14 Haziran 2011 Salı

“Startup Visa Canada” Girişimi


Bu yazımda sizlere Danny Robinson (Bootup Labs), Maura Rodgers ve Boris Wertz (W Media Ventures) in 2010 yılının Eylül ayında başlattıkları “startup visa” girişimlerinden bahsetmek istiyorum. Bu proje dünyanın her tarafından Kanada’ya gelip bir miktar yatırım yaparak kendi işini kuracak ve böylelikle istihdam yaratacak girişimciler için uygulanacak yeni bir vize programı oluşturulması tavsiyesi olarak özetlenebilir.

Küreselleşen dünyada bir şehrin, bölgenin ve hatta ülkenin başarısı o bölgenin dünyadaki en iyi girişimcileri kendisine çekmesiyle doğru orantılıdır. Bunun en iyi örneği Silikon Vadisinde yaşandı.

Kanada yasaları maalesef Kanada’ya gelip iş kurmayı düşünenlere o kadar da kolay vize vermiyor. Federal ve Eyalet Devleti Girişimci programına (Entrepreneur Aplications) başvuran adaylardan en az 300.000 dolarlık bir malvarlığı isteniyor ve sonra başvurularının sonuçlanması abartısız 4-5 yıl sürüyor. Bu uzun süre zarfında kişinin ticari hedefleri, mali durumu, ailevi konumu vs değişebiliyor bu durum bir çok başvurunun reddedilmesine hatta bir çok başvuru yapan kişinin Kanada planlarından vazgeçmesine sebep oluyor.

Birleşik Devletlerdeki birçok girişimci ve sermaye yatırımcısı Amerika dışından girişimcilerin ülkeye rahatlıkla girebilmelerinin önünün açılması amacıyla ABD hükümeti nezdinde bir lobi faaliyetine giriştiler ve geçen ay hazırlanan yasa tasarısı şu an kongrede beklemekte. Web siteleri www.startupvisa.com

Kanada’da bir benzerinin olmasının gerektiğini düşünen girişimcilere verdikleri hizmetlerle adını duyuran firma yöneticileri Danny Robinson, Maura Rodgers ve Boris Wertz in 2010 yılının Eylül ayında benzer bir lobi faaliyetine giriştiler. Bu çalışmada oluşturulması öngörülen girişimci vize programı şu şekilde olacaktır.

Halihazırda Federal ve Eyalet devletlerin girişimci programlarına ek olarak oluşturulması teklif edilen yeni vize programında ise
- 150.000 dolarlık bir yatırım şartı,
- Kanada’lı bir yatırımcının onayını ve yatırımını da alarak yeni gelen girişimciye sadece kendi firmasında çalışmak şartı ile verilecek bir çalışma izni –ki böylelikle yeni istihdam alanı yaratacak ve kalifiye Kanada’lıların işini almayacak-
- Girişimcinin yeni oluşturduğu işin en az üçte birinin sermayesinin sahibi olması, işinin başında olması ve 2 yıllık bir süre için en az 3 tam zamanlı çalışan işe alarak Kanada içinde bir istihdam alanı yaratması,
şartları öngörülüyor.

Bu lobi faaliyetinin başlatılmasında ön ayak olan Danny Robinson ayrıca Kanada Endüstri Bakanı Tony Clement’e de bir mektup yazdı. Yazdığı mektupta oluşturulacak bu tür bir vize programının (startup visa) Kanada için bir kazanç olacağını, iş alanları açacağını ve Kanada’ya daha fazla yatırım yapılacağını belirtti.

Danny Robinson ayrıca mektubunda şu anki federal ve eyalet devletleri girişimci programları başvurularının çok zor olduğu ve uzun sürdüğünü de mektuba ekledi. Düşünülen yeni vize programının ana hatlarını da çizen Danny hükümetin desteğini bekliyor.

Ayrıca web sitelerinde (www.startupvisa.ca) sizin de desteklerinizi de bekliyor. Tek yapmanız gereken siteye girdikten sonra Endorse It linkini tıklayıp desteklerinizi bildirmeniz.
Bu projeyi destekleyen girişimcilere sermaye desteği sağlayabilecek firma ve sektörel kuruluşların listesi bayağı uzun.

W.Media Ventures, Bootup Entrepreneurial Society, Summify, Empire Avenue, Podium Ventures, iNovia Capital, Techvibes, StartupNorth, Startup Edmonton, Real Ventures, Next Montreal, Canadian Innovation Exchange, Growthworks ve Canadian Venture Capital Association.

Bana başvuran bir çok aday Girişimci olarak tanımansa bile özellikleri Federal Girişimci sınıfından başvurmaya yetmiyor. Startup visa türü bir vize programının oluşturulması mükemmel ve rantabl fikirleri olan parlak girişimcilerin Kanada’daki bir yatırım firmasının da mali desteğiyle Kanada’da hayalini kurdukları işleri yapmalarına imkan verecek.

Girişimcilerin önünün açılması dileğiyle.

Murat Kandemir, 13 Haziran 2011

Basında start up visa
  1. http://nextmontreal.com/canada-needs-a-good-startup-visa/
  2. http://www.techvibes.com/blog/startup-visa-canada-looks-for-changes-in-2011-2011-01-18%20
  3. http://apps.ycombinator.com/item?id=2114967
  4. http://startupnorth.ca/2011/01/19/startupvisa-the-canadian-edition/
  5. http://nerdbusiness.com/blog/three-emerging-startup-hubs-not-valley
  6. http://www.theglobeandmail.com/news/national/time-to-lead/tech-entrepreneurs-stuck-in-immigration-limbo/article1960705/
  7. http://www.bcbusinessonline.ca/2011/04/04/welcoming-entrepreneurs-to-canada
  8. http://www.lesaffaires.com/archives/generale/un-projet-de-visa-pour-attirer-davantage-d-entrepreneurs-etrangers/529593
  9. http://mediaedge.imirus.com/Mpowered/book/vprivcap11/i2/p1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder