11 Kasım 2011 Cuma

Bir Başarı Hikayesi: Kanada Tecrübe Sınıfı –Canadian Experience Class–

Son yıllarda verilen öğrenci vizelerindeki artış sonrası Kanada, Kanada Tecrübe Sınıfı –Canadian Experience Class, CEC– kapsamında başvuran 10.000 kişiye daimi göçmenlik verdi.

Kanada Tecrübe Sınıfı -CEC- 2008 yılında oluşturulmuş ve Kanada’da okuyan uluslararası öğrenciler ve ülkeye dışarıdan getirtilen nitelikli geçici işçilerin Kanada’ya daimi göçmen olarak başvurabilmesi imkânını getirmişti. Program sayesinde şu ana kadar 10.000 kişi daimi göçmen statüsünü elde etmeyi başardı.

Sadece 2009 yılında 2.545 göçmen adayının daimi göçmen statüsü aldığı CEC programında 2012 yılı için en az 7.000 adaya göçmenlik statüsü verilmesi planlanıyor. Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı verilerine göre en hızlı büyüyen göçmenlik programı CEC oldu.

Daha önce Nitelikli Eleman Başvurusu –Federal Skilled Worker– yapıp birkaç yıl beklemeleri gereken uluslararası öğrenciler ve yabancı işçiler şimdi Kanada Tecrübe Sınıfı sayesinde Kanada içinde iken de program şartlarına uygun olmaları halinde daimi göçmenlik başvurusu yapabiliyor ve daha kısa sürede daimi göçmenlik statülerini elde edebiliyorlar.

CEC programı Kanada hayatına ve kültürüne entegre olmuş ve ekonomisine katkıda bulunan Kanada’da okuyan uluslararası öğrencilerin veya nitelikli eleman olarak çalışan yabancı işçilerin Kanada’da daimi olarak kalmasına imkan vermek üzere Kanada hükümeti tarafından tasarlanmıştı.

Aslında Kanada küresel arenada daha fazla eğitim sahibi olan mezunları ülkeye çekmek ve Avustralya ve İngiltere’nin benzer göçmenlik programları uygulamasıyla kendisine rakip olmasından dolayı böyle bir programı oluşturmaya zorlandı da diyebiliriz.

Kanada Göçmenlik Bakanı Jason Kenney CEC programı kapsamında daimi göçmenlik alan 10.000’inci göçmen olan Moğolistanlı Goomaral Chukhalkhuu’yu düzenlenen bir resepsiyonda tebrik etti. Carleton Üniversitesi Uluslararası Ticaret programını başarıyla bitiren Chukhalkhuu lisans diplomasını almasının ardından Ottawa’da bir bankada çalışmaya başladı.

“Öğrenci iken bu ülkeye aşık oldum, burada kalarak bu ülkenin bir parçası olmak istedim ve CEC programı bana bu şansı sağladı” diyen bayan Chukhalkhuu RBC bankasında Küçük Ölçekli İşyerleri Hesap Müdürü olarak çalışmaya başladı.

Bakan Jason Kenney şahsen kutadığı yeni göçmen hakkında, “Bayan Chukhalkhuu Kanada’da okuyan ve daha sonra iş tecrübesi elde eden çalışkan ve genç bir yeni göçmen örneğidir ve şimdi tecrübesini ülkemize katkıda bulunmak üzere kullanacaktır” diye konuştu.

CEC programı aslında çok sevildi. Birçok eğitim kurumu ve organizasyonu program konusunda memnun. Birçok kolej ve üniversite CEC programını da kendi reklamlarında ve promosyonlarında kullanıyor ve bu göçmenlik programı uluslararası öğrencileri Kanada’da okumaya daha da teşvik ediyor.

Kanada Yüksek Okullar Birliği –the Association of Canadian Community Colleges ACCC–CEO’su James Knight, “Uluslararası öğrenci mezunları işverenlerin istediği ileri derecede nitelikleri taşıyorlar ve ülke genelinde iş sahibi olarak çalışıyorlar. Bu da CEC programının gerçek değerini teşkil ediyor” diye konuştu.

Kanada’da doktora eğitimi yapan öğrencileri de ülkede tutmanın yollarını arıyor. Kanada Devlet Bakanı Gary Goodyear’ın başlattığı bir girişim olan Kanada doktora programı –Canadian PhD Program– Kanda Göçmenlik Bakanı Jason Kenney ile birlikte duyuruldu. Bu yeni program altında doktora düzeyindeki öğrencilerin eğitimleri bittiğinde Kanada’ya federal nitelikli eleman olarak başvurabileceklerinin de bilgisi verildi. Bu yeni program ve girişim hakkında daha çok bilgi ilerde vereceğim.

Son söz :Eğitimli insanları ülkede tutmaya çalışmak bir ülkenin geleceğini teminat altına almaktır.

Murat Kandemir

Certified Translator (CT) and Regulated Canadian Immigration Consultant (RCIC)

11.11.2011

İlgili linkler

Göçmenlik Bakanı Jason Kenney’in konu ile ilgili basın açıklaması

http://www.cic.gc.ca/english/department/media/releases/2011/2011-11-02a.asp

“More economic immigrants taking advantage of fast track” The Globe and Mail makale

http://www.theglobeandmail.com/news/politics/more-economic-immigrants-taking-advantage-of-fast-track/article2222628/

The Star Gazete Makalesi

http://www.thestar.com/news/canada/article/1080362--ottawa-rejigging-how-it-selects-immigrants

2 yorum:

  1. Paylaşımlarınızı yakından takip etmekte ve çok beğenmekteyim . Katlamalı Perde olarak

    paylaşımlarınızın devamını bekleriz .

    YanıtlaSil