre değişiklik gösterir. Bu evrakların hangilerinin aslının ya da fotokopilerinin isteneceği vize ofislerince belirtilir. Örneğin Ankara vize ofisi T.C. vatandaşlarından orijinal ve vukuatlı sabıka kaydı istemektedir. Hangi evrakların nasıl sunulması gerektiğinin iyi belirlenmesi gerekir.

Tam ve eksiksiz doldurulmuş ve doğru adrese gönderilmiş formlar sorunsuz işleme konacak ve en kısa sürede cevaplandırılacaktır.

Murat Kandemir

23 Haziran 2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder