16 Kasım 2011 Çarşamba

Kanada’ya Anne-Baba ve Dede-Nine Sponsorluk Başvuruları Geçici Olarak Durduruldu

5 Kasım 2011’den geçerli olmak üzere anne-baba ve büyükanne-büyükbaba sponsorluğu geçici olarak durduruldu. Durdurulma süresinin iki yıl sürmesi beklenirken bu süre zarfında birikmiş olan başvuruların süratle eritilmesi planlanıyor.

Şu an için 165.000 adet anne-baba ve nine-dede sponsorluğu başvurusu sonuçlanmayı bekliyor. Her yıl kabul edilen aile büyükleri sayısı ise 38.000. Bu süreç zarfında bekleyen başvuruların hızla sonuçlandırılması, anne-baba & dede-nine sponsorluğu programının gözden geçirilmesi ve programın revize edilmesi hedefleniyor.

Geçen sene Kanada’ya kabul edilen göçmenlerin 38.000’in anne-baba ve dede-ninelerden oluşmuştu. Kanada’ya gelen göçmenlerin ancak % 20’si Kanada iş gücüne etkin olarak katılmakta ve iş tecrübelerine göre çeşitli işlerde çalışmaktadır. Kalan % 80’lik bölüm ise daha çok göçmenlerin eşleri, çocukları ve diğer aile üyelerinden (anne-baba, nine-dede vs) oluşmaktadır.

Hâlihazırda anne-baba veya nine-dede sponsorluk işlemleri çok uzun sürmektedir. Normal bir başvurunun sonuçlanması 7 yılı alıyor. Zaten birikmiş dosyalar da uzun olan bu süreci daha da uzatmakta. Kanada’ya anne-babasını veya nine-dedesini sponsor olup getirmek isteyenleri 4-8 yıl arası bir süreç beklemekte.

Göçmenlik Bakanı Kenney’in düşündüğü bir çözüm de sponsor olacak kişiye uygulanacak bir aile geliri kriterinin saptanmasıdır. Yani sponsor olacak kişinin Kanada’daki tüm aile gelirine bakılacak daha önceden belirlenmiş aile geliri miktarını geçmesi halinde sponsor olmak isteyen kişiye istediği kişiyi Kanada’ya göçmen olarak getirebilmesi sağlanacak.

Ayrıca üstünde çalışılan “Anne-Baba ve Büyükanne-Büyükbaba Süper Vizesi” (Parent and Grandparent Super Visa) çalışması olduğunu da belirtelim. 10 yıllık olarak ve çok girişli verilmesi planlanan bu vize kişinin Kanada’da bir defasında 24 aya kadar kalmasına olanak verecek. Bu vize çeşidinin 1 Aralık 2011 tarihinden itibaren verilmeye başlanacağı da öğrendiğim diğer ayrıntılardan. Bu vize ile Kanada’da ailesiyle yaşayan Anne-baba veya büyükanne-büyükbaba’nın kendi özel sağlık sigortası olması gerekecek ve Kanada sağlık kapsamından faydalanamayacak.

Kanada Göçmenlik Bakanlığı bu geçici süre esnasında eski başvuruların oluştuğu başvuru dosyalarını eritmeyi, bu alandaki sponsorluk başvurusunu revize etmeyi planlıyor.

Süreç revize edilmiş programla yeniden başladığında konuyla ilgili olarak ayrıntılı bilgiyi burada vereceğiz.

Murat Kandemir

Member of CMI & ICCRC

16 Kasım 2011

İlgili Linkler

Bakanlığın anne-baba sponsorluğu konusundaki hareket planı

http://www.cic.gc.ca/english/department/media/releases/2011/2011-11-04.asp

Geçici Durdurulma Kararı için Kanada Resmi Gazete yazısı

http://www.gazette.gc.ca/rp-pr/p1/2011/2011-11-05/html/notice-avis-eng.html#d108

“Kanada Göçmenlik Bakanlığının anne-baba sponsorluğunda değişiklik planları” adlı makalem

http://muratkandemir25.blogspot.com/2011/10/kanada-gocmenlik-bakanlgnn-anne-baba.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder