27 Ocak 2012 Cuma

Kanada Göçmenlik Departmanı (CIC) Randevuları ve Gitmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kanada Göçmenlik Departmanının (CIC) Kanada’nın bir çok yerinde lokal ofisleri vardır. Gerek göçmenlik gerekse vatandaşlık başvurularında başvuran kişiler zaman zaman bu ofislere yüz yüze görüşmelere çağrılırlar. Bu görüşmeler kimi zaman daimi göçmenlik kartı, PR (Permanent Residence Card) verilmek için düzenlendiği gibi kimi zaman da Kanada içinde bazı iltica etmiş kişilerin güvenlik soruşturmaları kapsamında kendilerinden daha fazla bilgi almak için ya da vatandaşlık müraacatı yapan adayların sınav ya da mülakat görüşmeleri de olabilir. Kanada göçmenlik ve/veya vatandaşlık süreci esnasında bir çok kez CIC ofisine gitmemiz gerekebilir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıralayabiliriz.

Dosyanız hakkında bilgi ya da Kanada Göçmenliği ve Vatandaşlığı hakkında genel bilgi sahibi olmak isterseniz CIC Çağrı Merkezini (1-888-242-2100) çalışma saatlerinde 8:00-16:00 arası arayın. Randevu için gittiğiniz yerdeki ön büro elemanları dosyanız hakkında detaylı bilgi sahibi olmayabilir.

Bakanlığın web sitesi: Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığının (Citizenship and Immigration Canada) CIC’nin web sitesi çok ayrıntılı hazırlanmış mükemmel bir online kaynaktır. Web site bakanlıkça düzenli olarak güncelleniyor ve daha kullanışlı hale getiriliyor. Formlar, programlar ve vizeler konusunda doğru ve güvenilir bilgi arıyorsanız gideceğiniz adres www.cic.gc.ca olmalıdır. Merak ettiğiniz bir çok konuda mükemmel bir kaynak özelliği olan sitede Kanada için sponsorluk, daimi ikamet başvurusu veya ilk defa daimi ikamet kartı (PR) başvurusu veya yenileme başvuruları vs takip edilebiliyor. Bakanlık sitesinde sağ taraftaki Client Application Status kısmında dosyanızın takibini yapabilirsiniz.

Tercüman ayarlama: Görüşmeye gitmeden önce eğer ihtiyacınız varsa kendi tercümanınızı kendiniz ayarlayınız. Eğer İngilizce/Fransızca dillerini etkin konuşamıyorsanız CIC’nin görüşmelerine mutlaka tercüman ile gidiniz. Bakanlık size tercüman ayarlamaz. Tercüman ayarlama sorumluluğu sadece size aittir. Size gelen davetiye mektubunda da ayrıca tercüman ayarlamanız gerektiği de belirtilir. Görüşmenin çok önemli olduğunu kabul edersek tercümanın önemini anlayabiliriz.

PR Kartı teslimatları: Şayet daimi ikamet kartınızı (Permanent Residence Card) almaya gidiyorsanız yanınıza gerekli olan belgeleri mutlaka alınız. Size gönderilen davetiye mektubunda bu belgeler listelenmiştir. Pasaportlar, sağlık kartları, ehliyet, Maliye (Revenue Canada Notice of Assessment) ve T4 kazanç belgeleri vs genel olarak istenen belgelerdir. Sizin durumunuza göre getirmeniz istenen belgeleri mutlaka ibraz etmelisiniz.

Randevuyu kaçırma: Daimi ikamet kartınızı randevu gününde alamayacaksanız davetiye üzerindeki süre içerisinde (davetiye tarihinden itibaren 180 gün) kartınızı almanız gerekmektedir. Bu süre maalesef uzatılamamaktadır. Acil durumlar oluştuğundan dolayı randevunuzu kaçırdığınızda ya da acil olarak PR kartınızı almak durumundaysanız CIC çağrı merkezini arayınız.

Interim Federal Health Coverage: İlticacılara özel olarak verilen sağlık belgeleri (Interim Federal Health document -Geçici Federal Sağlık Sigortası) statüleri kesinleşene kadar mültecilerin Kanada içinde sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesini sağlar. Bu belgenin üzerinde bitiş tarihi vardır. Belgenin son kullanma tarihi gelmeden en az 3 ay önce yenisi için başvurulmalıdır. Daha önce ofise giderek başvurulabilen bu kart şimdi sadece posta yoluyla yapılabiliyor. http://www.cic.gc.ca/english/information/applications/ifh.asp adresinden indireceğiniz formu doldurduktan sonra form içinde bulunan CIC’nin tüm adreslerinden size en yakın olanına gönderiniz.

Acil doktor ihtiyacı: Acil doktor görmesi gereken ama geçici sağlık belgesi tarihi geçmiş olan kişiler CIC’nin lokal ofislerinden birine doktordan aldıkları bir belge ile şahsen başvurmaları gerekmektedir. Muayene olmak isteyen kişilerin doktorlarından aldıkları belgede, acil tıbbi muayene veya diş tedavisi için –the Interim Federal Health- belgesine ihtiyaç vardır ibaresinin olması gerekmektedir.

Küçükler: Randevuya giden 14 yaş altı küçüklerin yanında mutlaka resimli kimlik belgeleri olan ebeveynlerinden birisi ya da yasal vasisi bulunmalıdır. Görüşmeye gelen ebeveyn veya yasal vasi görüşme öncesi kimliklerini görüşme yapacak kişiye ibraz etmelidir.

Verification of Entry: Kaybolan Kanada göçmenlik belgelerinin onaylı suretleri talep başvuruları sadece posta yoluyla yapılabiliyor. Birçok insan Kanada göçmenlik belgelerini kaybediyor ve daha sonra başka işlemlerin tamamlanması için kaybettiği bazı belgeler kendisinden yeniden isteniyor. İşte bu durumda Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığına kaybolan belgelerin onaylı bir süreti için başvurulabiliyor. Immigrant Visa and Record of Landing (IMM1000), Confirmation of Permanent Residence, Visitor Record, Work Permit, Study Permit vs gibi belgelerin onaylı sureti Bakanlıktan istenebiliyor.

Internet dünyasıyla bilgi her an ulaşılabilir duruma geldi. Bilinçli olmak sorunsuz bir Kanada göçmenliği veya vatandaşlığı başvuru süreci için çok önemli.

Son söz: Bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olunmaz

Murat Kandemir (CMI, ICCRC üyesi), 27 Ocak 2012

22 Ocak 2012 Pazar

Ocak 2012 İtibariyle Federal Nitelikli Eleman Kategorisi (FSW) Başvurularında Son Durum

Kanada’ya her sene binlerce kişi Federal Nitelikli Eleman Kategorisinde (Federal Skilled Worker Program) göçmen olarak başvuruyor. 2008 yılına kadar tüm mesleklerden adaylar Kanada’ya göçmenlik müracaatı yapabiliyordu. Puanlama sistemine tabii olan adaylar yaş, eğitim, iş tecrübesi, uyum faktörü ve İngilizce/Fransızca dil bilgilerinden puanlanıyor 100 üzerinden 67 puan alan adaylar başvuruların yapabiliyordu.

2008’den sonra ise çıkarılan bir kaç genelge ile hem meslekler sınırlandı hem de program da bir dizi değişikliğe gidildi. 2011 yılı için kabul edilen meslek sayısı 29 oldu. Fakat her meslekten de kabul edilecek sayı da sınırlandı. Bu programdan kabul edilecek göçmen adayı 10.000 olarak belirlenirken her meslek için de en fazla 500 adayın kabul edilmesi kararlaştırıldı.

Ocak 2012 itibariyle 29 meslek listesi ve kotası dolanlar aşağıdaki gibi oldu.

  • 0631 Restaurant and Food Service Managers (Kota doldu)
  • 0811 Primary Production Managers (Except Agriculture)
  • 1122 Professional Occupations in Business Services to Management (Kota doldu)
  • 1233 Insurance Adjusters and Claims Examiners
  • 2121 Biologists and Related Scientists (Kota doldu)
  • 2151 Architects
  • 3111 Specialist Physicians (Kota doldu)
  • 3112 General Practitioners and Family Physicians (Kota doldu)
  • 3113 Dentists (Kota doldu)
  • 3131 Pharmacists (Kota doldu)
  • 3142 Physiotherapists
  • 3152 Registered Nurses (Kota doldu)
  • 3215 Medical Radiation Technologists
  • 3222 Dental Hygienists & Dental Therapists
  • 3233 Licensed Practical Nurses
  • 4151 Psychologists
  • 4152 Social Workers
  • 6241 Chefs
  • 6242 Cooks
  • 7215 Contractors and Supervisors, Carpentry Trades
  • 7216 Contractors and Supervisors, Mechanic Trades
  • 7241 Electricians (Except Industrial & Power System)
  • 7242 Industrial Electricians
  • 7251 Plumbers
  • 7265 Welders & Related Machine Operators
  • 7312 Heavy-Duty Equipment Mechanics
  • 7371 Crane Operators
  • 7372 Drillers & Blasters - Surface Mining, Quarrying & Construction
  • 8222 Supervisors, Oil and Gas Drilling and Service

Listedeki kotası dolan mesleklerden yeni göçmen alınmayacak. Her sene Haziran-Temmuz gibi yeni kotalar belirleniyor. Listeye dikkatle bakacak olursak vinç operatörleri, iş makinaları tamircileri, sıhhi su tesisatçıları, sanayi elektrikçileri, kaynakçılar, aşçı ve şef gibi mesleklerin kotalarının dolmadığını görüyoruz.

Türkiye’den bir çok kişinin bu kotasi dolmayan mesleklerden başvuramamasının ana sebebi de İngilizce/Fransızca dil yeterliliğin olmamasıdır. Genellikle meslek lisesi seviyesinde eğitimi olan ve bu tür mesleği yapan adayların yabancı dil yeterlilikleri maalesef yok. Aday bu programda mesleği ne olursa olsun İngilizce/Fransıca dillerinden birinden sınava girmesi ve sınav sonuç belgesini de başvurusuna dahil etmesi gerekiyor.

Şimdi federal nitelikli eleman sınıfında üzerinden puan alınan faktörleri görelim.

1-İngilizce/Fransızca Dil Puanlaması

Başvuru yapacak adayların programda alacakları ilk puan kriteri yabancı dildir. Alacakları puanları girecekleri sınav sonucu belirleyecek. Tabii bunu akredite bir İngilizce/Fransızca sınavına girerek kanıtlamaları gerekiyor. Daha önce sınav gereksinimi yokken şimdi Federal Nitelikli Eleman başvurusu yapacak tüm adayların onaylanmış sınavlardan birine girip sınav sonuç belgesinin orjinalini başvurusuna dahil etmesi gerekiyor. Dil yeterliliği faktöründen alınacak en yüksek puan ise 24 puandır.

Kabul edilen sınavlar İngilizce için IELTS (International English Language Testing System) ve CELPIP (Canadian English Language Proficiency Index Program) olurken Fransızca için TEF (Test d’evaluation de français) olarak saptanmıştır. Türkiye’de British Council hem İstanbul’da hem de Ankara’da IELTS sınavını uygulamaktadır.

2-Eğitim Faktörü

Federal Nitelikli Eleman Sınıfından başvuracak adaylar kendi eğitimleri seviyesine göre puan almaktalar. Eğitim faktöründen alınabilecek en yüksek puan 25 puan olmaktadır. Lise mezunu adaylar eğirim faktöründen 5 puan alıyorken üniversite mezunu olup ta toplamda 15 sene okula gitmiş adaylar 20 puan alabiliyorlar.

3-İş Tecrübesi

Puan alınacak diğer bir faktör de iş tecrübesi faktörüdür. Aday burada mesleğinde bir yıllık bir iş tecrübesinde 15 puan alabiliyorken maksimum puan olan 21 puanı 4 yıllık bir iş tecrübesi ile alabiliyor. Tabii iş tecrübesini gösteren aday daha önceden çalışmış olduğu iş yerlerinden referans belgesinide sunmak zorunda.

4-Yaş Faktörü

Aday 21-49 yaş arasındaysa alacağı maksimum puan olan 10 puanı almaya hak kazanıyor. Daha genç ve daha yaşlı adaylar ise daha az puan alıyorlar.

5-Uyum Faktörü

Adayın bazı durumlarda ek puan alabileceği bir faktördür. Adayın Kanada’da yaşama daha hızlı ayak uydurabileceği bazı özel durumlar belirlenmiş olup o durumlara göre adaya puan verilir. Örneğin adayın eşi üniversite mezunu ise adaya ekstradan 5 puan verilir. Aday veya adayın eşi Kanada’da daha önce en az bir yıl çalışmışsa ya da en az 2 yıllık bir eğitim programına devam etmişse ek olarak 5 puan alır. Ayrıca adayın ya da eşinin Kanada’da bir aile üyesi (anne-baba, dede-nine) ya da akrabası (amca, hala vs) varsa aday 5 puan almayı hakeder. Tabi uyum faktöründen alınacak en yüksek puan 10 dur. Yani yukarıdaki tüm durumlara sahip olan aday en fazla 10 puan alabilecektir.

Dil, eğitim, iş tecrübesi, yaş ve uyum faktörü olmak üzere 5 faktörden aday 100 üzerinden en az 67 puanı almak zorundadır. En az gerekli olan puanı alan aday başvurusunu yapabilecektir.

Eğer aday Kanada’da bir işverenden sürekli olarak bir iş teklifi almışsa yukarıdaki puanlama sistemine dahil olmadan Kanada’ya göçmen olarak başvurabilir.

İlk Başvurudan Sonra?

Yukarıdaki meslek listesinde kotası henüz dolmamış bir mesleği olan aday tüm faktörleden aldığı puanın 67’yi geçmesi halinde başvurusunu Kanada’ya gönderir. Tabii başvurusuna akredite olan bir İngilizce/Fransızca dil sınavı sonucunun orjinalini de ekler. İlk başvurusunu bu şekilde yapan ve tüm evrakları tamam olan adaya ön onay gelir. Ön onayı alan adayın tüm evrakları adayın bulunduğu ülkedeki konsolosluk/elçilik binasına gider. Türkiye’de Kanada’dan gelen evraklar Ankara’daki elçilik bünyesindeki göçmenlik ofisine gelir. Elçilik adayın kalan tüm işlemlerini sonlandırmakla görevlidir.

Sağlık muayenesi

Adayın ve/veya eşinin & çocuklarının önceden belirlenmiş doktorlardan birine muayeneye gitmesi istenir. İstanbul ve Ankara’da bulunan bu doktorlardan birine giden aday ve/veya ailesi tıbbi muayeneden geçer ve kendilerinden bazı tahliller (kan, idrar vs) ve röntgen istenir. Bu tahlil, röntgen ve muayene sonuçları incelenir ve adayın ve/veya aile üyesinden birisinin ciddi bir sağlık sorunu olduğuna kanaat getirilirse adaydan daha çok tahlil istenebilir. Ciddi olan durumlarda –bulaşıcı hastalıklar, kanser vs- adayın başvurusu bu aşamada reddedilir.

Kanada’da sağlık ve sosyal hizmetleri devletçe herkese sağlanan ücretsiz bir sistem olduğu için Kanada’da sağlık ve sosyal hizmetlerinden çokça yararlanacağı bariz olan kişilerin göçmenlik başvurusu bu aşamada reddedilir. Hatta adayların bakmakla yükümlü olduğu eşi ve/veya çocuklarından birisinin de sahip olduğu ciddi tıbbi hastalıklar veya durumlarda bile adayın göçmenlik başvurusu reddedilir.

Bu konuda verilebilecek ve Federal Mahkemeye kadar giden en ünlü olaylardan birisi de Filipinler’den gelen ve Kanada’da önce geçici işci olarak çalışan ve daha sonra bulunduğu eyalet olan Alberta eyaletinde daimi göçmen olarak başvuran Perez’in dosyasıdır.

Filipinler’den gelen mühendis Ronilo Perez 2007’den 2009’a kadar yalnız bir şekilde Kanada’da işçi olarak çalıştı. 2008 Haziran’ında eşi ve dört çocuktan oluşan ailesi yanına geldi. Mayıs 2009’da çiftin genç çocuğu olan Carlos’da sağırlık başlangıcı tespit edildi. Çocuğa daha rahat duyabilmesi için cochlear implantı takıldı. Bu arada Perez Alberta Eyalet Aday Programından göçmenlik başvurusu yaptı.

Başvurusuna cevap olarak Buffalo’daki Kanada konsolosluğu Perez’den çocuğunun durumunu sordu. 60 gün cevap süresi verilmesi çocuğun Kanada göçmenliği başvurusunda tıbbi olarak kabul edilmeyen durumda görüldüğünün açık işaretiydi. Çocuğun doktorunun tam raporu çocuğun tıbbi durumunun Kanada’da sosyal ve medikal hizmetlerde bir artışa yol açmayacağı, hatta coclear implant ameleyatının parasının dahi ailece ödendiği yönünde olsa da göçmenlik başvurusu çocuğun tıbbi durumu gerekçe gösterilerek reddedildi.

Federal mahkemeye götürülen davada hakim vize memurunun çocuğu bir birey olarak değil de bir sınıfın üyesi (körler grubu vs) olarak gördüğüne hükmeti. Sağlık durumlarının genel değil de kişisel olarak görülmesi ve ona göre değerlendirilmesi gerektiği konusunda karar verdi. Mahkeme konsolosluktaki vize görevlisinin Carlos’un durumunun özel şartları göremediğine hükmederek kararını tekrar gözden geçirmesine karar verdi.

Ciddi medikal durumlar içinde diabet, körlük, sağırlık vs gibi durumlar da sayılmaktadır.

Sağlık muayenesini başarıyla geçen adaylar Kanada’ya gitmek için daimi oturumlarını alabilmektedirler. Kabul edilen meslekler listesi sürekli güncellendiğinden böyle bir makaleyi kaleme alarak hem federal nitelikli eleman sınıfından başvurulardaki son durumu özetlemeyi hem de sağlık muayenesi kapsamıında adayı bekleyen gerçeklere dikkat çekmek istedim.

Murat Kandemir (Member of CMI & ICCRC), 22 Ocak 2012

9 Ocak 2012 Pazartesi

Kanada Göçmenlik Bakanlığı Tamamen Kağıtsızlaşıyor

Tüm işlemlerini online hizmet şekline çevirecek olan Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı (CIC) gelecek üç yıllık dönemde 4,2 milyon dolarlık tasarruf yapmış olacak.

Online olarak internet ulaşımı olan herkes www.cic.gc.ca adresinden istediği başvuru formunu ücretsiz, hızlı ve kolay bir biçimde indirebiliyor. Hatta birçok form daha indirilmeden içi doldurulabilir haline getirildi. Forma online olarak ulaşan kişi artık formu doldurabiliyor ve öylece yazdırabiliyor. Bakanlığın internet adresi aynı zamanda çeşitli bilgi ve duyurularla da dolu. Bazı Kanada göçmenlik başvurularının online olarak takip edilmesi de mümkün.

Daha önce talep halinde Bakanlık göçmenlik başvuru formlarını isteyen kişinin adresine posta yoluyla gönderiyordu. Internetin yaygınlaşması ile 1 Aralık 2011’den itibaren formların basılı hali adrese gönderilmeyecek.

Körler alfabesiyle yazılmış (Braille) formlar ve büyük formatlı basılan formlar veya belgeler Bakanlıktan posta yoluyla istenebilecek. Ayrıca internet veya bilgisayarı olmayan veya sakatlık durumu yüzünden bilgisayar kullanamayacak olanların istediği formları posta yoluyla isteyebileceği de belirtildi.

Ayrıca IMM 5401 Handling of Public Money ödeme makbuzu, IMM 5412 Yetersiz Ödeme Makbuzu, IMM 5455 Daimi İkamet Başvurusu Suplementary Indetification formu gibi belgeler Bakanlıkça yazılı olarak posta yoluyla isteyenlere gönderilecek.

Bir anlamda çok iyi bir uygulama olmasına karşın bazı mahzurların da ortaya çıkması olası. CIC çağrı merkezini arayıp posta yoluyla başvuru formunu isteyen kişiye artık formun online olarak Bakanlığın internet adresinden indirilmesi gerektiği hatırlatılacak. Arayan kişi en azından çağrı merkezi görevlisinden istediği formun linkini kendi mail adresine istemesi gerekiyor. CIC’nin web sitesinde birçok form var ve tüm formların sol alt tarafında özel numaralar var. Yanlış form doldurulmaması hayati derecede önemli.

Son yıllarda ayrıca bazı formlar 2D barkod formları haline getirildi. Bu formlar online olarak doldurulduktan sonra Validate yapılıyor ve böylelikle formun altında bir barkod numarası ekleniyor. Bu barkoda girilen bilgilerin bir kopyası işleniyor. Bakanlığa gönderilen formlar bu barkod kaydı sayesinde daha hızlı işleme alınabiliyor.

Internet çok yaygın olarak hayatımıza iyice girmiş durumda. Eskiden CIC’ye telefon edip form siparişi veriyor ve en az 10 beklemek durumda kalıyordum. Teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığı bir gerçek. Teknoloji geliştikçe insanlar nasıl kendilerini güncelliyorsa Bakanlıkta kendini sürekli güncelliyor.

Internet çağının tüm nimetlerinden çokça faydalanmanız dileğiyle.

Murat Kandemir ( CMI & ICCRC üyesi), 9 Ocak 2012

8 Ocak 2012 Pazar

Ciddi Suç İşleyenler için Kanada’da Sponsorluk Yasağı Geliyor

17 Kasım 2011 tarihinden itibaren Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yönetmeliği (the Immigration and Refugee Protection Regulations) 133. Maddesi (1)(e) paragrafında yapılan değişiklikle aile üyelerinden birisine sponsor olmak isteyen kişiler paragrafta belirtilen herhangi birisine karşı bazı suçlardan hüküm giymeleri halinde sponsorluk işlemleri yapılmayacak.

Daha önce 3 Mayıs 2011 tarihinde yayınladığım Kanada Aile Sponsorluğu Programı İçin Düşünülen Değişiklikler adlı makalemde anlaşmalı evliliklerin artması ve bazı kötü niyetli kişilerin Kanada vatandaşı veya göçmenleriyle evlenerek Kanada’ya gitmek istemeleri üzerine Kanada Göçmenlik Bakanlığının konu üzerinde planladığı değişiklikleri anlatmaya çalışmıştım. Bu değişikliklerden birisi Şartlı Daimi Göçmenlik Başvurusu projesi olduğunu ve bazı cezai hükümler giyenlerin de aile sponsorluğunun engellenmesi projesi olduğunu anlatmıştım.

Yeni düzenlemeyle ilgili paragrata yapılan bu değişikliğin Kanada’ya sponsor edilen kişilerin aile içi şiddetten korunmasını sağlamak, daha önce aile içi şiddet uygulayan veya diğer ciddi suçlardan hüküm giymiş kişilerin aynı suçları tekrar etmesini engellemek ve Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasasının Kanada’lıların sağlığı ve güvenliğini korumak olan asıl amacına ulaşmasını hedeflemek olarak özetlenebilir.

Bu Yönetmelik aile içi şiddetin daha sonra sponsor edilen kişilere de uygulanmasını önlemek amacını taşıyor. 2008 yılında Federal Mahkemede (CIC v. Brar, 2008 FC 1285) görülen bir dava bu konudaki eskikliği işaret etmişti. Federal Mahkeme erkek kardeşinin karısını öldürmekten hüküm giymiş bir adama daha sonra kendi karısını sponsor etme şansı verilmişti. Adamın baldızı Kanada göçmenlik kanunları uyarınca adamın aile üyelerinden birisi sayılmadığı için başka birisini sponsor edebilmişti.

Federal Mahkemenin bu davasında başkalarına karşı çok ciddi suçlar işleyen kişilerin aile sponsorluğu haklarından mahrum olmadıkları ve bunun da ilerde çok ciddi sonuçları olacağı not edilmişti. İşte yeni düzenleme bu tür kişilerin başka birisine aile üyesi olarak sponsor etmelerini engelleyecek.

Birçok sivil toplum kuruluşunun ve kamuoyunun da tepkisini alan ve aile içi şiddetin engellenmesi konusunda baskı yapılan departman bu konuda düzenleme yapmak zorunda kaldı. Daha önce sadece aile üyelerine karşı işlenen ciddi suçlar, cinsel taciz ve diğer suçlar kişilerin tekrar sponsor olabilmelerini engelliyordu. Yani kişinin hiç akrabası olmayan birine karşı işlediği suçlar ilerde başka birisine sponsor olmasına engel teşkil etmiyordu.

Yeniden düzenlenen ilgili paragrafın kapsamı herhangi bir kişiye cinsel tacizde bulunan veya bu tür bir suça kalkışan veya bu tür bir suçu işlemekle tehdit edenler ve en fazla 10 yıllık bir cezayı gerektirecek ve şiddet içeren bir mahkumiyet giyen veya böyle bir suça teşebbüs edenler ve Ceza Yasasının 2. Maddesinde belirtilen şekilde yaralanmaya sebep olacak suçları işleyenler, işlemeye kalkışanlar veya bu suçu sponsorun işlemekle tehdit edenler olarak genişletildi.

Herhangi birisine karşı işlediği cinsel taciz içeren bir suçtan hüküm giyenler ve Kanada Ceza Kanununda belirtilen ve herhangi birisine karşı işlediği: patlayıcı kullanmak, silah kullanarak suç işlemek, ölüme sebebiyet vermek, adam öldürmek, cinayete teşebbüs, intihara teşebbüs, yaralanmaya sebebiyet vermek, dikkatsizce silahla yaralanmaya sebep vermek, işkence, ağrı yaralam, zorla alıkoyma, soygun, kundakçılık vs gibi ağır suçlardan hüküm giyenler artık sponsor olamayacaklar.

Hüküm giyen kişilerin mahkemede aldıkları cezalar, mahkumiyetleri, tahliye süreçleri, ve pardon alıp almadıkları onların ne kadar daha sponsor olup olamayacaklarını belirleyecek.

Kanada Göçmenlik Bakanlığı halkın ve diğer baskı gruplarının (sivil toplum kuruluşları ve sosyal gruplar) fikirlerini ve görüşlerini dinliyor ve Kanada göçmenlik programını ona göre tasarlıyor. Zaten olması gereken de böyle değilmi?

Bir sonraki makalemde buluşmak üzere.

Murat Kandemir (Member of CMI & ICCRC)

8 Ocak 2012

“Kanada Aile Sponsorluğu Programı için Düşünülen Değişiklikler” adlı makalem

http://muratkandemir25.blogspot.com/2011/05/kanada-aile-sponsorlugu-program-icin.html